Paris
London
New York
Wednesday, 19 February, 2020
Last Update 13:26
20:53    |    23/02/2019

Serbia: Ambasadorul SUA admonestat pentru "lecţia" sa despre Venezuela

Ambasadorul Statelor Unite la Belgrad a fost admonestat vineri de un ministru sârb pentru că a afirmat că Serbia se află "de partea rea a istoriei" din cauza refuzului de a-l susţine pe opozantul venezuelean Juan Guaido, relatează AFP.

Juan Guaido, autoproclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie, a fost recunoscut până în prezent de peste 50 de ţări, printre care Statele Unite care incită celelalte ţări să îl recunoască.

Tânărul opozant de 35 de ani este angajat într-o confruntare cu preşedintele venezuelean Nicolas Maduro pentru controlul ţării în criză.

Poziţia Serbiei în acest dosar diplomatic a fost criticată miercuri de ambasadorul american la Belgrad, Kyle Scott, care a scris într-un mesaj pe Twitter că "Serbia se află de partea rea a istoriei", o "lecţie" respinsă de ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin.

"Serbia nu este o colonie", şi-a manifestat ministrul indignarea, citat de presa locală, amintind bombardarea Serbiei de către NATO în 1999, lansată pentru a pune capăt conflictului cu Kosovo, dar care a făcut sute de victime civile.

"După ce aţi bombardat Serbia, aţi pierdut dreptul moral de a vorbi despre dreptate şi justiţie", a afirmat Aleksandar Vulin la adresa diplomatului american.

Serbia pledează împotriva recunoaşterii internaţionale a fostei sale provincii Kosovo care şi-a proclamat independenţa în 2008.

Kosovo este recunoscută până în prezent de peste o sută de ţări, printre care Statele Unite şi majoritatea ţărilor occidentale. Nu este însă cazul Moscovei, Madridului sau Beijingului.

De asemenea, Venezuela, figurează printre ţările care nu au recunoscut Kosovo.AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready