Paris
London
New York
Saturday, 19 January, 2019
Last Update 09:41
22:05    |    08/05/2018

Trump a decis RETRAGEREA Statelor Unite din Acordul nuclear cu Iranul. Obama: Trump comite o "eroare gravă

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat marţi seară decizia de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015.

Donald Trump a argumentat că el lansase de mult timp avertismente în legătură cu Acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept "defectuos".

Liderul de la Casa Albă susţine că Iranul încearcă să fabrice arme atomice, oferind asigurări că Statele Unite nu vor permite acest lucru.

"După consultări cu aliaţii, îmi este clar că acest Acord nu poate împiedica activităţile atomice iraniene. Anunţ astăzi retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian", a afirmat Donald Trump.

"Imediat, voi semna un decret prezidenţial prin care voi începe reactivarea sancţiunilor contra Iranului. Pentru regimul iranian, vom reinstitui cel mai înalt nivel de sancţiuni economice. Orice naţiune care oferă ajutor Iranului în încercarea de a se dota cu arme nucleare va fi, de asemenea, sancţionată puternic de Statele Unite. America nu va fi ţinută ostatică prin arme nucleare. Nu vom permite ca oraşele americane să fie ameninţate cu distrugerea, nu vom permite unui regim care scandează «Moarte Americii!» să obţină acces la cele mai letale arme de pe Terra", a spus Trump.

"Decizia de astăzi transmite un mesaj esenţial: Statele Unite nu mai lansează ameninţări fără conţinut. Când fac promisiuni, le respect. Retragerea din acest Acord va face America mult mai sigură", a subliniat liderul de la Casa Albă.

Iranul va menţine angajamentele asumate în cadrul Acordului nuclear cu marile puteri, în pofida retragerii Statelor Unite, a declarat marţi seară preşedintele iranian, Hassan Rouhani, citat de site-ul agenţiei Reuters.

"Dacă atingem obiectivele Acordului prin cooperarea cu alţi membri ai tratatului, documentul va fi menţinut... Prin ieşirea din tratat, America a subminat oficial angajamentele asumate printr-un tratat internaţional. Am cerut Ministerului de Externe să negocieze cu ţările europene, cu China şi Rusia în săptămânile următoare. Dacă la sfârşitul acestei perioade scurte vom concluziona că putem beneficia în totalitate de prevederile Acordului nuclear, acesta va fi menţinut", a spus preşedintele Iranului.

Uniunea Europeană a anunţat marţi seară menţinerea angajamentelor asumate în Acordul nuclear cu Iranul.

"Uniunea Europeană va continua implementarea totală şi efectivă a Acordului nuclear", a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, au exprimat intenţia "menţinerii angajamentelor" asumate prin Acordul nuclear.

"Încurajăm Iranul să aibă o atitudine de reţinere faţă de hotărârea SUA; Iranul trebuie să continue îndeplinirea obligaţiilor asumate prin tratat", se arată în declaraţia comună.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că decizia SUA de retragere din tratat va genera instabilitate şi noi conflicte.

Preşedintele Donald Trump a comis o "eroare gravă" prin retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear cu Iranul, a reacţionat fostul preşedinte Barack Obama.

Mediafax

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready