Paris
London
New York
Saturday, 19 January, 2019
Last Update 09:41
00:00    |    01/05/2018

Donald Trump denunţă din nou acordul 'oribil' privind programul nuclear iranian

Preşedintele american, Donald Trump, a denunţat încă o dată luni acordul "oribil" asupra programului nuclear iranian, cu câteva zile înaintea unei decizii, foarte aşteptată, cu privire la viitorul acestui text negociat de predecesorul său Barack Obama, relatează AFP.

"În şapte ani, acest acord va expira şi Iranul va putea dezvolta arme nucleare", a declarat Donald Trump în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu omologul său nigerian, Muhammadu Buhari, la Casa Albă. "Este inacceptabil, şapte ani e ca mâine", a adăugat el.

"Este un acord care nu a fost aprobat de multă lume şi este un acord oribil pentru Statele Unite", a insistat preşedintele american.

Întrebat despre declaraţiile premierului israelian, Benjamin Netanyahu, care a afirmat că ţara sa deţine noi "dovezi concludente" privind un program secret iranian pentru a se dota cu arma nucleară, Donald Trump a rămas evaziv.

"Este un lucru bun ce a făcut astăzi (luni) Israelul cu conferinţa de presă", a răspuns el simplu, fără să intre în detalii.

Donald Trump ameninţă de mai multe luni că va retrage Statele Unite din acest acord pe care îl consideră prost, iar temerile sunt mari printre susţinătorii acordului - în special Uniunea Europeană - că va trece la acţiune, pe 12 mai, când va expira ultimatumul dat europenilor pentru a obţine concesii din partea Iranului, ceea ce Teheranul refuză categoric.

"Nu vă voi spune ce decizie voi lua la 12 mai sau înainte, dar vom lua o decizie", s-a mărginit el să afirme.

Preşedintele american a risipit astfel temerile exprimate de experţi în legătură cu semnalul negativ pe care l-ar putea emite abandonarea acordului nuclear cu Iranului cu câteva zile înainte de un summit destinat să convingă Coreea de Nord să renunţe la armele sale atomice. "Nu, cred că asta trimite un semnal bun", a subliniat liderul administraţiei de la Washington.AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready