Paris
London
New York
Saturday, 19 January, 2019
Last Update 09:41
22:21    |    29/04/2018

Mike Pompeo promovează în Arabia Saudită şi Israel linia dură a Statelor Unite împotriva Iranului

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, s-a întâlnit duminică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, informează AFP. La sfârşitul întrevederii, noul şef al diplomaţiei SUA a afirmat că Iranul are în continuare ambiţia de a domina Orientul Mijlociu.

Pe aceeaşi linie anti-iraniană se situase şi discursul ţinut de Pompeo cu câteva ore înainte la Riad. În Arabia Saudită, el a insistat că Iranul "este cel mai mare sponsor al terorismului din lume": vinde arme rebelilor Houthi din Yemen, orchestrează campanii de piraterie informatică şi susţine "regimul criminal" al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Netanyahu a susţinut, alături de oaspetele său american, un punct de vedere similar, acuzând Iranul că "vrea să înghită o ţară după alta" şi avertizând că agresiunea iraniană şi programul de înarmare nucleară al Teheranului trebuie oprite.

În Israel, Pompeo a declarat că dacă acordul nuclear cu Iranul nu poate fi modificat, preşedintele Donald Trump va retrage SUA din înţelegerea încheiată în 2015. Trump urmează să îşi precizeze poziţia pe 12 mai, iar duminică, consilierul său pentru securitate, John Bolton, a afirmat că preşedintele nu a luat încă nicio decizie.

În continuarea turneului său în Orientul Mijlociu, la numai câteva zile după ce şi-a preluat mandatul de secretar de stat, Mike Pompeo a ajuns duminică seara la Amman, pentru discuţii cu oficialităţi iordaniene. AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready