Paris
London
New York
Thursday, 17 January, 2019
Last Update 09:41
00:05    |    19/01/2018

Pentru Moscova, eşecul acordului nuclear iranian ar fi "alarmant"

Rusia a apreciat joi în faţa Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite că prăbuşirea acordului asupra programului nuclear al Iranului va trimite un mesaj "alarmant" lumii întregi şi va compromite eforturile pentru a convinge Coreea de Nord să se denuclearizeze, relatează AFP.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat în cursul unei reuniuni a Consiliului pentru neproliferare nucleară că JCPOA - acronimul englez al acordului semnat în iulie 2015 - reprezintă un succes diplomatic foarte important.

"Eşecul JPCOA, în special din cauza uneia dintre părţi (...) ar fi clar un mesaj alarmant pentru arhitectura comunităţii internaţionale în ansamblul său, inclusiv pentru perspectivele procesului referitor la problema nucleară în Peninsula Coreeană", a declarat şeful diplomaţiei de la Moscova.

Vineri, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a prelungit din nou suspendarea sancţiunilor contra Teheranului legate de programul său nuclear, dar le-a cerut parlamentarilor americani şi aliaţilor europeni "să remedieze gravele lacune" ale textului.

Washingtonul este de părere că acest acord, încheiat după 12 ani de negocieri, nu sancţionează Iranul pentru programul său de rachete balistice, pentru implicarea sa în conflictele regionale sau pentru încălcarea drepturilor omului pe teritoriul naţional.

Rusia, una dintre cele şase puteri care au semnat JCPOA, a respins cerinţele americane.

"Nu putem, pentru singurul beneficiu al agendei politice a unor ţări, să abandonăm o adevărată reuşită pentru diplomaţia internaţională", a insistat Serghei Lavrov.

În cursul unei conferinţe de presă organizate în această săptămână la Moscova, el a afirmat că liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, nu va accepta să-şi abandoneze programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor impuse ţării sale dacă acordul cu Iranul va fi în pericol.AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready