Paris
London
New York
Thursday, 13 December, 2018
Last Update 20:46
12:26    |    30/10/2017

Secretarul general al NATO pledează pentru o "soluționare pașnică" a crizei nord-coreene

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a reiterat luni, la Tokyo, poziția față de "amenințarea globală" reprezentată de Coreea de Nord, subliniind că este necesară găsirea mai degrabă a unei "soluții pașnice" la criza nord-coreeană decât recurgerea la o acțiune militară, relatează France Presse.

"Suntem de asemenea îngrijorați de comportamentul provocator și imprudent al Coreei de Nord" care "reprezintă o amenințare directă" pentru Japonia și regiunea sa, dar și o "amenințare globală", a declarat Stoltenberg într-un discurs rostit la Tokyo în fața unor experți și responsabili niponi din domeniul apărării.

Totuși, "nu este nevoie să se recurgă la forța armată, trebuie să găsim o soluție pașnică" la această criză, a pledat el.

Stoltenberg a avertizat anterior că o intervenție militară în Coreea de Nord ar putea avea "consecințe dezastruoase" într-un interviu acordat AFP acum zece zile la Bruxelles.

"NATO susține ferm presiunea politică, diplomatică și economică la adresa Coreei de Nord", a reiterat el luni, subliniind necesitatea de a asigura ca sancțiunile votate de ONU în septembrie împotriva Phenianului să fie "pe deplin aplicate și în condiții de transparență totală".

În ultimele luni, regimul nord-coreean a procedat la al șaselea test nuclear și a efectuat numeroase lansări de rachete balistice cu rază lungă de acțiune, capabile să atingă coasta americană. În mai puțin de o lună, două din aceste rachete au survolat nordul Japoniei.

Președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-Un au escaladat tensiunile prin declarații verbale belicoase. Între altele, Trump a indicat în repetate rânduri că nu exclude o opțiune militară.

Premierul japonez Shinzo Abe, care derulează o "diplomație puternică" împotriva Phenianului, are programată o întâlnire cu Stoltenberg luni după-amiază, înainte de întâlnirea cu Donald Trump în Japonia la începutul lunii noiembrie, în cadrul unui tur diplomatic al președintelui american în Asia.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready