Paris
London
New York
Wednesday, 26 September, 2018
Last Update 17:56
13:08    |    28/10/2017

Mattis: "Reacție militară masivă" dacă Phenianul ar folosi o armă nucleară

Ministrul american al apărării, James Mattis, a avertizat sâmbătă că Coreea de Nord s-ar expune la "o reacție militară masivă" dacă ar utiliza o armă nucleară, transmite AFP.

"Orice atac împotriva Statelor Unite sau împotriva aliaților noștri va fi înfrânt", a declarat, într-o conferință de presă, James Mattis, care efectuează o vizită în Coreea de Sud.

"Orice folosire a armelor nucleare de către Coreea de Nord va provoca o reacție militară masivă, eficace și zdrobitoare", a avertizat oficialul american în cadrul unei conferințe de presă comune la Seul cu omologul său sud-coreean Song Young-Moo.

Washingtonul "nu acceptă o Coree de Nord nucleară", a mai spus ministrul american al apărării.

Ministrul de externe al Coreii de Nord, Ri Yong-Ho, a declarat în septembrie, în marja Adunării Generale a ONU, că țara sa ar putea testa o bombă nucleară deasupra Oceanului Pacific.

Tensiunile rămân foarte mari în Peninsula Coreeană ca urmare a efectuării de către Phenian al celui de-al șaselea test nuclear și a mai multor teste cu rachete balistice, capabile teoretic să atingă teritoriul american.

Donald Trump urmează să efectueze prima sa vizită în calitate de președinte al SUA în Coreea de Sud în perioada 7-8 noiembrie, în cadrul turneului său asiatic care îl va conduce de asemenea în Japonia, China, Vietnam și Filipine. Liderul de la Casa Albă urmează să rostească un discurs în Parlamentul sud-coreean și să viziteze o bază militară americană.

James Mattis a dat asigurări sâmbătă că diplomația rămâne "modul preferat de acțiune" al SUA pentru rezolvarea crizei. Însă, a adăugat el, "diplomații noștri sunt mai eficienți atunci când sunt susținuți de o forță militară credibilă".

El a cerut totodată Phenianului "să nu-și facă iluzii", afirmând că Coreea de Nord este "depășită" militar de Statele Unite și de Coreea de Sud, care găzduiește pe teritoriul său 28.500 de militari americani.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready