Paris
London
New York
Wednesday, 26 September, 2018
Last Update 17:56
17:11    |    17/10/2017

Tentativă eșuată a Rusiei de a media între cele două Corei; avertisment al Phenianului la ONU

Valentina Matvienko, președinta Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus) a încercat luni - fără succes - o mediere între reprezentanți ai legislativelor din Coreea de Sud și Coreea de Nord prezenți la un forum în Rusia, delegația Phenianului motivând că "încă nu a sosit timpul" pentru aceasta, relatează AFP.

La ONU, ambasadorul nord-coreean adjunct Kim In Ryong avertiza în fața Comisiei pentru dezarmare a Națiunilor Unite că "un război nuclear poate izbucni în orice moment".

Moscova — care susține că doar dialogul va permite reglementarea crizei actuale, dar a aprobat ultima serie de sancțiuni împotriva Phenianului la ONU — găzduiește la Sankt-Petersburg (în nord-vestul țării) o reuniune a Adunării Uniunii Interparlamentare.

Cu această ocazie, Valentina Matvienko — al treilea personaj în ierarhia statului rus — s-a întâlnit separat cu delegațiile celor două Corei și le-a invitat să dialogheze pentru a calma tensiunile provocate de ambițiile nucleare nord-coreene.

Parlamentarii nord-coreeni au declarat însă că "timpul pentru negocierile cu Coreea de Sud nu a sosit încă", a explicat Consiliul Federației Ruse într-un comunicat.

"Trebuie făcut primul pas, chiar și unul mic, la întâlnirea unuia cu celălalt", a subliniat Matvienko, citată în acest comunicat.

Ea a asigurat — potrivit agenției de presă Interfax — că Moscova, care caută să se impună ca mediator în criza nord-coreeană, "își va continua eforturile" diplomatice în acest sens.

Aceste declarații intervin în timp ce pușcașii marini ai SUA și cei ai Coreei de Sud au început luni un exercițiu naval comun, reprezentând o nouă demonstrație de forță față de Coreea de Nord și programele sale nuclear și balistic, potrivit AFP.

Tensiunile în Peninsula Coreeană se află la cel mai înalt nivel în ultimele luni din cauza multiplicării tirurilor cu rachete ale Phenianului. În același timp, Coreea de Nord și președintele american Donald Trump fac schimb de mesaje belicoase.

În cursul reuniunii parlamentare de luni, la Sankt-Petersburg, vicepreședintele Parlamentului nord-coreean, Ahn Dong-Chun, a calificat drept "terorism de stat" sancțiunile impuse de SUA Phenianului.

"Coreea de Nord nu va discuta niciodată despre dreptul său la arme nucleare" atâta vreme cât SUA își vor continua "amenințarea nucleară și politica lor belicoasă" la adresa ei, a afirmat el, potrivit Interfax, adăugând că "poporul și armata Coreei de Nord sunt pregătite să-și întărească și mai mult forțele nucleare".

Phenianul a reiterat acest mesaj luni și la ONU, avertizând că nu va reveni la masa negocierilor cu privire la programele sale de înarmare atâta timp cât SUA își vor menține "politica ostilă".

"Un război nuclear poate interveni în orice moment", a declarat ambasadorul nord-coreean adjunct la Națiunile Unite, Kim In Ryong, în fața Comisiei pentru dezarmare. "Atâta timp cât politica ostilă și amenințarea nucleară a SUA nu sunt complet eliminate, nu vom pune niciodată, indiferent de condiții, armele noastre nucleare și rachetele balistice pe masa negocierelor ", a spus diplomatul nord-coreean, citat de AFP.

"Întreg teritoriul american se află în raza de acțiune a rachetelor noastre și dacă SUA vor îndrăzni să invadeze teritoriul nostru sacru, chiar și un centimetru, ele nu vor scăpa de pedeapsa noastră severă oriunde în lume ", a avertizat diplomatul nord-coreean.

SUA, care au făcut să fie adoptate în vară la ONU două rânduri de sancțiuni economice împotriva Phenianului, și Coreea de Nord, care a procedat la un test nuclear și la tiruri cu rachete balistice, au relații extrem de tensionate, amplificând temerea eventualității unui conflict armat.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready