Paris
London
New York
Monday, 21 May, 2018
Last Update 22:31
15:05    |    17/04/2017

Referendum în Turcia: Președintele Erdogan va începe imediat un dialog pentru reintroducerea pedepsei cu moartea

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat duminică seara începerea imediată a unui dialog cu premierul Binali Yildirim și cu opoziția naționalistă privind reintroducerea pedepsei cu moartea, transmite Reuters.

*UPDATE Referendum în Turcia: Premierul Yildirim proclamă victoria "da"

Erdogan a făcut declarația la conferința de presă la care a anunțat și victoria la referendumul constituțional prin care alegătorii turci au decis duminică să îi confere prerogative sporite. El a precizat că modificările constituționale aprobate prin referendum vor fi implementate după alegerile din 3 noiembrie 2019, informează agenția oficială de presă a Turciei, Anadolu.

Potrivit AFP, președintele intenționează să convoace un referendum și pe tema pedepsei cu moartea. El a explicat asta suporterilor din Istanbul care aclamau victoria de duminică. Erdogan a cerut tuturor țărilor, "în special aliaților", să respecte voința poporului turc.

Tabăra "da" la referendumul constituțional a sărbătorit pe străzi, inclusiv cu focuri de artificii surprinse și de un fotoreporter al Anadolu. Premierul Binali Yildirim s-a adresat mulțimii de la balconul sediului Partidului Justiției și Dezvoltării, având-o alături și pe soția sa.

Rezultatele neoficiale menționate de președintele Erdogan arată că duminică au fost aproximativ 25 de milioane de voturi "da", cu 1,3 milioane mai multe decât "nu". Opoziția contestă însă procesul, afirmând că au existat ilegalități. Printre altele, Înalta Comisie Electorală a anunțat că ia în considerare și buletinele de vot neștampilate corespunzător de oficialitățile din secțiile de votare.

În marile orașe ale Turciei — Istanbul, Ankara și Izmir — majoritatea a votat "nu" arată Reuters. Martori oculari citați de această agenție au afirmat că în cel puțin patru cartiere din Istanbul oamenii au ieșit la ferestre bătând în oale și tigăi — o formă tradițională de protest.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready