Paris
London
New York
Friday, 25 May, 2018
Last Update 22:31
09:19    |    05/04/2017

Siria: Un opozant acuză SUA de provocarea atacului chimic, Washingtonul îl învinuiește pe Assad

Presupusul atac cu arma chimică din Siria a fost încurajat de poziția Statelor Unite față de președintele sirian Bashar al-Assad, a acuzat marți un membru al opoziției siriene.

"Prima reacție a sirienilor este că aceasta e o consecință directă a declarațiilor americane că Assad nu este o prioritate și i se acordă timp și i se permite să rămână la putere", a declarat Basma Kodmani redacției din Washington a agenției Reuters.

Președintele american Donald Trump a reacționat marți la atacul din provincia siriană Idlib ceva mai târziu decât alți șefi de stat. Într-un comunicat, Casa Albă a afirmat că "aceste acțiuni odioase ale regimului lui Bashar al-Assad sunt o consecință a slăbiciunii și nehotărârii fostei administrații — cea a predecesorului lui Trump, Barack Obama. "Președintele Obama a declarat în 2012 că va trage o 'linire roșie' împotriva utilizării armelor chimice, după care nu a făcut nimic", se afirmă în documentul citat.

La rândul său, secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a afirmat că președintele Siriei va trebui să "dea socoteală" pentru folosirea armelor chimice și a cerut Iranului și Siriei să își cheme aliatul la ordine. "Oricine folosește arme chimice pentru a-și ataca propriul popor dă dovadă de un dispreț fundamental față de decența umană", a declarat Tillerson. AFP reamintește că în urmă cu câteva zile, el afirmase că soarta lui Bashar al-Assad trebuie decisă de poporul sirian, iar ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Nikki Halley, susținuse că "bătăliile trebuie alese" și anunțase că prioritatea Washingtonului nu mai este plecarea lui al-Assad de la putere.

În atacul de marți au fost uciși 58 de oameni, cu toții civili, dintre care cel puțin 19 copii și 13 femei, a afirmat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, potrivit AFP. Organizația neguvernamentală nu a putut preciza care a fost presupusul agent chimic. O sursă guvernamentală de la Washington, a cărei identitate nu a fost dezvăluită de Reuters, a declarat acestei agenții de presă că ar fi vorba de gazul neurotoxic sarin.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready