Paris
London
New York
Friday, 20 April, 2018
Last Update 18:31
10:12    |    07/03/2017

Trump și Netanyahu au discutat telefonic despre "pericolul" iranian

Președintele american, Donald Trump, i-a telefonat luni premierului israelian, Benjamin Netanyahu, și cei doi au discutat pe larg despre amenințările ridicate, în opinia lor, de Iran, a anunțat biroul lui Netanyahu, citat de AFP.

"Cei doi lideri au vorbit în detaliu despre pericolele care decurg din programul nuclear iranian, din agresiunea iraniană în regiune și despre necesitatea de a acționa împreună pentru a se opune acestor amenințări", a precizat biroul prim-ministrului într-un comunicat.

Iranul este considerat inamicul numărul unu de către statul evreu. Republica Islamică nu recunoaște existența Israelului și nu mai întreține relații diplomatice cu Statele Unite din 1980, după revoluția islamică din 1979 și invadarea ambasadei americane de către studenți islamiști.

Încheiat în iulie 2015 de Iran și Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania), acordul privind programul nuclear garantează caracterul pașnic al acestuia, în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor internaționale impuse Teheranului.

Acest dosar a fost abordat și la jumătatea lunii februarie în cursul primei întâlniri la Casa Albă între premierul israelian și Donald Trump.

Președintele american a afirmat la acea dată că acordul nuclear iranian este "unul dintre cele mai rele" pe care le-a văzut vreodată și că va acționa "pentru a împiedica pentru totdeauna Iranul să dezvolte o armă nucleară". Dar el s-a ferit să anunțe punerea în discuție a acestui acord respins, de asemenea, de Benjamin Netanyahu.

Premierul israelian a mai denunțat sprijinul militar acordat de Iran regimului condus de Bashar Al-Assad în conflictul său cu rebeliunea siriană. Duminică, Benjamin Netanyahu a declarat că va încerca joi la Moscova să îl convingă pe președintele rus, Vladimir Putin, și el un aliat al regimului de la Damasc, să împiedice o prezență militară iraniană permanentă în Siria.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a informat că Donald Trump i-a "telefonat lui Benjamin Netanyahu și cei doi au discutat despre provocările securității în regiune". De asemenea, premierul israelian i-a mulțumit președintelui Trump "pentru poziția sa fermă în privința antisemitismului exprimată în fața Congresului", potrivit purtătorul de cuvânt american.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready