Politics Bucharest Herald http://www.bucharestherald.com/politics Thu, 23 Nov 2017 16:38:42 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management en-gb Simpozion dedicat Marii Uniri; Theodorescu: A fost capodopera gândirii politice care s-a numit ianuarie 1859 http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59121-2017-11-22-12-08-13 http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59121-2017-11-22-12-08-13 Istorici, oameni de cultură din țară și străinătate au participa miercuri la Biblioteca Centrală Universitară la simpozionul cu tema "Marea Unire - apogeul unei istorii milenare", organizat de către Fundația Colegiului Național de Apărare, alături de Colegiul Național de Apărare, eveniment care se înscrie în seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

Cu acest prilej, academicianul Răzvan Theodorescu a vorbit despre cele "trei proiecte de țară și două generații" care au dus la Marea Unire.

"A fost capodopera gândirii politice care s-a numit ianuarie 1859. După mine cel mai inteligent act realizat de români în toată istoria lor, dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza. Al doilea proiect care a fost Independența de la 1877 făurită în mare parte cu aceiași oameni sau cu alții care s-au adăugat față de momentul 1859, care prelungea de fapt momentul pașoptist. În sfârșit — momentul Unirii din 1918, care sigur făcea parte dintr-un trend general al unirilor din Europa, al formării definitive a unor națiuni în locul unor imperii, al căderii unor imperii'', a spus academicianul.

Potrivit acestuia, naționalismul reprezintă o doctrină "sănătoasă" — doctrina lui Titu Maiorescu, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, dar și a lui Constantin Rădulescu Motru.

"Va trebui odată și odată să intrăm și noi în rândul popoarelor civilizate care nu ironizează stupid, idiot cuvântul de naționalism. (...) Naționalismul este o doctrină sănătoasă, este doctrina lui Titu Maiorescu, a lui Eminescu, Iorga, a lui Rădulescu-Motru și va trebui să vorbim de aceste lucruri tot timpul", a arătat el.

Potrivit acestuia, în România nu mai există "oameni de stat" și nici "oameni politici".

"În România astăzi nu mai avem oameni de stat. Considerați-mă ca un bătrân subiectiv. Ultimul om de stat al românilor este profesorul Adrian Năstase. După el, istoricește, nu mai există nimic în niciun partid, în niciun orizont — să ne înțelegem — ceea ce este inadmisibil. Trebuie, dacă nu oameni de stat, măcar oameni politici care să se gândească la alegerile viitoare. Noi nu mai avem nici așa ceva. De aceea evocarea unor generații de oameni de stat care au făcut România și care au făcut niște proiecte este absolut necesar să fie discutat", a arătat Răzvan Theodorescu.

În opinia sa, "singurul al patrulea posibil proiect de țară" ar fi Unirea cu Basarabia.

La rândul său, profesorul universitar Ioan Scurtu a abordat subiectul Marii Uniri din 1918 în contextul european.

El a spus că România s-a făurit înaintea unor state precum Italia și Germania, iar Tratatul de la Trianon a fost semnat când unirea reprezenta "o realitate".

"România s-a făurit înaintea unor state precum Italia. Unirea Principatelor a avut loc în 1859. Italia s-a constituit ca stat național în 1861. Și înaintea altui mare foarte important stat Germania care a luat ființă în ianuarie 1871. Românii au avut priorități europene și aceasta s-a datorat capacității lor de a fructifica contextul internațional și de a pune marile puteri în fața unor fapte împlinite, a unor fapte naționale — proprii. (...) Tratatul de la Trianon a fost semnat pe 4 iunie 1920, deci când unirea era o realitate, când România a avut în frunte un fruntaș ardelean de prin provinciile unite și nu marile puteri au făcut un cadou României cu acel prilej", a susținut Scurtu.

Profesorul universitar Adrian Năstase a vorbit despre Comitetul Național de la Paris și publicațiile sale. El a spus că este interesant faptul că una dintre principalele probleme ale reprezentanților români de la acea vreme din Franța era legată de felul în care puteau să mobilizeze elita politică franceză.

Tratatul de pace de la Paris a fost subiectul abordat de către prof. univ. Ion Calafeteanu.

AGERPRES]]>
Politics Wed, 22 Nov 2017 13:06:59 +0000
Tăriceanu: Suspendarea președintelui Iohannis nu se află pe agenda coaliției de guvernare http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59120-triceanu-suspendarea-preedintelui-iohannis-nu-se-afl-pe-agenda-coaliiei-de-guvernare http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59120-triceanu-suspendarea-preedintelui-iohannis-nu-se-afl-pe-agenda-coaliiei-de-guvernare Suspendarea președintelui Klaus Iohannis nu se află pe agenda coaliției de guvernare, a precizat miercuri șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Întrebat, la Parlament, dacă această temă se află pe agenda coaliției, Tăriceanu a negat.

"Nu știu cine a lansat această temă, cred că trebuie să îi întrebați pe cei de la PNL mai degrabă. Nu stau să fac speculații la speculații. Nu, în mod clar și lipsit de orice echivoc. Nu!", a afirmat președintele Senatului.

AGERPRES]]>
Politics Wed, 22 Nov 2017 09:03:30 +0000
Meleșcanu: I-am spus lui Tillerson că sunt probleme de cvorum din când în când în Parlament http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59118-2017-11-20-13-00-23 http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59118-2017-11-20-13-00-23 Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, spune că l-a asigurat pe secretarul de stat american Rex Tillerson că luni Comisia de apărare a Senatului va da raport proiectului de lege al Guvernului pentru înzestrarea Armatei, prin care se vor achiziționa șapte sisteme de rachete sol-aer Patriot, cu posibilitatea ca și plenul Camerei superioare să voteze în aceeași zi actul normativ.

Întrebat dacă la întâlnirea din 15 noiembrie cu secretarul de stat american Rex Tillerson a discutat și despre achiziționarea rachetelor Patriot, Meleșcanu a declarat luni: "Nu, însă m-a întrebat cum a fost cu cvorumul (în Comisia de apărare — n.r.), săptămâna trecută, și i-am spus că sunt probleme de cvorum din când în când. În niciun caz nu se referă la subiectul în sine și coaliția actuală de guvernare are o majoritate confortabilă în Parlament, deci cum i-am spus eu, săptămâna viitoare, deci azi vom avea și avizul cu raportul comisiei, dar și posibil adoptarea în plenul Senatului".

Meleșcanu a precizat că nu s-a pus problema blocării achiziției.

Potrivit ministrului de Externe, la discuția cu Tillerson au mai fost abordate subiecte precum "relațiile bilaterale, lucruri de interes în relațiile dintre România și SUA, legate de dialogul politic, de dezvoltarea relațiilor economice, de contribuția noastră la sistemul de securitate al NATO". "De asemenea, de colaborare în instituții internaționale, inclusiv am solicitat sprijinul pentru aderarea României la OCDE în cursul acestui an. A fost o discuție relativ scurtă cu ocazia unei escale tehnice la București, dar din punctul meu de vedere a fost un semn foarte bun. Atmosfera a fost foarte bună și unul dintre primele lucruri pe care le-am făcut a fost să îl invit pe domnul Tillerson să facă și o vizită oficială în România", a adăugat Meleșcanu.

Miercurea trecută, Ambasada SUA la București a informat că secretarul de stat american Rex Tillerson s-a oprit la București la întoarcerea din călătoria pe care a efectuat-o în Asia. El a fost întâmpinat de ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

AGERPRES
]]>
Politics Mon, 20 Nov 2017 10:39:21 +0000
Secretarul de stat american Rex Tillerson - în România http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59109-2017-11-15-21-12-06 http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59109-2017-11-15-21-12-06 Secretarul de stat american Rex Tillerson se află în România, el oprindu-se la București la întoarcerea din călătoria pe care a efectuat-o în Asia.

Tillerson nu are un program oficial în România, informează Ambasada Statelor Unite ale Americii, într-un mesaj transmis AGERPRES. El a fost întâmpinat de ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, potrivit unor surse diplomatice.

Oficialul înnoptează la București, după ce a fost miercuri în Myanmar, pentru o întrevedere cu Aung San Suu Kyi, dar și cu comandantul armatei, generalul Min Aung Hlaing, în contextul crizei umanitare ce are în centru minoritatea rohingya.


]]>
Politics Wed, 15 Nov 2017 19:30:57 +0000
Tudose la Trade Winds: România are multe de oferit în domenii ca agricultura, industria high-tech, IT și producția industrială http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59068-2017-10-19-10-26-08 http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59068-2017-10-19-10-26-08 România are multe de oferit în domenii ca agricultura, industria high-tech, IT și producția industrială, a declarat premierul Mihai Tudose, joi, la deschiderea Business Development Conference, eveniment organizat în cadrul misiunii comerciale Trade Winds 2017.

"România este una dintre cele mai mândre națiuni din UE, astăzi când ne mândrim cu cea mai mare rată de creștere economică. Ne mândrim, pe lângă apartenența europeană și parteneriatul cu Uniunea Europeană, parteneriatul cu NATO, și cu aniversarea a 20 de ani de Parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. Avem în România foarte multe de oferit de la potențial în zona de agricultură, până la potențialul extraordinar în industria high-tech, în IT, trecând la producția industrială, unde, din nou, ne mândrim cu o creștere de 8% față de anul trecut", a afirmat Tudose.

Prim-ministrul și-a exprimat convingerea că prezența în România a unor firme americane de renume mondial, ca Ford, Raytheon, General Dynamics, Bell Helicopters, care au venit și au investit, au făcut transfer tehnologic, reprezintă "un bun exemplu și o declarație a mediul de afaceri american" pentru țara noastră.

"Cred că eforturile dumneavoastră, eforturile Departamentului de stat pentru comerț, le mulțumesc și pe această cale, eforturile Ambasadei SUA în România, personal ale domnului Hans Klemm, eforturile colegilor mei din Guvern vor avea rezultate, iar, poate, de ce nu, peste alți 10 ani să facem o întâlnire de bilanț, să ne amintim cu drag de acest eveniment major în viața economică a României în relațiile cu SUA, un moment de bilanț unde să fim mândri de ceea am început să realizăm astăzi", a spus Tudose.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, aproximativ 100 de companii americane au venit la București și vor avea contacte cu peste 50 de firme românești, prilej pentru dezvoltarea unor proiecte comune.

AGERPRES]]>
Politics Thu, 19 Oct 2017 07:24:43 +0000
Ambasada SUA: Nu trebuie să se facă abuz de imunitatea parlamentară pentru a apăra pe cineva de răspundere http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59062-ambasada-sua-nu-trebuie-s-se-fac-abuz-de-imunitatea-parlamentar-pentru-a-apra-pe-cineva-de-rspundere http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59062-ambasada-sua-nu-trebuie-s-se-fac-abuz-de-imunitatea-parlamentar-pentru-a-apra-pe-cineva-de-rspundere Nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege, iar imunitatea parlamentară nu trebuie folosită pentru a apăra pe cineva de răspundere, precizează Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, într-un răspuns la solicitarea AGERPRES.

"Ambasada nu comentează cazuri individuale. Cu toate acestea, noi credem că nimeni nu ar trebui să fie mai presus de lege și nu trebuie să se facă abuz de imunitatea parlamentară pentru a apăra pe cineva de răspundere", se arată în răspunsul misiunii diplomatice americane.
Camera Deputaților a respins marți solicitarea DNA privind efectuarea urmăririi penale a deputatului social-democrat Rovana Plumb, fost ministru al Mediului. Au fost înregistrate 99 de voturi "pentru" și 184 de voturi "împotrivă", un vot fiind anulat. Votul a fost secret cu bile.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează și pe Sevil Shhaideh, referitor la trecerea unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

AGERPRES
]]>
Politics Tue, 17 Oct 2017 12:13:46 +0000
Iohannis: România nu acceptă propuneri care conduc la o Europă cu mai multe viteze http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59054-2017-10-13-11-32-22 http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59054-2017-10-13-11-32-22 Președintele Klaus Iohannis l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe președintele Consiliului European, Donald Tusk, context în care a afirmat că România nu acceptă propuneri care conduc către o Europă cu mai multe viteze.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Donald Tusk se află într-un proces de consultare a membrilor Consiliului European în vederea pregătirii unui document, de tip foaie de parcurs, privind pașii care urmează să fie întreprinși în procesul de consolidare a UE, documentul urmând să fie discutat la reuniunile viitoare ale Consiliului.

"În cadrul discuțiilor, președintele Klaus Iohannis a reiterat în mod ferm poziția României de a nu accepta propuneri care conduc către o Europă cu două sau mai multe viteze sau către o Europă a cercurilor concentrice. Astfel de opțiuni nu ar face decât să adâncească diviziunile între statele membre", se arată în comunicatul citat.

Șeful statului a afirmat că principiul inclusivității trebuie să aibă un rol esențial în procesul de consolidare a Uniunii Europene.

"Avansarea într-o formulă de unitate și coeziune, fără fragmentări în rândul statelor membre, trebuie să fie principalul obiectiv la nivel european", se menționează în comunicat.

Președintele Klaus Iohannis a pledat și pentru o Europă unită, puternică, coezivă și coerentă, mai aproape de cetățenii săi și puternic profilată în plan global.

"Acest deziderat va defini acțiunea României pe perioada deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019", precizează Administrația Prezidențială.

În acest context, au fost abordate și elemente legate de pregătirea Summitului care va avea loc la Sibiu în 2019.

AGERPRES]]>
Politics Fri, 13 Oct 2017 08:31:38 +0000
Tudose: Situația poate e un pic ca în Guvernul Grindeanu, numai că mai multă lume mi-a cerut să nu plec http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59046-2017-10-10-10-08-16 http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59046-2017-10-10-10-08-16

Premierul Mihai Tudose a afirmat, luni, că situația din prezent de la nivelul Executivului "poate e un pic" asemănătoare cu cea a Guvernului Grindeanu, precizând însă că mulți colegi din PSD i-au cerut să nu plece de la conducerea Executivului.

"În cursul după-amiezii și serii am avut biroul plin de colegi, de președinți de organizație, care au venit să-mi ceară să nu plec. Situația poate e un pic (...) ca acum 100 de zile, primele 100 de zile din Guvernul Grindeanu, numai că e un pic pe dos. Atunci, mai multă lume îi cerea să plece. Mie mi-au cerut să nu plec, să nu cumva să plec", a declarat Tudose, fiind întrebat la Realitatea TV dacă nu îi este teamă de o eventuală reacție a colegilor din PSD asemănătoare cu aceea pe care au avut-o în cazul lui Sorin Grindeanu.

Totodată, chestionat când a vorbit ultima dată cu președintele PSD, Liviu Dragnea, șeful Guvernului a răspuns: "Față în față nu mai știu când. Personal, cred că joi pe telefonul meu și am mai avut o discuție duminică după-amiază, dar pe telefonul unui coleg".

De asemenea, fiind întrebat ce s-a întâmplat în relația sa cu președintele PSD, Tudose a răspuns: "Aș spune că unele lucruri au derapat. Încercăm mâine să găsim o soluție. Dacă nu găsim soluția, va trebui să luăm niște măsuri".

Totodată, șeful Guvernului a reiterat faptul că va cere plecarea din Guvern a cinci membri ai cabinetului său. În acest context, întrebat dacă va cere plecarea din Executiv a miniștrilor Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Viorel Ilie, prim-ministrul a precizat: "Ați înțeles bine (...) Mai am încă doi colegi pe care îi voi ruga să părăsească Guvernul, (...) din cauza lipsei de performanță".

El a mai spus că are și anumite nemulțumiri referitoare la implicarea partidului în cazul anumitor decizii guvernamentale.

"Mici amănunte, cu ghilimele sau fără, (...) despre nivelul de implicare al partidului în anumite decizii guvernamentale, modul în care se face, le vom discuta mâine (...) și vom trage concluziile. Dacă lucrurile pot funcționa altfel, vor funcționa altfel, dacă nu, e clar că cineva trebuie să plece acasă", a spus Tudose.

De asemenea, întrebat dacă este pregătit să plece de la conducerea Guvernului, în cazul în care PSD nu acceptă remanierea celor cinci miniștri, Tudose a răspuns: "Nu pot să-mi asum să merg în continuare cu ceva ce eu spun că nu merge".

 

AGERPRES

]]>
Politics Tue, 10 Oct 2017 06:42:06 +0000
Tudose: Va fi o miniremaniere guvernamentală; săptămâna aceasta voi lua niște decizii http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59038-2017-10-09-20-44-09 http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59038-2017-10-09-20-44-09 Premierul Mihai Tudose a anunțat luni seară că urmează o "miniremaniere guvernamentală", precizând că va lua o decizie săptămâna aceasta cu privire la plecarea unor miniștri din Guvern.

"Nu iese nimeni la pensie din această funcție și prima zi de prim-ministru este prima zi din ultimele zile, la un moment dat trebuie să pleci. Ați pomenit de acel sondaj. Nu sunt sociolog, dar din ce am vorbit cu ceilalți, dacă nu ai mâncat niște copii cruzi dimineață, n-ai cum să cazi în două săptămâni de la 40 și — la 20. (...) Mai mult, târgul e mic, se află cine a comandat-o, cum a comandat-o — în regulă, trecem peste. Dar și presupunând că — de aici a apărut și problema cu demisia—, presupunând că e adevărat (...), vom vedea. Eu sunt acolo să guvernez pentru români. Dacă românii nu mai cred în ceea ce facem, plecăm acasă toți", a declarat Tudose la Antena 3.

Potrivit șefului Executivului, nu se poate guverna "cu forța".

"Nu putem să guvernăm cu forța, împotriva a ceea ce vrea poporul român. De aici pleacă nemulțumirea mea și-atunci, dacă lucrurile stau așa, o analiză, ori sunt eu de vină, prin ce fac sau nu fac, sau sunt niște lucruri în guvern care justifică aceste cifre — prezența unor miniștri cu probleme penale, lipsa de activitate a unor miniștri sau lipsa de rezultate — și săptămâna asta voi lua niște decizii, dure, dar necesare", a spus Tudose.

Întrebat dacă acest sondaj făcut public ar putea fi "un joc", Tudose a răspuns: "Foarte corect. (...) Haideți să spunem că este adevărat, plec de la premisa că este adevărat. Dacă este așa, repet, sunt două probleme — ori am eu o problemă și trebuie să plec acasă, ori sunt niște probleme în guvern și trebuie să le reglăm".

Totodată, chestionat dacă aceste probleme ar putea fi legate de existența unor miniștri cu probleme penale în guvern, Tudose a răspuns: "Da. (...) Dacă tot facem un reset la partea de imagine și de efecte ale guvernării, vă spun că mai sunt cel puțin încă doi miniștri, pe care am să-i rog să părăsească cabinetul. (...) O miniremaniere. (...) Sunt trei (miniștri — n.r.) cu probleme, care, într-adevăr, creează probleme și la nivel de percepție publică și unele dintre situații și la nivel de Comisie Europeană".

Șeful Executivului a mai spus că își va asuma propunerile privind remanierile din Guvern și le va supune votului coaliției de guvernare.

"O să anunț săptămâna asta, o să anunț întâi partidul, evident, nu la televizor (...) O să îmi asum propunerile și o să le supun votului coaliției", a arătat Tudose.

El a precizat că a găsit și soluțiile privind înlocuirile, însă nu a luat o decizie finală. "Nu am o decizie finală. Am găsit niște soluții bune, dacă între timp apare ceva mai bun, e ok", a mai afirmat premierul.

AGERPRES
]]>
Politics Mon, 09 Oct 2017 18:43:00 +0000
Tudose, despre relația cu Dragnea: N-aș putea spune că suntem într-un moment fericit al relației http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59041-2017-10-09-20-48-34 http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59041-2017-10-09-20-48-34 Premierul Mihai Tudose a declarat luni că nu poate spune că se află "într-un moment fericit" al relației sale cu președintele PSD, Liviu Dragnea.

Întrebat la Antena 3 dacă există o tensiune între el și președintele PSD, șeful Executivului a răspuns: "N-aș putea spune că suntem într-un moment fericit al relației".

Totodată, chestionat cu privire la motivele pentru care s-a ajuns în scurt timp de la numirea sa la conducerea Guvernului la această neînțelegere cu liderul PSD, Tudose a răspuns: "Nu știu, o să ne lămurim mâine".

De asemenea, Tudose a spus că nu are ce să își reproșeze cu privire la această relație.

Pe de altă parte, întrebat dacă are ce să reproșeze altora, Tudose a afirmat: "Mâine vom face o asemenea discuție, când vorbim despre toate bărbătește. Ceea ce a contat foarte mult în decizia de astăzi, de a analiza (...) activitatea Guvernului, eficientizare, fiindcă până la urmă nu este un sport individual, este vorba de Guvern și a arunca țara în haos acum, totuși (...), nu e o oportunitate pentru nimeni, chiar pentru nimeni. Avem responsabilități, avem proiecte în derulare, dar (...) nu este nici vorba de a ne lega cu lanțuri de scaune, de a nu vrea să părăsim anumite funcții, ci dimpotrivă, eu îmi mențin opinia, guvernăm pentru oameni, și nu împotriva lor".

AGERPRES]]>
Politics Mon, 09 Oct 2017 17:47:39 +0000