Front Page Bucharest Herald http://bucharestherald.com/component/content/frontpage Mon, 24 Sep 2018 06:25:18 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management en-gb Senat: Iniţiativa cetăţenească privind redefinirea familiei, adoptată în plen; referendum pe 7 octombrie http://bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59480-2018-09-12-09-04-20 http://bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59480-2018-09-12-09-04-20 Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a fost adoptată marţi în plenul Senatului.

Iniţiativa cetăţenească, pentru care era necesară susţinerea a cel puţin două treimi din numărul senatorilor, a fost votată prin vot nominal, exprimându-se 107 senatori "pentru" şi 13 "contra" (USR). Şapte senatori s-au abţinut (de la PNL şi UDMR).

Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie, "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

Pe 1 septembrie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, anunţa că referendumul pentru familie va fi organizat pe 7 octombrie.

De asemenea, plenul Senatului a dat un vot pozitiv şi pentru cele două amendamente adoptate de către Camera Deputaţilor la propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei. Senatorul Şerban Nicolae (PSD) a precizat că este vorba despre amendamente de natură tehnică.

"Faţă de iniţiativă au fost două amendamente la nivelul Camerei, care nu se referă la textul în sine, al articolului 48, ci sunt de tehnică normativă. Şi anume, faţă de articolul unic, aşa cum a fost supus el dezbaterii Camerei Deputaţilor iniţial, au fost introduse articolele I şi II. Articolul I a detaliat faptul că actuala Constituţie a fost revizuită prin Legea 429/2003, aprobată prin referendumul naţional organizat în zilele de 18-19 octombrie 2003. Iar articolul II arată că revizuirea Constituţiei se supune aprobării prin referendum organizat potrivit dispoziţiilor articolului 151 din Constituţia României, republicate", a explicat preşedintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc.

În debutul dezbaterilor, Iuliana Scântei (PNL) a declarat că proiectul este "viciat pe procedură" şi că, indiferent de votul acordat în Senat, procedura nu este conformă cu Legea fundamentală. Ea a cerut convocarea Birourilor permanente reunite ale celor două Camere, pentru a stabili că în dezbaterea acestei iniţiative Senatul este prima Cameră sesizată.

"Pe 21 iulie 2017, în urma unei modificări a Regulamentului Senatului, iniţiată de senatorul Şerban Nicolae, proiectul iniţiativei de revizuire a Constituţiei, depus în anul 2016 în Senatul României, a fost transmis, printr-o desesizare inventată sub aspect procedural, către Camera Deputaţilor. Poate că dacă lucrurile ar fi rămas aşa, nu am mai fi comentat azi procedura. Dar CCR a pronunţat decizia 431 din 21 iunie 2017, în care a invalidat această invenţie juridică (...), a spus că procedura corectă pentru a vota această iniţiativă: trebuie exercitat prin vot, la Camera întâi sesizată în 2016, care a fost Senatul României, şi apoi la Camera următoare", a spus ea.

Şerban Nicolae (PSD) a arătat că în cazul modificării Constituţiei nu se aplică procedura utilizată în cazul legilor organice sau ordinare.

"În acord cu decizia CCR, nu suntem în situaţia de primă Cameră sesizată şi Cameră decizională. Camerele se pronunţă în mod egal, iar în cazul în care s-ar fi adoptat forme diferite în legătură cu propunerea de revizuire a Constituţiei, atunci s-ar fi ajuns la mediere. (...) În textul constituţional se spune că proiectul sau propunerea de revizuire se aprobă de Camera Deputaţilor şi de Senat, ordinea fiind dată de textul constituţional, această enumerare fiind una care poate să indice o anumită ordine fără ca una dintre camere să aibă drepturi superioare celeilalte", a declarat el.

Nicoleta Pauliuc (PNL) şi-a exprimat susţinerea pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, arătând că "în mod tradiţional, familia a fost constituită din oameni care şi-au unit destinele pentru a trece mai uşor, împreună, peste greutăţile vieţii".

"Aşa am văzut în copilărie, în satul natal, aşa i-am pomenit pe bătrâni, pe bunici şi părinţii mei, care şi-au crescut cum se cuvine copiii, pentru că asta înseamnă tradiţie, nu-i aşa? Avalanşa de informaţii oferită de era digitală face ca tradiţiile să fie uitate, modificate sau abandonate. Tot mai des asistăm în public la contestarea unor obiceiuri adânc împământenite în conştiinţa naţională, la devieri de la datini şi credinţe care diluează trăsăturile specifice ale neamului românesc. Este datoria noastră să redăm demnitatea acestei instituţii fundamentale a oricărei societăţi: familia. Căsătoria nu exclude deloc alte forme de comuniune, doar le separă", a precizat ea.

Şerban Nicolae a declarat că prin modificarea Constituţiei nu se vor crea discriminări faţă de familiile monoparentale. El a adăugat că procrearea se poate realiza doar între un bărbat şi o femeie.

"Trei miliarde de bărbaţi fără o femeie nu pot procrea. Patru miliarde de femei fără un bărbat nu pot procrea. Şi asta nu e o chestiune pe care să o fixăm noi prin Constituţie, printr-o lege dată de Parlament. Este o lege naturală, este o lege care vine din Creaţie. Eu mărturisesc faptul că eu cred că există Dumnezeu şi că el are rol creator. Nu cred în teoria unei mari explozii. Să nu vă supăraţi pe mine, nu am întâlnit nicăieri în lume, în nicio ipostază, o explozie care să fie creat ceva, în afară de haos", a spus el.

Daniel Zamfir (ALDE) şi-a exprimat convingerea că în cazul acestei propuneri legislative grupurile parlamentare nu trebuie să stabilească modul în care se votează.

"ALDE, un partid profund liberal şi democrat, nu a impus şi nu va impune cum să voteze vreun parlamentar. (...) La nivel personal vă spun cu toată convingerea că voi vota pentru acest proiect de lege, aşa cum îmi spune mie conştiinţa", a declarat el.

Vlad Alexandrescu (USR) a apreciat că în cadrul campaniei pentru modificarea Constituţiei nu s-a vorbit despre "importanţa şi iubirea familiei, ci despre pericole închipuite şi vrăjmaşi imaginari". El a adăugat că modificarea Constituţiei şi referendumul reprezintă "un demers populist, acaparat de politicieni" în goana după legitimitatea pe care şi-au pierdut-o.

"Pentru USR este clar că nu familia şi nici tradiţiile nu contează pentru voi. Tot ce vreţi este să vă faceţi campanie pe spatele acestui referendum. L-aţi amânat de atâtea ori şi v-aţi hotărât să îl organizaţi tocmai acum, ca să distrageţi atenţia societăţii de la legile justiţiei, de la modificarea Codurilor penale. (...) USR votează împotriva modificării Constituţiei, pentru că este inacceptabil să divizăm acum societatea românească. Suntem de acord să creăm o societate de oameni demni, care să se respecte unii pe alţii şi vrem să contribuie fiecare după mijloacele şi puterile lor la ridicarea României din starea în care a fost adusă de decenii de dictatură şi umilinţă", a susţinut el.

Titus Corlăţean (PSD) a subliniat că este vorba despre o iniţiativă civică şi a negat ipoteza că PSD ar fi "confiscat" acest demers. El a adăugat că opoziţia faţă de organizarea unui referendum este un lucru "profund nedemocratic".

"De ce un referendum? Pentru că este legal, constituţional şi reflectă competenţa naţională în materia legiferării privind familia şi căsătoria. Nu este o competenţă comunitară. Nu este o competenţă care să ţină de UE, este o competenţă naţională. A se vedea şi recentul aviz adoptat de Curtea de Justiţie a UE", a adăugat el.

Liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Atilla, a explicat că având în vedere unele deficienţe ale textului legislativ, care puteau fi corectate, unii senatori UDMR s-au abţinut de la vot.

"Este un text care nu este perfect, dar este un text mai bun decât cel actual. În prevederile actuale ale Constituţiei, la art 48 alin. 1, avem un text defectuos, pe care iniţiativa (...) reuşeşte să-l îmbunătăţească, dar nu rezolvă toate problemele (...) Toţi senatorii UDMR sunt de acord cu definiţia căsătoriei în sensul în care aceasta să fie consfinţită, încheiată între un bărbat şi o femeie. Există însă deficienţe în formularea acestui text (...) Se pune un semne de egalitate între noţiunile familie şi căsătorie, ceea ce este greşit. (...) Oare nu există familie când o femeie, rămasă singură din diferite motive, îşi creşte copiii? Noi credem că există familie (...). Trebuia să se stabilească foarte clar statutul familiei, căsătoriei, concubinajului, a relaţiilor între aceste noţiuni şi efectele fiecăruia", a spus Cseke Atilla. AGERPRES]]>
frontpage Wed, 12 Sep 2018 06:03:11 +0000
Popa: Toaletele din curtea şcolilor trebuie să dispară până în 2020 http://bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59479-2018-09-11-09-29-50 http://bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59479-2018-09-11-09-29-50 Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, i-a invitat luni pe primari să acceseze fonduri pentru rezolvarea problemelor la şcoli care ţin de lipsa autorizaţiilor ISU de securitate la incendiu şi a subliniat că, până în 2020, trebuie să dispară toaletele din curtea unităţilor de învăţământ.

"Educaţia este o prioritate naţională şi, sigur, toţi primarii sunt invitaţi să aplice proiecte în acest sens. Sunt mulţi bani necesari pentru a remedia toate aceste aspecte şi nu e singurul aspect de remediat. Şi toaletele în curte trebuie să dispară până în anul 2020, aşa cum a decis doamna prim-ministru", a afirmat Valentin Popa la Sândominic, unde a participat la deschiderea anului şcolar.

El a subliniat că prezenţa sa în judeţ, în prima zi de cursuri, are legătură cu prioritatea mandatului său, respectiv egalitatea de şanse între elevii din mediul urban şi cel rural, între elevii români şi cei care învaţă în limbile minorităţilor naţionale.

În discursul susţinut la Şcoala Gimnazială "Marton Aron" din localitatea Sândominic, ministrul Educaţiei a precizat că, în acest an, au fost tipărite, la Editura Didactică şi Pedagogică, 153 de titluri pentru şcolile care predau în limbile minorităţilor naţionale, 26 dintre acestea nemaifiind editate niciodată în ultimii 20 ani.

Totodată, Popa a menţionat că, în premieră, în 2018, au fost asigurate locuri bugetate separate pentru accesul în învăţământul superior al absolvenţilor din mediul rural şi a făcut referire la un "proiect de suflet", la care lucrează de mai multe luni.

"Trebuie să asigurăm şi investiţii în mediul rural, de aceea lucrez, de mai bine de şase luni, la un proiect de suflet, care să asigure salarii mai mari profesorilor care aleg să predea ore aflate în normele vacante în regim de plata cu ora în mediul rural. Este necesară o motivaţie financiară suplimentară, ca să asigurăm cele mai bune cadre didactice şi pentru mediul rural. Acest proiect care este cel mai mare din istoria Ministerului, pentru 200 milioane de euro, va asigura cel puţin 50000 de burse elevilor din gimnaziu, din mediul rural, burse semestriale, consistente, de 1500 până la 2000 de lei, cu condiţia să nu aibă absenţe, să promoveze şi să se claseze cât mai sus într-un clasament al notelor. Pe lângă investiţia în cadre didactice şi elevi, directă, dorim să investim prin acest proiect şi în dotarea şcolilor din mediul rural, asigurând pachete educaţionale şcolilor (...) pentru dotarea laboratoarelor de fizică, chimie, biologie geografie, sau IT", a spus ministrul Educaţiei.

Acesta şi-a exprimat speranţa că, prin acest proiect, se va reduce considerabil abandonul şcolar şi vor fi motivaţi atât elevii cât şi profesorii pentru a creşte nivelul calităţii educaţiei şi în mediul rural.

Ministrul Educaţiei Naţionale a participat la ceremonia de deschidere a anului de învăţământ la Colegiul Naţional "Octavian Goga" din Miercurea Ciuc şi la Şcoala Gimnazială "Marton Aron" din comuna Sândominic. AGERPRES]]>
frontpage Tue, 11 Sep 2018 06:28:15 +0000
Ministrul de interne al Germaniei, Horst Seehofer: Imigraţia, "mama tuturor problemelor" http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59477-ministrul-de-interne-al-germaniei-horst-seehofer-imigraia-qmama-tuturor-problemelorq http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59477-ministrul-de-interne-al-germaniei-horst-seehofer-imigraia-qmama-tuturor-problemelorq Ministrul de interne al Germaniei, conservatorul bavarez Horst Seehofer, a lansat critici dure la adresa imigraţiei în Germania, părând să ia apărarea manifestanţilor de extremă dreapta de la Chemnitz, informează joi mai multe publicaţii germane, citate de AFP.

Mare adversar al politicii promovate de cancelarul federal, Angela Merkel, pentru primirea de refugiaţi, Horst Seehofer a susţinut în marja unei reuniuni a partidului său, Uniunea Creştin-Socială (CSU), că imigraţia este "mama tuturor problemelor" în Germania, relatează publicaţiile Bild şi Die Welt.

Ministrul, la originea unei grave crize guvernamentale în iunie-iulie, a declarat de asemenea că înţelege de ce oamenii se revoltă ca la Chemnitz, după uciderea în 25 august a unui bărbat de 35 de ani în acest oraş din fosta Republică Democrată Germană (RDG), crimă pentru care doi refugiaţi irakian şi sirian au fost plasaţi în detenţie provizorie. Acest lucru nu face din oameni furioşi nişte nazişti, a declarat el, potrivit aceleiaşi surse de informaţie.

"În primul rând, a avut loc o crimă brutală", a mai spus el, dând asigurări că dezbaterile ulterioare au ocultat punctul de plecare al marşurilor extremei drepte.

Oraşul Chemnitz a fost, ca urmare a acestei crime, scena unor manifestaţii ale extremei drepte, dintre care unele au degenerat în violenţe, în special împotriva străinilor.

Aceste violenţe au şocat Germania, în timp ce extrema dreaptă, relansată printr-un discurs anti-Merkel şi anti-islam, este în plin avânt după sosirea în această ţară, în 2015-2016, a peste un milion de solicitanţi de azil.

La rândul său, Angela Merkel, care a criticat "ura de pe străzi", urmează să întreprindă în curând o vizită la Chemnitz.

Declaraţiile lui Horst Seehofer intervin în condiţiile în care partidul său va participa la 14 octombrie la alegeri regionale de mare risc în Bavaria. CSU este ameninţată să-şi piardă majoritatea absolută, în timp ce extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) ar putea înregistra un rezultat important.

Horst Seehofer, care a declarat în repetate rânduri că islamul nu face parte din Germania, s-a aflat la originea unei grave crize politice, după ce a lansat la sfârşitul lui iunie un ultimatum Angelei Merkel, pentru accelerarea expulzărilor de migranţi deja înregistraţi spre alte ţări europene. În final, el a acceptat să revină în guvern, la finalul unui conflict care ameninţa cu implozia coaliţiei guvernamentale între conservatori şi social-democraţi. AGERPRES

]]>
frontpage Thu, 06 Sep 2018 18:31:11 +0000
Rusia susţine că 'ucide şi va ucide terorişti' la Idlib şi oriunde în altă parte în Siria http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59478-2018-09-06-21-36-37 http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59478-2018-09-06-21-36-37 Rusia 'ucide şi va ucide terorişti' fie la Idlib, ultimul bastion al insurgenţilor asupra căruia planează spectrul unei ofensive a regimului, fie oriunde în altă parte în Siria, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova, citată de AFP.

'Am ucis, ucidem şi vom ucide terorişti (...). Şi nu contează dacă ei se află la Alep, Idlib sau oriunde în altă parte în Siria', a afirmat Zaharova, citată de agenţiile de presă ruse. 'E vorba de securitatea noastră', a adăugat ea.

Patru avioane ale armatei ruse au bombardat marţi ţinte ale grupării Hayat Tahrir al-Sham, fosta ramură siriană a Al Qaida, în regiunea Idlib, ultimul bastion important al insurgenţilor în nord-vestul Siriei.

Regimul de la Damasc se ambiţionează să recucerească această regiune, dominată în proporţie de 60% de către gruparea Hayat Tahrir al-Sham (fostul Front Al-Nusra) şi unde sunt prezente şi o mulţime de facţiuni rebele.

Sute de civili părăsesc în grabă provincia Idlib, încercând să caute refugiu mai la nord, de teama unui asalt al forţelor guvernamentale, informează joi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit căruia sud-estul Idlib a fost vizat joi dimineaţă de loviturile de artilerie ale regimului sirian.

În cazul unei ofensive, ONU şi comunitatea internaţională se tem de o catastrofă umanitară de o amploare fără precedent în provincia Idlib, unde trăiesc aproximativ trei milioane de locuitori, dintre care jumătate sunt persoane strămutate, potrivit ONU.

Aceste declaraţii ale diplomaţiei ruse survin în ajunul unui summit la care vor participa vineri la Teheran preşedinţii Iranului, Rusiei şi Turciei, ţări care îi sprijină pe principalii protagonişti ai conflictului sirian.AGERPRES

]]>
frontpage Thu, 06 Sep 2018 15:34:17 +0000
Consiliul Naţional Secuiesc: Dacă România nu va fi un stat de drept, nu va apuca aniversarea a 200 de ani de existenţă http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59476-2018-08-30-18-01-32 http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59476-2018-08-30-18-01-32 Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Sfântu Gheorghe, că în data de 18 noiembrie va organiza în acest oraş Marea Adunare de Centenar a Secuilor, în care va fi transmis mesajul că secuii nu renunţă la lupta pentru autonomie, iar dacă România nu se democratizează şi nu va fi un stat de drept, nu va mai apuca aniversarea a 200 de ani de existenţă.

"Marea adunare secuiască de centenar este un eveniment care se adresează şi viitorului, respectiv va conferi un nou impuls luptei pentru autonomie. Autonomia este o instituţie a libertăţii, un cadru al instituţiilor educaţionale, economice şi culturale proprii (...) Să transmitem Bucureştiului că secuii nu renunţă la lupta pentru autonomie! Iar autorităţilor publice româneşti, care se luptă unele cu altele, le transmitem: dacă România nu va fi un stat democratic, dacă nu va fi un stat de drept, nu va apuca aniversarea a 200 de ani de existenţă! Secuimea solicită ordine constituţională şi stat de drept, iar în interiorul acestora, autonomie teritorială. Autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc este o condiţie prealabilă pentru reconcilierea româno-maghiară şi o condiţie prealabilă pentru stabilitatea în regiune. Să exprimăm acest mesaj la Sfântu Gheorghe, la 18 noiembrie 2018", se arată în apelul CNS, remis presei.

În privinţa conţinutului acestui apel, Izsak Balazs a precizat, pentru AGERPRES, că CNS doreşte ca România să devină un stat de drept şi că "obiectivele noastre de viitor se pot realiza numai atunci dacă este respectat cadrul constituţional, dacă autorităţile publice respectă cadrul constituţional, asta este condiţia premergătoare a statului de drept".

"E o traducere corectă, asta am scris. Este un avertisment de bună intenţie (...) Vrem ca România să devină un stat de drept şi calea spre realizarea unui stat de drept eu cred că trebuie să treacă printr-o consultare publică a situaţiei de acum. Sunt convins că dacă cetăţenii României sunt întrebaţi la un referendum dacă vor ca România să fie condusă de legi, majoritatea ar semna acest lucru. Şi toate consecinţele ce decurg de aici", a argumentat Izsak Balazs.

Acesta a adăugat că în România toate instituţiile se luptă între ele deşi Constituţia nu permite aşa ceva. Potrivit reprezentantului CNS, autorităţile nu respectă legile, iar România nu îşi respectă angajamentele internaţionale, "ceea ce într-un stat de drept este inimaginabil".

"Atâta timp cât nu se ştie exact care instituţie de cine este condusă, unele poartă culori politice, pluralismul politic se restrânge la forul politic al ţării, care este Parlamentul, dar legile adoptate sunt valabile şi obligatorii pentru toţi. Şi instituţiile publice ale statului trebuie conduse de legi şi nu de grupuri de interese cum se întâmplă astăzi în România, unde se dă o bătălie între instituţii publice nemaiîntâlnită într-un stat de drept (...) Într-adevăr dorim să conştientizăm opinia publică că aceste probleme, care sunt probleme locale, nu este normal ca soluţionarea acestora să se facă de la Bucureşti. În mod sigur dacă Ţinutul Secuiesc ar fi autonom, soluţionarea acestor probleme ar depinde de Consiliul Legislativ al Regiunii Secuieşti, ar fi deja demult rezolvate", a afirmat liderul CNS.

Potrivit lui Izsak Balazs, această comemorare de 100 de ani este foarte importantă, întrucât, în data de 19 noiembrie 2010, la Budapesta, când organizaţia a avut o şedinţă festivă în Parlamentul Ungariei, s-a luat o hotărâre prin care s-a declarat faptul că organizaţia CNS din prezent este continuatorul Consiliului Naţional Secuiesc înfiinţat în 19 noiembrie 1918.

"Între comemorările anuale este deosebit de importantă comemorarea de 100 de ani. Deci la 19 noiembrie 1918 s-a format Consiliul Naţional Secuiesc în Parlamentul Maghiar şi a fost fondat de personalităţi importante de atunci, care desigur erau secui. Anul acesta am hotărât să ţinem această comemorare cu o zi înainte, pentru că este duminică şi vrem să oferim şansa participării pentru cât mai mulţi oameni (...) Avem o declaraţie de centenar care trebuie să cuprindă cele mai importante mesaje ale comunităţii secuieşti (...) Nu este o simplă comemorare, CNS este un organism activ care are o imagine despre viitor, are scopuri bine cunoscute şi de opinia publică română. Anul acesta a fost înaintat, pentru a treia oară, statutul pentru autonomia teritorială a ţinutului secuiesc. Deci noi ne pregătim şi luptăm pentru acest obiectiv, acest scop. Această adunare serveşte şi obiectivul nostru comun", a conchis Izsak Balazs. AGERPRES

]]>
frontpage Thu, 30 Aug 2018 15:00:29 +0000
Fotbal - Liga Campionilor: Cristiano Ronaldo, cel mai bun atacant al sezonului 2017-2018 http://bucharestherald.com/sports/45-sports/59475--fotbal-liga-campionilor-cristiano-ronaldo-cel-mai-bun-atacant-al-sezonului-2017-2018 http://bucharestherald.com/sports/45-sports/59475--fotbal-liga-campionilor-cristiano-ronaldo-cel-mai-bun-atacant-al-sezonului-2017-2018 Cristiano Ronaldo, fotbalistul portughez transferat în această vară de la Real Madrid la Juventus Torino, este cel mai bun atacant al sezonului 2017-2018 al Ligii Campionilor, a anunţat joi UEFA, cu ocazia tragerii la sorţi pentru grupele viitoarei ediţii a competiţiei.

Contracandidaţii portughezului au fost argentinianul Lionel Messi (FC Barcelona) şi egipteanul Mohamed Salah (Liverpool). Cristiano Ronaldo a ajutat-o în mai pe Real să câştige pentru a treia oară consecutiv Liga Campionilor. Ronaldo fusese desemnat cel mai bun atacant şi în stagiunea precedentă a competiţiei.
AGERPRES]]>
frontpage Thu, 30 Aug 2018 14:54:08 +0000
Biroul de Presă de la Vatican: Papa Francisc nu consideră că homosexualitatea este o boală http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59473--biroul-de-pres-de-la-vatican-papa-francisc-nu-consider-c-homosexualitatea-este-o-boal http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59473--biroul-de-pres-de-la-vatican-papa-francisc-nu-consider-c-homosexualitatea-este-o-boal Biroul de Presă de la Vatican a clarificat comentariile făcute recent de papa Francisc despre homosexualitate, în urma unor critici formulate de mai multe asociaţii care militează pentru drepturile comunităţii LGBT, informează DPA.

Liderul Bisericii Catolice nu consideră că iubirea între două persoane de acelaşi sex ar reprezenta "o afecţiune psihiatrică", a precizat marţi Biroul de Presă de la Vatican.

Aflat la bordul unui avion care îl aducea în Italia după o vizită în Irlanda, papa Francisc a spus în faţa jurnaliştilor că părinţii copiilor homosexuali ar trebui să se roage şi, posibil, să solicite ajutor psihiatric pentru copiii lor.

"La ce vârstă se manifestă tulburarea în sine? Asta este important. E altceva dacă apare în copilărie, când există multe lucruri pe care poţi să le faci, cu ajutorul psihiatriei sau... pentru a vedea cum stau lucrurile", a spus suveranul pontif.

O purtătoare de cuvânt de la Vatican a spus că termenul "psihiatrie" nu a fost "precis" şi că, de aceea, el a fost eliminat din transcrierea oficială publicată de Vatican a conferinţei de presă papale, pentru a nu prezenta în mod eronat înţelesul cuvintelor rostite de papa Francisc.

Papa a dorit să exprime cu o mai mare claritate faptul că oamenii trebuie să fie atenţi la felul în care copiii lor se dezvoltă "din punct de vedere psihologic".

Papa Francisc vorbeşte adeseori în public cu multă francheţe şi a abordat de mai multe ori tematica homosexualităţii în declaraţiile sale.

De această dată, însă, asociaţiile LGBT au spus că declaraţia sa recentă ar fi lăsat să se înţeleagă că homosexualitatea este o boală şi că aceasta ar putea fi tratată prin psihiatrie.

"Homosexualitatea nu este o boală, ci o variantă naturală a comportamentului uman şi, în această calitate, ea ar trebui să fie acceptată şi respectată", a declarat marţi Fabrizio Marrazzo, coordonator al asociaţiei Gay Hotline, citat de agenţia italiană de presă ANSA.AGERPRES
]]>
frontpage Tue, 28 Aug 2018 17:34:04 +0000
Papa Francisc recomandă psihoterapie pentru copiii care prezintă înclinaţii spre homosexualitate http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59472-2018-08-28-20-31-48 http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59472-2018-08-28-20-31-48 Papa Francisc le-a recomandat duminică părinţilor să recurgă la psihoterapie dacă descoperă la copiii lor înclinaţii timpurii spre homosexualitate, la conferinţa de presă susţinută în avionul de întoarcere la Roma din vizita sa apostolică în Irlanda, relatează agenţia AFP.

Un jurnalist l-a întrebat pe papă ce le-ar recomanda acelor părinţi care constată orientări homosexuale la copiii lor.

"Le-aş spune în primul rând să se roage, să nu condamne, să dialogheze, să înţeleagă şi să-i ofere un loc fiului sau fiicei lor", a răspuns papa Francisc. În acelaşi timp, el a apreciat că trebuie să se ţină seama de vârsta persoanei.

"Când se manifestă încă din copilărie, sunt multe lucruri de făcut, precum discuţia cu un psihoterapeut, pentru a vedea cum stau lucrurile. E altceva însă când se manifestă la vârsta de 20 de ani", a spus Suveranul pontif.

Asociaţiile de apărare a drepturilor LGBT din Franţa (lesbiene, gay, bisexuale şi transsexuale) au denunţat luni afirmaţiile "iresponsabile" ale papei, potrivit căruia părinţii trebuie să recurgă la psihoterapeut, dacă descoperă de timpuriu înclinaţii homosexuale la copiii lor.

"Condamnăm aceste afirmaţii care trimit la ideea că homosexualitatea est o boală. Dacă există o boală, aceea este homofobia ancorată în societatea noastră care duce la persecutarea persoanelor LGBT', a declarat AFP, Clemence Zamora-Cruz, purtătoarea de cuvânt a Inter-LGBT.

Aceste afirmaţii sunt "şocante", deoarece stigmatizează copiii, a spus ea, reamintind că "studiile au demonstrat că riscul de sinucidere este mai ridicat decât media în rândul tinerilor LGBT".AGERPRES
]]>
frontpage Tue, 28 Aug 2018 17:30:59 +0000
Studiu: Caprele preferă să interacţioneze cu oamenii fericiţi http://bucharestherald.com/health/36-health/59474--studiu-caprele-prefer-s-interacioneze-cu-oamenii-fericii- http://bucharestherald.com/health/36-health/59474--studiu-caprele-prefer-s-interacioneze-cu-oamenii-fericii- Caprele recunosc oamenii fericiţi şi sunt atrase de aceştia, conform unui studiu realizat în Marea Britanie, citat marţi de Press Association.

Oamenii de ştiinţă au prezentat unui grup alcătuit din douăzeci de capre fotografii nefamiliare cu acelaşi chip uman care arăta fericit sau supărat.

Cercetarea, efectuată la un adăpostul de capre Buttercups din Kent, Marea Britanie, a demonstrat că aceste animale preferă să interacţioneze persoanele cu chipuri zâmbitoare.

Eliberate de la o distanţă de patru metri, majoritatea caprelor s-au îndreptat direct către imaginile care prezentau chipuri fericite, pe care le-au adulmecat apoi curioase.

Efectul a fost mai pronunţat când chipul fericit a fost poziţionat în partea dreaptă a zonei de testare, ceea ce sugerează că aceste animale îşi folosesc emisfera stângă a creierului pentru a procesa emoţii pozitive, după cum a indicat echipa de cercetători de la Universitatea Queen Mary din Londra.

''Studiul are implicaţii semnificative pentru modul în care interacţionăm cu animalele domestice şi alte specii deoarece capacitatea animalelor de a percepe emoţiile umane ar putea fi mai larg răspândită şi ar putea să nu se limiteze numai la animalele de companie'', a declarat dr. Alan McElligott, conducătorul studiului.

Despre capre se ştia că sunt sensibile la limbajul corporal al oamenilor, însă descoperirea recentă relevă în plus că acestea răspund la expresiile faciale umane.

Studiul a demonstrat ''în premieră'' că aceste animale sunt capabile să facă distincţia dintre expresiile umane şi, în plus, ''preferă să interacţioneze cu (chipurile) fericite'', după cum a notat dr. Christian Nawroth, unul dintre cercetătorii din echipa de la Queen Mary, în prezent la Institutul pentru biologia animalelor de fermă Leibniz din Germania.

Studiul a fost publicat în jurnalul Royal Society Open Science.

''Aceste concluzii sugerează faptul că abilitatea animalelor de a percepe indicii de pe chipurile umane nu se limitează doar la cele care au o istorie îndelungată a domesticirii pentru companie şi, prin urmare, ar putea fi mult mai larg răspândită decât s-a crezut anterior'', se notează în cercetare.

Alte studii au relevat că animale precum câinii şi caii pot recunoaşte şi îşi pot aminti expresii umane care trădează anumite emoţii.

Anterior s-a demonstrat că oile posedă o memorie vizuală deosebită şi au capacitatea de a recunoaşte chipurile umane din fotografii.AGERPRES]]>
frontpage Tue, 28 Aug 2018 15:38:31 +0000
Dragnea, despre posibila suspendare a lui Iohannis: Eu aş vrea; să vedem dacă Tăriceanu şi-a schimbat opinia http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59471-dragnea-despre-posibila-suspendare-a-lui-iohannis-eu-a-vrea-s-vedem-dac-triceanu-i-a-schimbat-opinia http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59471-dragnea-despre-posibila-suspendare-a-lui-iohannis-eu-a-vrea-s-vedem-dac-triceanu-i-a-schimbat-opinia Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că îşi doreşte suspendarea şefului statului, Klaus Iohannis, spre deosebire de Călin Popescu-Tăriceanu, care are o altă opinie şi a precizat că o susţine în continuare pe Viorica Dăncilă ca premier.

Întrebat marţi seară la Antena 3 dacă vrea suspendarea lui Iohannis, Dragnea a spus: "Eu aş vrea. Să vedem dacă domnul Tăriceanu şi-a schimbat opinia. Eu în continuare o susţin fără niciun fel de ezitare pe Viorica Dăncilă şi o susţin din toate punctele de vedere. Şi ea a început să fie ţintă. Dar acest guvern, pe care ăştia vor să-l dea jos prin violenţă - că nu se vor opri, dar nici noi nu stăm cu mâinile în sân. Şi asta vreau să-i asigur pe toţi membrii de partid".

El a infirmat varianta vehiculată în spaţiul public potrivit căreia PSD va propune numirea unui nou premier, Iohannis va respinge propunerea şi PSD va declanşa suspendarea şefului statului. "Dacă vrem să-l suspendăm, îl suspendăm, pur şi simplu", a spus Dragnea.

Preşedintele PSD a precizat însă că o susţine în continuare "politic şi moral" pe Viorica Dăncilă ca premier.

"Eu sunt foarte mulţumit de Viorica Dăncilă, pe care o sprijin nu numai politic, ci şi moral. Şi vorbim foarte, foarte des. (...) Oricine are nevoie de sprijin moral. Şi i-am spus-o şi i-o spun acum - şi politic şi moral. Pentru că trebuie să reziste şi va rezista. Nu este o femeie slabă. Este o femeie decentă, dar nu slabă", a adăugat Dragnea. AGERPRES]]>
frontpage Tue, 21 Aug 2018 18:33:47 +0000
Ruxandra Pleşea: O dieta de proastă calitate a mamei este asociată cu depresia post-partum http://bucharestherald.com/health/36-health/59470--ruxandra-pleea-o-dieta-de-proast-calitate-a-mamei-este-asociat-cu-depresia-post-partum http://bucharestherald.com/health/36-health/59470--ruxandra-pleea-o-dieta-de-proast-calitate-a-mamei-este-asociat-cu-depresia-post-partum O dietă de proastă calitate în sarcină este asociată cu anemia, cu oboseala şi poate duce la forme deosebit de periculoase de depresie post-partum, a afirmat marţi medicul specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice Ruxandra Pleşea.

"După ce toate resursele au mers către bebe, mama poate să rămână cu deficit de micronutrienţi şi atunci, dacă îţi aşterni bine încă de timpuriu, din pre-sarcină, sarcină şi alăptare pe mai târziu, cu un ecou de câţiva ani, poţi să te simţi bine în continuare. Altfel, o dietă de proastă calitate este asociată cu depresia post-partum, cu anemia, cu oboseala, depresia post-partum putând merge până la forme deosebit de periculoase. Dieta potrivită dar şi suplimentarea s-a dovedit prin studii că are un impact deosebit de benefic pentru a preîntâmpina sau ameliora gravitatea acestui lucru", a declarat medicul, în cadrul evenimentului "O mamă sănătoasă, un bebe sănătos", desfăşurat în "Săptămâna internaţională a alăptării".

Ruxandra Pleşea a explicat că mamele, atunci când alăptează, au nevoie de o suplimentare calorică, "dar numai 500 de kilocalorii în plus faţă de linia de bază a unei diete echilibrate din pre-sarcină, practic un sandviş în plus".

"Dieta trebuie să fie foarte echilibrată, atât din punct de vedere al macronutrienţilor - proteine, glucide, lipide, dar şi din punct de vedere al micronutrienţilor - vitamine, minerale şi alţi fitonutrienţi, pentru că toate împreună o fac pe mamă să se simtă mai bine, să poată să facă faţă efortului de a produce lapte şi al stresului care apare în acele zile imediat post-partum. Sunt anumiţi nutrienţi cheie care, dacă există în dieta mamei, prin alăptare ajung şi la nivel de bebeluş. Este vorba despre acizii graşi, de tip Omega 3, ca sursă fiind peştele gras, oceanic, crescut în libertate, oul ecologic, dar şi un supliment de bună calitate - luteina şi zeaxantina, doi fitonutrienţi care s-a dovedit că au un aspect foarte important în dezvoltarea cerebrală, vizuală a bebeluşului. (...) Dacă mama are un nivel bun de vitamina D, acesta va ajunge şi la făt. Prin dieta mamei se poate influenţa practic dezvoltarea bebeluşului, toate resursele mamei ducând spre fabricarea unui lapte de calitate", a arătat specialistul.

Medicul a precizat că dieta mamei trebuie să cuprindă cele trei mese principale ale zilei, cu una - două gustări între mese, din care să fie cât mai mult excluse dulciurile.

"Capcana este mare atunci când treci la dulciuri. Sunt şi alimente nocive, care afectează şi impactează negativ nutriţional, este vorba de mâncarea prăjită, pane, procesată. (...) O dietă trebuie să fie echilibrată, fără exces de dulce, nu hiperproteică. (...) Mai este vorba şi despre calitatea alimentelor - uneori degeaba mănânci caloric dacă nutriţional, informaţia nutriţională din acele alimente nu este la standarde înalte", a subliniat Ruxandra Pleşea.

Ea a susţinut că, pe lângă dieta pe care o are o mamă, trebuie să existe şi "o suplimentare, cu o formulă basic de multivitamine şi multiminerale". "Acest lucru poate conferi o pavăză împotriva unor probleme care apar şi care sunt asociate cu această etapă delicată", a spus medicul nutriţionist. AGERPRES]]>
frontpage Wed, 08 Aug 2018 18:26:47 +0000
Meleşcanu: Rusia are o anumită poziţie foarte rigidă în ceea ce priveşte relaţiile cu România http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59469-2018-08-06-11-39-44 http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59469-2018-08-06-11-39-44 Rusia are o anumită poziţie foarte rigidă în ceea ce priveşte relaţiile cu România, unul dintre argumentele folosite de această ţară pentru motivarea atitudinii fiind scutul antirachetă de la Deveselu, a declarat, luni, la Adevărul Live, ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu.

"Din punctul meu de vedere, evident, Rusia este una din marile puteri care există în lume, mai ales din punct de vedere militar şi politic, însă, aşa cum se spune, dacă vrei să dansezi tango, e nevoie de doi parteneri. Există din partea Uniunii Europene această deschidere (...) dar asta nu înseamnă că noi putem să achiesăm la orice îşi doreşte până la urmă Federaţia Rusă - lucruri pe care nu le înţelegem totdeauna şi nu le discernem foarte bine", a spus ministrul.

El a adăugat că România este interesată de "o relaţie bazată pe realism şi predictibilitate" cu Federaţia Rusă şi, în general, "relaţii bilaterale mai bune" cu acest stat.

"E nevoie ca aceste relaţii să fie bazate pe o recunoaştere reciprocă a intereselor pe care le avem, pe respectarea normelor şi principiilor dreptului internaţional şi mai ales pe interesul comun", a evidenţiat el.

Meleşcanu a afirmat că "Rusia are o anumită poziţie foarte rigidă în ceea ce priveşte relaţiile cu România", în contextul apartenenţei ţării noastre la Uniunea Europeană şi la NATO, "unul din argumentele foarte des răspândite fiind cel al existenţei instalaţiei de la Deveselu în România".

El a explicat că "instalaţia de la Deveselu este pur defensivă".

"Nu este vorba de rachete balistice, ci de rachete antibalistice, pentru protejarea teritoriului României, dar şi pentru protejarea teritoriului întreg al Alianţei Nord-Atlantice", a spus Meleşcanu.

În ceea ce priveşte acest subiect, şeful diplomaţiei a spus că autorităţile trebuie să aibă un mesaj unitar în acest sens.

"Instalaţia de la Deveselu este o instalaţie pur defensivă, care nu are niciun fel de capacitate ofensivă, de a crea probleme, ci doar aceea de a intercepta rachetele balistice care se pot îndrepta spre zona ţărilor membre NATO (...) Avem nevoie la nivelul României de poziţii unitare în această problemă", a afirmat Meleşcanu.

El a evidenţiat, din nou, rolul exclusiv de apărare al sistemului.

"Lumea să înţeleagă că este o instalaţie strict defensivă, care nu pune în pericol pe niciunul din vecinii României şi în acelaşi timp este o instalaţie care urmăreşte doar apărarea teritoriului României şi a celorlalte ţări membre ale NATO împotriva unui atac cu rachete balistice, de oriunde ar veni acesta, din afara NATO", a adăugat Teodor Meleşcanu. AGERPRES

]]>
frontpage Mon, 06 Aug 2018 08:38:53 +0000
Iohannis: Situaţia din România este proastă http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59465-2018-08-04-14-37-14 http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59465-2018-08-04-14-37-14 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, la Consiliul Naţional al PNL, că situaţia generală din România este 'proastă', menţionând că nu-i face plăcere să facă această afirmaţie având în vedere funcţia pe care o deţine.

"Situaţia este proastă. Nu-mi face nicio plăcere să spun aşa ceva fiindcă sunt preşedintele Românie şi mi-aş dori tare mult să mă adresez unei adunări şi să spun: dragi mei, României îi este bine, doar poate cu ajutorul vostru ajungem şi acolo", a spus Iohannis.

El a subliniat că PSD a câştigat alegerile parlamentare cu 'promisiuni mari'.

"Au promis că va curge lapte şi miere, că vor face economia să meargă, că vor creşte pensiile şi salariile, că toţi vor avea locuri de muncă şi că în general va fi atât de bine cum nu s-a văzut vreodată, dar, ghinion, nu s-a întâmplat aşa. Au început să lucreze la cu totul altceva, au început, şi cred că pentru politicieni nu a fost o surpriză, să demonteze justiţia românească. Asta a fost prioritatea reală a PSD! Au urmat nenumărate faze în care au încercat să aducă justiţia sub controlul politic al PSD şi încearcă şi acum. Au încercat să inhibe lupta anticorupţie, dar ea va continua. Şi-au dat seama că lumea aşteaptă totuşi altceva şi au pus în operă o păcăleală prin care le-au explicat oamenilor că le cresc salariile şi pensiile, dar ele nu au crescut. Şi acolo unde totuşi suma pe fluturaşul de salariu a fost puţin mai mare, bucuria a fost de foarte scurtă durată, fiindcă din urmă, printr-o politică economică proastă, prin gestionarea proastă a finanţelor ţării, PSD a reuşit să aducă la viaţă inflaţia, au început să crească dobânzile şi acea mică creştere de care iniţial s-au bucurat unii a dispărut. Ce a rămas? O ţară care este din ce în ce mai dezamăgită, o ţară care aşteaptă soluţii", a susţinut Iohannis.

Şeful statului le-a mulţumit liberalilor pentru modul în care l-au întâmpinat.

"Sunteţi cum îmi amintesc eu. (...) Îmi face o mare plăcere să vă revăd în această formaţiune", a spus Iohannis.

După susţinerea discursului, preşedintele Iohannis a plecat de la lucrările Consiliului Naţional al PNL.

AGERPRES]]>
frontpage Sat, 04 Aug 2018 12:34:31 +0000
România, al nouălea producător de bere din UE http://bucharestherald.com/economics/40-economics/59468-2018-08-04-14-48-38 http://bucharestherald.com/economics/40-economics/59468-2018-08-04-14-48-38 Anul trecut o cantitate de peste 41 de miliarde de litri de bere conţinând alcool a fost produsă în Uniunea Europeană, cu 2,5 miliarde de litri mai mult decât în 2016, la care se adaugă aproape 900 milioane de litri de bere fără alcool sau cu un conţinut de alcool mai mic de 0,5%, iar România s-a situat pe locul nouă în topul celor mai importanţi producători de bere din UE, arată datele publicate vineri de Eurostat.

Cu o producţie de 8,14 miliarde litri (20% din producţia totală a UE), Germania a fost principalul producător în 2017, când una din cinci beri conţinând alcool produsă în UE a venit din Germania. Urmează în ordine, Marea Britanie (5,60 miliarde litri), Polonia (3,96 miliarde litri), Olanda (3,90 miliarde litri), Spania (3,62 miliarde litri), Belgia (2,44 miliarde litri), Franţa (2,03 miliarde litri), Cehia (1,84 miliarde litri), România (1,76 miliarde litri) şi Italia (1,17 miliarde litri).

Comparativ cu 2016, Olanda (48%) a înregistrat cea mai mare creştere a producţiei de bere care conţine alcool, urmată de Marea Britanie (14%) şi Portugalia (11%). În schimb, producţia de bere a scăzut în Grecia (minus 9%), Slovacia (minus 5%), Bulgaria şi Lituania (ambele cu minus 4%). România a produs anul trecut 1,760 miliarde litri de bere, în uşoară scădere faţă de 2016, când a produs 1,763 miliarde litri.

SUA au fost principala destinaţie pentru exporturile de bere ale statelor UE către ţările din afara blocului comunitar (1,1 miliarde litri de bere conţinând alcool fiind exportaţi în 2017, sau 31% din exporturile totale extracomunitare de bere), urmate de China (520 milioane litri), Canada (210 milioane litri ), Coreea de Sud (175 milioane litri), Rusia (138 milioane litri), Elveţia (111 milioane litri), Australia (100 milioane litri) şi Taiwan (95 milioane litri).

Când vine vorba de importurile de bere în UE, preferată este berea din Mexic cu 211 milioane litri sau 52% din toate importurile de bere din afara UE înregistrate în 2017, urmată de berea din Serbia (48 milioane litri), SUA (39 milioane litri), Belarus (23 milioane litri), China (16 milioane litri), Ucraina (11 milioane litri), Rusia (zece milioane litri) şi Thailanda (nouă milioane litri).

Datele Eurostat au fost publicate cu ocazia Zilei internaţionale a berii, care este celebrată de iubitorii acestei băuturi în fiecare an, în prima zi de vineri a lunii august. În acest an, ziua este marcată la data de 3 august. A fost celebrată pentru prima dată în anul 2008.

Berea ocupă a treia poziţie în topul mondial al băuturilor, doar apa şi ceaiul fiind consumate în cantităţi mai mari. AGERPRES
]]>
frontpage Sat, 04 Aug 2018 11:47:41 +0000
Ministrul Agriculturii: Nu-i lăsăm pe români fără porci; suntem în stare să producem urgent şi să înlocuim aceste pierderi http://bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59467-2018-08-04-14-46-27 http://bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59467-2018-08-04-14-46-27 Românii nu vor rămâne fără porci din cauza virusului pestei porcine africane, pentru că suntem în stare să producem urgent şi să înlocuim aceste pierderi, a anunţat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

"Le spun tuturor cetăţenilor din România că suntem în stare să producem urgent pentru a înlocui pierderile acestea după ce trece acest foc şi reuşim să dezinfectăm zona şi să o punem sub control. O putem face cu muncă, cu atenţie, cu multă grijă şi fără această încrâncenare între noi, cu mult calm şi cu foarte multă dăruire. Eu fac exact tot ce trebuie din punct de vedere al atribuţiilor pe care le am şi le spun oamenilor linişte, ordine, să curăţăm zona respectivă şi refacem imediat efectivele de porcine la fiecare gospodărie în parte. Nu putem să-i lăsăm pe români fără porci şi nici nu-i vom lăsa, iar în această perioadă îi despăgubim", a susţinut, joi seara, Petre Daea, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

El a subliniat că suma de bani pe care o vor primi oamenii afectaţi de uciderea porcilor este calculată în funcţie de preţul pieţei, prin înmulţirea greutăţii cu 6,12 lei pe kilogram, ajungând astfel la 6 milioane - 8 milioane de lei pe fiecare animal, în funcţie de greutate. "Fiecare gospodărie va fi despăgubită în funcţie de situaţia concretă şi de documentele care se întocmesc pe fiecare caz în parte", a dat asigurări ministrul Agriculturii.

Întrebat dacă România riscă în şase luni să rămână fără porci, după cum au anunţat asociaţiile de profil, Daea a răspuns: "Eu nu cred că trebuie propulsat un asemenea semnal apocaliptic, atunci înseamnă că punem mâinile pe piept şi nu mai facem nimic".

"Trebuie să punem în aplicare planul care s-a aprobat şi a fost lansat în fiecare judeţ, către fiecare prefect, să liniştim populaţia că pierderile vor fi recuperate prin subvenţiile pe care le dăm pe fiecare porc. În momentul în care lichidăm aceste zone venim şi cu purcei pentru cetăţeni. (...) mai sunt şi oameni care nu înţeleg şi pleacă cu halca de carne. Noi le spunem în fiecare zi cu specialiştii din judeţe ce trebuie să facă, în aşa fel încât să stopăm acest mare necaz pentru ţară, este un virus care nu are tratament. (...) Doamna prim-ministru a convocat acest comitet de combaterea bolilor care adună toate vârfurile instituţiilor centrale ale statului şi am făcut acest program naţional, l-am transmis prefecţilor, care au obligaţia să comunice prin mass media locală şi centrală şi prin toate mijloacele, pe la biserici, pe la şcoli. Există solidaritate guvernamentală şi acţiune comună(...), dar dacă populaţia nu reuşeşte să înţeleagă rămânem ca orbul în pustiu", a explicat Petre Daea.

În opinia ministrului, singura soluţie pentru eradicarea bolii este respectarea de către toţi a regulii sanitar-veterinare, "de la ministru până la omul de rând". "De aceea la această dată lucrăm cu aproape 20.000 de oameni în teritoriu, cu organe ale poliţiei, Armata, Jandarmeria, medici veterinari, ingineri, prefecţi, primari, viceprimari, oameni care merg în teritoriu. (...) Un asemenea virus care nu are vaccin, nu are tratament, îi sperie pe oameni, dar trebuie să ne sperie şi pe noi? Să fugim din faţa virusului? Nu. Şi acţionăm în consecinţă, oamenii respectivi sunt în contact cu reprezentanţii instituţiilor statului, cu armata care s-a dus să dea o mână de ajutor pentru că la lichidarea unui focar îţi trebuie 45 de oameni. Regula pentru mine, ca om, ca cetăţean, ca ministru al agriculturii, este să respectăm ceea ce am stabilit în totalitate, de sus, până jos, de la ministru, la omul de rând, să facem front comun pentru a opri acest virus în România. Şi eu zic că putem să îl izolăm", a adăugat şeful MADR.

Daea a precizat că virusul pestei porcine africane este activ în opt judeţe, dar cel mai puternic afectat este Tulcea, cu 57 de localităţi şi 465 de focare, judeţ în care au fost ucişi preventiv 9.875 de porci din gospodăriile populaţiei. El a prezentat în continuare situaţia actuală a focarelor: în Constanţa - 7 localităţi, cu 16 focare, unde s-au ucis 648 de porci, Bihor - 8 localităţi, 21 de focare şi 150 de animale ucise, Satu Mare - 4 localităţi cu 6 focare, unde s-au ucis 25 de porci, Brăila - 9 localităţi cu 14 focare şi 5.265 porci ucişi, Ialomiţa - 6 localităţi cu 16 focare şi unde au fost ucise 76 de capete, Sălaj există o localitate cu un focar la mistreţi şi Galaţi.

"La acestea se adună cele două societăţi comerciale, Carniprod, care astăzi (joi n.r.) a închis uciderea total a întregului efectiv peste 48.034 de capete şi urmează cealaltă fermă unde există un efectiv de aproximativ de 18.000 de capete. Pentru noi a fost foarte greu. Nu înţeleg cum într-un complex care are o singură intrare şi o singură ieşire şi măsuri de biosecuritate înaltă a intrat virusul. Pentru mine, ca om şi cu răspunderea pe care o am la nivelul ţării, este un mare semn de întrebare. De aceea toţi care suntem crescători de porci, şefii de complexe trebuie să fim uniţi în jurul acestei comandament naţional pentru eradicare bolii", a menţionat ministrul.

Întrebat de un medic veterinar prezent în emisiunea TV dacă el însuşi nu este un potenţial vector viu al virusului pestei porcine africane având în vedere că s-a plimbat prin vreo 30 de focare, Daea a răspuns: "Nu m-am dus în focar. Eu cunosc aceste reguli şi să ştiţi că ministrul Daea vine din viaţa reală şi din situaţiile grele pe care le-a petrecut în agricultură, în zootehnie. Repet, nu am fost în focar". AGERPRES
]]>
frontpage Sat, 04 Aug 2018 11:45:00 +0000
ANSVSA: Pesta porcină africană s-a extins în 98 de localităţi din 8 judeţe; 61.594 de porci ucişi şi despăgubiri de 148.140 de lei http://bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59466-2018-08-04-14-44-32 http://bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59466-2018-08-04-14-44-32 Pesta porcină africană s-a extins în 98 de localităţi din opt judeţe, fiind confirmate în total 545 de focare, însă în zona de sud-est a României evoluţia bolii este extrem de agresivă, potrivit datelor anunţate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Până la aceasta dată au fost ucişi 61.594 de porci din ferme şi gospodării ale populaţiei, iar despăgubirile acordate până în prezent se ridică la 148.140 lei.

"De la data confirmării prezenţei Pestei Porcine Africane (PPA) în ţara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, se constată că în zona de N-V a României boala evoluează lent, chiar staţionar, confirmându-se în 14 localităţi din judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor. Au fost afectaţi 13 porci mistreţi şi au fost ucişi 175 de porci domestici. În zona de S-E a României, evoluţia bolii este agresivă. Boala a fost confirmată în 84 de localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa şi Galaţi. Au fost ucişi 11.772 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în 3 ferme comerciale, până în data de 02.08.2018, au fost ucişi 49.647 de porci. Acţiunea de ucidere în două ferme comerciale (deţinute de Carniprod n.r.) a fost finalizată şi s-a efectuat prima dezinfecţie, iar în cea de-a treia (Pigcom din judeţul Tulcea n.r.) s-a început uciderea porcilor. Au fost afectaţi şi 20 de porci mistreţi", se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Potrivit sursei citate, situaţia evoluţiei focarelor de PPA, detaliat, se prezintă astfel: în regiunea de nord-vest a României, în judeţul Satu Mare sunt 6 focare în gospodăriile populaţiei şi 9 cazuri la porci mistreţi, în judeţul Bihor - 21 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, iar în judeţul Sălaj - două cazuri la mistreţi. În regiunea de sud-est a României, în judeţul Tulcea sunt 471 de focare, din care 467 focare în gospodăriile populaţiei, un focar în exploataţie comercială de tip A, 3 focare în exploataţii comerciale industriale şi 17 cazuri la porci mistreţi, în judeţul Brăila sunt 14 focare în gospodăriile populaţiei, în judeţul Constanţa - 16 focare în gospodăriile populaţiei, în judeţul Ialomiţa - 16 focare în gospodăriile populaţiei, iar în judeţul Galaţi există un focar într-o gospodărie.

Prin focar de PPA se înţelege evoluţia bolii într-o exploataţie care numără unul sau mai mulţi porci, la care s-a confirmat infecţia cu virusul pestei porcine africane, precizează ANSVSA.

"Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii", susţin reprezentanţii ANSVSA.

Autoritatea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. În acest sens, orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

În ceea ce priveşte despăgubirile, la nivel naţional până la data de 2 august 2018 au fost plătite 56 dosare, în valoare de 148.140 de lei, iar alte 428 de dosare, în sumă totală de 2,065 milioane de lei, urmează să fie date în plată.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic şi social.

Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă a fost convocat, miercuri după amiază, pentru aprobarea planului suplimentar de acţiuni pentru combaterea pestei porcine africane.

Printre măsurile aprobate se află reducerea efectivului de mistreţi, prin vânarea unei cote suplimentare de intervenţie aprobată de Ministerul Apelor şi Pădurilor, în funcţie de nivelul optim aprobat prin acte normative, situat sub valoarea de 0,5 exemplare/kmp, conform prevederilor Directivei nr. 60 /2002; recoltarea probelor la mistreţii împuşcaţi şi găsiţi morţi pentru a se decide destinaţia carcaselor, imediat după obţinerea rezultatelor probelor, în maximum 48 ore de la prelevarea acestora; în termen de 30 de zile de la confirmarea virusului se vânează integral prădătorii din zonele afectate; vânătoarea organizată în zonele afectate şi în afara lor se realizează cu vânători autorizaţi, personal silvic, personal de vânătoare angajat şi cu alte categorii de personal, care vor fi instruite în acest sens de personalul abilitat; în zonele în care s-a identificat PPA la porcii domestici, în fondul de vânătoare aflat pe raza UAT respectivă se realizează vânătoare intensivă, până la limita cotelor optime a efectivelor de mistreţi.

De asemenea, pentru Tulcea şi Constanţa, Insula Mare a Brăilei şi Balta lalomiţei se va proceda la uciderea preventivă a tuturor mistreţilor şi prădătorilor, în condiţiile legi; în zonele de frontieră cu Ucraina, Republica Moldova şi Ungaria se va acţiona pentru uciderea prin împuşcare a porcilor mistreţi şi a prădătorilor specifici, cu echipe mixte formate din vânători autorizaţi, personal silvic, cu sprijinul personalului MAI, până la linia frontierei de stat, conform prevederilor legale în vigoare; în punctele de trecere a frontierei se vor institui filtre pentru dezinfecţie, inclusiv dezinfectoare pentru mijloace de transport rutier.

Nu în ultimul rând, la nivel naţional, cu ajutorul autorităţilor publice locale, la intrările şi ieşirile din zonele infectate şi din gospodăriile populaţiei care deţin porci se vor instala dezinfectoare individuale, în termen de maximum 5 zile de la adoptarea prezentului plan de măsuri. Substanţele necesare pentru dezinfectoarele individuale vor fi asigurate de către autorităţile publice locale, iar fondurile aferente se vor asigura prin bugetul consiliilor judeţene din fonduri cu destinaţie specială pentru PPA.

Totodată, plantele afectate de mistreţi şi consumate parţial nu vor fi dislocate din zona de cultură şi vor fi neutralizate la faţa locului de către fiecare proprietar, iar înainte de recoltare, toate tarlalele vor fi verificate, iar zonele afectate vor fi izolate şi neutralizate la faţa locului de către proprietar/utilizator. Toate maşinile agricole, combinele, tractoarele, la ieşirile din tarlale şi deplasarea acestora dintr-o solă în alta, vor fi dezinfectate de către proprietar/utilizator.

Focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017, însă numărul lor a crescut foarte mult în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate în localităţi situate pe braţul Chilia al Dunării.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.AGERPRES
]]>
frontpage Sat, 04 Aug 2018 11:43:17 +0000
Andrea Bocelli va cânta pentru papa Francisc la un eveniment organizat în Dublin http://bucharestherald.com/star-gossip/42-star-gossip/59464-2018-08-04-14-33-10 http://bucharestherald.com/star-gossip/42-star-gossip/59464-2018-08-04-14-33-10 Renumitul tenor italian Andrea Bocelli va susţine un recital în cadrul unui eveniment ce va fi organizat în Dublin la sfârşitul acestei luni şi la care va asista papa Francisc, informează BBC.

Acel concert special, organizat în marja Festivalului Familiilor, va avea loc în Croke Park din Dublin pe 25 august, în timpul unei vizite de două zile pe care suveranul pontif o va efectua în Irlanda.

Peste 70.000 de persoane sunt aşteptate la eveniment, au anunţat organizatorii.

"Să cânţi în faţa papei reprezintă un privilegiu pentru sufletele noastre. Este o onoare şi fac acest lucru pentru ceea ce reprezintă suveranul pontif în lumea întreagă", a declarat Andrea Bocelli.

Tenorul italian se va alături altor personalităţi care şi-au anunţat participarea la eveniment, precum Nathan Carter, Daniel O'Donnell, Moya Brennan, The Begley Family şi The Priests.

Papa Francisc va sosi la Dublin pe 25 august într-o vizită oficială de două zile - primul turneu al unui papă în Irlanda după o pauză de aproape 40 de ani.

În plus faţă de prezenţa la concertul organizat în cadrul Festivalului Familiilor, vizita papală include şi opriri ale suveranului pontif în cadrul unor evenimente organizate în Phoenix Park din Dublin şi la Sanctuarul Knock din comitatul Mayo.

Festivalul Familiilor are loc în cadrul World Meeting of Families, o reuniune mondială organizată de Biserica Romano-Catolică din trei în trei ani începând din 1994.

Andrea Bocelli s-a întâlnit deja cu papa Francisc şi a cântat pentru liderul de la Vatican de mai multe ori, inclusiv la precedenta ediţie a evenimentului World Meeting of Families, ce a avut loc la Philadelphia în 2015. AGERPRES]]>
frontpage Sat, 04 Aug 2018 11:31:59 +0000
Donald Trump l-a nominalizat oficial pe Adrian Zuckerman pentru postul de ambasador al SUA în România http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59463-2018-08-02-06-39-23 http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59463-2018-08-02-06-39-23 Preşedintele american Donald Trump a trimis la Senat nominalizarea lui Adrian Zuckerman pentru funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al SUA în România, informează un comunicat postat pe site-ul Casei Albe marţi, 31 iulie.

Potrivit sursei citate, alături de nominalizarea lui Adrian Zuckerman, Casa Albă a mai trimis la Senat nominalizările mai multor oficiali pentru posturi ministeriale, precum şi pe cele ale viitorilor ambasadori în Muntenegru şi Republica Centrafricană, Judy Rising Reinke şi Lucy Tamlyn.

Preşedintele american Donald Trump şi-a anunţat pe 24 iulie intenţia de a-l nominaliza pe Adrian Zuckerman pentru postul de ambasador al SUA în România.

În prezentarea făcută pe site-ul Casei Albe, se menţionează că Zuckerman a emigrat în Statele Unite din România la vârsta de 10 ani şi vorbeşte fluent româna.

De profesie avocat, el a fost admis în baroul din New York în 1984, fiind partener în cadrul firmei internaţionale de avocatură Seyfarth Shaw LLP. Anterior el a mai ocupat funcţia de co-coordonator al departamentului de servicii naţionale imobiliare şi pentru companii la Epstein Becker & Green, PC, New York, iar mai înainte a fost coordonator pentru proprietăţi imobiliare la Lowenstein Sandler, LLP, New York.

De asemenea, el a ocupat funcţia de preşedinte al unui juriu de selecţie judiciară al unei instanţe civile şi de arbitru pentru Consiliul Imobiliar din New York.

Activ în domeniul filantropic şi educaţional, Adrian Zuckerman este membru al consiliului Kids Corp şi face parte din consiliul absolvenţilor New York Law School (Facultatea de Drept din New York). Are diplomă preuniversitară de la Massachusetts Institute of Technology şi a obţinut diploma în drept la New York Law School.AGERPRES]]>
frontpage Thu, 02 Aug 2018 03:38:20 +0000
Prognoză ANM: Vreme călduroasă în majoritatea regiunilor ţării; precipitaţii aproape zilnic, în următoarele două săptămâni http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59462-2018-07-30-13-32-36 http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59462-2018-07-30-13-32-36 Vremea va fi călduroasă în următoarele două săptămâni în majoritatea regiunilor ţării, maxima termică urcând până la 32 de grade Celsius, iar probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată pe tot parcursul perioadei, se arată în prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) publicată luni, pentru intervalul 30 iulie - 12 august 2018.

În Banat, în prima săptămână de prognoză, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a regiunii, astfel că temperaturile maxime vor depăşi local 30 de grade. În acelaşi timp şi temperaturile minime se vor situa în medie peste cele caracteristice acestei perioade, cu valori de 17 - 20 de grade Celsius. A doua parte a intervalului va continua cu valori termice ridicate, medii în jurul a 32 de grade, însă vor marca o scădere până la final, spre 30 de grade, iar minimele vor fi în principal mai scăzute decât în prima parte, în jurul a 16 - 18 grade Celsius. Local şi temporar va ploua în fiecare zi a intervalului de prognoză, dar mai intens şi mai frecvent în intervalul 31 iulie - 4 august.

În Crişana, regimul termic va caracteriza o vreme călduroasă în cea mai mare parte a intervalului, astfel că mediile regionale ale temperaturilor maxime vor atinge 30 - 32 de grade Celsius. În intervalele 2 - 4 august şi din nou în 9 - 12 august se vor înregistra în medie maxime de 28 - 30 de grade Celsius. Nopţile vor fi mai calde decât în mod caracteristic acestei perioade până în data de 3 august, când minimele vor fi în general de 18 - 20 de grade, apoi vor marca o scădere treptată, iar în săptămâna a doua se vor menţine în medie la valori de 16 - 17 grade Celsius. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată pe tot parcursul celor două săptămâni, dar aversele vor fi mai importante cantitativ şi se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datelor de 1, 2, 3 august şi din nou în 10 şi 11 august 2018.

În Transilvania, vremea va fi uşor mai caldă decât în mod caracteristic acestei perioade în cea mai mare parte a regiunii, cu excepţia depresiunilor, unde valorile termice se vor situa în jurul celor normale. În aceste condiţii, media regională a temperaturilor maxime va fi de 29 - 30 de grade, cu o tendinţă de scădere în ultimele zile de prognoză, spre 27 - 28 de grade. Minimele se vor menţine în jurul a 16 grade în intervalul 30 iulie - 2 august, apoi vor marca o scădere spre medii de 14 - 15 grade Celsius. Pe tot parcursul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză vor fi perioade în care se vor semnala ploi, mai ales averse, dar cu probabilitate mai ridicată în intervalul 30 iulie - 3 august.

În Maramureş, regimul termic diurn va fi caracterizat în medie de valori maxime în jurul a 30 de grade, ceea ce va determina pe arii restrânse, în cea mai mare parte a intervalului, o vreme călduroasă. Uşor mai rece va fi în 3 şi 4 august şi din nou după 9 august, când se vor consemna în medie 28 de grade. Minimele vor fi ridicate în primele patru zile, se vor situa între 16 şi 18 grade, apoi vor marca o scădere până în data de 5 august şi se vor menţine la medii de 15 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată în fiecare zi, însă acestea vor fi mai ales sub formă de aversă şi se vor semnala în special în orele amiezelor.

În Moldova, valorile termice se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a regiunii. Media temperaturilor maxime va atinge 27 - 29 de grade, uşor mai ridicată fiind în data de 31 iulie, dar şi în intervalul 6 - 8 august. Temperaturile minime se vor situa în jurul a 18 grade în intervalul 30 iulie - 2 august, apoi vor scădea la medii de 17 grade. Instabilitatea atmosferică se va manifesta pe tot parcursul intervalului de prognoză, însă ploi mai importante cantitativ şi pe arii mai extinse se vor semnala cu precădere în intervalul 30 iulie - 2 august.

În Dobrogea, vremea va fi local călduroasă în cea mai mare parte a intervalului de prognoză. Se vor înregistra maxime uşor peste 30 de grade în cea mai mare parte a zonei continentale, dar trecător astfel de valori se vor atinge şi pe litoral. O uşoară răcire se va produce din data de 8 august, când mediile valorilor termice maxime diurne vor fi în jurul a 29 de grade. Minimele nocturne vor fi ridicate în primele patru zile, urmând a se înregistra între 20 şi 24 de grade, apoi vor scădea uşor, spre medii de 20 de grade. Gradul de instabilitate atmosferică va fi ridicat până în data de 2 august, astfel încât, mai ales după orele amiezelor se vor semnala averse, însă ulterior acesta va fi în scădere.

În Muntenia, regimul termic diurn se va încadra în limitele caracteristice acestei perioade în cea mai mare parte a intervalului, cu medii ale valorilor maxime de 29 - 31 de grade. Minimele termice vor fi ridicate în primele zile, cu medii de 18 - 20 de grade, iar din 3 august vor marca o scădere, astfel că media regională va fi de 17 - 18 grade Celsius. Până în data de 4 august, temporar va ploua şi se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea de ploaie se va menţine şi în restul intervalului, dar la cote mai reduse.

În Oltenia, în intervalul 30 iulie - 4 august valorile termice maxime diurne se vor situa uşor sub normele perioadei, iar media regională va fi de 28 - 29 de grade. Ulterior, până în data de 7 august, vremea se va încălzi şi se vor înregistra medii ale valorilor maxime de 30 - 32 de grade Celsius, după care vor coborî din nou. Minimele termice vor fi în medie de 18 - 20 de grade Celsius până în 3 august, apoi vor scădea la 16 - 18 grade Celsius. În prima săptămână, temporar va ploua, iar cantităţile de apă cumulate vor fi mai însemnate. Probabilitatea de ploaie se va menţine ridicată şi în a doua parte a intervalului.

La munte, regimul termic diurn nu va avea variaţii semnificative pe parcursul intervalului, astfel că mediile temperaturilor maxime vor fi de 18 - 20 de grade Celsius. Temperaturile minime vor avea tendinţa de scădere, de la medii de 12 - 13 grade în primele zile, spre 10 - 11 grade Celsius. Temporar va ploua pe aproape tot parcursul intervalului şi se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate, îndeosebi în prima săptămână. AGERPRES]]>
frontpage Mon, 30 Jul 2018 10:30:42 +0000
Iohannis: Probabilitatea unui Brexit fără un acord este foarte mică http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59461--iohannis-probabilitatea-unui-brexit-fr-un-acord-este-foarte-mic http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59461--iohannis-probabilitatea-unui-brexit-fr-un-acord-este-foarte-mic Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că probabilitatea unui Brexit fără încheierea unui acord cu Marea Britanie este foarte mică, subliniind că nimeni nu-şi doreşte un astfel de scenariu.

"Se discută foarte mult despre 'hard' Brexit, dar trebuie să ştiţi că nimeni nu îşi doreşte aşa ceva. Nimeni dintre conducătorii statelor şi guvernelor din UE. Şi atunci cred că probabilitatea unui 'hard' Brexit în realitate este foarte mică, fiindcă toată lumea îşi dă seama că un 'hard' Brexit nu înseamnă că s-au terminat aceste discuţii complicate şi fiecare îşi vede de treabă. Ar însemna că aceste discuţii foarte complicate devin mai complicate şi noi, politic, nu ne dorim acest scenariu. Sigur, se pot face nişte discuţii, se pot face nişte scenarii, dar 'hard' Brexitul, deci Brexitul fără o înţelegere, nu este dorit de nimeni, nici de Marea Britanie, nici de UE 27. Şi mi s-ar părea destul de riscant să începem acum toţi 27 sau 28 să ne pregătim pentru un 'hard' Brexit, dacă nu ni-l dorim. Noi ne pregătim pentru discuţii mai intense, poate mai flexibile, în orice caz, discuţii foarte aprofundate, pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru finalizarea acestui Brexit", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea cu premierul irlandez, Leo Varadkar.

Şeful statului a subliniat că trebuie găsite soluţii pentru problemele care apar după Brexit.

"Brexitul, care ne interesează şi ne afectează pe toţi, dar pentru Irlanda are aspecte specifice, există complicaţii specifice, în special, evident, graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, dar şi multe alte chestiuni. Am discutat aceste lucruri şi suntem amândoi de părere că trebuie găsite soluţii pentru problemele care apar în urma Brexitului. România a susţinut din capul locului poziţia Irlandei că aici trebuie găsită o soluţie specială şi pozitivă şi o susţinem în continuare", a spus Iohannis.

El a afirmat că o revenire la o graniţă "dură", respectiv fizică, între Irlanda şi Irlanda de Nord este imposibilă.

"Este un argument în plus şi pentru noi să insistăm asupra unei negocieri cu un rezultat bun, nu fără rezultat. Nu cred că se va ajunge la un Brexit fără înţelegere", a spus Iohannis.

La rândul său, premierul irlandez, Leo Varadkar, a susţinut că şansele unui Brexit fără acord sunt mici, dar că acest scenariu trebuie luat în calcul.

"Cred că este un risc real. Trebuie să o luăm foarte în serios. Eu cred însă că totuşi putem să ajungem să avem nişte acorduri. Este, zic eu, o probabilitate foarte puternică în momentul de faţă să se ajungă la acorduri cum trebuie în octombrie. Asta îşi doreşte toată lumea şi în Marea Britanie şi în Uniunea Europeană. Şansele unui 'hard' Brexit sunt mici în momentul de faţă, dar, sigur, trebuie avute în vedere şi trebuie să ne pregătim pentru aşa ceva", a afirmat Leo Varadkar.

El a menţionat că Irlanda se pregăteşte pentru un astfel de scenariu şi că în acest context îşi diversifică exporturile.

"Ne asigurăm de acces la tot felul de linii de credit. Rezolvăm probleme cu privire la agricultură şi tot felul de alte lucruri de acest fel. De asemenea, chiar şi în pregătirea pentru perioada de tranziţie de după Brexit, ne vom înmulţi eforturile, însă pentru a ne asigura că se ajunge la un acord şi financiar, şi pentru drepturile cetăţenilor europeni şi privitor la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda. Nu putem să acceptăm în Irlanda o frontieră 'dură', cum se spune. S-ar putea ca întreaga perioadă de tranziţie să fie necesară pentru a putea negocia forma finală a unor noi tratate - şi economic, şi de securitate şi aşa mai departe - aceste tratate vor trebui ratificate, eventual, de parlamentele tuturor ţărilor membre. Deci sunt multe lucruri care pot merge prost. În ceea ce priveşte acele negocieri, asta reprezintă un motiv în plus de a ne asigura că avem un tratat de ieşire, un acord cu privire la Brexit, făcut cum trebuie acum", a spus premierul Irlandei. AGERPRES
]]>
frontpage Wed, 25 Jul 2018 06:15:36 +0000
Trump: SUA sunt gata să facă o 'înţelegere reală' cu privire la programul nuclear al Iranului http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59460-2018-07-24-23-40-19 http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59460-2018-07-24-23-40-19 Preşedintele american, Donald Trump, a lăsat deschisă marţi posibilitatea negocierii unui acord de denuclearizare a Iranului, transmite Reuters.

"Vom vedea ce se întâmplă, dar suntem gata să facem o înţelegere reală, nu una precum cea realizată de administraţia anterioară, care a fost un dezastru", a spus Trump, într-un discurs adresat veteranilor de război.

Iranul a respins luni avertizarea furioasă a lui Trump conform căreia Teheranul riscă să suporte consecinţe grave, "aşa cum puţini au suferit în istorie", dacă va mai ameninţa Statele Unite.

"Fiţi prudent!", i-a răspuns luni pe Twitter preşedintelui american ministrul iranian al afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, la câteva ore după un avertisment de o rară virulenţă a lui Donald Trump la adresa Iranului, relatează AFP.

Folosind majuscule ca şi Donald Trump cu o zi înainte, Zarif a postat în engleză: "Nu suntem impresionaţi".

Duminică, preşedintele american i-a adresat un mesaj preşedintelui iranian Hassan Rohani: "Nu mai ameninţaţi niciodată SUA sau veţi suporta consecinţe cum puţini au suferit în istorie".

"Nu mai suntem o ţară care suportă vorbele voastre demente despre violenţă şi moarte. Aveţi grijă!", a continuat liderul de la Casa Albă.

Mesajul a fost postat după ce Rohani l-a avertizat pe liderul american "să nu tragă tigrul de mustăţi", dând asigurări că un conflict cu Iranul ar fi "mama tuturor războaielor".

În baza acordului încheiat între Iran şi şase mari puteri ale lumii (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) în 2015 la Viena, Teheranul a acceptat să-şi reducă activităţile nucleare în schimbul ridicării sancţiunilor economice paralizante.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat, pe 8 mai, retragerea unilaterală a ţării sale din acordul nuclear cu Iranul, deschizând calea unor noi sancţiuni americane împotriva Teheranului şi a companiilor care fac comerţ sau investesc în această ţară. AGERPRES

]]>
frontpage Tue, 24 Jul 2018 20:38:24 +0000
Eclipsa de Lună cu cea mai lungă durată din secolul XXI va avea loc la 27 iulie http://bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59459-eclipsa-de-lun-cu-cea-mai-lung-durat-din-secolul-xxi-va-avea-loc-la-27-iulie http://bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59459-eclipsa-de-lun-cu-cea-mai-lung-durat-din-secolul-xxi-va-avea-loc-la-27-iulie Cea mai lungă eclipsă de Lună din secolul XXI, cu o durată totală de 102 minute, va putea fi observată la 27 iulie şi va fi transmisă în direct din Namibia prin canalul sky-live.tv, informează vineri EFE.

Transmisia în direct a acestei eclipse totale de Lună va fi realizată în colaborare cu proiectul european STARS4ALL şi Observatorul High Energy Stereoscopic System (HESS), conform unui comunicat publicat vineri de Institutul de Astrofízică din Canare (IAC).

Eclipsele de Lună au loc atunci când satelitul natural al Pamântului trece prin umbra acestuia, fenomen care nu se întâmplă în fiecare lună deoarece orbita Lunii este înclinată faţă de cea Pamânt-Soare (ecliptică).

Spre deosebire de eclipsele de Soare, cele de Lună sunt vizibile de oriunde din lume, odată ce Luna se află deasupra orizontului în momentul eclipsei, a explicat IAC.

La 27 iulie, va avea loc o eclipsă totală de Lună cu maximul centrat în Oceanul Indian, potrivit datelor furnizate de NASA.

Faza totală, cu o durată de o oră şi 42 de minute, cea mai lungă din acest secol, va începe la ora 19:30 GMT, iar Luna va începe să intre în umbra Pământului la ora 18:24 GMT.

Fenomenul va putea fi observat din America de Sud, Europa, Africa, Asia şi Oceania. Imaginea Lunii nu va dispărea complet ci aceasta va căpăta o nuanţă roşiatică.

Atmosfera Pământului, care se extinde până la altitudinea de aproximativ 80 de kilometri, acţionează ca o lentilă expusă luminii Soarelui. În acelaşi timp, atmosfera (gazele din compoziţia sa) filtrează eficient lumina pe lungimea de undă corespunzătoare culorii albastru şi dă voie doar luminii roşii să treacă. Aceasta va ajunge să fie reflectată de Luna care dobândeşte o nuanţă arămie, a adăugat IAC.

După doi ani în care nu au fost observate eclipse totale de Lună din Europa, la 27 iulie Luna roşie va putea fi din nou văzută de pe continentul nostru, fenomen ce se va repeta peste şase luni, în ianuarie 2019, după cum a declarat Miquel Serra-Ricart , astronom în cadrul IAC. AGERPRES]]>
frontpage Fri, 20 Jul 2018 16:56:24 +0000
Studiu: Oamenii de ştiinţă confirmă: banii pot cumpăra fericirea, însă doar până la un anumit punct http://bucharestherald.com/health/36-health/59458-2018-07-20-19-55-46 http://bucharestherald.com/health/36-health/59458-2018-07-20-19-55-46 Există un nivel optim al venitului care poate face o persoană fericită, iar suma respectivă variază la nivel mondial, conform concluziei unui studiu publicat săptămâna aceasta de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Purdue din Statele Unite.

''Poate fi surprinzător deoarece ceea ce vedem la televizor şi ceea ce ni se spune în reclame este că nu există o limită în ceea ce priveşte suma necesară pentru a fi fericiţi, însă acum observăm nişte praguri'', a notat Andrew T. Jebb, autor principal al studiului, în concluziile publicate pe site-ul universităţii.

''Au existat la un moment dat dezbateri cu privire la punctul în care banii nu mai au influenţă asupra nivelului de bunăstare. Am descoperit că pragul venitului ideal este de 95.000 de dolari pentru evaluarea (calităţii) vieţii şi între 60.000 şi 75.000 de dolari pentru bunăstarea emoţională'', a explicat specialistul din cadrul Departamentului de Ştiinţe psihologice adăugând că această sumă ''este valabilă pentru indivizi şi ar putea fi mai mare în cazul familiilor''.

Bunăstarea emoţională include emoţiile de zi cu zi, precum sentimentele de fericire, încântare, tristeţe sau supărare. Evaluarea calităţii vieţii reprezintă o estimare a stării generale a unei persoane şi este mult mai probabil influenţată de aspiraţiile înalte şi de comparaţiile cu alţi indivizi.

''Au (fost observate) variaţii considerabile la nivel mondial, saţietatea în ceea ce priveşte satisfacţia faţă de viaţă făcându-şi simţită prezenţa mai târziu în regiunile înstărite'', a adăugat Jebb. ''Motivul ar putea fi faptul că evaluările tind să fie influenţate într-o măsură mai mare de standardele în funcţie de care indivizii se compară între ei'', a explicat cercetătorul.

Studiul, realizat de Jebb alături de Louis Tay, profesor asistent de ştiinţe psihologice în cadrul Universităţii Purdue, a fost publicat în jurnalul Nature Human Behaviour.

Cercetarea a fost realizată pe baza informaţiilor din cadrul unui sondaj Gallup la nivel mondial, efectuat pe un număr de peste 1,7 milioane de persoane din 164 de ţări, iar estimările au fost formulate ca medii bazate pe puterea de cumpărare şi pe întrebări referitoare la nivelul general de satisfacţie şi bunăstare.

Studiul a descoperit de asemenea că odată atins acest prag, alte creşteri ulterioare ale venitului tind să fie asociate cu reducerea nivelului de satisfacţie şi a bunăstării. Oamenii de ştiinţă explică acest lucru prin faptul că banii sunt importanţi pentru îndeplinirea nevoilor de bază, cumpărarea celor necesare şi, eventual, achitarea datoriilor. Însă, până la un punct. După ce necesarul lor este satisfăcut, oamenii pot deveni predispuşi la acumularea de bunuri materiale suplimentare şi la efectuarea de comparaţii sociale care pot, în mod ironic, să afecteze negativ nivelul de bunăstare.

''În acest punct ei se întreabă: ''Cum o duc în general?'' şi ''Cum mă compar cu alţi oameni?''. Micul declin face ca nivelul de bunăstare al unui individ să fie apropiat de cel al altora care au venituri mai reduse, probabil din cauza costurilor asociate cu veniturile ridicate'', a explicat Jebb.

''Aceste descoperiri adresează problema banilor şi a fericirii îndelung disputată în diferite culturi. Banii reprezintă doar o parte din ceea ce ne face fericiţi'', a precizat acesta.AGERPRES


]]>
frontpage Fri, 20 Jul 2018 16:53:58 +0000
Donald Trump, înregistrat pe ascuns de avocatul său în timp ce discutau despre plata unei starlete Playboy http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59456-2018-07-20-19-40-28 http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59456-2018-07-20-19-40-28 Michael Cohen, fostul avocat al preşedintelui american Donald Trump, ar fi înregistrat în secret o conversaţie pe care ei au avut-o înainte de alegerile prezidenţiale din 2016, în care ei discutau despre plata unei foste starlete Playboy ce a susţinut că a avut o relaţie cu Trump şi căreia acesta din urmă dorea să-i cumpere tăcerea printr-un acord de confidenţialitate, scrie publicaţia The New York Times în ediţia de vineri, preluată de agenţiile Reuters şi EFE.

Potrivit cotidianului menţionat, FBI-ul a găsit acea înregistrare în timpul unei percheziţii efectuate în biroul lui Michael Cohen în cadrul unei anchete pentru fraudă fiscală şi bancară, ce nu are legătură cu Trump, dar şi a anchetei privind plăţile ce ar fi fost efectuate de acesta din urmă pentru a cumpăra tăcerea unor femei cu care ar fi avut relaţii extraconjugale, în special cazul actriţei de filme pentru adulţi, Stormy Daniels, căreia magnatul imobiliar i-ar fi oferit, prin intermediul lui Cohen, 130.000 de dolari.

Discuţia înregistrată făcea referire la Karen McDougal, fostă starletă Playboy care, în august 2016 a vândut, pentru 150.000 de dolari, către American Media Inc, editorul săptămânalului The National Enquirer, povestea unei relaţii pe care preşedintele Trump a negat-o. Karen McDougal a afirmat că a avut o relaţie "romantică de zece luni în 2006 şi 2007" cu Donald Trump, aşadar cu câteva luni după căsătoria acestuia din urmă cu Melania.

Existenţa acestei înregistrări a fost confirmată publicaţiei The New York Times de un alt avocat al lui Trump, fostul primar al New York-ului, Rudy Giuliani, care afirmă că în final nu a fost efectuată nicio plată pentru un acord de confidenţialitate cu Karen McDougal. AGERPRES

]]>
frontpage Fri, 20 Jul 2018 16:39:05 +0000
MAE: Paşapoartele simple electronice emise începând de vineri au valabilitate 10 ani http://bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59455-2018-07-20-19-37-08 http://bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59455-2018-07-20-19-37-08 Paşapoartele simple electronice care se vor emite începând de vineri pentru persoanele adulte vor avea valabilitate 10 ani, informează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

MAE aminteşte că de vineri intră în vigoare modificările aduse Legii 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, modificări iniţiate de Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Afacerilor Externe ca instrument suplimentar în sprijinul cetăţenilor români din ţară şi din străinătate în domeniul paşapoartelor.

"Aceste modificări au ca scop reducerea aglomeraţiei de la serviciile de paşapoarte din ţară, respectiv de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate şi creşterea eficienţei în procesul de eliberare a documentelor de călătorie", precizează sursa citată.

Principalele elemente de noutate introduse prin aceste modificări se referă la valabilitatea paşapoartelor simple electronice, situaţiile în care poate fi solicitată eliberarea paşaportului simplu temporar şi noile termene de procesare a cererilor de eliberare a paşapoartelor simple temporare în anumite situaţii.

Astfel, cetăţenii cu vârsta de peste 18 ani, care vor depune, începând din 20 iulie, cerere pentru obţinerea paşaportului simplu electronic vor primi documentul de călătorie cu valabilitate de 10 ani. Până în prezent, termenul de valabilitate era de cinci ani. Pentru celelalte segmente de vârstă, termenul de valabilitate rămâne nemodificat - 3 ani pentru persoanele cu vârsta de până la 12 ani, respectiv 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani.

Cererile pentru eliberarea documentelor de călătorie depuse anterior datei de 20 iulie vor fi procesate potrivit dispoziţiilor legale aplicabile la data depunerii cererii.

Tot de vineri, aminteşte MAE, intră în vigoare noile prevederi privind condiţiile de eliberare a paşaportului simplu temporar. Astfel, paşapoartele cu valabilitate de un an vor fi eliberate într-un termen de cel mult trei zile lucrătoare în situaţii obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea paşaportului simplu electronic. În acest sens, trebuie prezentate documente justificative.

Persoanele care nu doresc un paşaport simplu electronic sau cele care nu pot prezenta documentele justificative din categoria celor menţionate vor putea primi paşaport temporar, dar în termenul de eliberare a documentului electronic: maxim 30 de zile lucrătoare în cazul cererilor depuse în ţară şi cel mult 90 de zile lucrătoare pentru cererile depuse în străinătate.

Pe lângă măsurile de ordin legislativ luate pentru eficientizarea activităţii de eliberare a paşapoartelor, la nivelul MAI şi MAE au mai fost luate măsuri de ordin administrativ şi organizatoric precum: la nivel naţional - suplimentarea personalului de la ghişee, mutarea structurilor de paşapoarte în sedii noi care oferă condiţii decente şi spaţii de aşteptare pentru cetăţeni (ex. pentru regiunea Bucureşti-Ilfov structurile de paşapoarte funcţionează în centrele comerciale ParkLake şi Plaza România); la nivelul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare - informatizarea tuturor serviciilor consulare şi introducerea unor mijloace moderne de gestionare a cererilor de natură consulară, care au condus la procesarea unui volum mai mare de solicitări şi la reducerea considerabilă a timpului de aşteptare.

]]>
frontpage Fri, 20 Jul 2018 16:35:24 +0000
Trump "nu ia în considerare susţinerea unui referendum în estul Ucrainei", susţine Casa Albă http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59457-2018-07-20-19-52-13 http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59457-2018-07-20-19-52-13 Casa Albă susţine că preşedintele Donald Trump "nu ia în considerare susţinerea unui referendum în estul Ucrainei", relatează vineri DPA.

Ministerul de Externe rus nu a negat că organizarea referendumului a fost discutată la întâlnirea din Finlanda din această săptămână dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul american Donald Trump.

"Organizarea unui aşa-numit referendum într-o parte a Ucrainei care nu este sub control guvernamental nu ar avea legitimitate", a declarat Garrett Marquis, un purtător de cuvânt al Consiliului naţional de securitate al SUA.

Zone din estul Ucrainei sunt sub controlul separatiştilor susţinuţi de Rusia, notează DPA. Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în urma unui referendum în rândul locuitorilor din regiune din urmă cu patru ani, în replică la înlăturarea preşedintelui prorus în urma unei reorientări a ţării către Vest. AGERPRES/(AS - editor: Florin Ştefan, editor online: Simona Aruştei)
]]>
frontpage Fri, 20 Jul 2018 16:29:26 +0000
Donald Trump îl invită pe Vladimir Putin la Washington http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59452-2018-07-19-23-11-33 http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59452-2018-07-19-23-11-33 Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, i-a cerut consilierului său pentru securitate naţională, John Bolton, să îl invite la Washington pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat joi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, într-un mesaj în reţeaua Twitter, preluat de Reuters.
 
"Preşedintele Trump i-a cerut lui @Ambjohnbolton să îl invite pe preşedintele Putin la Washington, la toamnă, iar aceste discuţii au deja loc", a scris Sanders.

Trump afirmase, cu câteva ore mai devreme, că aşteaptă cu nerăbdare a doua întâlnire cu Putin. Despre prima, care a avut loc luni, la Helsinki, preşedintele american a afirmat că "a fost un mare succes, mai puţin pentru adevăratul duşman al poporului, Media de Fake News (ştiri false - n. red.)". Tot prin intermediul Twitter, preşedintele american a afirmat că el şi omologul său rus ar urma să pună în aplicare "o parte din numeroasele lucruri pe care le-am discutat, între care oprirea terorismului, securitate pentru Israel, proliferarea nucleară, atacurile informatice, comerţul, Ucraina, pacea din Orientul Mijlociu, Coreea de Nord şi altele". AGERPRES
]]>
frontpage Thu, 19 Jul 2018 20:09:39 +0000
Legea referitoare la diminuarea risipei alimentare, promulgată http://bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59454-legea-referitoare-la-diminuarea-risipei-alimentare-promulgat http://bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59454-legea-referitoare-la-diminuarea-risipei-alimentare-promulgat Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, a informat Administraţia Prezidenţială, prin intermediul unui comunicat de presă.

Pe 27 iunie, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege cu 203 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi 71 de abţineri.

Actul normativ vizează stabilirea unor măsuri referitoare la circuitul alimentelor aflate aproape de expirarea datei limită de consum, stabilirea organelor abilitate pentru constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor. El creează totodată un cadru normativ pentru definirea operatorilor economici din sectorul agroalimentar potrivit Regulamentului (CE) nr.178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare.

Iniţiatorii proiectului - un grup de deputaţi PSD - atrag atenţia că în România se risipeşte peste 10% din mâncarea cumpărată.

Conform proiectului de lege, se introduc măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanţul agroalimentar, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia şi comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare; măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, conform legislaţiei în vigoare; măsuri privind transferul alimentelor prin donare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, către operatorii receptori, care desfăşoară activităţi înregistrate/autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu asumarea responsabilităţii privind îndeplinirea prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor.

Produsele pot face obiectul transferului oricând în ultimele 10 zile de valabilitate până la atingerea datei durabilităţii minimale. Fac excepţie produsele alimentare perisabile care vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Direcţionarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale, provenite din donaţii, se face către operatorii receptori, acestora fiindu-le interzisă comercializarea alimentelor către alţi operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final.

Operatorii economici care transferă alimente prin donare, în baza prezentei legi, beneficiază de facilităţi fiscale, aşa cum sunt acestea reglementate de Codul fiscal. Sunt excluse de la donare/sponsorizare băuturile alcoolice.

Încălcarea dispoziţiilor prevăzute în noua lege constituie contravenţie, dacă nu întruneşte condiţiile unei infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei. AGERPRES]]>
frontpage Thu, 19 Jul 2018 20:00:15 +0000
Teodorovici: Preşedintele ANAF trebuie să-mi răspundă ce acţiuni au fost întreprinse în privinţa imobilului soţilor Iohannis http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59453-2018-07-19-23-15-05 http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59453-2018-07-19-23-15-05 Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat joi că îi trimite o solicitare preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Ionuţ Mişa, să îi spună ce acţiuni au fost întreprinse în privinţa locuinţei pierdute în instanţă de soţii Iohannis şi, în cazul în care acesta nu îi va răspunde în cursul zilei de vineri nu va mai avea calitatea de subordonat al său.

"În primul rând nu există niciun conflict. Nu există schimburi de replici între ANAF şi ministrul de Finanţe pentru că eu nu am replici sau contre cu subordonaţii mei. Dacă ar fi aceste schimburi sau contre nu ar mai fi subordonaţii mei. Eu o să trimit o solicitare domnului preşedinte al ANAF. Obligaţia domniei sale este să răspundă până mâine, să spună care au fost acţiunile întreprinse şi dacă are un temei legal să nu facă ce eu am spus. Dacă nu răspunde cerinţelor mele nu mai are calitatea de subordonat al meu", a declarat Teodorovici la Antena 3.

Anterior, acesta afirmase că a cerut ANAF să dovedească că s-a solicitat la Cartea Funciară înscrierea acelui imobil ca fiind al statului şi a primit de fapt o solicitare de radiere a soţilor Iohannis din Cartea Funciară.

"Am cerut ANAF să-mi dovedească sau să-mi spună dacă s-a cerut în mod clar către Cartea Funciară înscrierea acelui imobil ca fiind al statului. Mi s-a trimis un document prin care: "Da, s-a trimis". M-am uitat. Am văzut că au trimis de fapt o solicitare de radiere a familiei Iohannis din Cartea Funciară, nu ceea ce am cerut eu. Vor trebui acum să facă o solicitare oficială către Cartea Funciară în care să ceară practic ca acel imobil să fie al statului. Şi dacă ei vor răspunde că nu, măcar vom şti că această cale nu poate fi urmată. Dacă spun ca da, în ziua doi: notificarea sumei de plată, cu dobânzi...", a spus ministrul Finanţelor.

În replică, Ionuţ Mişa a declarat la Antena 3 că, pentru a executa o creanţă, ANAF trebuie să aibă titlu, care să ateste că statul român este proprietarul acelui imobil.

"ANAF este organ de executare silită. ANAF pentru a executa o creanţă trebuie să aibă un titlu şi până în momentul de faţă ANAF nu a primit de la Ministerul de Finanţe un titlu pe care ulterior să îl execute, un titlu care să ateste că statul român este proprietarul acelui imobil. Când ANAF va primi o adresă scrisă şi un mandat de la Ministerul de Finanţe să execute vă asigur sută la sută ca va îndeplini toate cerinţele legale", a afirmat Mişa.

Pe 5 iulie, Eugen Teodorovici a declarat că acţiunea de recuperare a sumelor încasate de familia Iohannis din chiria pentru imobilul pierdut în instanţă a fost începută de Fisc.

"Obligaţia domnului preşedinte Ionuţ Mişa (preşedintele ANAF n.r) este de a face imediat orice demers legal pentru a recupera orice fel de sumă, că e de la domnul Iohannis, că e o altă persoane fizică sau juridică... Este obligat să facă, eu sper să fi făcut, tot ce trebuia să facă conform legii. Vorbim de un fost ministru de Finanţe şi actual şef al Fiscului. Mai ales că eu am cerut ca şi ministru de Finanţe acest lucru. Această acţiune a fost începută de Fisc. Imediat ce primesc aceste date o să le prezint public", a spus Teodorovici.

El a subliniat că, încă de la propunerea lui Ionuţ Mişa ca şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală i-a cerut acestuia ca legea să primeze şi să recupereze toate obligaţiile către stat.

"De la propunerea pe funcţia de şef al ANAF a domnului Ionuţ Mişa am cerut foarte clar acestuia ca legea să fie singura care să primeze, unu. Doi la mână, aici, în categoria celor care sunt datori faţă de stat sunt mai multe persoane fizice, persoane juridice, faţă de care statul va acţiona în sensul de a recupera toate obligaţiile. După această declaraţie (a preşedintelui PSD Liviu Dragnea n.r), am cerut şefului ANAF să îmi prezinte o situaţie clară cu acţiunile pe care le-a întreprins pentru ca statul să-şi recupereze de la datornici, inclusiv de la preşedintele Iohannis, sumele respective", a precizat ministrul Finanţelor.

Aceste declaraţii au venit după ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, i-a întrebat public pe şeful ANAF şi pe ministrul Finanţelor când au de gând să recupereze "sutele de mii de euro" pe care şeful statului Klaus Iohannis trebuie să le dea înapoi statului român.

"Îl întreb şi acum pe dl Mişa, care este preşedintele ANAF, dacă această instituţie, precum şi onor Ministerul Finanţelor, condus de dl Teodorovici, au de gând să recupereze sutele de mii de euro de la dl preşedinte Iohannis. Îi întreb acum dacă au de gând, dacă au atât de mulţi bani la buget şi nu au nevoie de ei, poate dăm drumul la o amnistie fiscală dacă au atât de mulţi bani şi nu mai au loc în cuferele de la Trezorerie. Îi întreb şi eu, nu vreau să îi întreb la telefon, îi întreb public pentru că este o întrebare pusă de multe ori în studiourile de televiziune, o întrebare legitimă, la care văd că nu răspunde nimeni. E făcută şi plângerea penală împotriva dlui Ioahnnis şi nu numai, bineînţeles o minge de ping-pong între DNĂ, Parchetul de la Sibiu, adusă înapoi la DNĂ, pentru că le e frică. Acolo discutam de nişte case obţinute prin fals şi sute de mii de euro care nu se dau înapoi la statul român. Ca să vorbim de chestiuni penale, unde nu mai sunt interpretări, sunt fapte dovedite de documente", a declarat Dragnea. AGERPRES]]>
frontpage Thu, 19 Jul 2018 19:13:32 +0000
Donald Trump susţine că SUA plătesc peste 90% din apărarea Europei http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59449-donald-trump-susine-c-sua-pltesc-peste-90-din-aprarea-europei http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59449-donald-trump-susine-c-sua-pltesc-peste-90-din-aprarea-europei Într-un interviu acordat televiziunii Fox News la Helsinki, după întâlnirea cu omologul său rus Vladimir Putin, preşedintele american Donald Trump a susţinut luni noaptea că Statele Unite achită 91% din costul securităţii Europei, informează DPA.

În dialog cu comentatorul politic Sean Hannity, Trump a apreciat că "NATO este minunată, dar ajută Europa mult mai mult decât pe noi". El a mai afirmat că a colectat anul trecut pentru alianţa nord-atlantică 41 de miliarde de dolari, iar anul acesta suma ar putea ajunge la 100 de miliarde.

Despre summitul SUA-Rusia, Trump a afirmat că a îmbunătăţit spectaculos relaţiile bilaterale: "Cred că azi a fost grozav, dar acum cinci ore era rău de tot". "M-am gândit că preşedintele Putin e foarte puternic", a mai spus el. AGERPRES

]]>
frontpage Tue, 17 Jul 2018 03:29:16 +0000
Putin se oferă să permită Statelor Unite interogarea agenţilor ruşi acuzaţi de amestec în alegerile americane http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59448-2018-07-17-06-28-58 http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59448-2018-07-17-06-28-58 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a oferit luni, după întâlnirea de la Helsinki cu Donald Trump, să permită Statelor Unite interogarea agenţilor ruşi acuzaţi de amestec în alegerile americane din 2016, relatează AFP.

"Avem un acord între Statele Unite şi Rusia, din 1999, privind sprijinul în anchetele penale, iar acest acord este încă în vigoare. În acest cadru, (procurorii americani) pot trimite o cerere pentru a interoga aceste persoane suspectate", a explicat Putin la conferinţa de presă comună cu preşedintele SUA.

Procurorul special Robert Mueller a inculpat vineri, în Statele Unite, 12 ofiţeri ai serviciului rus de spionaj militar, GRU, acuzaţi de piraterie informatică împotriva campaniei candidatei democrate la preşedinţia SUA, Hillary Clinton. AGERPRES]]>
frontpage Tue, 17 Jul 2018 03:27:54 +0000
Putin dezvăluie că Trump consideră Crimeea parte a Ucrainei http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59450-putin-dezvluie-c-trump-consider-crimeea-parte-a-ucrainei http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59450-putin-dezvluie-c-trump-consider-crimeea-parte-a-ucrainei Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat televiziunii Fox News că Donald Trump consideră Crimeea o parte a Ucrainei, informează DPA.

"Suntem conştienţi de poziţia preşedintelui Trump potrivit căreia Crimeea este parte a Ucrainei. Mi-a spus asta azi", a dezvăluit Putin, în interviul acordat jurnalistului Chris Wallace după întâlnirea de luni, de la Helsinki, cu preşedintele Statelor Unite.

Liderul de la Kremlin a reafirmat că, din punctul de vedere al Moscovei, Crimeea nu a fost anexată în 2014, deoarece populaţia peninsulei a votat pentru integrarea în Rusia. "Dacă asta e anexare, atunci ce este democraţia?", a întrebat retoric Putin. AGERPRES]]>
frontpage Tue, 17 Jul 2018 03:03:54 +0000
Putin: Zvonurile referitoare la existenţa unor dosare compromiţătoare despre Trump sunt ''o absurditate'' http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59451--putin-zvonurile-referitoare-la-existena-unor-dosare-compromitoare-despre-trump-sunt-o-absurditate http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59451--putin-zvonurile-referitoare-la-existena-unor-dosare-compromitoare-despre-trump-sunt-o-absurditate Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat luni că zvonurile referitoare la existenţa unor dosare compromiţătoare deţinute de către Moscova despre liderul american Donald Trump sunt ''o absurditate'', relatează AFP.

''Ar fi greu de imaginat o mai mare absurditate! Să vă scoateţi din cap aceste idioţenii!'', a declarat Putin într-o conferinţă de presă la Helsinki după întâlnirea sa cu Trump.

Liderul de la Kremlin a recunoscut că voia ca Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, deoarece ''el vorbea despre normalizarea relaţiilor ruso-americane''.

''Da, voiam ca el să câştige, deoarece vorbea despre normalizarea relaţiilor ruso-americane'', a declarat Putin în aceeaşi conferinţă de presă, în timp ce Rusia este vizată de o anchetă în SUA pentru presupusa sa ingerinţă în prezidenţialele americane. AGERPRES]]>
frontpage Tue, 17 Jul 2018 02:00:38 +0000
Studiu: Aproape 17% din populaţia fertilă studiată s-a aflat sau se află într-o situaţie de infertilitate http://bucharestherald.com/health/36-health/59447-2018-06-21-21-42-38 http://bucharestherald.com/health/36-health/59447-2018-06-21-21-42-38 16,8% din populaţia fertilă studiată s-a aflat sau se află într-o situaţie de infertilitate, arată primul studiu de analiză a problemelor de infertilitate dat publicităţii luni de Asociaţia pentru Reproducere Umană din România.

"Procentul creşte semnificativ dacă ne raportăm la cei care îşi doresc copii cât mai curând. Astfel, aproximativ unul din 4 cupluri care îşi doreşte cât mai curând un copil nu a reuşit să obţină o sarcină până în prezent, deşi încearcă de 1-5 ani (27%). La aceştia se adaugă 11% care perseverează în încercarea lor de mai bine de 5 ani, conform studiului iniţiat de Asociaţia pentru Reproducere Umană din România (ARUR)", arată acelaşi studiu.

Studiul ARUR arată că peste tot în lume comportamentul reproductiv a suferit transformări importante, iar fertilitatea scade într-un ritm accelerat şi în România, situându-se sistematic sub nivelul de înlocuire a generaţiilor (de circa 2,1 născuţi-vii la o femeie).

Conform aceluiaşi studiu, în România, cei mai mulţi dintre cei care nu pot obţine o sarcină merg la medicul ginecolog în încercarea de rezolvare a problemei de infertilitate (91%) şi doar o parte la medicul specialist în infertilitate (38%).

Dintre cei care au mers la medic, 54% nu intenţionează să apeleze la o procedură medicală pentru a obţine o sarcină, iar dintre cei 46% care intenţionează să facă acest lucru, 20% apelează la Subprogramul Naţional FIV/ET, în timp ce 28% se împrumută fie la prieteni, fie la bancă, majoritatea (88%) apelând şi la resursele proprii.

Potrivit preşedintelui ARUR, Radu Vlădăreanu, cel puţin declarativ 46% dintre cupluri vor să se trateze.

45% dintre cei care nu pot să obţină o sarcină văd stresul drept responsabil pentru acest lucru, iar 21% cred ca motivul pentru care nu au încă un copil este pentru că 'Nu vrea Dumnezeu'.

Pe de altă parte, principalele cauze de infertilitate feminină identificate de medici sunt probleme la nivelul trompelor uterine (23%), probleme la nivelul uterului (22%), endometrioză (17%), rezerva ovariană redusă (15%).

Dintre cele de natură masculină identificate de medici, problemele la nivelul spermogramei conduc detaşat, cu un procent de 72%.

"Stresul nu este un motiv de infertilitate absolut. În cazul în care un cuplu are deja un an de contact neprotejat şi nu a rezultat o sarcină, trebuie să apeleze la un medic specialist în infertilitate. Cu siguranţă, cauza care împiedică formarea unei sarcini ascunde o patologie, o afecţiune, care trebuie să fie tratată şi înlăturată pentru a putea obţine sarcina", afirmă dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, citat în comunicatul de presă.

Dintre cei cu probleme de infertilitate care au apelat la tratament de specialitate, 60% au obţinut o sarcină în mai puţin de 2 ani de la iniţierea tratamentului.

Potrivit studiului ARUR, dintre cei care încearcă de mai bine de un an să aibă copii, 81% sunt căsătoriţi, 25% sunt din Bucureşti/Ilfov, 74% dintre cei cu potenţial de infertilitate au studii universitare sau postuniversitare.

47% au un venit de peste 5.000 lei net pe familie, iar 76% dintre cei care nu reuşesc în acest moment să aibă un copil au o locuinţă proprietate personală. Aceste cifre conturează un profil al cuplurilor cu probleme de infertilitate cu un statut social peste media naţională.

"Această cercetare este foarte importantă pentru noi, fiindcă ne duce cu un pas mai aproape de înţelegerea cuplurilor care au probleme de fertilitate. Este prima cercetare de acest gen şi ea vine într-un context foarte potrivit, la debutul Programului de Reproducere Asistată pentru Bucureşti. În reproducerea asistata, progresul este extraordinar, iar acum şansele cumulate sunt foarte mari (nu vorbesc de şansa pe încercare, ci de şansa cumulată). Avem şi noi un Subprogram Naţional FIV/ET, vom avea unul la Bucureşti - ar fi util şi pentru noi ca medici, şi pentru cupluri, să lucrăm puţin la indicatorii de performanţă intermediari, nu numai finali, precum timpul până la sarcină pe cuplu (pe care cuplurile îl apreciază foarte mult), costul pe sarcină, gradul de stres sau de uşurinţă a tratamentului pentru a cunoaşte şi părţile mai puţin plăcute", a declarat preşedintele ARUR prof. dr. Radu Vlădăreanu, citat într-un comunicat de presă.

Studiul a fost realizat în perioada aprilie-mai 2018, pe eşantion online, reprezentativ din punct de vedere sex şi vârstă pentru populaţia din România, femei în limita de vârstă 25-45 ani, respectiv bărbaţi în limita de vârstă 25-60 ani; baza totală de 4680 respondenţi (eroare statistică +/-1.4%). Populaţia ţintă (contingentul demografic fertil): femei 25-45 ani şi bărbaţi 25-60 ani, într-o relaţie cu partener în segmentele vizate; baza totală de 3331 respondenţi (eroare statistică +/-1,7%). AGERPRES

]]>
frontpage Thu, 21 Jun 2018 18:41:35 +0000
Dragnea condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare; decizia nu e definitivă http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59445-2018-06-21-20-12-06 http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59445-2018-06-21-20-12-06 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat, joi, pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare în dosarul DGASPC Teleorman în legătură cu angajarea în această instituţie a două persoane care de fapt lucrau pentru organizaţia PSD. Decizia nu este definitivă.

Pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, pentru instigare la abuz în serviciu, a fost contopită cu pedeapsa de 2 ani cu suspendare primită în dosarul "Referendumul".

Instanţa a anulat suspendarea executării din dosarul "Referendumul", rezultând o pedeapsă finală de 3 ani şi 6 luni cu executare.

Decizia de condamnare a fost luată de doi dintre cei trei judecători ai completului. Al treilea a votat pentru achitare.

Pe de altă parte, Dragnea a fost achitat pentru acuzaţia de instigare la fals intelectual.


]]>
frontpage Thu, 21 Jun 2018 17:07:33 +0000
Dăncilă: Cine cere demisia preşedintelui PSD înainte de decizia finală încalcă Constituţia şi Directivele Europene http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59444-2018-06-21-20-06-05 http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59444-2018-06-21-20-06-05 Premierul Viorica Dăncilă, preşedinte executiv al PSD, consideră că cei care cer demisia liderului partidului, Liviu Dragnea, înainte de pronunţarea unei decizii finale ''încalcă grav Constituţia României, Directivele Europene şi standardele Comisiei de la Veneţia, care garantează toate prezumţia de nevinovăţie''.

''Decizia instanţei de judecată în cazul preşedintelui PSD ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influenţa arbitrariului. Liviu Dragnea a fost condamnat pentru o faptă prevăzută de un articol pentru care există deja o decizie a CCR că trebuie modificat pentru a fi în acord cu regulile Constituţiei. Într-un stat democratic, incertitudinile nu au ce căuta în înfăptuirea actului de justiţie, iar atât timp cât există decizii ale CCR pe care unii judecători le acceptă, alţii nu, nu ne putem gândi decât că această hotărâre de condamnare nu se va menţine şi după recursul din apel'', afirmă premierul, citată într-un comunicat al PSD.

Ea îşi exprimă susţinerea faţă de Dragnea la conducerea formaţiunii politice şi a Camerei Deputaţilor.

''Cred cu tărie în nevinovăţia preşedintelui PSD şi îl asigur de toată susţinerea mea la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor - aceasta este singura atitudine corectă pentru respectarea prezumţiei de nevinovăţie, aşa cum ne cere Comisia Europeană, prin Directiva 2016/343. Consider că cei care cer demisia preşedintelui PSD înainte de pronunţarea unei decizii finale încalcă grav Constituţia României, Directivele Europene şi standardele Comisiei de la Veneţia, care garantează toate prezumţia de nevinovăţie. Guvernarea PSD -ALDE rămâne unită, obiectivele noastre, angajamentele noastre, determinarea noastră rămân aceleaşi. Vom realiza programul de guvernare şi vom duce până la capăt angajamentele pe care ni le-am asumat în faţa cetăţenilor, uniţi şi puternici în faţa tuturor piedicilor puse de cei care nu doresc binele acestui popor'', subliniază premierul.

Joi, un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Decizia nu este definitivă. AGERPRES


]]>
frontpage Thu, 21 Jun 2018 17:04:33 +0000
Papa Francisc a pledat la Geneva pentru unitatea creştinilor http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59443--papa-francisc-a-pledat-la-geneva-pentru-unitatea-cretinilor http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59443--papa-francisc-a-pledat-la-geneva-pentru-unitatea-cretinilor Papa Francisc a adresat tuturor creştinilor din lume joi, la Geneva, cu ocazia unei vizite fulger la o reuniune a bisericilor non-catolice (în principal protestante şi ortodoxe), îndemnul de "a se uni" şi de "a fi apropiaţi" de credincioşii persecutaţi în Orientul Mijlociu, invitându-i să meargă "să evanghelizeze" lumea împreună, informează AFP, Reuters şi DPA.

Liderul de la Vatican a cerut creştinilor "să distrugă barierele neîncrederii şi fricii" care îi despart după Reforma Protestantă din secolul al XVI-lea şi să colaboreze pentru a-i ajuta pe cei nepăstuiţi.

Papa Francisc, conducătorul Bisericii Catolice - ce numără peste 1,3 miliarde de credincioşi - cel mai cunoscut purtător de cuvânt al creştinilor din lumea întreagă, a acceptat invitaţia de a merge la Geneva pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea Consiliului Mondial al Bisericilor, o instituţie care este alcătuită din 350 de biserici membre şi reprezintă interesele unui număr de aproximativ 500 de milioane de credincioşi protestanţi şi ortodocşi.

Biserica Catolică nu este membru cu drepturi depline în această organizaţie.

"Cât este de greu să calmezi animozităţile şi să ieşi din spirala refuzurilor reciproce alimentate de secole!", a recunoscut papa Francisc la Geneva, oraşul în care a trăit teologul şi reformatorul francez Jean Calvin (1509-1564). "Trebuie să mergem pe acest drum împreună", a adăugat suveranul pontif în timpul unei rugăciuni ecumenice.

Olav Fykse Tveit, pastor luteran norvegian, care este căsătorit şi prezidează Consiliul Mondial al Bisericilor, consideră că "nu este dificil să găseşti subiectele care continuă să îi divizeze pe creştini", unul dintre acestea fiind sexualitatea. "Însă mulţi creştini, fie că sunt catolici sau nu, văd în papă o voce puternică, ce exprimă ceea ce noi dorim cu toţii să spunem", a declarat el pentru AFP.

Apropierea dintre creştini este înscrisă în preocupările oficiale ale Bisericii Catolice doar de aproximativ 60 de ani, în urma conciliului Vatican II (1962-1965), care făcut apel la respect reciproc între religii şi a renunţat la proclamarea Bisericii Catolice drept singura deţinătoare a căii juste de a trăi într-o manieră creştină.

Acea declaraţie a fost însă doar o picătură de apă într-o istorie bimilenară, marcată de schisme, războaie religioase sângeroase în Europa şi o ură tenace.

Evanghelizare

Raporturile devenite mult mai strânse cu ortodocşii şi protestanţii se înscriu în contextul unei de-creştinări galopante în Europa şi al unor persecuţii şi atacuri teroriste care îi vizează pe creştini.

Papa Francisc foloseşte cu regularitate expresia "ecumenismul sângelui", deplângând aceste asasinate, fără să facă diferenţe între catolici, ortodocşi şi protestanţi.

"Să îi privim pe fraţii şi surorile noastre, care, în diverse părţi ale lumii, în special în Orientul Mijlociu, suferă pentru că sunt creştini. Să fim alături de ei", a spus suveranul pontif la Geneva, în timpul unei întâlniri cu membrii Consiliului Mondial al Bisericilor.

"După secole de conflicte... caritatea ne permite să mergem alături unii de alţii, ca fraţi şi surori", a mai spus liderul de la Vatican, citat de Reuters.

Papa Francisc i-a îndemnat pe creştinii din toate bisericile "să găsească curajul de a schimba cursul istoriei, o istorie care ne-a dus la neîncredere reciprocă şi la înstrăinare".

"Însă creştinii nu pot fi reduşi la o organizaţie non-guvernamentală", a mai spus el.

Biserica romano-catolică nu doreşte să adere la Consiliul Mondial al Bisericilor, care reprezintă biserici ce nu recunosc întâietatea papei şi care au viziuni doctrinale foarte diferite.

Structura Consiliului Mondial al Bisericilor este similară cu aceea a Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu reprezentanţi din multe biserici naţionale independente, iar anumiţi critici au spus că organizaţia a devenit excesiv de birocratică.

Totuşi, Biserica Catolică a început să colaboreze în urmă cu 50 de ani cu această organizaţie, participând la proiecte concrete în domeniul păcii şi la discuţii teologice. Papa a salutat joi delegaţiile creştine din Coreea de Nord şi din Coreea de Sud, care au venit la Geneva cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Consiliului Mondial al Bisericilor.

Fostul cardinal Jorge Bergoglio a prevenit totuşi, joi, că acţiunile comune ale creştinilor nu ar trebui să se reducă la cele ale unei simple organizaţii non-guvernamentale.

"Lucrul de care avem cu adevărat nevoie este un nou elan de evanghelizare", a declarat suveranul pontif, intrând astfel pe un teren delicat de discuţii, în contextul istoriei religiilor, marcată de cuceriri, făcute în special de credincioşii catolici.

Papa s-a declarat preocupat de reticenţa celor mai mulţi dintre creştini de a adopta un discurs evanghelic şi de "a porni în misiune". Ideea nu este de a face în mod direct prozelitism, ci de a prezenta un chip "atractiv" al învăţămintelor bisericii, a explicat liderul de la Vatican.

Pentru a genera un astfel de elan, creştinii ar trebui, mai ales, "să se desprindă de indiferenţă" şi să răspundă la strigătele "celor slabi, tot mai mult daţi la o parte, fără pâine, fără locuri de muncă şi fără viitor, în timp ce bogaţii sunt tot mai puţin numeroşi, dar tot mai bogaţi", a explicat papa Francisc.

Suveranul pontif şi-a terminat participarea la consiliul de la Geneva făcând o baie de mulţime, fiind aclamat cu bucurie în uriaşul centru de expoziţii din oraşul elveţian de 41.000 de catolici, majoritar francofoni. Dintre cei 8 milioane de locuitori ai Elveţiei, 41% s-au declarat credincioşi catolici şi un sfert creştini protestanţi.

"Ne rugăm în limba creştină!", le-a transmis papa Francisc în timpul unei slujbe oficiate în franceză şi latină. El a lansat şi un avertisment la adresa credincioşilor pasionaţi excesiv de internet. "Trăim de dimineaţă până seara printre mii de apeluri şi mesaje, incapabili să ne oprim în faţa chipurilor oamenilor", a declarat, cu regret, suveranul pontif, care a lăudat relaţiile personale, în defavoarea celor virtuale.

La sosirea în Elveţia, papa Francisc a fost întâmpinat la coborârea din avion de doi foşti membri ai Gărzii Elveţiene, o structură alcătuită din soldaţi destoinici, care jură să se sacrifice, la nevoie, pentru liderul spiritual al Bisericii Catolice. AGERPRES


]]>
frontpage Thu, 21 Jun 2018 17:00:33 +0000
Tăriceanu: Dragnea se bucură de prezumţia de nevinovăţie până în momentul unei decizii definitive a instanţei http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59442-2018-06-21-20-00-19 http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59442-2018-06-21-20-00-19
Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, precizează că a luat act de decizia Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie în dosarul "DGASPC Teleorman", adăugând că Liviu Dragnea se bucură de prezumţia de nevinovăţie până în momentul unei decizii definitive a instanţei.

"Am luat act de decizia Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie în dosarul 'DGASPC Teleorman'. Trebuie spus faptul că este o decizie în primă instanţă, ceea ce înseamnă că Liviu Dragnea se bucură în continuare de prezumţia de nevinovăţie, valabilă până în momentul unei decizii definitive a instanţei. Indiferent de sentinţa definitivă, vreau să subliniez importanţa continuării dezbaterii şi adoptării reformelor necesare pentru stoparea abuzurilor şi a încălcării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor", a afirmat, joi, Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă transmis de ALDE AGERPRES.

Potrivit lui Tăriceanu, ALDE şi PSD vor continua să promoveze acele reforme necesare pentru asigurarea reformării Justiţiei şi "stoparea influenţei nocive a statului paralel".

"În acelaşi timp, vreau să îi asigur pe sutele de mii de români care au manifestat în Piaţa Victoriei, în ziua de 9 iunie, împotriva abuzurilor şi pe milioanele de români care au votat în 2016 pentru un stat de drept, nu pentru 'statul drepţi', că ALDE şi PSD vor continua să promoveze acele reforme necesare pentru asigurarea reformării Justiţiei şi stoparea influenţei nocive a statului paralel", a declarat Tăriceanu. AGERPRES

]]>
frontpage Thu, 21 Jun 2018 16:59:09 +0000
PSD Sibiu: Liviu Dragnea a devenit astăzi ţintă a statului paralel pentru a doua oară http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59446-psd-sibiu-liviu-dragnea-a-devenit-astzi-int-a-statului-paralel-pentru-a-doua-oar http://bucharestherald.com/politics/34-politics/59446-psd-sibiu-liviu-dragnea-a-devenit-astzi-int-a-statului-paralel-pentru-a-doua-oar Organizaţia Partidului Social Democrat (PSD) Sibiu consideră că preşedintele formaţiunii, Liviu Dragnea, care a fost condamnat joi la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, a devenit pentru a doua oară "ţinta statului paralel" şi şi-a exprimat solidaritatea cu acesta.

Conducerea organizaţiei menţionează, într-un comunicat de presă remis joi seară AGERPRES, că "justiţia devine o ruletă rusească pentru cetăţenii statului român atunci când legea fundamentală nu este aplicată unitar", arătând că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost achitat de unul dintre judecători şi condamnat de ceilalţi doi, "fără să se ţină cont de decizia Curţii Constituţionale prin care infracţiunea incriminatorie este neconstituţională".

"PSD îl susţine în continuare pe preşedintele Liviu Dragnea la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor şi face apel la respectarea legii fundamentale şi a deciziilor CCR. Hotărârile contradictorii ale instanţelor, care în anumite cazuri ţin cont de deciziile Curţii Constituţionale şi în altele nu, creează nesiguranţă în rândul românilor de bună-credinţă. Nu este corect ca unii să fie lăsaţi să scape şi alţii să fie pedepsiţi chiar dacă acuzaţiile sunt aceleaşi. Legea trebuie aplicată conform prevederilor constituţionale. Deciziile CCR se aplică, nu se discută! Până la pronunţarea deciziei finale, preşedintele PSD beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. PSD reclamă condamnările politice. Liviu Dragnea a devenit astăzi ţintă a statului paralel pentru a doua oară", se arată în comunicatul de presă.

Conducerea PSD Sibiu a ţinut să reamintească faptul că liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat pentru că a îndemnat oamenii să meargă la vot, "atunci când abuzurile lui Traian Băsescu nu mai puteau fi suportate, iar aproape 8 milioane de cetăţeni au votat pentru demiterea preşedintelui".

"Astăzi acei oameni care făceau parte din camarila lui Băsescu sunt liderii opoziţiei şi-l numesc "penal" pe Liviu Dragnea pentru votul liber al românilor din 2012. Majoritatea parlamentară PSD+ALDE nu va fi afectată, guvernarea nu va fi afectată. Vom realiza programul de guvernare şi vom duce până la capăt reforma justiţiei, cu transpunerea în legislaţie a deciziilor CCR, CEDO şi Directivele Europene. Decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea NU este definitivă. Acuzaţiile aduse de procurori nu sunt constituţionale. PSD rămâne unit', se subliniază în comunicat.

AGERPRES
]]>
frontpage Thu, 21 Jun 2018 15:14:20 +0000
Delta Dunării are 11 insule sălbatice mai vechi de un deceniu http://bucharestherald.com/tourism/38-tourism/59441--delta-dunrii-are-11-insule-slbatice-mai-vechi-de-un-deceniu http://bucharestherald.com/tourism/38-tourism/59441--delta-dunrii-are-11-insule-slbatice-mai-vechi-de-un-deceniu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a inventariat 11 insule sălbatice apărute pe fluviu, cu o suprafaţă totală de circa 220 de hectare, care ar putea fi "salvarea Deltei", în opinia unor operatori în ecoturism.

Potrivit reprezentantului societăţii care a efectuat inventarierea insulelor, Alexandru Ionescu, cel mai mare dintre cele 11 ostroave are o suprafaţă de 60 de hectare, iar toate insulele au o vechime mai mare de 10 ani şi o suprafaţă minimă de cinci hectare.

"Există o dinamică fantastică în zona Dunării. Sunt insule care apar peste noapte, care în doi sau trei ani au deja mici păduri şi, ceea ce este cel mai important, devin un magnet pentru foarte multe specii de păsări şi mamifere, multe dintre ele specii periclitate în Europa", a declarat presei guvernatorul Rezervaţiei, Mălin Muşetescu, care a deschis marţi seminarul "Insule sălbatice dunărene".

Numărul total al insulelor inventariate în Rezervaţie în cadrul proiectului "DanubeParksConnected" care a inclus şi seminarul organizat marţi este de 33, însă doar 11 dintre ele îndeplinesc criteriile stabilite la nivel european pentru a fi declarate insule sălbatice.

Cele mai multe dintre ele, şi anume, şase, se află pe braţul Sfântu Gheorghe al Dunării şi doar una dintre ele a fost localizată pe braţul Chilia al fluviului, graniţă a României cu Ucraina.

"Marea majoritate a insulelor importante de pe braţul Chilia sunt pe partea ucraineană, dar cred că aceasta este o problemă secundară a Deltei. Noi trebuie să ne focalizăm pe un management general mai bun în Rezervaţie şi pe o conlucrare mult mai bună cu populaţia locală. Aştept să fim cu totul deschişi la minte, să înţelegem cu toţii că în arealul acesta, al Deltei, interesele locale sunt aceleaşi cu cele ale ARBDD", a declarat pentru AGERPRES guvernatorul Muşetescu.

Fenomenul formării ostroavelor în Deltă este mai pregnant în ultima perioadă, potrivit acestuia, fapt dovedit şi de accentuarea procesului de colmatare.

"Este un fenomen mai pregnant. Sunt de părere că avem o cantitate de aluviuni incredibil şi inexplicabil mai mare decât în trecut. Există un regim alert de colmatări în canale şi ghioluri", a mai spus guvernatorul Rezervaţiei.

Biologul Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, Anca Andrei, a menţionat că fenomenul de colmatare este o provocare şi pentru aria protejată care numără şapte ostroave cu dimensiuni de la 300 de hectare la 11.000 de hectare, explicând situaţia prin lucrările de îndiguire realizate în România în anii 1960.

"În anii 1960, a avut loc îndiguirea Dunării. S-a dorit crearea unor mari suprafeţe agricole şi atunci s-a înfiinţat Insula Mare a Brăilei, care acum este cea mai mare exploataţie agricolă din sud-estul Europei, care are circa 60.000 de hectare. Atunci, tot volumul de apă şi de sedimente care circulau pe 100.000 de hectare s-a redus la o suprafaţă de 24.000 de ha, cea a actualului parc. Asta duce la un regim accelerat de depunere a acestor sedimente. În plus, blocarea unor privaluri, canale naturale care făceau legătura între Dunăre şi lacurile de pe insule, pentru ca oamenii să obţină cât mai mult peşte din lacuri, a dus la accelerarea colmatării", a afirmat Anca Andrei, care a participat la seminarul organizat de ARBDD.

Insulele care apar pe Dunăre ca urmare a proceselor hidrologice de eroziune, colmatare, variaţii mari de debite şi nivele constituie, potrivit ARBDD, locuri de refugiu pentru specii de păsări periclitate la nivel european şi de renaştere a naturii. Ele pot constitui o atracţie turistică, însă unii operatori refuză să ia în calcul această posibilitate, din motive ecologice.

"Eu fac ecoturism, dar nu aş merge să fac ecoturism într-o asemenea zonă. Normal este să laşi fauna să se dezvolte. Se ştie ce se întâmplă acolo unde intră turiştii. Măcar zonele astea să rămână pentru păsări, pentru peşti. Ar trebui ca ARBDD să ia măsuri mai drastice, pentru că aceste zone ar putea fi salvarea Deltei, de acolo să plece puiet de peşte, acolo să se reproducă păsările şi să le vedem apoi în restul Deltei", a declarat directorul unei societăţi de turism, Iliuţă Goean.

În timpul simpozionului "Insule sălbatice dunărene", reprezentanţii World Wide Fund for Nature (WWF), ai Societăţii Ornitologice din România au prezentat rezultatele unor proiecte care au avut ca obiect de studiu insulele dunărene şi conservarea speciilor de păsări sălbatice, astfel încât acestea să fie utilizate în cadrul actualului proiect.

De asemenea, profesoara Iuliana Gheorghe din cadrul Universităţii Ecologice din Bucureşti a prezentat particularităţile vegetaţiei ostroavelor dunărene. "Se cunoaşte că Delta Dunării are cea mai mare suprafaţă compactă de stuf şi papură din lume, dar ca o curiozitate remarc faptul că aceste două specii nu predomină în vegetaţia insulelor studiate", a precizat Iuliana Gheorghe.

Danubeparks este o iniţiativă lansată în anul 2007, la Tulcea, pentru realizarea unei strategii comune de management al ariilor protejate şi de realizare a unei identităţi comune a acestora.

Această iniţiativă s-a transformat într-o reţea de arii protejate care numără în prezent 17 parcuri şi rezervaţii din nouă state riverane. În anul 2014, membrii acestei reţele au înfiinţat o asociaţie omonimă, care în anul următor a câştigat premiul Natura 2000 al UE, iar în prezent este recunoscută ca o emblemă a conservării naturii în regiunea Dunării.

În exerciţiul financiar trecut, asociaţia a derulat două proiecte care au vizat ameliorarea morfologiei fluviale, managementul luncilor inundabile şi al reţelelor de habitate, conservarea principalelor specii dunărene (vulturul codalb şi sturionul), monitorizarea şi desfăşurarea de activităţi în reţeaua UE de arii protejate Natura 2000, precum şi ecoturismul.

Proiectul "DanubeParksConnected - Reţeaua de arii protejate dunărene, un coridor de habitate al Dunării" are drept obiectiv crearea unei punţi de arii protejate dunărene pentru a contracara fragmentarea peisajului şi a habitatelor şi pentru a consolida Dunărea ca un coridor ecologic cheie. În cadrul acestuia, sunt monitorizate insulele naturale dunărene, rutele de migraţie dunărene ale păsărilor, păşunile şi pădurile de luncă dunărene în vederea elaborării unor strategii.

Potrivit ARBDD, de-a lungul celor circa 2.800 de kilometri, Dunărea are 912 insule cu o suprafaţă totală de aproape 138.000 de hectare. Dintre acestea, 147 de insule sunt sălbatice. AGERPRES]]>
frontpage Mon, 18 Jun 2018 12:28:52 +0000
Donald Trump l-a ameninţat pe Shinzo Abe că-i trimite 25 de milioane de mexicani http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59439--donald-trump-l-a-ameninat-pe-shinzo-abe-c-i-trimite-25-de-milioane-de-mexicani http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59439--donald-trump-l-a-ameninat-pe-shinzo-abe-c-i-trimite-25-de-milioane-de-mexicani Preşedintele american Donald Trump l-a ameninţat pe premierul japonez Shinzo Abe că-i va trimite 25 de milioane de mexicani, acesta fiind unul dintr-o serie de mesaje bizare care i-au şocat pe ceilalţi lideri la summitul G7, tensionat, de săptămâna trecută din Canada, relatează sâmbătă agenţia APP, care citează The Wall Street Journal.

Summitul celor şapte state puternic industrializate ale lumii, G7, s-a încheiat într-o stare de confuzie, după ce preşedintele american a respins brusc declaraţia de consens şi l-a atacat virulent pe premierul canadian Justin Trudeau.

În spatele scenei, omologii lui Trump au rămas consternaţi de ''săgeţile'' verbale pe diverse teme, de la comerţ la terorism şi migraţie, scrie The Wall Street Journal, citând oficiali europeni prezenţi.

La un moment dat, Trump a descris migraţia ca fiind o mare problemă pentru Europa, apoi s-a adresat lui Abe: ''Shinzo, tu nu ai această problemă, dar pot să-ţi trimit 25 de milioane de mexicani şi o să fii afară din funcţie foarte curând'', declaraţie ce a stârnit iritare în încăpere, potrivit unui oficial al UE.

Sursa a adăugat că, atunci când s-a discutat despre Iran şi terorism, Trump l-a luat în vizor pe preşedintele francez Emmanuel Macron, căruia i-a spus: ''Trebuie să ştii despre acestea, Emmanuel, deoarece toţi teroriştii sunt la Paris''.

Nici preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker n-a scăpat de ''săgeţile'' verbale ale lui Trump. Şeful executivului UE a fost descris în mod repetat de către Trump drept ''brutal killer'' (ucigaş brutal), referindu-se la politica antitrust a blocului comunitar şi la amenzile fiscale împotriva unor companii tehnologice americane care au ajuns la miliarde de dolari.

Summitul G7 din Canada a fost dominat de divergenţe puternice pe tema comerţului, liderii celor mai industrializate state ale lumii aliniindu-se împotriva ameninţărilor lui Trump privind introducerea de tarife grele la importurile de oţel şi aluminiu.

După respingerea declaraţiei comune, Trump şi înalţi consilieri ai săi l-au atacat pe Trudeau, acuzându-l de lipsă de onestitate şi de trădare.AGERPRES

]]>
frontpage Sat, 16 Jun 2018 09:46:17 +0000
Angela Merkel îşi menţine poziţia în disputa cu ministrul ei de interne pe tema migraţiei şi cere o 'soluţie europeană' http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59440-2018-06-16-12-52-29 http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59440-2018-06-16-12-52-29 Migraţia este o problemă ce necesită o soluţie europeană, a insistat sâmbătă cancelarul german Angela Merkel, refuzând să facă vreun pas înapoi în disputa pe acest subiect cu aliaţii ei conservatori bavarezi care îi ameninţă existenţa coaliţiei guvernamentale, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Cancelarul continuă astfel să respingă planul ministrul de interne Horst Seehofer de expulzare a migranţilor sosiţi în Germania, dar care au fost înregistraţi anterior într-un alt stat al Uniunii Europene.

O asemenea măsură ar anula politica uşilor deschise faţă de migranţi promovată de Angela Merkel şi ar fi o lovitură serioasă dată autorităţii ei, precum şi sistemului Schengen, într-o perioadă în care se intensifică din nou tensiunile în interiorul UE pe tema migraţiei.

Dar în mesajul ei săptămânal de sâmbătă, cu trei zile înaintea întâlnirii cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul Merkel a dat de înţeles că rămâne pe aceeaşi poziţie. 'Este o provocare europeană ce necesită o soluţie europeană. Şi consider această chestiune decisivă pentru unitatea Europei', a indicat şefa guvernului de la Berlin, care doreşte în cele mai puţin de două săptămâni rămase până la Consiliul European să ajungă la înţelegeri cu partenerii europeni pentru revizuirea sistemului european de azil, discuţii care avansează greu mai ales din cauza opoziţiei unor state faţă de redistribuirea obligatorie a migranţilor între statele UE.

Dar ministrul Horst Seehofer nu pare dispus să mai aştepte şi membri ai partidului său Uniunea Creştin-Socială (CSU) afirmă că începând de luni el îşi va pune în aplicare planul de expulzare a migranţilor dacă până atunci nu ajunge la un compromis cu Merkel.

În urma unui asemenea afront, Merkel ar putea să-l demită pe Seehofer, ceea ce însă ar putea însemna şi ruperea îndelungatei alianţe dintre Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin Socială (CSU), precum şi pierderea majorităţii în legislativ pentru noua 'mare coaliţie'.AGERPRES
]]>
frontpage Sat, 16 Jun 2018 05:51:23 +0000
Ministerul Sănătăţii face apel către populaţie să meargă la centrele de transfuzii să doneze voluntar sânge http://bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59437-2018-06-15-12-04-30 http://bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59437-2018-06-15-12-04-30 Ministerul Sănătăţii face apel către populaţie să meargă la centrele de transfuzii să doneze voluntar sânge, având în vedere deficitul care se înregistrează în lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, dar şi nivelul ridicat al cererii zilnice a unităţilor sanitare.

"Având în vedere sesizările constante privind deficitul de sânge şi produse de sânge din unele unităţi sanitare, Ministerul Sănătăţii face apel către populaţie să meargă la centrele de transfuzii să doneze voluntar. De exemplu, numai în Bucureşti există un deficit de colectă, care se accentuează în perioada verii, având în vedere că cererea zilnică a unităţilor sanitare este de 700 - 800 componente sânge/zi, iar Centrul de transfuzii poate să asigure 500 componente/zi şi mai puţin în perioada verii. În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20 - 25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile", se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii remis, vineri, AGERPRES.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a mulţumit persoanelor care înţeleg importanţa donării de sânge şi, prin gestul lor, ajută pacienţii.

"Vreau să mulţumesc şi celor 43 de donatori care au participat ieri (joi - n.r.) la acţiunea organizată de Centrul de Transfuzii Bucureşti prin care a fost marcată Ziua Mondială a Donatorului. Tot în Parcul Herăstrău îi aşteptăm în weekend pe tineri, pentru a dona în cadrul acţiunii comune cu organizatorii festivalului Untold", a declarat Pintea, citată în comunicat.

Ministrul Sănătăţii a subliniat, totodată, efortul depus de reprezentanţii centrelor de transfuzii pentru atragerea de donatori prin campanii şi acţiuni dedicate, dar a adăugat că trebuie făcut mai mult.

"Conducerea Institutului Naţional de Hematologie trebuie să facă o analiză a situaţiei centrelor de transfuzie şi să analizeze posibilitatea de prelungire a programului de lucru sau de organizare a acestuia şi pe perioada weekendului în oraşele unde există centre universitare, acolo unde nevoia de sânge şi produse din sânge este mai mare", a afirmat Sorina Pintea. AGERPRES]]>
frontpage Fri, 15 Jun 2018 09:03:40 +0000
Papa Francisc cere să nu fie lăsaţi în voia valurilor cei care fug din calea foamei http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59438-2018-06-15-13-25-28 http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59438-2018-06-15-13-25-28 Papa Francisc a cerut vineri ''să nu fie lăsaţi pradă valurilor cei care îşi lasă ţară lipsită de pâine şi dreptate'', în timpul unei audienţe vineri cu reprezentanţi ai Federaţiei Maestri del Lavoro din Italia, relatează EFE.

În discursul său, papa Francisc a subliniat ca sfaturile evanghelice ne învaţă "pe noi şi pe întreaga lume să nu-i lăsăm în voia valurilor pe cei care fug din calea foamei şi a războiului".

Sfântul părinte a insistat că trebuie combătută iluzia că "de la masa bogată a celor puţini, plouă pentru toţi cu bunăstare".

Papa Francisc a atras atenţia că există multă persoane "care sunt excluse de la procesul economic" şi care "suferă, copleşiţi de violenţe şi războaie, sau de degradarea mediului înconjurător".

"Cât de mulţi, oprimaţi de marginalitatea la care au fost obligaţi, suferă de lipsa de perspective pozitive pentru viitor", a subliniat el.

Suveranul pontif a lansat în încheiere un apel pentru ca întreaga lume să nu rămână "pasivă şi indiferentă la slăbiciunea şi suferinţa care afectează atâtea persoane". AGERPRES]]>
frontpage Fri, 15 Jun 2018 05:24:12 +0000
Fotbal - CM 2018: Papa Francisc doreşte ca Mondialul din Rusia să favorizeze pacea între ţări http://bucharestherald.com/sports/45-sports/59436-2018-06-13-09-36-53 http://bucharestherald.com/sports/45-sports/59436-2018-06-13-09-36-53 Papa Francisc şi-a exprimat speranţa că Mondialul de fotbal din Rusia, care va debuta mâine (joi), va fi o ocazie de dialog între religii, solidaritate şi pace între ţări, conform unui mesaj dat publicităţii la finalul audienţei generale de miercuri, din piaţa San Pedro, informează agenţia EFE.

"Mâine se va deschide Cupa Mondială de fotbal din Rusia. Doresc să transmit salutul meu cordial jucătorilor şi organizatorilor, precum şi tuturor celor care vor urmări prin intermediul mediilor de comunicare acest eveniment care depăşeşte toate frontierele", a precizat suveranul pontif.

În acest sens, Papa Francisc apreciază că "acest important eveniment sportiv ar putea fi o ocazie pentru întâlnire, dialog şi frăţie între diferite culturi şi religii, precum şi pentru favorizarea solidarităţii şi păcii între naţiuni".

Actuala ediţie a Cupei Mondiale de fotbal va avea loc în Rusia, între 14 iunie şi 15 iulie.

AGERPRES
]]>
frontpage Wed, 13 Jun 2018 06:35:58 +0000
Donald Trump prevede o relaţie 'formidabilă' cu Kim Jong Un http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59434-donald-trump-prevede-o-relaie-formidabil-cu-kim-jong-un http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59434-donald-trump-prevede-o-relaie-formidabil-cu-kim-jong-un Preşedintele american, Donald Trump, prevede "o relaţie formidabilă" cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, transmit agenţiile internaţionale de presă. "Vom avea o relaţie formidabilă, nici nu mă-ndoiesc", le-a spus preşedintele american reporterilor prezenţi la summitul istoric de la Singapore, într-o scurtă sesiune de întrebări-răspunsuri înainte de discuţiile private. La rândul său, liderul nord-coreean a declarat că "vechile practici şi prejudecăţi au lucrat împotriva noastră, dar le-am depăşit pe toate şi astăzi suntem aici".

Donald Trump şi Kim Jong Un au schimbat marţi o strângere de mâini istorică, prima între un preşedinte american în exerciţiu şi un lider nord-coreean, o imagine mult timp de neimaginat după deceniile de tensiuni puternice între ţările lor, relatează AFP şi Reuters.

Cu toate acestea, până la mijlocul zilei în Singapore nu apăruse nicio informaţie privind eventuale progrese concrete pe subiectul-cheie al denuclearizării Coreei de Nord.

Vom avea o relaţie formidabilă', a declarat cu un zâmbet larg preşedintele Donald Trump, aşezat alături de Kim Jong Un, tânărul lider nord-coreean care conduce cu mână forte ţara, aşa cum au făcut-o, la vremea lor, bunicul şi tatăl său.

Apreciind că această primă întâlnire este un 'bun preludiu la pace', liderul nord-coreean a subliniat că 'drumul pentru a ajunge aici', nu a fost uşor, dar nu a dezvăluit nimic despre intenţiile sale reale.

După o întâlnire tete-a-tete de circa 40 de minute, doar în prezenţa interpreţilor, la hotelul Capella de pe insula Sentosa, Trump şi-a arătat optimismul faţă de discuţiile în curs, dând asigurări că acestea se derulează 'foarte, foarte bine'.

Cei doi lideri s-au reîntâlnit pentru o reuniune de lucru, apoi pentru un dejun, la care a fost servit un meniu ce a îmbinat savant bucătăria occidentală şi cea asiatică: cocktail de creveţi, porc în crustă cu sos dulce-acrişor şi tartă tropeziană.

La dejun, Kim Jong Un a fost însoţit de mâna sa dreaptă, Kim Yong Chol, care a făcut recent o deplasare la Casa Albă, şi de alţi responsabili ai partidului său, printre care sora sa, Kim Yo Jong.

De partea americană, au mai fost prezenţi secretarul de stat Mike Pompeo, consilierul pentru securitate naţională John Bolton şi şeful de personal al Casei Albe, John Kelly.

Ajuns la putere fără cea mai mică experienţă diplomatică, Donald Trump şi-a asumat mari riscuri cu pariul, făcut acum trei luni, al unei întâlniri la vârf cu Kim Jong Un, cu care schimbase ameninţări şi insulte timp de mai multe luni.

La ceva mai mult de 500 de zile la la instalarea la Casa Albă, Trump joacă unul din momentele cele mai importante ale preşedinţiei sale pe scena internaţională, unde şi-a ostilizat o serie de lideri, inclusiv printre aliaţii SUA.

În pofida spectaculoasei destinderi diplomatice din ultimele luni, rămân unele semne de întrebare.

'Vom vedea dacă Kim Jong Un îi acordă şi altceva decât amabilităţi superficiale şi imagini frumoase de televiziune', a rezumat Kelly Magsamen, fostă specialistă pe zona Asiei la Pentagon.

Obiectivul declarat de Washington este denuclearizarea 'completă, verificabilă şi ireversibilă' a Coreei de Nord. Secretarul de stat Mike Pompeo declara luni că SUA sunt pregătite să ofere Phenianului 'garanţii de securitate unice, diferite' de cele propuse până aici, dacă acesta va răspunde cererilor americane.

Un posibil rezultat concret evocat de partea americană ar fi un acord de principiu pentru încheierea războiului din Coreea, în condiţiile în care conflictului din 1950-1953 i s-a pus capăt printr-un armistiţiu, nu printr-un tratat de pace.

Trump a dat asigurări înainte de summit că va şti 'din primul minut' al întâlnirii dacă liderul nord-coreean este dispus spre paşi concreţi.

Se pune întrebarea dacă, în pofida preparativelor haotice, a semnalelor uneori contradictorii trimise de administraţia Trump, acest preşedinte atipic va reuşi acolo unde predecesorii săi au eşuat.

Analişti şi istorici sunt de părere că există o deschidere, dar amintesc că regimul de la Phenian este maestru în arta promisiunilor nerespectate. În 1994 şi 2005, au fost încheiate acorduri, dar niciunul nu a fost aplicat în mod real.

'Trump va clama probabil victoria indiferent de rezultatul summitului, dar denuclearizarea peninsulei coreene este un proces care va dura ani', consideră Kelsey Davenport, de la Arms Control Association. 'Testul adevărat' va fi 'adoptarea sau nu de către Coreea de Nord de măsuri concrete pentru reducerea ameninţării pe care o reprezintă armele sale nucleare', afirmă el.

'Punerea în scenă a acestui summit, de la strângerile de mâini în faţa drapelelor până la decor, seamănă în toate punctele cu cea a unei întâlniri între două state suverane cu relaţii diplomatice normale', a observat pe Twitter analistul Ankit Panda. 'Efectul de legitimare a regimului Coreei de Nord este indiscutabil', a adăugat analistul.AGERPRES

]]>
frontpage Tue, 12 Jun 2018 04:33:25 +0000
Summit Trump-Kim: China salută începutul unei "noi istorii" http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59435-2018-06-12-07-40-47 http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59435-2018-06-12-07-40-47 China, principala aliată a Coreei de Nord, a salutat marţi summitul de la Singapore dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, făcând din nou apel la o "denuclearizare totală" a ţării vecine, informează AFP.

"Astăzi, faptul că cei mai înalţi lideri ai celor două ţări au luat loc unul lângă altul pentru negocieri de la egal la egal are o semnificaţie importantă şi constituie începutul unei noi istorii", a declarat în faţa presei ministrul chinez al afacerilor externe, Wang Yi.

"China salută (acest fapt) şi îşi aduce sprijinul", a adăugat ministrul, întrebat dacă Beijingul a fost marginalizat de apropierea dintre Washington şi Phenian. "Este vorba de un obiectiv la care am sperat şi pentru care am lucrat", a spus el.

Wang a făcut aceste declaraţii înainte de cele ale lui Trump şi Kim la finalul discuţiilor lor din Singapore. Preşedintele american a dat asigurări cu această ocazie că denuclearizarea va începe "foarte repede".

La Beijing, Wang a pledat pentru o "denuclearizare totală", după cum cer şi Statele Unite. "În acelaşi timp, trebuie să existe un proces de pace pentru peninsulă (coreeană), pentru a rezolva îngrijorările rezonabile ale Coreei de Nord în materie de securitate", a subliniat ministrul chinez.

"Nimeni nu se poate îndoi de rolul important şi absolut unic pe care l-a jucat China. Iar acest rol va continua", a promis oficialul chinez.

China a aplicat în ultimii ani sancţiuni internaţionale pentru a-şi convinge aliatul să-şi abandoneze programul nuclear, provocând furia Phenianului. Însă cele două ţări s-au reapropiat recent, Kim Jong Un efectuând două vizite în China de la începutul anului, primele sale călătorii în străinătate după ce a preluat puterea, în 2011.AGERPRES

]]>
frontpage Tue, 12 Jun 2018 04:09:57 +0000
Parisul, cea mai atractivă destinaţie europeană pentru investitorii străini http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59431--parisul-cea-mai-atractiv-destinaie-european-pentru-investitorii-strini http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59431--parisul-cea-mai-atractiv-destinaie-european-pentru-investitorii-strini Parisul a fost anul trecut, pentru prima dată din 2003, cel mai atractiv oraş european pentru investitori, depăşind Londra, afectată de perspectiva ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), arată un studiu efectuat în rândul a 502 companii, dat luni publicităţii de IBM şi Ernst & Young (EY), transmite Bloomberg.

Capitala Franţei este pe primul loc pentru investiţii directe externe, cu 37% din afaceri. Plecarea Regatului Unit din UE şi alegerea preşedintelui francez Emmanuel Macron au fost două motive pentru care Parisul a depăşit Londra pentru prima dată de când EY a început publicarea studiului, în 2003.

Topul celor mai atractive oraşe europene pentru investitori este alcătuit din: Paris, Londra, Berlin, Frankfurt, Munchen, Amsterdam şi Bruxelles.

De la nivelul de vârf de 54% din investiţii în 2014, Londra a scăzut la 34% anul trecut, pe fondul lipsei de locuinţe şi a temerilor privind efectele Brexitului.

Paris, Frankfurt, Amsterdam şi Dublin sunt principalii beneficiari ai ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, în special în sectorul serviciilor financiare.

În topul celor mai favorizate 15 oraşe europene de către investitorii străini, Germania are patru oraşe: Berlin, Frankfurt, Munchen şi Hamburg. AGERPRES
]]>
frontpage Mon, 11 Jun 2018 08:02:32 +0000
Rafael Nadal: Tenisul este foarte important, dar nu este totul http://bucharestherald.com/sports/45-sports/59432--rafael-nadal-tenisul-este-foarte-important-dar-nu-este-totul http://bucharestherald.com/sports/45-sports/59432--rafael-nadal-tenisul-este-foarte-important-dar-nu-este-totul Tenismanul Rafael Nadal, câştigător pentru a 11-a oară a turneului pe zgură de la Roland Garros, a declarat după finala cu Dominic Thiem că tenisul este fără îndoială o parte importantă a vieţii sale, dar nu reprezintă totul, relatează Xinhua.

Cu 17 titluri de Grand Slam în palmares, Nadal, 32 ani, s-a apropiat de recordmanul all time, elveţianul Roger Federer, cu 20 de trofee.

''Nu poţi lupta împotriva vârstei şi nu poţi lupta împotriva ceasului. Ceasul va continua să meargă întotdeauna. Dacă îmi spunea cineva acum 7-8 ani că voi fi aici la 32 ani şi voi câştiga din nou trofeul, i-aş fi spus că este aproape imposibil, dar uite că suntem aici. Nu sunt prea îngrijorat de viitor. Tenisul este o parte foarte importantă a vieţii mele, fără îndoială, dar nu este totul. Sunt multe alte lucruri care mă fac fericit, aşa că nu sunt îngrijorat de viitor. Mă bucur de moment. Voi juca până când corpul meu va rezista şi fericirea mea este să joc încă tenis de înalt nivel'', a declarat Nadal.

Liderul ATP nu pare interesat să-l egaleze pe Federer la numărul de victorii de Grand Slam: ''Lăsaţi-mă să mă bucur de titlul acesta. Nu pot mereu să mă gândesc la mai mult. Nu poţi fi mereu frustrat dacă cineva are mai mulţi bani decât tine, are o casă mai mare, sau are mai multe Grand Slam-uri. Poţi trăi şi fără acea senzaţie. Trebuie să mergi pe drumul tău. Asta nu înseamnă că nu voi lupta să-mi ofer şi alte şanse în viitor, la viitoarele turnee. Joc pentru fericirea mea şi ştiu deja că am o carieră uimitoare. Voi continua să lupt şi asta e''.

Regele zgurei a mai câştigat în acest sezon turneele de la Monte Carlo, Barcelona şi Roma.

Despre Wimbledon, Nadal a precizat că va fi o schimbare majoră de suprafaţă: ''Anul trecut am simţit că am şansa să merg departe, am simţit că joc bine pe iarbă, dar am pierdut acel meci în faţa unui adversar dur pe iarbă cum e Gilles Muller. Va fi o schimbare drastică pentru mine, de la zgură la iarbă''.
AGERPRES]]>
frontpage Mon, 11 Jun 2018 07:04:51 +0000
ONU: Mai mult de 920.000 de strămutaţi în Siria în 2018, record de la începutul conflictului http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59433-2018-06-11-11-08-43 http://bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59433-2018-06-11-11-08-43 Mai mult de 920.000 de persoane au fost strămutate în Siria în timpul primelor patru luni ale anului 2018, cifră record de la începutul conflictului, în urmă cu şapte ani, a anunţat luni Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), informează AFP.

"Asistăm la o deplasare masivă în interiorul Siriei (...). Din ianuarie până în aprilie, au fost alţi 920.000 de strămutaţi", a declarat Panos Moumtzis, coordonator umanitar al ONU pentru Siria, în timpul unei conferinţe de presă desfăşurate la Geneva. "Acesta este cel mai mare număr de strămutaţi într-o scurtă perioadă de timp de la izbucnirea conflictului", a adăugat el.

În total, 6,2 milioane de sirieni şi-au părăsit locuinţele în interiorul ţării şi circa 5,6 milioane sunt în continuare refugiaţi în ţările vecine, potrivit cifrelor ONU.

Moumtzis a precizat că noii strămutaţi au fost obligaţi să plece din cauza escaladării luptelor în fostul bastion al insurgenţilor în Ghouta Orientală şi în provincia Idlib (nord-vest), care este controlată aproape în totalitate de islamişti şi grupări rebele extremiste. Mai multe atacuri aeriene care au avut loc asupra Idlib au făcut recent zeci de morţi, printre care copii.

Moumtzis atenţionează, totodată, că această situaţie din Idlib, unde locuiesc 2,5 milioane de oameni, este posibil nici să nu fie vârful crizei. "Suntem îngrijoraţi să vedem cum 2,5 milioane de oameni sunt împinşi tot mai mult spre frontiera turcă", a spus el.

La mijlocul lunii mai, Panos Moumtzis declara de asemenea, de la Beirut, că "Siria este cel mai rău loc în istoria modernă în ceea ce priveşte atacurile asupra centrelor medicale".

Declanşat în 2011 după reprimarea de către regim a manifestaţiilor paşnice pentru reforme democratice, conflictul din Siria a devenit tot mai complex pe parcursul anilor, cu implicarea unor ţări străine şi a unor grupări jihadiste, pe un teritoriu din ce în ce mai fragmentat. Bilanţul: 350.000 de morţi până acum, milioane de strămutaţi şi refugiaţi.AGERPRES]]>
frontpage Mon, 11 Jun 2018 05:07:37 +0000