Front Page Bucharest Herald http://www.bucharestherald.com/component/content/frontpage Thu, 13 Dec 2018 00:19:35 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management en-gb Angela Merkel conduce pentru a 8-a oară consecutiv clasamentul Forbes al celor mai influente femei http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59523--angela-merkel-conduce-pentru-a-8-a-oar-consecutiv-clasamentul-forbes-al-celor-mai-influente-femei http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59523--angela-merkel-conduce-pentru-a-8-a-oar-consecutiv-clasamentul-forbes-al-celor-mai-influente-femei Cancelarul german Angela Merkel conduce şi în acest an clasamentul Forbes al celor mai puternice 100 de femei din lume, pentru a opta oară consecutiv, relatează marţi Armenpress şi The Independent.

Lista realizată de Forbes cu femeile considerate a fi cele mai influente lidere de pe glob este deschisă de Merkel în pofida faptului că viitorul ei este incert, având în vedere că nu va candida pentru un nou mandat în 2021. Dar, notează autorii clasamentului, impactul pe care l-a avut ca preşedinte al Uniunii Creştin Democrate începând din 2000 şi şef al executivului de la Berlin din 2005 este indiscutabil.

Pe locul al doilea se află premierul britanic Theresa May, ale cărei diligenţe în direcţia Brexit-ului au adus-o în ultimii doi ani în centrul atenţiei presei.

May este urmată de directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, care a avansat astfel de pe poziţia a opta ocupată anul trecut în acelaşi clasament.

În top 10 se mai află Mary Barra, CEO şi preşedinte al General Motors, Abigail Johnson, CEO şi preşedinte al Fidelity Investments (companie fondată de bunicul său), Melinda Gates, copreşedintă a Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, Susan Wojcicki, CEO la Youtube, Ana Botin, preşedinta grupului Santander (după tatăl, bunicul şi străbunicul ei), Marillyn Hewson, CEO la Lockheed Martin şi Ginni Rometty, CEO la IBM.AGERPRES]]>
frontpage Tue, 04 Dec 2018 18:46:09 +0000
15.000 de bilete vândute într-un timp record. ANDRÉ RIEU anunță al treilea concert la Cluj-Napoca http://www.bucharestherald.com/city-life/44-city-life/59524-2018-12-04-20-24-08 http://www.bucharestherald.com/city-life/44-city-life/59524-2018-12-04-20-24-08 După epuizarea biletelor pentru concertul anunțat pentru data de 5 aprilie 2019 în numai trei ore de la punerea acestora în vânzare, artistul a decis să programeze a doua reprezentație, ce va avea loc în data de 4 aprilie, la BT Arena din Cluj-Napoca. Și de această dată, cele 7500 de bilete s-au vândut în ritm alert, astfel că, în dimineața zilei de 1 decembrie, toate locurile fuseseră ocupate în totalitate.  

În numai 3 zile, 15.000 de spectatori entuziasmați au optat pentru concertele maestrului André Rieu de la Cluj, însă mesajele și reacțiile pozitive ale fanilor din România și din țările învecintate, l-au determinat pe celebrul violonist să adauge încă un concert în programul turneului său mondial din 2019.

Astfel, luni, 3 decembrie, începând cu ora 10:00 au fost puse în vânzare biletele pentru concertul cu numărul trei ce va susținut de violonistul André Rieu & Johann Strauss Orchestra, sâmbătă, 6 aprilie, la BT Arena din Cluj, începând cu ora 20:00.

În luna aprilie 2019, Clujul va deveni ”Centrul Universului” unde, peste 20.000 de spectatori  vor petrece seri magice pe muzica maestrului André Rieu și a orchestrei sale Johann Strauss. Toți spectatorii se vor putea bucura de un mix fantastic între vals, muzică de film, musical sau operă , dar și de interpretările fascinante ale celor mai cunoscute hituri.

Persoanele care nu doresc să piardă șansa de a lua parte la spectacolele maestrului André Rieu  își pot procura biletele atât online de pe www.eventim.ro și www.andrerieu.rom, precum și de la magazinele partenere Eventim, din toată țara: Orange, Vodafone, Germanos, Librăriile Cărturești și Humanitas, magazinele Carrefour, benzinăriile OMV și de la casa de bilete din Iulius Mall Cluj, la prețuri ce pornesc de la 200 lei, în funcție de categoria de loc.

André Rieu a început să ia lecții de vioară la vârsta de 5 ani, fiind încurajat de tatăl său, André Rieu sr., dirijor al Orchestrei Simfonice Limburg și al Operei din Leipzig. În 1967, Rieu a studiat vioara la Conservatorul din Liege, iar, mai târziu, la Conservatorul din Maastricht, până în 1973. În 1974, Rieu s-a mutat la Conservatorul Regal din Bruxelles, unde l-a avut ca profesor pe Andre Gertler. Artistul cântă pe o vioară Stradivarius fabricată în 1667. Cea mai mare dorință a sa a fost să popularizeze muzica într-atât încât oamenii să-și aducă aminte că viața este cel mai frumos lucru care li se poate întâmpla. Și a reușit.

Concertele lui André Rieu sunt ca un foc de artificii al emoțiilor. Cu peste 100 de concerte pe an, André Rieu livrează publicului divertisment total cu melodii celebre, romantice, înțesate cu numeroase surprize, umor și soliști internaționali de primă clasă. Împreună cu cei 60 de muzicieni, membrii orchestrei sale Johann Strauss, cea mai mare orchestră privată din lume, carismaticul artist de origine olandeză susține turnee în întreaga lume de peste 30 de ani.  
Peste 40 de milioane de CD-uri și DVD-uri vândute, de 30 de ori numărul 1 în topurile internaționale și 500 de discuri de platină îl fac pe André Rieu un adevărat "maestru al mulțimii", titrează cu extaz New York Times.

Videoclipurile publicate pe contul său de YouTube au atins până acum peste un miliard de vizionări și peste 3.7 milioane de fani îl urmăresc pe Regele Valsului pe Facebook.

În luna iulie a acestui an, André Rieu și-a susținut concertele fantastice anuale, în aer liber, în orașul său natal din Olanda, Maastricht. Pentru prima dată, timp de 13 seri, mai mult de 15.000 de fani din peste 80 de țări au luat parte la concertele sale extraordinare de la Vrijthof.

André Rieu este căsătorit de peste 40 de ani și locuiește, alături de soția sa Marjorie, într-un castel romantic construit în anul 1452 în orașul său natal Maastricht din Olanda. Cei doi au împreună doi fii și cinci nepoți.
 

 

]]>
frontpage Tue, 04 Dec 2018 17:48:51 +0000
Medicii atenţionează că expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie şi degerături http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59521-medicii-atenioneaz-c-expunerea-prelungit-la-frig-poate-cauza-hipotermie-i-degerturi http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59521-medicii-atenioneaz-c-expunerea-prelungit-la-frig-poate-cauza-hipotermie-i-degerturi Expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie, degerături, dar şi probleme legate de starea psihică, precum somnolenţă, pierderi de memorie, dificultăţi de vorbire, iar pe vreme friguroasă se pierde până la 50% din căldura corpului prin extremităţi, atenţionează medicii.

În această perioadă cu temperaturi extrem de reduse, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti recomandă populaţiei să consume alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume să evite consumul băuturilor alcoolice, deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, iar în cazul în care este absolut necesară o astfel de deplasare se recomandă îmbrăcămintea adecvată şi folosirea obiectelor de vestimentaţie specifice anotimpului de iarnă (căciulă, fular, mănuşi, încălţăminte de iarnă etc.).

Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

Totodată, medicii recomandă acordarea unei atenţii speciale copiilor şi evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, părinţii fiind rugaţi să evite transporturile pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

Altă recomandare se referă la încălzirea corespunzătoare a locuinţelor şi a spaţiilor închise de locuit şi evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon, asigurarea unei bune aerisiri a locuinţelor, cel puţin o dată pe zi, şi atenţie la supraîncălzirea atmosferei din locuinţă, pentru că şocul termic este mai mare atunci când se iese afară.

Totodată, se recomandă evitarea, pe cât posibil, a deplasării pe porţiunile acoperite cu gheaţă.

Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti atenţionează toate unităţile sanitare din subordine să ia toate măsurile care se impun, astfel încât să poată primi, tria şi interna un număr mai mare de pacienţi, pe perioada Codului galben.

De asemenea, Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti este atenţionat să suplimenteze, pentru această perioadă, numărul de echipaje şi să doteze corespunzător maşinile de intervenţie. AGERPRES]]>
frontpage Tue, 04 Dec 2018 17:39:36 +0000
Gabriela Firea despre situaţia de la Maternitatea Giuleşti: Trebuie regândit un sistem de igienă la nivelul întregii ţări http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59520-2018-12-04-19-36-14 http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59520-2018-12-04-19-36-14 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat luni că ar trebui regândit un sistem mai bun de igienă la nivelul întregii ţări în spitale.

Firea a adăugat că, din datele pe care le deţine, în lunile octombrie şi noiembrie, s-au născut la Maternitatea Giuleşti aproape 700 de copii, dintre care 20 au prezentat diferite afecţiuni cutanate şi au ajuns la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

"În acest moment, pentru că am ţinut permanent legătura cu colegii noştri, sunt 15 bebeluşi internaţi, dintre aceştia doar 11 au confirmat stafilococul auriu, restul s-au externat. Am citit raportul de la DSP: sunt 15 internaţi, 11 confirmaţi, la patru se aşteaptă rezultatele analizelor. (...) Nu este ceva grav, nu este niciun copil pus în pericol, dar este o situaţie care trebuie să fie gestionată. (...) Subliniez ca încă din luna octombrie se luaseră deja măsuri la Maternitatea Giuleşti pentru a vedea cine a fost purtătorul stafilococului. 104 de cadre medicale au fost investigate medical, dintre acestea doar la 20 s-a depistat. (...) Cele 20 de persoane sunt fie în concediu medical, fie în libere", a explicat primarul general, într-o declaraţie acordată presei după ce a participat la inaugurarea Pieţei Leul Ierusalimului.

Gabriela Firea a susţinut că există o întreagă dezbatere, pentru că legislaţia nu este foarte clară în România.

"Acum este o întreagă discuţie, o întreagă dezbatere, pentru că legislaţia nu este foarte clară în România, în sensul că nu există niciun simptom pentru un adult sănătos şi noi putem să fim purtători de germeni de stafilococ auriu şi să nu ştim acest lucru, ci doar prin analize repetate şi prin măsuri de igienă care se impun şi care trebuie luate. De exemplu, nu există obligativitatea purtării permanente a măştii. Eu cred că ar trebui să regândim tot acest sistem, mă refer la nivelul întregii ţări, nu doar pentru maternitate, pentru că astfel de situaţii au mai fost în întreaga ţară şi cred că vor mai apărea, nu suntem într-o situaţie singulară. Şi atunci trebuie să luăm cu toţii măsurile care se impun pentru purtarea măştii permanent şi pentru schimbarea la fiecare manevră cu bebeluşii a mănuşilor chirurgicale", a spus Firea.

Ea a adăugat că municipalitatea va continua investiţiile în sănătate.

"Primăria Generală, ca autoritate locală, are atribuţii legale în ceea ce priveşte funcţionarea clădirii şi investiţiile în aparatură. Responsabilitatea actului medical este stabilită prin legislaţia în vigoare, medicii sunt plătiţi de către Ministerul Sănătăţii, actul medical este de asemenea supravegheat, controlat de cei care au răspundere în domeniu. Dar asta nu înseamnă că ne derobăm sau că arătăm către altcineva. (...) Noi tot ceea ce putem să facem, şi am întreprins şi până acum, este să investim cât mai mult atât în această maternitate, cât şi în celelalte maternităţi care sunt în subordinea Primăriei şi, printr-o colaborare foarte bună cu Ministerul Sănătăţii, cu Direcţia de Sănătate Publică şi cu instituţiile abilitate, să contribuim ca actul medical să fie unul de calitate", a arătat primarul Capitalei.

Potrivit acesteia, în toate spitalele trebuie regândit sistemul privind sterilizarea, dezinfectarea mediului, în condiţiile în care nu există un mediu steril, pentru că nu de fiecare dată pacienţii sau aparţinătorii înţeleg să respecte regulile de igienă strictă, adecvată.

Primarul general a subliniat că analizele vor fi cele care vor confirma cel mai bine situaţia de la Maternitatea "Dr. Panait Sârbu" - Giuleşti şi şi-a exprimat speranţa că aceasta se va redeschide în curând pentru că este "una dintre cele mai căutate din ţară". AGERPRES]]>
frontpage Tue, 04 Dec 2018 17:30:18 +0000
PS Florentin Crihălmeanu: Nunţiatura Apostolică ne va anunţa cum s-a restabilit vizita Papei Francisc http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59519-ps-florentin-crihlmeanu-nuniatura-apostolic-ne-va-anuna-cum-s-a-restabilit-vizita-papei-francisc http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59519-ps-florentin-crihlmeanu-nuniatura-apostolic-ne-va-anuna-cum-s-a-restabilit-vizita-papei-francisc Papa Francisc va vizita anul viitor mai multe oraşe din România, iar Nunţiatura Apostolică urmează să informeze, la finalul acestei luni, care va fi perioada în care Sfântul Părinte va sosi în ţara noastră, a anunţat, vineri, episcopul greco-catolic PS Florentin Crihălmeanu.

"Va fi o vizită în România, ştim că era plănuită pentru luna mai dar, având în vedere summitul din 9 mai, tocmai administraţia guvernamentală şi prezidenţială au spus că nu pot organiza două vizite într-un termen atât de apropiat. Ca urmare, la sfârşitul acestei luni urmează Nunţiatura Apostolică să ne informeze cum s-a restabilit vizita Pontifului Roman. Ce ştim este că nu va fi numai la Bucureşti, ci şi în alte oraşe importante din ţara noastră, dar nu este fixat programul", a spus PS Florentin Crihălmeanu.

Episcopul greco-catolic, care vineri a participat la dezvelirea statuii Cardinalului Iuliu Hossu, a fost amplasată pe Bulevardul Eroilor, în fata Catedralei Schimbarea la Faţă, şi-a exprimat speranţa că Suveranul Pontif va vizita şi Clujul. AGERPRES]]>
frontpage Tue, 04 Dec 2018 17:27:44 +0000
COP24 - Marte nu poate fi un "plan B" pentru omenire, avertizează un fost astronaut american http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59518-cop24-marte-nu-poate-fi-un-qplan-bq-pentru-omenire-avertizeaz-un-fost-astronaut-american http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59518-cop24-marte-nu-poate-fi-un-qplan-bq-pentru-omenire-avertizeaz-un-fost-astronaut-american Fostul astronaut american Mae Jemison a lansat marţi un apel public la conştientizarea pericolului reprezentat de schimbările climatice, subliniind într-o alocuţiune susţinută la Katowice, cu ocazia Summitului ONU pentru Climă COP24, că planeta Marte nu poate deveni "planul B" al omenirii, transmite AFP.

Chiar dacă lupta împotriva schimbărilor climatice este "poate cea mai importantă problemă" cu care s-a confruntat vreodată omenirea "noi avem datoria să o rezolvăm şi este cu adevărat important să înţelegem că este o problemă care ne priveşte pe toţi", a declarat prima femeie astronaut afroamericană care a zburat în spaţiu.

"Cei care îndeamnă să salvăm Pământul se înşeală. Nu este vorba să salvăm Pământul ci să ne asigurăm că nu vom continua să-l pustiim până când nu va mai putea să ne susţină", a mai susţinut ea, evocând "incredibila planetă albastră, puternică şi rezistentă", pe care a văzut-o de la hubloul unei navete spaţiale în 1992.

"Trebuie să fim foarte clari, este vorba de un examen de conştiinţă: Terra nu are nevoie de noi, noi avem nevoie de Terra. Şi în pofida dorinţei mele de a merge pe Marte, această planetă nu reprezintă un plan B pentru civilizaţia noastră, pentru specia noastră", a mai avertizat ea.

Acest summit al ONU are drept obiectiv negocierea modalităţilor concrete prin care să poată fi pus în aplicare Acordul COP21 de la Paris, din 2015. Conform Acordului de la Paris, 184 de ţări au convenit să implementeze măsuri pentru reducerea poluării astfel încât media temperaturilor globale să nu depăşească cu mai mult de 2 grade Celsius, ideal cu doar 1,5 grade Celsius, nivelul înregistrat înainte de Revoluţia Industrială.AGERPRES]]>
frontpage Tue, 04 Dec 2018 17:22:24 +0000
Sorina Pintea: Cererile medicilor de a pleca din ţară au scăzut cu 45-50%; există solicitări de a se întoarce http://www.bucharestherald.com/health/36-health/59522-2018-12-04-19-45-39 http://www.bucharestherald.com/health/36-health/59522-2018-12-04-19-45-39 Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat la Bistriţa, că numărul cererilor depuse de medici pentru a profesa în afara ţării a scăzut aproape la jumătate, potrivit unor date centralizate până în luna august, şi că a crescut numărul solicitărilor de a reveni în România.

"Există nişte date parţiale, pentru că noi am cerut un audit al Curţii de Conturi pe această zonă, şi s-au prelucrat nişte date statistice până în luna august. Da, cererile depuse de medici pentru a pleca în străinătate, pentru acele certificate de conformitate, au scăzut cu aproximativ 45-50%. Există, în schimb, foarte multe solicitări pentru a se întoarce în România", a spus ministrul.

Sorina Pintea a vorbit despre intenţia ministerului pe care îl conduce de a organiza concursurile pentru posturile de medici la nivel naţional, astfel încât să existe o repartizare echitabilă pe întreg teritoriul ţării.

"Din păcate, Ministerul Sănătăţii nu poate să controleze numărul de posturi pe care spitalele le scot la concurs. (...) Practic, repartizarea zonală a medicilor este cumva inechitabilă. Centrele universitare, oraşele mari sunt supraaglomerate, în timp ce oraşele mici, zona rurală duc lipsă de medici. Vom încerca să realizăm o centralizare a posturilor, astfel încât să putem organiza la nivel naţional aceste concursuri, să putem repartiza echitabil pe tot teritoriul ţării", a explicat Pintea.

Ministrul a dat ca exemplu situaţia medicilor de familie din mediul rural, spunând că aproximativ 700 de astfel de cabinete sunt neacoperite.

Întrebată dacă există o garanţie că rezidenţii din domeniul medicinii de familie vor merge în mediul rural, pentru a acoperi golurile, Sorina Pintea a spus că va trebui găsită o soluţie în acest sens până la 1 ianuarie 2019, pentru ca aceştia "să servească în primul rând România".

"În momentul în care am promovat în Guvern, vineri, această hotărâre (referitoare la majorarea cifrei de şcolarizare pentru pregătirea în rezidenţiat - n.r.), domnul ministru de Finanţe a ridicat această problemă. Până în 1 ianuarie, ne vom gândi la o soluţie, astfel încât cei în care România investeşte să servească în primul rând România", a punctat ministrul Sănătăţii. AGERPRES]]>
frontpage Sat, 01 Dec 2018 17:44:41 +0000
Patriarhul Daniel, OMUL CENTENARULUI ! http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59516-patriarhul-daniel-omul-centenarului- http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59516-patriarhul-daniel-omul-centenarului- 1. A tăcut și a făcut. I s-a reproșat mereu că nu comunică, însă a preferat să lase faptele să vorbească pentru el, în comparație cu marii „oratori” politici, care vorbesc non-stop, dar care, concret, nu realizează nimic.

2. Nu a reacționat niciodată la calomniile ce i-au fost aduse, deși a fost hărțuit în permanență. A întors mereu obrazul.

3. A fost singurul om de stat care și-a asumat Centenarul, printr-un program coherent încă de la începerea misiunii de patriarh.

4. Sub păstorirea sa, a fost construit cel mai important edificiu religios în cei aproape 2000 de ani de creștinism românesc.

5. A salvat onoarea Centenarului, împlinind dorința Regelui Carol I si a Regelui Ferdinand. Catedrala Națională sau Catedrala Mântuirii Neamului a fost dorită inițial de către Regele Carol I, după Războiul de Independență și solicitată apoi de către Regele Ferdinand, după Primul Război Mondial.

Catedrala este singurul monument din istoria noastră închinat tuturor Eroilor Neamului, ce s-au jertfit de-a lungul timpului pentru făurirea Romaniei Mari.

6. În paralel cu actvitatea pastoral-misionară, a organizat, în cadrul BOR, cea mai importantă rețea social-filantropică realizată vreodată în România (vezi http://map.patriarhia.ro/).

7. În paralel cu înălțarea Catedralei Naționale, la doar doi pași de ea, la Paraclisul Catedralei, s-a realizat, în ultimii ani, cea mai importantă activitate medicală voluntară organizată vreodată în România, care s-a desfășurat pe trei paliere:

-Campania de Donare de Sânge,
-Campania „Sănătate pentru Sate”
-Campania de Educație și Prevenție.

8. A contribuit la păstrarea identității romănești în diasporă prin intermediul episcopilor și al preoților trimiși pentru a fi alături de români.

Activitatea social-filantropică 2017:

În anul 2017, în lucrarea social-filantropică și medicală a Patriarhiei Române la nivelul structurilor eparhiale și a ONG-urilor au fost implicate un număr de 13.473 persoane, după cum urmează: 28 consilieri eparhiali, 22 inspectori de specialitate și eparhiali, 578 asistenţi sociali, 1.456 personal cu diverse specializări (cadre didactice, cadre medicale, juriști, psihologi, personal administrativ) şi 11.389 voluntari.

Totodată, în anul 2017, atât în Bucureşti, cât şi în diferite localități din cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române, au activat 779 instituţii și servicii sociale. Având în vedere diversificarea continuă a serviciilor oferite, precum şi extinderea şi acreditarea centrelor, s-a impus o reorganizare integrată a activităţilor pe criterii de competenţă.

Diagrama aşezămintelor social-filantropice arată astfel: 172 cantine sociale și brutării, 40 instituții ce oferă servicii medicale și farmacii, 110 centre de zi pentru copii, 23 centre de zi pentru vârstnici, 47 centre rezidențiale vârstnici, 24 birouri de asistență socială și centre comunitare, 36 centre de tip familial, 50 grădinițe sociale și afterschool, 13 locuințe protejate, 98 centre de informare, de consiliere și centre de resurse, 15 centre de urgență (pentru persoane fără adăpost, pentru victime ale violenței domestice, pentru victime ale traficului de persoane), 16 campusuri de tabără, 48 centre educaționale și alte 87 instituții/servicii cu specific diferit.

În cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Române, se află în derulare un număr de 547 proiecte și programe sociale, din care: 28 cu finanțare externă, 86 cu finanțare publică, 380 finanțate din fonduri proprii şi 53 cu finanţare mixtă.

În cadrul aşezămintelor sociale au primit asistență 93.555 beneficiari, după cum urmează: a) 34.691 copii din așezămintele sociale ale Bisericii, dar mai ales din familii sărace şi fără posibilităţi de întreţinere, sau cu părinţii aflaţi la muncă în alte ţări; b) 5.918 persoane cu dizabilităţi, cu deficienţe de vorbire, vedere şi auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependenţe, persoane infectate cu HIV/SIDA; c) 22.662 persoane vârstnice din aşezămintele de protecţie socială bisericeşti, din centrele sociale de tranzit şi adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi care prezentau grave probleme de sănătate; d) 29.412 şomeri, adulți în dificultate, victime ale traficului de persoane, victime ale violenței familiale, deţinuţi eliberaţi, victime ale calamităților naturale; e) 872 persoane din alte categorii.

Pentru susţinerea întregii activităţi de asistență socială și filantropică, în anul 2017, la nivelul Patriarhiei Române, s-au cheltuit 110.782.632 lei.

În această sumă nu intră cheltuielile privind o mulțime de activităţi caritabile ale parohiilor şi mănăstirilor în favoarea bolnavilor, bătrânilor, copiilor și săracilor, care nu au fost cuantificate financiar şi, ca atare, nici raportate sistematic centrelor eparhiale.

Asistența religioasă în unitățile militare, penitenciare, spitale şi așezăminte de ocrotire socială este asigurată de un număr de 511 preoți.

Programul „Masa Bucuriei”, care se desfășoară la nivel național în parteneriat cu magazinele Selgros Cash&Carry şi Carrefour Romania SA și constă în donarea săptămânală de bunuri alimentare şi igienico-sanitare pentru centrele sociale, a înregistrat, în anul 2017, o valoare a bunurilor donate de 1.050.000 euro. Totodată, în toamna anului 2017, Patriarhia Română a semnat un contract cu Auchan Retail Romania, pentru desfășurarea unui nou program de ajutor alimentar, denumit „Gustul binefacerii”.

De asemenea, grupul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a continuat, şi în anul 2017, programele social-filantropice demarate în anul 2013, astfel:

Campania națională „Donează sânge! Salvează o viață!” a Patriarhiei Române, care are ca scop informarea şi conștientizarea cu privire la nevoia reală de sânge pentru transfuzii din spitalele românești, precum şi creșterea numărului donatorilor de sânge din România şi îmbunătățirea stocurilor sanguine naționale, a beneficiat în anul 2017 de sprijinul a 8.500 de voluntari donatori.

Campania „Sănătate pentru Sate” a oferit asistență medicală de specialitate pentru aproximativ 7.800 persoane.

Campania „Educație şi prevenție pentru Sănătate”, care este o extensie a campaniei „Sănătate pentru Sate”, adresată în special copiilor şi tinerilor adulți, a oferit consiliere şi sfaturi pentru aproximativ 9.500 persoane din 10 județe (București, Ilfov, Prahova, Maramureș, Vrancea, Buzău, Brăila, Olt, Brașov, Cluj). De asemenea, beneficiarii au primit produse de igienă și materiale educative.( SURSA:http://basilica.ro)

Lista unităților medicale înființate de Biserica Ortodoxă Română ( aflate în evidență în anul 2017)!

1. Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Bucureşti – Arhiepiscopia Bucureştilor;
2. Centrul medical „Sfântul Spiridon Vechi”, Bucureşti – Arhiepiscopia Bucureştilor;
3. Cabinet stomatologic „Sfântul Pantelimon”, Bucureşti – Arhiepiscopia Bucureştilor;
4. Centrul socio-medical „Sfântul Dorotei”, Mănăstirea Turnu – Arhiepiscopia Bucureştilor;
5. Cabinetul medical „Sf. Cosma şi Damian”, Bucureşti – Arhiepiscopia Bucureştilor;
6. Policlinica Providența, Iaşi – Arhiepiscopia Iaşilor;
7. Spitalul Providența Iaşi, – Arhiepiscopia Iaşilor;
8. Centrul de recuperare şi îngrijire medicală „Sfânta Ana”, Iaşi – Arhiepiscopia Iaşilor;
9. Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie”, Cluj – Napoca – Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului;
10. Policlinica fără plată „Sf. Pantelimon” – Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului;
11. Cabinetul medico-social „Sfinţii Apostoli Andrei, Petru şi Pavel”, Bistriţa – Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului;
12. Serviciul Medical de Îngrijiri la Domiciliu „Sfântul Nectarie”, Bistriţa – Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului;
13. Centrul de Recuperare Psiho-Neuro-Motorie pentru Copiii cu Handicap „Sf Irina”, Turda – Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului;
14. Centrul de Recuperare Neuromotorie de tip ambulatoriu pentru adulţi, Turda – Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului;
15. Serviciul de Îngrijiri Paliative la Domiciliu „Sfântul Nectarie”, Cluj-Napoca – Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului;
16. Serviciul de Îngrijiri socio-medicale la domiciliu „Sfântul Vasile cel Mare”, Cluj-Napoca – Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului;
17. Centrul Social al Parohiei “Tractorul I”, Braşov – Arhiepiscopia Sibiului;
18. Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de Tip Ambulator – Arhiepiscopia Sibiului;
19. Centrul de Îngrijire si Asistență Socială la Domiciliu, Sibiu – Arhiepiscopia Sibiului;
20. Cabinetul Medical de Medicină de Familie ,,Christiana”, Sibiu – Arhiepiscopia Sibiului;
21. „Centrul de îngrijiri social-medicale la domiciliul pacienţilor cu boli incurabile”, Protopopiatul Braşov – Arhiepiscopia Sibiului;
22. Cabinetul „Sf. Nicolae”, Brăila – Arhiepiscopia Dunării de Jos;
23. Cabinetul „Sf. Spiridon şi Sf. Irina”, Galaţi – Arhiepiscopia Dunării de Jos;
24. Aşezământul Eparhial „Sf. Mc. Pantelimon” – Brăila, Arhiepiscopia Dunării de Jos;
25. Centrul Medical „Sf. Doctori fără de arginți Cosma şi Damian”, Galaţi – Arhiepiscopia Dunării de Jos;
26. Cabinetul „Acoperământul Maicii Domnului”, Brăila, Arhiepiscopia Dunării de Jos;
27. Cabinet medical – Parohia “Sfinții Împărați” Ireasca, com. Gohor, jud. Galaţi – Arhiepiscopia Dunării de Jos;
28. Cabinetele medicale „Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian”, Arad – Arhiepiscopia Aradului;
29. Cabinetul Stomatologic „Sf. Nicolae”, Arad – Arhiepiscopia Aradului;
30. Dispensarul medical „Sf. M. Mc Pantelimon”, sat. Zimbru – Arhiepiscopia Aradului;
31. Cabinet stomatologic la Mănăstirea Dumbrava, com. Unirea, jud. Alba – Arhiepiscopia Alba Iulia;
32. Centru social-medical rezidential vârstnici de la Hârja, Bacău – Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului;
33. Unitatea de îngrijire la domiciliu vârstnici, Hârja, Bacău – Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului;
34. Cabinet stomatologic, municipiul Roman – Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului;
35. Cabinetul Medicina de familie „Sfântul Ierarh Luca al Crimeii”, municipiul Roman – Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului;
36. Centru de permanență medicală, municipiul Roman – Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului;
37. Cabinet de protezare auditivă, municipiul Roman – Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului;
38. Cabinet de consiliere psihologică, municipiul Roman – Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului;
39. Cabinet de logopedie „Zambetul sunetului” Sf. Proroci Moise şi Aaron”, municipiul Roman – Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului;
40. Servicii stomatologice – un sprijin pentru bătrâni și copii ce provin din medii defavorizate, municipiul Roman –Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului;
41. Cabinet socio-medical stomatologic „Sf. Luca al Crimeii”, Bacău – Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului;
42. Centrul de recuperare neuro-motorie „Sf. Vasile cel Mare”, Bacău – Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului;
43. Cabinetul medical Sf. Ioan Rusu – Episcopia Giurgiului ;
44. Centrul medico social „Sf. Ierarh Nectarie” – Episcopia Devei şi Hunedoarei.
45. Centrul socio-medical „Sf. Mare Mucenic Mina” – Parohia Tătărani din Arhiepiscopia Bucureştilor;"

George Grigoriu

Foto: Raluca Ene

]]>
frontpage Wed, 28 Nov 2018 17:58:58 +0000
Meleşcanu - întrevedere cu ambasadorii statelor membre UE; a transmis că România e pregătită pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului UE http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59515-2018-11-28-19-58-19 http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59515-2018-11-28-19-58-19 Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, i-a asigurat miercuri pe ambasadorii statelor membre UE la Bucureşti că România este pregătită de preluarea Preşedinţiei Consiliului UE, în cadrul unui dejun de lucru organizat de Ambasada Republicii Austria în România, în contextul exercitării Preşedinţiei austriece a Consiliului.

Potrivit unui comunicat al MAE remis AGERPRES, ministrul afacerilor externe a salutat obiectivele Preşedinţiei austriece a Consiliului UE şi a reiterat sprijinul României pentru eforturile depuse în atingerea priorităţilor stabilite de aceasta.

"A asigurat ambasadorii statelor membre UE la Bucureşti că România este pregătită de preluarea mandatului de Preşedinţie a Consiliului UE, menţionând rolul de coordonare al Ministerului Afacerilor Externe la nivel naţional în pregătirea exercitării acestei responsabilităţi. A evidenţiat buna cooperare cu actuala Preşedinţie austriacă a Consiliului UE în vederea asigurării unei bune tranziţii între Trioul de preşedinţii din care aceasta face parte şi cel care va fi inaugurat de România, de la 1 ianuarie 2019", se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că ministrul afacerilor externe a vorbit despre priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul UE, punând accentul asupra obiectivului asigurării unităţii la nivel european.

"Demnitarul român a subliniat importanţa Summitului informal de la Sibiu, din 9 mai 2019, pentru consolidarea proiectului european, pe baza unei coeziuni sporite şi a încrederii reînnoite a cetăţenilor în Uniunea Europeană. Ministrul Teodor Meleşcanu a accentuat în mod deosebit obiectivele circumscrise agendei externe a UE pe durata Preşedinţiei României la Consiliul UE, exprimând susţinere pentru consolidarea proiectului european, inclusiv din perspectiva asumării de către Uniunea Europeană a unui rol proeminent pe scena globală. A reafirmat faptul că România va sprijini Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate în urmărirea obiectivelor Strategiei Globale a UE", informează MAE.

Potrivit aceleiaşi surse, Meleşcanu a reiterat angajamentul României pentru avansarea politicii de extindere, evidenţiind, în acelaşi timp, necesitatea menţinerii angajamentului european faţă de Parteneriatul Estic. "A subliniat, în context, necesitatea dezvoltării relaţiilor cu partenerii estici care au încheiat Acorduri de asociere cu Uniunea Europeană - Republica Moldova, Georgia, Ucraina", conform comunicatului.

De asemenea, ministrul afacerilor externe a menţionat interesul viitoarei Preşedinţii române a Consiliului pentru o implicare sporită a UE în regiunea Mării Negre, precum şi pentru dezvoltarea relaţiei UE-Asia Centrală.

Ministrul de externe a subliniat, totodată, interesul României, ca viitoare Preşedinţie a Consiliului, în direcţia dezvoltării relaţiei transatlantice, a cooperării UE-NATO, precum şi a susţinerii multilateralismului şi a cooperării cu Organizaţia Naţiunilor Unite", se mai menţionează în comunicat. AGERPRES


]]>
frontpage Wed, 28 Nov 2018 17:57:19 +0000
Studiu: Aspirina ar putea ajuta la tratarea sclerozei multiple http://www.bucharestherald.com/health/36-health/59514--studiu-aspirina-ar-putea-ajuta-la-tratarea-sclerozei-multiple- http://www.bucharestherald.com/health/36-health/59514--studiu-aspirina-ar-putea-ajuta-la-tratarea-sclerozei-multiple- Aspirina, folosită în doze reduse, ar putea diminua gravitatea simptomelor şi anomaliilor sistemului imunitar la pacienţii cu scleroză multiplă, după ce a fost verificată eficienţa sa într-un test realizat pe şoarecii de laborator, potrivit unui studiu publicat marţi de revista Science Signaling şi citat de EFE.

Potrivit studiului, aspirina administrată pe cale orală la cobai a redus severitatea simptomelor, a frânat degradarea mielinei şi a inhibat infiltrarea de celulele în măduva spinării. Cantitatea de aspirină administrată şoarecilor a fost cea a unei doze din versiunea pentru copii a acestui medicament prescris adulţilor.

Scleroza multiplă este o boală degenerativă care afectează peste 2,3 milioane de persoane din lume şi care este provocată de pierderea mielinei, o proteină a sistemului nervos responsabilă cu transmisia impulsurilor la creier şi cu protecţia neuronilor.

Cercetători de la Universidad Rush din Chicago au descoperit acest efect, până acum necunoscut, al aspirinei, un medicament obişnuit pentru tratarea durerii.

Într-o cantitate mică, aspirina a fost capabilă să stimuleze producerea de celule pozitive pentru transmisia nervoasă şi a frânat în acelaşi timp activitatea celulelor maligne -Tregg- care atacă sistemul nervos, degradează mielina şi sunt responsabile de dezechilibrul care provoacă scleroza multiplă.

Grupul de cercetători, în frunte cu Susanta Mondal, a evidenţiat siguranţa conferită de principiul activ al aspirinei şi facilitatea sa de administrare, astfel încât acest medicament ar putea fi utilizat şi ca terapie de sprijin pentru pacienţii care suferă de scleroză multiplă, sau de alte afecţiuni neurologice asociate unor disfuncţii ale celulelor Treg.AGERPRES]]>
frontpage Wed, 28 Nov 2018 17:52:35 +0000
Donald Trump, "profund preocupat" de capturarea navelor ucrainene de către ruşi http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59517--donald-trump-qprofund-preocupatq-de-capturarea-navelor-ucrainene-de-ctre-rui http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59517--donald-trump-qprofund-preocupatq-de-capturarea-navelor-ucrainene-de-ctre-rui Preşedintele american Donald Trump este "profund preocupat" de capturarea de către Garda de coastă rusă a trei nave militare ucrainene, a anunţat miercuri Casa Albă, citată de AFP.

În cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, "cei doi lideri şi-au împărtăşit puternica preocupare faţă de acest eveniment", a declarat purtătoarea de cuvânt a executivului american, Sarah Sanders.

Preşedintele Trump a ameninţat deja marţi că va anula întâlnirea bilaterală prevăzută cu omologul rus Vladimir Putin la reuniunea G20 în Argentina, în plină escaladare a tensiunilor între Moscova şi Kiev.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promulgat miercuri legea marţială în ţara sa, introdusă pentru 30 de zile în zece regiuni frontaliere şi de coastă.

Această măsură inedită a fost luată în replică la capturarea de către Garda de coastă rusă a trei nave ale Forţelor navale ucrainene, duminică, în Marea Neagră, în largul peninsulei ucrainene Crimeea anexate de Rusia în 2014.AGERPRES


]]>
frontpage Wed, 28 Nov 2018 16:11:20 +0000
STUDIU: Alimentaţia bogată în peşte poate reduce simptomele astmului la copii http://www.bucharestherald.com/health/36-health/59511-2018-11-05-12-35-29 http://www.bucharestherald.com/health/36-health/59511-2018-11-05-12-35-29 O alimentaţie bogată în somon, păstrăv şi sardine poate reduce în mod semnificativ simptomele astmului la copii, potrivit unui studiu internaţional condus de cercetători din cadrul La Trobe University din Melbourne, potrivit Xinhua.

Conform conducătoarei cercetării, Maria Papamichael, rezultatele studiului dat luni publicităţii sunt în concordanţă cu o serie de dovezi care sugerează că o dietă sănătoasă poate constitui o potenţială terapie pentru astmul la copii.

"Ştim deja că o dietă bogată în grăsimi, zahăr şi sare poate influenţa dezvoltarea şi evoluţia astmului la copii, iar acum avem dovezi că putem gestiona simptomele printr-o alimentaţie sănătoasă", a spus Papamichael.

Dintre cei 64 de copii cu astm care au luat parte la studiu, jumătate au fost îndrumaţi să urmeze o dietă tradiţională mediteraneeană, bogată în mâncăruri pe bază de legume şi în ulei de peşte, în timp ce restul au urmat dietele obişnuite.

Cei care au urmat o dietă bogată în peşte au experimentat o reducere semnificativă a inflamaţiei la nivelul bronhiilor.

"Peştele gras este bogat în acizi graşi omega-3 cu proprietăţi antiinflamatorii", a explicat Papamichael.

Potrivit profesorului Bircan Erbas, din cadrul Şcolii de psihologie şi sănătate publică din La Trobe, "astmul este cea mai des întâlnită afecţiune respiratorie în rândul tinerilor şi una dintre principalele cauze pentru care copiii au nevoie de spitalizare sau ajung la camera de gardă''.

"Este imperativ să identificăm noi terapii pe care le putem folosi alături de medicaţia convenţională pentru astm", a mai spus Erbas.AGERPRES]]>
frontpage Wed, 28 Nov 2018 10:34:01 +0000
Pintea: Până la sfârşitul anului vor fi aduse 150 de ambulanţe noi, iar până în martie, încă 500 http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59507-2018-11-05-10-38-26 http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59507-2018-11-05-10-38-26 Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, vineri, că vor fi achiziţionate 150 de ambulanţe noi până la finalul anului şi alte 500 până în martie 2019, din acestea, un număr de 55 urmând să fie repartizate unităţilor de ambulanţă din judeţul Sibiu.

"Până la sfârşitul anului vor fi aduse 150 de ambulanţe, iar până în martie, încă 500", a spus ministrul Sănătăţii.

Sorina Pintea a arătat că îi va propune lui Raed Arafat ca la Sibiu să fie repartizate 55 de ambulanţe noi, cu 22 mai multe decât este prevăzut în prezent, pentru că aici va avea loc Summit-ul UE în mai 2019.

"Am decis (...) şi datorită că avem Summit-ul în mai, să majorăm numărul de ambulanţe noi, care va fi destinat Sibiului. Deci, s-a estimat 35, eu am propus prin raportul meu şi îl voi trimite domnului Arafat, să suplimentăm cu încă 22, având în vedere ce se va întâmpla atunci", a explicat ministrul Pintea.

Ministrul Sănătăţii a spus că în urma unui control la Ambulanţa Sibiu, "sunt anumite aspecte pe care urmează să le clarificăm", fără a detalia exact despre ce probleme este vorba.

În 9 mai 2019, Sibiul va fi, pentru o zi, capitala politică a Uniunii Europene, aici urmând să se reunească şefii de stat din UE la primul summit european de după Brexit. AGERPRES
]]>
frontpage Mon, 05 Nov 2018 10:37:14 +0000
Hassan Rohani: Iranul îşi va vinde petrolul, va încălca sancţiunile americane http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59512-2018-11-05-12-36-59 http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59512-2018-11-05-12-36-59 Preşedintele iranian, Hassan Rohani, a afirmat că Teheranul îşi va vinde petrolul şi va încălca sancţiunile pe care Statele Unite ale Americii (SUA) le reintroduc începând de luni împotriva Iranului, relatează Reuters şi AFP.

''Anunţ că vom ocoli cu mândrie sancţiunile voastre ilegale şi injuste, deoarece ele contravin dreptului internaţional'', a declarat Rohani într-un discurs televizat.

După şase luni de la retragerea SUA din acordul internaţional privind programul nuclear iranian, semnat în 2015, preşedintele american, Donald Trump, reintroduce luni sancţiunile mai drastice împotriva sectoarelor petrolier şi financiar ale Iranului, sancţiuni ce fuseseră ridicate de către fostul preşedinte Barack Obama.

''Suntem în situaţie de război economic şi vom înfrunta o putere de intimidare. Nu cred că în istoria americană a fost până acum cineva la Casa Albă care să încalce atât de mult dreptul şi convenţiile internaţionale'', a deplâns Rohani.

Adoptând o politică ostilă Iranului de la venirea sa la putere în ianuarie 2017, Trump, în opinia căruia acordul este unul rău, a reimpus în august o primă serie de sancţiuni economice împotriva Teheranului. AGERPRES

]]>
frontpage Mon, 05 Nov 2018 09:35:40 +0000
Dragnea s-a prezentat la CExN al PSD cu două valize, în una dintre ele fiind gogoşi http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59508-2018-11-05-10-40-47 http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59508-2018-11-05-10-40-47 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a prezentat luni, la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD cu două valize în care, după cum a spus Dragnea, sunt ''gogoşi de la Rise Project'', precum şi ''documente care încă nu au ajuns la DNA''.

"Am întârziat puţin, pentru că am venit cu două valize. Prima este cu gogoşi de la Rise Project, pe care le lăsăm aici. A doua valiză - ştiţi că sunt din Teleorman, am găsit în fundul curţii o valiză cu documente care nu au ajuns încă la DNA", a declarat Dragnea la Parlament, care a enumerat mai multe "dosare" care vizează printre altele "achiziţia frauduloasă a imobilului Raiffeisen".

"Nu mă interesează golăniile făcute de de unii procurori cu preşedintele României", a completat preşedintele PSD.

Platforma Rise Project a anunţat, sâmbătă, că a intrat în posesia unei valize "cu informaţii esenţiale din interiorul corporaţiei Tel Drum" la care procurorii DNA n-au avut acces. Potrivit sursei citate, valiza ar fi fost găsită în zona rurală din Teleorman, de către un localnic, chiar pe proprietatea lui. AGERPRES

]]>
frontpage Mon, 05 Nov 2018 08:39:52 +0000
Pierre Moscovici: UE se opune deciziei SUA de a reintroduce sancţiuni împotriva Iranului http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59513-2018-11-05-13-38-50 http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59513-2018-11-05-13-38-50 Uniunea Europeană se opune deciziei Statelor Unite de a reimpune sancţiuni în domeniile petrolier şi financiar împotriva Iranului, a declarat luni comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici.

"Uniunea Europeană nu aprobă" decizia, a spus Moscovici la radio France Info, la câteva ore după ce noile sancţiuni ale SUA împotriva Iranului au intrat în vigoare.

SUA au reintrodus luni sancţiunile împotriva sectoarelor petrolier şi financiar care au fost ridicate în timpul fostului preşedinte american Barack Obama, după ce în luna mai actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump, a anunţat retragerea SUA din acordul internaţional privind programul nuclear iranian semnat în 2015 între Teheran şi marile puteri ale lumii. AGERPRES

]]>
frontpage Mon, 05 Nov 2018 08:37:52 +0000
Rusia s-a autoinvitat la exerciţiul NATO din Norvegia: Un Tu-142, deasupra navei amiral USS Mount Whitney http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59510--rusia-s-a-autoinvitat-la-exerciiul-nato-din-norvegia-un-tu-142-deasupra-navei-amiral-uss-mount-whitney http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59510--rusia-s-a-autoinvitat-la-exerciiul-nato-din-norvegia-un-tu-142-deasupra-navei-amiral-uss-mount-whitney Un avion rusesc de patrulare maritimă strategică şi de luptă antisubmarin Tupolev-142 a survolat la o distanţă foarte mică nava USS Mount Whitney în largul Norvegiei, în timp ce NATO desfăşoară în regatul scandinav cel mai amplu exerciţiu militar defensiv al său după încheierea Războiului rece, relatează duminică portalul specializat pe probleme militare 45enord.ca.

Echipajul multinaţional de pe USS Mount Whitney, nava amiral la exerciţiul aliat "Trident Juncture-18", îşi făcea tocmai o fotografie de grup pe puntea vasului, în largul Norvegiei, când un Tupolev-142, datând din perioada sovietică, a apărut la tribord (bordul drept al navei).

"Acesta este un avion de patrulare maritimă pe distanţe lungi", a explicat marina americană după acest episod, produs la 2 noiembrie, dar despre care s-a aflat abia sâmbătă. "Nu este prima dată când vedem unul, dar este pentru prima oară când l-am văzut cu ochiul liber", a declarat un responsabil american, referindu-se la avionul rusesc.

Potrivit Radio Svoboda, este pentru prima oară în ultimii 30 de ani când un Tu-142 s-a apropiat la o distanţă atât de mică de o navă amiral (străină).

De la începutul exerciţiului "Trident Juncture", la 25 octombrie în Norvegia, Kremlinul a încercat să-şi arate nemulţumirea faţă de aceste manevre, cele mai ample efectuate de Alianţa Nord-Atlantică de la încheierea Războiului rece, denunţând că acestea au loc în apropierea frontierelor sale.

Rusia, care a catalogat acest exerciţiu drept "antirusesc", a avertizat că va exista o "ripostă", iar survolul neaşteptat al avionului Tu-142, utilizat şi în scopuri de recunoaştere, pare să facă parte din răspunsul Mosovei.

Deşi USS Mount Whitney (nava comandant a Flotei a VI-a americane din Marea Mediterană), este a treia navă cea mai veche a Marinei SUA, dar după o serie de lucrări de modernizare, ea a fost dotată cu echipamente noi de telecomunicaţii, ceea ce o face, probabil, deosebit de interesantă în ochii ruşilor, consideră unii experţi.

Potrivit Ministerului Apărării rus, de fapt, două avioane Tupolev TU-142 au efectuat un "zbor planificat" de peste 12 ore la 2 noiembrie.

"Toate zborurile aparatelor aviaţiei maritime ruse sunt efectuate strict în conformitate cu regulile internaţionale de utilizare a spaţiului aerian şi nu încalcă niciodată frontierele altor state", a subliniat Ministerul Apărării al Rusiei, citat sâmbătă seara de agenţia de presă RIA Novosti.

De la Suedia la Turcia şi ţările baltice, mai multe state au semnalat în repetate rânduri încălcarea spaţiului lor aerian de către Rusia în ultimii ani, notează publicaţia menţionată.

Referitor la "Trident Juncture-18", Rusia a anunţat că va efectua teste cu rachete în apele internaţionale ale Norvegiei în partea a doua a săptămânii, într-o zonă şi la o dată care se suprapun în mare parte exerciţiului NATO.

"Nu am văzut nimic care să arate ca un test de rachete sau nave, ori avioane care să poată efectua astfel de teste", afirmă Robert Aguilar, căpitan pe USS Mount Whitney.

Mesajul transmis de Moscova către NOTAM, o notificare oficiala a agenţiilor guvernamentale pentru a evita o zona din motive de securitate, lăsa să se înţeleagă că tirurile ruseşti urmau să aibă loc între 1 şi 3 noiembrie.

Dar nimic nu s-a produs, întărind convingerea militarilor occidentali că aceste proiecte au fost doar o "provocare" din partea Moscovei.

La bordul USS Mount Whitney, ofiţerii superiori reiterează linia oficiala a NATO şi susţin că nu îşi vor schimba planurile iniţiale. "Suntem pe mare, toată lumea are dreptul să fie aici. Suntem în apele internaţionale, într-un spaţiu aerian internaţional ", afirmă amiralul britanic Guy Robinson, numărul doi al grupului operativ maritim. "Evident, urmărim îndeaproape. Dar tot ceea ce vedem în cursul acestui exerciţiu este că ei se comportă profesionist şi fără a prezenta vreun pericol", mai spune el.

La rândul său, generalul Jason Bohm, şeful forţelor infanteriei marine americane angajate în manevre, afirmă că "principala problemă pe care am avut-o în timpul exerciţiului a fost vremea nefavorabilă".

La exerciţiile NATO din Norvegia, care continuă până în data de 7 noiembrie, iau parte circa 50.000 de militari, 10.000 de vehicule şi peste 300 de avioane şi nave. Alianţa Nord-Atlantică îşi testează capacitatea de a respinge o ofensivă lansată împotriva unui stat membru de un potenţial agresor. AGERPRES

]]>
frontpage Mon, 05 Nov 2018 08:14:29 +0000
Disney On Ice sărbătorește aniversarea lui Mickey de 90 de ani în România! http://www.bucharestherald.com/city-life/44-city-life/59509-2018-11-05-10-47-30 http://www.bucharestherald.com/city-life/44-city-life/59509-2018-11-05-10-47-30 Mickey Mouse sosește la București în luna noiembrie pentru a sărbători premiera spectacolului Disney On Ice – Reach For The Stars în România și a marca aniversarea a 90 de ani de la apariția sa. Îndrăgitul personaj Disney urmează să ia parte la o petrecere specială Disney On Ice în cadrul șirului de activități ce se desfășoară peste tot în lume cu ocazia aniversării.

Un fan norocos va avea oportunitatea să participe la această petrecere și să cunoască un invitat special din spectacol. Fanii îi pot ura “La mulți ani” lui Mickey Mouse și pot intra astfel în competiție. Mai multe informații sunt disponibile pe pagina de Facebook Disney On Ice România @DisneyOnIceRomania.
 
Unicul Mickey Mouse aduce împreună generațiile și le amintește oamenilor de toate vârstele de beneficiile râsului, ale optimismului și speranței. Cu farmecul lui universal și abilitatea de a se conecta emoțional cu oameni de pretutindeni, nici un alt personaj nu ocupă un loc similar în inima și mintea fanilor.
Disney On Ice – Reach For The Stars îi prezintă pe Mickey Mouse, Minnie Mouse, Donald și Goofy în calitate de gazde ale unui spectacol captivant cu unii dintre cei mai buni artiști din toată lumea. Momentele de aventură din Regatul de Gheață, Mica Sirenă, Rapunzel și Frumoasa și Bestia sunt prezentate alături de cele mai amuzante personaje Disney care își etalează talentele unice pentru Mickey și prietenii lui. Toți membrii familiei vor fi fascinați de reprezentațiile spectaculoase și de poveștile clasice Disney, puse în scenă într-o manieră nouă și impresionantă.


Disney On Ice – Reach For The Stars ajunge pentru prima dată în România la Romexpo – Pavilionul Central, între 6 și 10 Februarie 2019 și este organizat de Amphitrion.
 
Mai multe informații despre spectacol și program: www.disneyonice.ro
Vizitează-ne și pe Facebook @DisneyOnIceRomania
Bilete: eventim.ro

Trailer video

]]>
frontpage Mon, 05 Nov 2018 08:03:11 +0000
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko: Sancţiunile Rusiei sunt ca 'un premiu' http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59506-preedintele-ucrainei-petro-poroenko-sanciunile-rusiei-sunt-ca-un-premiu http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59506-preedintele-ucrainei-petro-poroenko-sanciunile-rusiei-sunt-ca-un-premiu Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat joi că pentru ucraineni faptul de a fi incluşi pe lista cu sancţiuni a Rusiei este ca 'un premiu', adăugând că Moscova ar trebui să-şi retragă trupele şi armamentul de pe teritoriul Ucrainei în loc să zăngăne din arme, relatează Reuters şi Ukrainska pravda.

Rusia a institui joi sancţiuni economice, prezentate ca represalii, împotriva a aproape 400 de personalităţi şi companii ucrainene, într-un nou episod de tensiuni în creştere între Kiev şi Moscova de cinci ani. Potrivit unui decret semnat de către premierul rus Dmitri Medvedev, 322 de personalităţi şi 68 de entităţi ucrainene îşi vor vedea îngheţate activele lor în Rusia, inclusiv actualul ministru de interne ucrainean Arsen Avakov, şi fostul premier Iulia Timoşenko, care candidează la alegerile prezidenţiale din 2019, conform AFP.

'În Ucraina, să figurezi pe o astfel de listă este la fel ca atribuirea unui premiu de stat, cel puţin aşa este perceput', a declarat Poroşenko în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Angela Merkel în finalul întâlnirii lor. Merkel a sosit joi într-o vizită de o zi în Ucraina pentru a discuta despre procesul de pace în estul separatist al ţării şi proiectul de gazoduct germano-rus Nord-Stream 2, extrem de criticat de către Kiev.

Este prima vizită a Angelei Merkel la Kiev după semnarea acordurilor de pace de la Minsk la începutul anului 2015, destinate să pună capăt conflictului militar din Donbas, Germania fiind alături de Franţa mediatoare a procesului de pace în Ucraina.

Alegerile prezidenţiale din martie şi cele legislative din octombrie 2019 în Ucraina urmau să figureze de asemenea pe agenda discuţiilor între cancelarul Angela Merkel şi oficialii ucraineni, potrivit analiştilor citaţi de AFP.

Prooccidentalul Petro Poroşenko este aşteptat să candideze pentru un nou mandat, dar victoria sa pare departe de a fi asigurată. Conform unui sondaj dat publicităţii joi la Kiev, fostul premier Iulia Timoşenko este cotată cu cele mai multe din opţiunile de vot (18,9%), ea fiind urmată de Vladimir Zelenski (actor, moderator tv), care acumulează 10,7% din preferinţe, în timp ce actualul preşedinte Petro Poroşenko se plasează pe locul trei, împreună cu un alt contracandidat Anatoli Griţenko (fost ministru al apărării), fiecare creditat cu 9,9% din opţiuni, conform agenţiei de presă Unian.

Referitor la alegerile parlamentare, acestea ar putea avea ca rezultat o revenire a forţelor politice proruse, ceea ce ar putea schimba orientarea în mod clar prooccidentală a Kievului, notează AFP.

Cancelarul Merkel urmează să se întâlnească de asemenea şi cu premierul Volodimir Groisman, cu o serie de parlamentari ucraineni şi cu studenţi de la o universitate locală, înainte de a părăsi Kievul în cursul serii.

Ucraina se confruntă din 2014 cu un război cu separatiştii proruşi în estul ţării, care a făcut deja peste 10.000 de morţi. Kievul şi Occidentul acuză Moscova că susţine militar rebelii, ceea ce Rusia neagă categoric, în pofida numeroaselor probe ce atestă contrariul.

Gazoductul Nord Stream 2 urmează să lege Rusia de Germania via Marea Baltică, ocolind Polonia şi Ucraina, pe unde tranzitează în prezent gazele ruseşti.

Denunţat de către Washington, acest proiect a provocat disensiuni în cadrul UE, Polonia şi alte state europene temându-se că Moscova îl va fi folosit ca pe un mijloc de presiune politică şi economică.

Angela Merkel nu doreşte să renunţe la Nord Stream 2, dar a asigurat în repetate rânduri că 'Ucraina trebuie să rămână ţară de tranzit' pentru gazele ruseşti şi după darea gazoductului în exploatare.AGERPRES]]>
frontpage Thu, 01 Nov 2018 13:24:08 +0000
Sciziune între Bisericile Ortodoxe: Putin avertizează asupra 'consecinţelor grave' http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59505-2018-11-01-01-28-57 http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59505-2018-11-01-01-28-57 Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri asupra 'consecinţelor grave' ale sciziunii între Bisericile Ortodoxe, după decizia Patriarhiei Constantinopolului de a recunoaşte o Biserică Ortodoxă Independentă în Ucraina, şi a declarat că Rusia va apăra cu fermitate drepturile şi interesele conaţionalilor din afara ţării în condiţiile tensiunii tot mai mari pe plan internaţional, relatează AFP şi TASS.

'Aş dori să subliniez un lucru: politizarea unui domeniu atât de sensibil sfârşeşte întotdeauna cu cele mai grave consecinţe, în primul rând pentru cei care fac asta', a declarat Putin în cadrul unui forum ce a reunit reprezentanţi ai diasporei ruse la Moscova.

Este prima oară când şeful statului rus se pronunţă în cazul acestei crize religioase apărute după ce Patriarhia Ecumenică şi-a anunţat decizia de a autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei, iar Patriarhia Moscovei a rupt legăturile cu Patriarhia Ecumenică în urma acestei decizii.

Preşedintele Putin a denunţat 'încercările de a rupe legăturile dintre Biserica Rusă şi credincioşii săi din străinătate'.

'Datoria noastră comună - mai presus de toate în faţa oamenilor - este de a păstra unitatea spirituală şi istorică a ortodocşilor', a subliniat preşedintele rus.

Patriarhia Constantinopolului a decis la jumătatea lunii octombrie să recunoască o Biserică Ortodoxă Independentă în Ucraina, punând astfel capăt celor 332 de ani de tutelă religioasă a Moscovei, decizie care pune problema viitorului milioanelor de credincioşi din această ţară, unde Biserica Rusă se bucură încă de o influenţă considerabilă.

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, a refuzat să recunoască această decizie, catalogând Patriarhia Constantinopolului drept 'schismatică'.

Indignată, Biserica Rusă, care revendică numărul cel mai mare de credincioşi în lumea ortodoxă, a anunţat ruperea tuturor legăturilor sale cu Constantinopolul, cea mai veche patriarhie.

Biserica subordonată Patriarhiei Moscovei dispune în Ucraina de numărul cel mai mare de parohii (peste 12.000), dar Patriarhia Kievului are totuşi cel mai mare număr de credincioşi, potrivit sondajelor, citat de AFP.

'Vom apăra cu fermitate drepturile şi interesele dumneavoastră, vom folosi toate mecanismele bilaterale şi internaţionale existente pentru aceasta, vom continua să ajutăm Fondul de sprijin şi de apărare a drepturile conaţionalilor care trăiesc în străinătate', a declarat Vladimir Putin, adresându-se participanţilor la cel de-al VI-lea Congres al diasporei ruse, care şi-a deschis lucrările miercuri la Moscova, potrivit TASS.

Referitor la încălcarea drepturilor populaţiei rusofone, Putin a declarat că în 'Ucraina se întâmpla aceasta (...); se întâmplă şi în ţările baltice şi într-o serie de alte state unde se rescrie istoria, se duce o luptă cu monumentele şi cu limba rusă', denunţând manifestările de rusofobie şi alte forme de extremism agresiv.AGERPRES]]>
frontpage Wed, 31 Oct 2018 23:28:01 +0000
Pintea: Nu putem trata 60 de pacienţi cu arsuri grave în acest moment în România; lucrurile se mişcă, dar nu suficient http://www.bucharestherald.com/health/36-health/59504-2018-10-30-10-21-41 http://www.bucharestherald.com/health/36-health/59504-2018-10-30-10-21-41 "În acel moment (al incendiului de la Colectiv - n.r.) cred că România ar fi trebuit să recunoască faptul că nu poate trata un număr atât de mare de pacienţi cu arsuri, nicio ţară din lume nu poate trata în acelaşi timp un număr atât de mare de pacienţi. (...) Nu am urmărit ce a spus ministrul Bănicioiu în acel moment, dar pot să vă spun că nu putem trata 60 de pacienţi cu arsuri, în acest moment în România, nu putem trata nici 30 cu arsuri grave", a spus ministrul Sănătăţii, la TVR.

Ea a susţinut că s-au făcut paşi importanţi, dar nu suficienţi, pentru a putea trata pacienţii cu arsuri grave.

"Pot să vă spun că în acest moment s-au făcut paşi importanţi, deşi nu suficienţi, pentru a putea trata pacienţii cu arsuri grave, că azi s-a publicat pe site-ul Băncii Mondiale un caiet de sarcini privind achiziţia unor componente pentru centre pentru marii arşi, că în 6 august 2018 am semnat un contract pentru studiu de fezabilitate pentru patru centre pentru marii arşi, pentru că nu pot să spun de ce banii Băncii Mondiale pentru aceste construcţii au fost blocaţi atâţia ani. Important este că acum facem paşi înainte. Unul dintre primele mele acte normative semnate la 1 martie 2018 a fost Ordonanţa 8, care prevedea prelungirea decontării tratamentului pentru răniţii din Colectiv până în 2020 şi extindea decontarea atât în clinicile private, cât şi cele de stat", a explicat Pintea.

Ministrul a subliniat că "lucrurile se mişcă" privind centrele de arşi.

"Au trecut trei ani, eu spun că lucrurile se mişcă, nu suficient, cu siguranţă. Am văzut câteva reportaje făcute de colegii dvs. în câteva oraşe unde se presupune că există centre pentru arşi (...); s-au livrat o parte din echipamente, se folosesc în terapiile intensive din acele spitale, asta nu înseamnă că nu s-au livrat, că au rămas nişte încăperi pe care va trebui să le mobilăm cu aparatură, dar o parte din aparatură a plecat. Aş vrea să se ştie clar că lucrurile se mişcă, nu suficient, depindem de proceduri de anumite lucruri. Mie mi-ar plăcea să le mişc foarte repede, din păcate, ar fi trebuit mişcate de când s-au semnat acele contracte sau acorduri", a explicat ministrul Sănătăţii.

Pintea a precizat că în cazul în care s-ar întâmpla o tragedie asemănătoare cu cea de la Colectiv, ar trebui declanşat mecanismul de protecţie civilă.

"Să declanşăm mecanismul de protecţie civilă, să cerem ajutor (într-un caz asemănător cu cel de la Colectiv - n.r.). Atât de mulţi pacienţi cu arsuri grave nu pot fi trataţi în nicio ţară, nu în România în acest moment. Asta aş face, pentru că am avut pacienţi cu arsuri pe care i-am trimis în străinătate şi am avut cazuri în care mi s-a cerut semnătura ministrului sănătăţii, pentru că nu puteam face plata înainte, neavând dosarele aprobate. Da, există o birocraţie pe care am modificat-o, vor fi nişte proceduri mai rapide, dar până la urmă ne-am asumat şi asta. Păstrez acel document în care spun: eu, ministrul Sănătăţii, îmi asum să trimit aceşti pacienţi acolo. Până la urmă, cred că este vorba şi de curaj şi de dorinţa de avea grijă de oameni şi nu spun că am avut-o doar eu, au făcut-o mulţi", a conchis Sorina Pintea. AGERPRES]]>
frontpage Tue, 30 Oct 2018 08:20:33 +0000
Sondaj GSSC Avangarde: 37% dintre români doresc relaţii mai strânse cu SUA http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59499-2018-10-28-17-05-13 http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59499-2018-10-28-17-05-13 Mai mult de o treime dintre români (37%) doresc ca ţara noastră să aibă relaţii mai strânse cu SUA, 25% cu Germania, în timp de 11% au optat pentru relaţiile cu Franţa, potrivit unui sondaj realizat de Grupul de Studii Socio Comportamentale Avangarde.

Conform sondajului dat publicităţii duminică de Avangarde, 9% dintre respondenţi vor relaţii mai strânse cu China, 9% cu Rusia, 7% cu Marea Britanie, alta 2%.

Dintre cei 37% care au doresc o relaţie mai strânsă cu SUA, 49% sunt femei, 51% bărbaţi, cu Germania - 50% femei şi 50% bărbaţi, 59% dintre cei care doresc relaţii mai strânse cu Franţa sunt femei şi 41% bărbaţi.

39% dintre cei care doresc relaţii mai strânse cu China sunt femei şi 61% bărbaţi, dintre cei care au optat în favoarea unei relaţii mai strânse cu Rusia 44% sunt femei şi 56% bărbaţi, iar cu Marea Britanie 47% femei şi 53% bărbaţi.

În funcţie de mediul de rezidenţă, 54% dintre cei care au optat pentru relaţii mai strânse cu SUA sunt din mediul rural, iar 46% din urban, cu Germania - 42% sunt din mediul rural şi 58% din urban, cu Franţa - 37% din rural, iar 63% urban, pentru relaţii cu China 51% din mediul rural şi 49% din urban, pentru Rusia 51% din rural şi 49% urban, Marea Britanie 46% rural şi 54% urban.

Întrebaţi ce părere au despre mai mulţi lideri, 38% dintre respondenţi au afirmat că au o părere bună despre preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, 37% au răspuns că au o părere bună despre cancelarul Germaniei, Angela Merkel, 29% despre preşedintele SUA, Donald Trump, 20% despre preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, 18% - preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, 17% despre premierul Ungariei, Viktor Orban, şi 11% despre preşedintele R. Moldova, Igor Dodon.

Studiul a fost realizat, la nivel naţional, prin metoda CATI, în perioada 17 - 20 octombrie, pe un eşantion de 803 subiecţi. Marja de eroare este 3,2%, pentru un nivel de încredere de 95%. AGERPRES

]]>
frontpage Sun, 28 Oct 2018 15:23:51 +0000
O traditie de 14 ani. JOHANN STRAUSS ENSEMBLE pregateste noi concerte de sarbatori in Romania http://www.bucharestherald.com/city-life/44-city-life/59503-o-traditie-de-14-ani-johann-strauss-ensemble-pregateste-noi-concerte-de-sarbatori-in-romania http://www.bucharestherald.com/city-life/44-city-life/59503-o-traditie-de-14-ani-johann-strauss-ensemble-pregateste-noi-concerte-de-sarbatori-in-romania De 14 ani, mii de spectatori din România se bucură de atmosfera sărbătorilor de iarnă pe ritmurile fermecătoare ale muzicii clasice vieneze, în interpretarea faimoasei orchestre JOHANN STRAUSS ENSEMBLE, condusă de charismaticul dirijor Russel McGregor.

Tradiția continuă și în acest an, iar noul concert al muzicienilor austrieci, intitulat ”VIENNA MAGIC - CHRISTMAS EDITION”, va poposi în mai multe orașe din țara noastră, precum Brașov, Bistrița, Cluj-Napoca sau Râmnicu-Vâlcea și va culmina cu o reprezentație specială, în data de 17 decembrie, la Sala Palatului din București, începând cu ora 19:30.

Lucrări muzicale ce aparțin marilor compozitori Johann Strauss I și II, compoziții de Franz Lehar, Karl Komzak, Julius Fucik,  dar și temele de Crăciun create de Johann Sebastian Bach, sunt doar câteva dintre bijuteriile muzicale care vor înnobila programul concertului ”Vienna Magic – Christmas Edition”.

Soprana Irina Baianț, soprana Milena Arsovska și baritonul Michael Havlicek în calitate de invitați speciali, vor contura tabloul încântător al unei seri magice de iarnă prin intermediul unor recitaluri veritabile.

Soprana Irina Baianț a cucerit Europa cu talentul și frumusețea ei, iar vocea ei s-a făcut auzită de pe marile scene ale lumii. Are doar 28 de ani, dar o activitate impresionantă, cu peste 70 de concursuri naționale și internaționale la activ. A colaborat cu Scala, Alte Oper Frankfurt, Filarmonica din Berlin, Opera din Viena, Opera Garnier din Paris, Filarmonica din Bruxelles, Balshoi Teatre din Moscova, Palatul Kremlin, Grand Rex Paris, Opera Națională din Istanbul, München Stats Oper, Her Majesty\'s Theatre Londra, Paladium theatre UK și multe altele.

Soprana Milena Arsovska provine din Macedonia, deține diploma de master a Universității de Muzică și Arte din Viena și este aboslventă a Universității din Ss.Cyril și Methodius, Facultatea de Muzică din Skopje, Macedonia. Milena Arsovska a fost finalista prestigioasei competiții de canto Leyla Genzer din Istanbul, în 2012 și a câștigat premii importante la numeroase concursurile internaționale de muzică,  precum: concursul de Operetă Dostal din Viena, în 2011, concursul internațional de muzică OEJAB din Viena, Heder-Stipendium sau Crossover Competition-Heinrich Strecker din Baden, în 2013.

Și-a făcut debutul la Opera din Macedonia, în Tosca, și-a continuat activitatea artistică la Teatrul din Vienna, iar în 2015, a devenit angajata Teatrului din Magdeburg, unde a interpretat rolul lui Gretchen în operă comică Der Wildschütz. În urma succesului obținut, i-a fost atribuit un al doilea rol, în același an: Milena Arsovska interpretând rolul principal al filmului Stravinsky's Nightingale, care a avut premiera la Teatrul Național din Praga.

Baritonul Michael Havlicek nu este la prima vizită în România. Artistul a mai fost prezent în concertele orchestrei Johann Strauss Ensemble din țara noastră, în anii 2009, 2010, 2016 și 2017. Este absolvent al Conservatorului din Vienna. De-a lungul timpului a susținut numeroase concerte și recitaluri pe marile scene internaționale din  Japonia,  Africa de Sud, Argentina, Germania și SUA. Din anul 2011, este anagajat al Vienna Volksoper și poate fi admirat, și astăzi, ca deținător al rolurilor principale în aproape toate producțiile scenice.

Atracția concertelor susținute de orchestra austriacă se datorează, în mare parte, magnetismului lui Russel McGregor, dirijor și prim-solist, deținător al unei viori fabricate de Carlo Giuseppe Testore în anul 1697, “sora mai mică” a celebrei viole a lui Wolfgang Amadeus Mozart. În acompaniamentul sau sub bagheta lui Russel McGregor, au performat vedete ale muzicii de operă, precum Luciano Pavarotti, Jose Carreras sau Ildiko Raimondi.

Johann Strauss Ensemble încânta mii de spectatori din România, an de an, prin sunetul tipic austriac, virtuozitate, plus o picătură de umor, elemente care, de altfel, stau la baza succesului internațional al acestei orchestre de muzicieni de prim rang.

Întrucât concertele orchestrei Johann Strauss Ensemble sunt susținute, de fiecare dată, cu casa închisă, organizatorii le recomandă tuturor persoanelor interesate să își achiziționeze biletele din timp, online de pe ticketnet.ro, iabilet.ro, bilet.ro, bilete.ro, startickets.ro, eventim.ro sau direct de la casa de bilete a Sălii Palatului.

Prețurile biletelor variază în funcție de categoria de loc, după cum urmează: Cat.IV – 50 lei, Cat.III – 80 lei, Cat.II – 100 lei, Cat.I -150 lei și VIP – 210 lei.

]]>
frontpage Sun, 28 Oct 2018 15:11:12 +0000
Tenis: Marius Copil, învins de Roger Federer în finala turneului ATP de la Basel http://www.bucharestherald.com/sports/45-sports/59502-2018-10-28-17-10-56 http://www.bucharestherald.com/sports/45-sports/59502-2018-10-28-17-10-56 Tenismanul român Marius Copil a fost învins în două seturi, 7-6 (7/5), 6-4, de elveţianul Roger Federer, duminică, în finala turneului ATP 500 de la Basel (Elveţia), dotat cu premii totale de 1.984.420 euro.

Copil (28 ani, 93 ATP), venit din calificări, a avut o evoluţie remarcabilă la acest turneu, unde a reuşit cel mai important rezultat al carierei sale. El a învins şase adversari mai bine clasaţi decât el în drumul către finală, printre care s-au numărat croatul Marin Cilic, numărul şase mondial, pe care l-a eliminat în optimile de finală (7-5, 7-6), şi germanul Alexander Zverev, al cincilea jucător al lumii, în faţa căruia s-a impus în semifinale (6-3, 6-7, 6-4).

De menţionat că Roger Federer (37 ani), numărul 3 mondial şi deţinătorul recordului de trofee de Mare Şlem (20), a câştigat cu această ocazie pentru a noua oară turneul din oraşul său natal, trecându-şi totodată în palmares al 99-lea titlu în circuitul profesionist.

Pentru reprezentantul ţării noastre, aceasta a fost a doua finală de simplu în circuitul ATP, după ce la începutul anului a jucat ultimul act al turneului ATP 250 de la Sofia, unde a fost învins în trei seturi de bosniacul Mirza Basic (7-6, 6-7, 6-4).

Câştigătorul turneului de la Basel a primit un cec de 427.765 euro şi 500 puncte ATP, în timp ce Marius Copil a fost recompensat cu 209.715 euro şi 320 de puncte ATP.

În urma acestui succes, Marius Copil, cel mai bun tenisman român al momentului, va face un salt impresionant, de 33 de locuri, în clasamentul ATP, urmând ca începând de luni să ocupe locul 60 în ierarhia mondială. AGERPRES

]]>
frontpage Sun, 28 Oct 2018 15:09:18 +0000
IGSU: Sistemul RO-ALERT nu difuzează notificări anterior declanşării seismelor http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59501-igsu-sistemul-ro-alert-nu-difuzeaz-notificri-anterior-declanrii-seismelor http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59501-igsu-sistemul-ro-alert-nu-difuzeaz-notificri-anterior-declanrii-seismelor Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) precizează că Sistemul RO-ALERT nu difuzează notificări în cazul seismelor, anterior declanşării acestora.

"În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarele de urgenţă)", a precizat IGSU.

Portalul www.ro-alert.ro dedicat informării populaţiei privind sistemul de avertizare-alarmare în situaţii de urgenţă a fost lansat, de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din Ministerul Afacerilor Interne, în data de 15 septembrie.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a revizuit la 5,8 pe scara Richter magnitudinea cutremurului produs duminică dimineaţa, la ora locală 3:38, în zona seismică Vrancea.

Seismul a avut loc în judeţul Buzău, nu în Covasna cum a anunţat anterior INFP, iar adâncimea la care s-a produs a fost şi ea revizuită la 150 de kilometri.

Cutremurul a avut loc produs în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (17 km), Covasna (33 km), Întorsura Buzăului (37 km), Târgu Secuiesc (48 km) şi Vălenii de Munte (53 km).AGERPRES
]]>
frontpage Sun, 28 Oct 2018 15:07:26 +0000
Sondaj GSSC Avangarde: 59% dintre români consideră că scutul de la Deveselu este un lucru bun pentru România http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59500-2018-10-28-17-06-43 http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59500-2018-10-28-17-06-43 Mai mult de jumătate dintre români (59%) consideră că scutul anti-rachetă de la Deveselu este pentru ţara noastră un lucru bun, în timp ce 20% cred că este un lucru rău.

Potrivit unui sondaj, la nivel naţional, făcut de Grupul de Studii Socio Comportamentale Avangarde, 59% dintre respondenţi au spus că este un lucru bun pentru România scutul anti-rachetă de la Deveselu, 20% au spus că este un lucru rău, iar 21% au răspuns că nu ştiu despre ce este vorba. 76% dintre cei întrebaţi au dat răspunsuri valide, iar restul non-răspunsuri.

În cadrul aceluiaşi sondaj, 33% dintre cei chestionaţi au indicat că din punct de vedere al prezenţei militare în România, NATO ar trebui să mărească numărul de militari, 53% au spus că ar trebui să rămână la fel ca acum, iar 14% consideră că NATO ar trebui să micşoreze numărul de militari.

La întrebarea "Credeţi că, în continuare, SUA ar trebui să rămână principalul partener strategic al României?", 74% dintre respondenţi au spus "Da", iar 26% au spus "Nu".

Sondajul mai arată că majoritatea românilor sunt de părere că noul ambasador SUA în ţara noastră, care urmează să vină la Bucureşti având în vedere că lui Hans Klemm îi expiră mandatul în decembrie 2018, ar trebui să susţină în continuare lupta împotriva corupţiei politicienilor declanşată de DNA.

87% dintre cei chestionaţi au indicat că noul ambasador al SUA ar trebui să susţină în continuare lupta împotriva corupţiei politicienilor declanşată de DNA, iar 13% au răspuns că nu.

Studiul a fost realizat, la nivel naţional, prin metoda CATI, în perioada 17 - 20 octombrie, pe un eşantion de 803 subiecţi. Marja de eroare este 3,2%, pentru un nivel de încredere de 95%. AGERPRES

]]>
frontpage Sun, 28 Oct 2018 15:05:32 +0000
Papa Francisc: Tinerii trebuie să îmbine credinţa cu activismul social http://www.bucharestherald.com/interviews-a-analyses/56-confesiuni-jurnalistice/59498-2018-10-28-17-03-29 http://www.bucharestherald.com/interviews-a-analyses/56-confesiuni-jurnalistice/59498-2018-10-28-17-03-29 La sfârşitul unui sinod de o lună pe tema tineretului catolic, Papa Francisc i-a îndemnat duminică pe tinerii care doresc să fie buni catolici să nu devină obsedaţi de formulele doctrinare, ci să îmbine învăţăturile catolice cu activismul social pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie, transmite Reuters.

Papa Francisc a oficiat o slujbă la care au participat aproximativ 10.000 de credincioşi la catedrala Sfântul Petru din Vatican, ocazie cu care a declarat încheiate şi lucrările Sinodului Episcopilor desfăşurat sub titlul "Tineri, Credinţa şi Discernământul Vocaţiei". La acest sinod au participat aproximativ 300 de episcopi, preoţi, monahi şi laici.

"Aş vrea să le spun tinerilor, în numele nostru, al tuturor adulţilor: iertaţi-ne dacă de multe ori nu v-am ascultat, dacă în loc să ne deschidem inimile, v-am asaltat urechile", a susţinut Papa în timpul slujbei pe care a oficiat-o alături de mai mulţi episcopi care au participat la sinod.

De asemenea, Papa a răspuns şi acuzaţiilor formulate împotriva sa de sferele mai conservatoare ale bisericii, conform cărora nu ar pune suficient accent pe problemele doctrinare, preferând în schimb să se adreseze unor chestiuni sociale precum migraţia, sărăcia şi mediul. În omilia sa Suvernaul Pontif a subliniat că este nevoie de ambele abordări.

"Credinţa trece prin viaţă. Atunci când credinţa este preocupată doar de formule doctrinare, riscă să se adreseze doar capului, fără să atingă inima. Iar atunci când este preocupată doar de acţiune, riscă să rămână doar o formă de muncă socială, moralizatoare. În schimb, credinţa este chiar viaţa: este viaţa în iubirea de Dumnezeu care ne-a schimbat vieţile tuturor. Nu trebuie să alegem între doctrină şi activism", a avertizat el.

El a mai spus că tinerii nu trebuie să se spele pe mâini de problemele aproapelui, ci trebuie să se "murdărească" dacă doresc să urmeze exemplul lui Iisus, "nu ca specialiştii sacrului ci ca martori ai iubirii care mântuieşte". AGERPRES
]]>
frontpage Sun, 28 Oct 2018 15:01:55 +0000
METEO: Capitală intră sub ALERTĂ de vânt puternic cu viteze mari la rafală http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59497-2018-10-23-15-13-26 http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59497-2018-10-23-15-13-26 Meteorologii anunţă, pentru intervalul 23-25 octombrie, vânt puternic în Capitală cu viteze la rafală de până la 70 de kilometri/oră, vremea fiind instabilă, cu cer noros şi ploi slabe. Temperatura maximă în această perioadă va fi de 17 grade, iar cea minimă de 5 grade.

„Vântul se va intensifica treptat, cu viteze la rafală spre dimineaţă în jurul a 45 km/h. Cerul va fi temporar noros, iar temperatura minimă va fi de 8-9 grade”, informează ANM.

Informarea este valabilă pentru Bucureşti, pentru zilele de marţi, (începând cu ora 22:00), miercuri şi joi. Potrivit meteorologilor, miercuri şi joi (dimineaţă) vor fi intensificări ale vântului de 60-70 de kilometri/oră, mai ales după-amiaza.

„În cursul nopţii, vântul va slăbi în intensitate şi va avea viteze în general între 35 şi 45 km/h. Cerul va fi mai mult noros şi trecător va ploua slab în a doua parte a zilei. Valorile termice vor marca o scădere faţă de intervalul anterior, astfel că temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 17 grade, iar cea minimă va fi de 2-5 grade”, mai arată sursa citată.
 
ANM mai precizează că pe parcursul zilei de joi, vântul va mai avea intensificări temporare, cu viteze în general de 40-50 de kilometri/oră, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 13 grade.


]]>
frontpage Tue, 23 Oct 2018 12:10:31 +0000
Ora de IARNĂ 2018. Dormim mai mult cu o oră http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59496-ora-de-iarn-2018-dormim-mai-mult-cu-o-or http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59496-ora-de-iarn-2018-dormim-mai-mult-cu-o-or Trecerea la ORA DE IARNĂ va avea loc în acest an, în noaptea de 28 octombrie. Ora 4:00 va deveni ora 3:00 şi vom dormi mai mult cu o oră.

Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de ţări din întreaga lume.

Ora de iarnă este de fapt ora legală oficială standard, de multe ori doar ora oficială, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea ţărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convenţional a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, în 1898.

]]>
frontpage Tue, 23 Oct 2018 12:07:16 +0000
Simona Halep domină o anchetă a celor mai bune lovituri din tenisul feminin, realizată de NY Times http://www.bucharestherald.com/sports/45-sports/59494-simona-halep-domin-o-anchet-a-celor-mai-bune-lovituri-din-tenisul-feminin-realizat-de-ny-times http://www.bucharestherald.com/sports/45-sports/59494-simona-halep-domin-o-anchet-a-celor-mai-bune-lovituri-din-tenisul-feminin-realizat-de-ny-times
Jucătoarea română de tenis Simona Halep, care va termina anul pe primul loc în clasamentul mondial, la fel ca şi în 2017, domină o anchetă a celor mai bune lovituri din tenisul feminin, realizată de prestigiosul New York Times.

Halep s-a impus la cinci din cele 13 categorii, fiind urmată de americanca Serena Williams, cu trei categorii câştigate, australian Ashleigh Barty, cu două, Sloane Stephens (SUA), Angelique Kerber (Germania) şi Daria Kasatkina (Rusia), câte una.

Simona Halep, care a ratat participarea la Kremlin Cup (Moscova) şi Turneul Campioanelor (Singapore), din cauza unei hernii de disc, a fost aleasă cea mai bună la lovitura de backhand (rever) cu două mâini, cel mai bun retur, cel mai bun passing shot, cea mai bună mişcare şi cea mai bună rezistenţă. De asemenea, Halep a fost creditată cu un loc trei la cea mai bună a treia lovitură şi cu menţiune la jocul mental.

La anchetă au participat peste 20 de antrenori, jucători, foşti jucători şi analişti, potrivit NY Times.

Podiumurile anchetei:
Cel mai bun forehand
1. Sloane Stephens (SUA)
2. Naomi Osaka (Japonia)
3. Madison Keys (SUA)
menţiuni: Ashleigh Barty (Australia), Arina Sabalenka (Belarus)

Cel mai bun backhand cu două mâini
1. Simona Halep (România)
2. Serena Williams (SUA)
3. Caroline Wozniacki (Danemarca)
menţiuni: Victoria Azarenka (Belarus), Jelena Ostapenko (Letonia)

Cel mai bun slice cu reverul
1. Ashleigh Barty (Australia)
2. Carla Suarez Navarro (Spania)
3. Daria Kasatkina (Rusia)
3. Anastasija Sevastova (Letonia)
menţiune: Magdalena Rybarikova (Slovacia)

Cel mai bun prim serviciu
1. Serena Williams (SUA)
2. Karolina Pliskova (Cehia)
3. Julia Goerges (Germania)
menţiuni: Naomi Osaka (Japonia), Madison Keys (SUA)

Cel mai bun serviciu doi
1. Serena Williams (SUA)
2. Ashleigh Barty (Australia)
3. Madison Keys (SUA)
menţiuni: Caroline Garcia (Franţa), Arina Sabalenka (Belarus)

Cel mai bun retur la serviciu
1. Simona Halep (România)
2. Angelique Kerber (Germania)
3. Caroline Wozniacki (Danemarca)
menţiuni: Serena Williams (SUA), Garbine Muguruza (Spania)

Cel mai bun joc la fileu
1. Ashleigh Barty (Australia)
2. Barbora Strycova (Cehia)
3. Venus Williams (SUA)
menţiuni: CoCo Vandeweghe (SUA), Taylor Townsend (SUA)

Cel mai bun passing shot
1. Simona Halep (România)
2. Caroline Wozniacki (Danemarca)
3. Angelique Kerber (Germania)
menţiuni: Sloane Stephens (SUA), Serena Williams (SUA)

Cea mai bună a treia lovitură
1. Angelique Kerber (Germania)
2. Petra Kvitova (Cehia)
3. Simona Halep (România)
menţiuni: Caroline Wozniacki (Danemarca), Sloane Stephens (SUA)

Cea mai bună atingere
1. Daria Kasatkina (Rusia)
2. Anastasia Sevastova (Letonia)
3. Ashleigh Barty (Australia)
menţiuni: Su-wei Hsieh (Taiwan), Agnieszka Radwanska (Polonia)

Cea mai bună mişcare
1. Simona Halep (România)
2. Caroline Wozniacki (Danemarca)
3. Sloane Stephens (SUA)
menţiuni: Angelique Kerber (Germania), Elina Svitolina (Ucraina)

Cel mai bun joc mental
1. Serena Williams (SUA)
2. Caroline Wozniacki (Danemarca)
3. Angelique Kerber (Germania)
menţiune: Simona Halep (România)

Cea mai bună rezistenţă
1. Simona Halep (România)
2. Caroline Wozniacki (Danemarca)
3. Arina Sabalenka (Belarus)
menţiune: Angelique Kerber (Germania)

AGERPRES
]]>
frontpage Fri, 19 Oct 2018 05:22:54 +0000
Papa Francisc ar accepta o vizită în Coreea de Nord dacă ar primi o invitaţie oficială de la Phenian http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59495-2018-10-19-08-27-56 http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59495-2018-10-19-08-27-56 Papa Francisc este dispus să efectueze o vizită în Coreea de Nord dacă va primi o invitaţie formală din partea regimului de la Phenian, a declarat joi un purtător de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene, citat de agenţiile EFE şi Reuters, în urma întâlnirii pe care preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a avut-o la Vatican cu suveranul pontif.

'Papa a spus: 'Voi da un răspuns necondiţionat dacă mi se transmite o invitaţie' a declarat purtătorul de cuvânt sud-coreean, după ce preşedintele Moon Jae-in i-a transmis joi suveranului pontif o invitaţie 'verbală' din partea liderului nord-coreean Kim Jong-un de a vizita Coreea de Nord.

Papa Francisc a vizitat Coreea de Sud în anul 2014, dar niciun suveran pontif nu a vizitat vreodată Coreea de Nord.

În timpul întrevederii avute cu preşedintele sud-coreean, Papa Francisc şi-a exprimat dorinţa ca în Peninsula Coreeană să fie pace şi a lăudat actuala apropiere dintre cele două Corei ce ar putea conduce la denuclearizarea Coreei de Nord. 'Nu vă opriţi şi mergeţi mai departe ! Să nu vă fie teamă !', i-a mai spus Papa Francisc preşedintelui sud-coreean.AGERPRES

]]>
frontpage Fri, 19 Oct 2018 05:15:59 +0000
Cea mai mare fraudă fiscală din istoria Europei: 55 de miliarde de euro http://www.bucharestherald.com/economics/40-economics/59491-cea-mai-mare-fraud-fiscal-din-istoria-europei-55-de-miliarde-de-euro http://www.bucharestherald.com/economics/40-economics/59491-cea-mai-mare-fraud-fiscal-din-istoria-europei-55-de-miliarde-de-euro Mai multe publicaţii au organizat o anchetă comună în urma căreia au descoperit două manipulări financiare cu dividende, care au generat, pentru autorităţile fiscale din mai multe state europene, pierderi de taxe în valoare de 55,2 miliarde de euro, informează AFP.

"Aceasta este cea mai mare fraudă fiscală din istoria Europei", a declarat profesorul Christoph Spengel, citat de săptămânalul german 'Die Zeit', unul dintre iniţiatorii consorţiului 'Correctiv', care include şi alte publicaţii precum 'Le Monde' din Franţa sau 'El Confidencial' din Spania.

Pe lângă Germania, de departe cea mai afectată ţară, afacerea vizează şi Franţa, Spania, Italia, Olanda, Danemarca, Belgia, Austria, Finlanda, Norvegia şi Elveţia.

Cea mai mare parte a notei de plată, adică aproximativ 46 miliarde de euro, este legată de o practică de optimizare fiscală botezată 'cum cum', care se bazează pe fiscalitatea diferită care se aplică investitorilor naţionali şi celor străini. Taxaţi mai mult pentru dividendele pe care le primesc, investitorii străini îşi vând pentru scurt timp acţiunile către o serie de bănci locale, doar pentru a evita plata impozitului pe dividende, pentru ca ulterior să îşi recupereze acţiunile. Numai acest mecanism a costat Germania 24,6 miliarde euro, Franţa - 17 miliarde de euro şi Italia - 4,5 miliarde de euro.

La acest prim mecanism se adaugă o practică în mod clar frauduloasă, botezată 'cum ex', care a fost pusă la punct de avocatul german Hanno Berger, împotriva căruia a fost demarată o anchetă penală în Germania. Este vorba de cumpărarea şi revânzarea acţiunilor în apropierea zilei în care se varsă dividendele, însă atât de repede încât administraţia fiscală nu mai poate să identifice adevăratul proprietar. Această manipulare, care necesită o înţelegere între mai mulţi investitori, le permite acestora să solicite de mai multe ori aceeaşi reducere de impozit care se aplică beneficiilor ataşate dividendelor, lezând astfel fiscul. Această escrocherie a costat Germania 7,2 miliarde euro, Danemarca - 1,7 miliarde euro şi Belgia - 202 milioane euro.

În total, 19 organizaţii media din 12 ţări au investigat această afacere şi până acum au analizat peste 180.000 de documente. Jurnaliştii s-au bazat atât pe informaţiile furnizate de autorităţile fiscale şi judiciare cât şi pe interviuri cu surse din sectorul financiar.

TVR

]]>
frontpage Thu, 18 Oct 2018 11:41:55 +0000
Arafat: Trebuie să facem ceva să ajungem să obligăm la acceptarea consolidării clădirilor http://www.bucharestherald.com/front-page/front-page/152-most-interesting/59493-arafat-trebuie-s-facem-ceva-s-ajungem-s-obligm-la-acceptarea-consolidrii-cldirilor http://www.bucharestherald.com/front-page/front-page/152-most-interesting/59493-arafat-trebuie-s-facem-ceva-s-ajungem-s-obligm-la-acceptarea-consolidrii-cldirilor Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, joi, că trebuie să se facă ceva să se ajungă la obligarea oamenilor să accepte consolidarea clădirilor.

"Noi trebuie să reuşim la un moment să facem un program pe care, oricând îl începem, înseamnă că e un program de ani de zile care să forţeze, atenţie, pentru că programe au fost până acum, dar un program care să forţeze la rezolvarea acestor probleme. Nu e suficient să vii să spui că vom face prevenire şi atât şi după care vine unul singur şi poate printr-o semnătură să-ţi blocheze toată consolidarea într-un bloc, pentru că el singur nu e de acord sau o familie care nu e de acord. Trebuie să facem ceva să ajungem să obligăm familiile la acceptarea consolidării şi să obligăm la consolidare sau chiar în unele situaţii poate că nu merită consolidarea şi atunci o clădire trebuie să fie înlocuită, deci toate aceste aspecte trebuie să fie luate în considerare dacă vrem să ajungem la prevenire, să fie pe primul loc. Noi pregătim populaţia la reacţie, pregătim răspunsul, pregătim intervenţia, dar şi prevenirea este segmentul care rămâne cel mai de succes, dar care este şi cel mai de lungă durată", a spus Arafat, răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor la sfârşitul ceremoniei de închidere a exerciţiilor de simulare a intervenţiei în caz de cutremur SEISM 2018 şi EU MODEX.

El a menţionat că în Capitală sunt cel puţin 300 de clădiri cu bulină roşie. "Există în Bucureşti cel puţin 300 - 370 de imobile cu bulină roşie, dacă nu greşesc. S-a discutat mult despre acest aspect. Sunt multe clădiri care nu au fost analizate şi, mai mult, este o problemă şi mai serioasă - sunt mulţi care au făcut modificări în interiorul apartamentelor şi au schimbat structuri de rezistenţă fără să ceară părerea arhitecţilor şi acest lucru s-a întâmplat în anii '90, în anii 2000, deci s-ar putea ca un bloc aparent să fie bine şi în interior cineva să fi făcut nişte modificări care să fi afectat rezistenţa unei părţi a blocului respectiv. Toate aceste aspecte fac parte din segmentul prevenire", a afirmat Arafat.

Şeful DSU a adăugat că românii ar trebui să-şi facă asigurarea obligatorie de locuinţă. "Fără discuţie trebuie. Asigurarea vine în ajutorul lor, trebuie să aibă încredere, noi am avut o întâlnire cu asiguratorii recent şi asiguratorii trebuie să fim siguri că fac condiţiile ca să poată să plătească şi nu să zică la momentul dezastrului: 'Ştiţi, s-a întâmplat asta sau asta, nu putem să plătim!', deci trebuie asiguratorii să dea asigurarea populaţiei că vor plăti, aici merge prin asigurare şi alte mecanisme, dar populaţia ar trebui să se asigure pentru toate riscurile, nu numai pentru cutremur, pentru riscul incendiului, al inundaţiei, pentru absolut toate riscurile, pentru că aşa garantează că nu rămân fără casă şi, dacă au un dezastru, nu rămân în stradă", a explicat Arafat. AGERPRES

/ O scrisoare a lui Martin Luther critică la adresa evreilor este scoasă la licitaţie în SUA

O scrisoare semnată cu aproape 500 de ani în urmă de Martin Luther, în care părintele Reformei protestante se referă la evrei cu apelativul de "diavoli întrupaţi" într-o tiradă împotriva unui fost prieten, este scoasă la licitaţie în Statele Unite, informează New York Times, citând AP.

Misiva de o singura pagină, scrisă pe ambele părţi, este estimată să se vândă pentru cel puţin 300.000 de dolari în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitaţii RR Auction, cu sediul la Boston, care se va încheia miercuri.

Scrisoarea a fost redactată de Luther în septembrie 1543 şi adresată unui responsabil al Bisericii Sf. Nicolae din Berlin, în replică la o scrisoare a acestuia, care îi solicita părintelui Reformei o interpretare a unor versete biblice prin care fostul prieten al lui Luther, Johann Agricola, îşi justifica părerea sa bună despre evreii din ceea ce este azi Germania.

În răspunsul său, Luther îi spune lui Georg Buchholzer că a făcut bine să predice împotriva evreilor şi că ar trebui să continue să o facă, ignorându-l pe Agricola, pe care Luther îl acuză că este un mincinos.

"Căci aceşti evrei nu sunt evrei, ci diavoli întrupaţi care îl blesteamă pe Domnul nostru", îi scrie Luther, potrivit traducerii oferite de RR Auction.

Luther, ale cărui 95 de teze din 1517 au declanşat Reforma Protestantă, a simpatizat iniţial cu evreii din cauza modului în care erau trataţi aceştia de către Biserica Catolică, a povestit Eric Metaxas, autorul cărţii din 2017 "Martin Luther".

Pe de altă parte, nu există nici o îndoială că Luther a avut puternice sentimente negative la adresa evreilor mai târziu în viaţă atunci când era "irascibil şi bolnav", explică autorul, avertizând împotriva comparării antisemitismului de secol XVI cu cel de secol XXI.

"Mai târziu în viaţă, după ce a reformulat doctrinar credinţa creştină aşa cum credea că ar trebui prezentată, Luther a fost deprimat şi descurajat de faptul ca mulţi evrei din acea epocă nu au acceptat de fapt acest dar gratuit de har prin Iisus", a explicat Metaxas.

Scrisoarea este vândută de un colecţionar de documente din Germania, după ce a fost descoperită în 1914 în colecţia privată a unui baron german.AGERPRES

]]>
frontpage Thu, 18 Oct 2018 11:35:33 +0000
Iohannis: Scăderea încrederii românilor privind apartenenţa la UE - temporară; este generată şi de confuzia generală creată de PSD-ALDE http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59492-2018-10-18-14-45-21 http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59492-2018-10-18-14-45-21 Scăderea încrederii românilor privind apartenenţa la Uniunea Europeană, potrivit celui mai recent Eurobarometru, este una temporară, generată, cel mai probabil, de probleme interne, de "confuzia generală creată de coaliţia PSD-ALDE", a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, la Bruxelles.

"Asta nu este o veste bună. Cum ştim, aprecierea unei naţiuni asupra problemelor europene ţine, de regulă, de problemele interne, mai mult decât de problemele europene. Şi, confuzia generală creată de coaliţia PSD-ALDE, modul lipsit de transparenţă în care se legiferează, dezbaterile interminabile pe Justiţie, unde, de asemenea, PSD-ALDE abordează o conduită total contrară aşteptărilor populaţiei şi ale partenerilor europeni, toate acestea au dus şi la reacţii ale partenerilor europeni şi întreaga situaţie, care este nemulţumitoare, probabil a dus la această scădere", a explicat Iohannis, la sosirea la reuniunea Consiliului European.

El a fost întrebat de jurnalişti cum comentează faptul că potrivit recentului Eurobarometru, cu două luni înainte de preluarea Preşedinţiei Consiliului UE, percepţia românilor privind apartenenţa la Uniunea Europeană cunoaşte un trend descendent cu o susţinere în declin de la 59 % la 49%.

Şeful statului a adăugat că, în evaluarea sa, "este o scădere temporară".

"În măsura în care reuşim să ne revenim acasă, să începem să legiferăm transparent, să discutăm unii cu alţii, să abordăm o atitudine de bună guvernare - adică guvernarea să se facă pentru cei guvernaţi, nu împotriva celor guvernaţi, atunci cred că şi atitudinea faţă de Europa va reveni la, zic eu, cote normale de peste 50%", a afirmat Iohannis. AGERPRES


]]>
frontpage Thu, 18 Oct 2018 11:00:11 +0000
Lygia Alexandrescu: Românii mănâncă prea multă pâine; deficitari la iaurt, peşte, legume, fructe http://www.bucharestherald.com/front-page/front-page/152-most-interesting/59490-2018-10-17-07-53-38 http://www.bucharestherald.com/front-page/front-page/152-most-interesting/59490-2018-10-17-07-53-38 Românii mănâncă prea multă pâine, iar la iaurt, peşte, legume şi fructe sunt deficitari, susţine dr. Lygia Alexandrescu, preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională.

"Suntem aproape de limitele consumului caloric mediu recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dar avem un consum prea mare de pâine şi prea mic de peşte, iaurt, fructe şi legume", afirmă, nutriţionistul, făcând referire la concluzia conferinţei cu tema "100 de ani de Alimentaţie
Tradiţională", care a avut loc recent, la Bucureşti şi a reunit specialişti din domeniul nutriţiei, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentaţiei, care se sărbătoreşte, în fiecare an, pe 16 octombrie.

Potrivit Lygiei Alexandrescu, studii recente arată că structura consumului caloric actual al românilor este apropiată de recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, însă există anumite diferenţe importante între obiceiurile noastre de consum şi ale altor state.

"În ceea ce priveşte consumul actual de carne şi produse din carne, statisticile relevă o cantitate de 64 kg/ locuitor, faţă de Franţa, Germania şi Spania, unde consumul depăşeşte 85 kg/ locuitor. La capitolul iaurt, consumul în România este mult sub media UE, 7 kg/ locuitor, faţă de 30 kg/ locuitor în Franţa, sau 23 kg/ locuitor în Bulgaria", declară preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională.

Potrivit specialistului, se pare că avem un consum anual prea mare de pâine, 95 kg/ locuitor, faţă de media europeană, care este de 60 kg/
locuitor. Consumul anual de peşte este, de asemenea, mult scăzut faţă de media europeană, fiind de aproape 5 kg, faţă de 25 kg cât se consumă în medie, la nivelul UE. În ceea ce priveşte consumul de fructe şi legume, în România doar 35% din populaţie consumă zilnic fructe şi legume, în timp ce la nivel european 66% dintre locuitori consumă zilnic fructe şi legume proaspete.

"Avem nevoie de educaţie nutriţională timpurie care să ajute la corectarea acestor diferenţe şi astfel printr-un stil de alimentaţie şi, în general de viaţă echilibrat se va găsi calea spre o mai bună stare de sănătate pentru întreaga populaţie. Întoarcerea la hrana integrală, la alimentaţia bogată
în fructe şi legume/ leguminoase autohtone, cât mai închise la culoare, cereale integrale, lactate fermentate, peşte şi carne slabă neprocesate,
precum şi asigurarea unei hidratări complete, efectuarea unui efort fizic zilnic de minimum 30 de minute, un somn odihnitor de 7-8 ore şi menţinerea
unei stări emoţionale pozitive, ne pot îmbunătăţi sănătatea şi ne pot creşte speranţa de viaţă", mai spune preşedintele Societăţii Române de
Educaţie Nutriţională.

Ea face referire şi la istoria comportamentului alimentar, în ultimul centenar.

"În ultimul secol, modul de hrănire al poporului român a variat semnificativ, în funcţie de etapa istorică pe care a traversat-o, însă foarte important în alegerea modului de hrănire a fost factorul economic. Astfel: la începutul secolului hrana ţăranului român era săracă în nutrienţi:
tradiţionala mămăligă, ciorba/borşul de legume, rar dres cu ou, varza, fasolea, mazărea, verdeţurile, ocazional consumau puţin peşte, sau carne de
porc în perioadele în care nu era post. Aşadar, aproape jumătate de an, fiind post românul începutului de secol XX îşi baza hrana pe vegetale. În perioada interbelică şi postbelică, deşi România a trecut şi prin faze economice favorabile, alimentaţia ţăranului român a continuat să fie limitată ca diversitate, calitate nutriţională şi energetică. În Ardeal se consuma totuşi mai multă carne decât în Vechiul Regat. Cantitatea de carne consumată anual de ţăranul român era de 2 kg, faţă de ţăranul francez care consuma 45 kg de carne anual, iar cel german în jur de 60 kg de carne pe an", susţine Lygia Alexandrescu.

Ea mai spune că în mediul urban, consumul de carne era mai crescut şi tot atunci au apărut un nou tip de bucătărie şi cărţile de bucate şi de menaj şi, astfel, s-a transformat felul de a găti al româncelor.

"În perioada comunistă, alimentele de bază sunt cartelate şi în anii '80 a apărut 'Programul de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei', care a limitat
drastic aportul energetic al tuturor locuitorilor ţării. După 1990 alimentaţia românilor s-a diversificat semnificativ atât în mediul urban, cât şi în cel rural, fapt iniţial pozitiv. Acesta a implicat, însă şi apariţia/consumarea alimentului intens procesat, care a afectat starea de sănătate a unui mare procent de populaţie", adaugă specialistul în nutriţie.

Anual, la data de 16 octombrie, circa 130 de state ale lumii marchează Ziua mondială a alimentaţiei, notează site-ul oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, www.fao.org. AGERPRES]]>
frontpage Wed, 17 Oct 2018 04:52:41 +0000
Apiterapia românească este pe primul loc în lume; românii preferă produsele apicole, nu mierea http://www.bucharestherald.com/health/36-health/59488-2018-10-15-13-49-41 http://www.bucharestherald.com/health/36-health/59488-2018-10-15-13-49-41 Românii preferă să consume mai mult produse apicole decât miere, aceasta şi datorită faptului că apiterapia autohtonă ocupă primul loc în lume, România reuşind să producă cea mai variată gamă cu cele mai bune proprietăţi, a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Comisiei Ştiinţifice de Apiterapie a Federaţiei Internaţionale a Asociaţiilor de Apicultori Apimondia, biochimistul Cristina Mateescu.

"În domeniul apiculturii suntem o ţară binecuvântată prin resursele melifere deosebite pe care le are şi prin apicultorii profesionişti pe care îi are. Din acest motiv s-a şi născut în România apiterapia ştiinţifică, folosirea produselor stupului pentru sănătate şi în alimentaţia omului. (...) La nivel de apiterapie, spunem noi cu modestie, încă suntem pe primul loc la nivel mondial. (...) La noi, apiterapia sau apifitoaromoterapia este recunoscută ca şi competenţă medicală pentru medici. (...) Din punct de vedere al produselor, al diversificării producţiei apicole, suntem încă pe primul loc, pentru că la noi nu s-a mers unidirecţional", a explicat Cristina Mateescu.

Potrivit acesteia, România este singurul stat care a aprobat propolisul ca medicament, prin procedură tradiţională. În ultima vreme, tot mai mulţi români consumă suplimente alimentare pe bază de polen, păstură şi lăptişor de matcă.

"România este singurul stat care a aprobat propolisul ca medicament prin procedura tradiţională. Tinctura de propolis şi supozitoarele cu propolis sunt recunoscute ca medicamente de către Agenţia Naţională a Medicamentului, ceea ce este un pas mult înainte faţă de alte ţări. De asemenea, suplimentele alimentare valorifică toate produsele stupului. Acum merge polenul, păstura, lăptişorul de matcă, toate produsele merg în componenţa unor suplimente alimentare", a spus Cristina Mateescu.

Tot mai mulţi români consumă în această perioadă, de început al sezonului rece, polenul.

"Sezonul este acum şi primăvara, când încep răcelile, o slăbire a sistemului imunitar, (...) produsele cu propolis se bucură de foarte multă apreciere. De asemenea a crescut şi interesul pentru lăptişorul de matcă şi pentru polen. Este un curent în consumul de polen crud, congelat sau în consumul de păstură, care, pe lângă valoarea nutriţională deosebită, au şi efecte terapeutice", a adăugat Cristina Mateescu.

Potrivit sursei citate, consumatorii români cumpără în medie pe an un borcan de miere produsă în ţară, deşi aceasta a fost în 2016 cea mai bună miere exportată în Europa.

"Cea mai mare parte a producţiei de miere este exportată. În 2016 am fost pe primul loc în Europa la exportul de miere şi a fost cea mai bună miere exportată. (...) Există companii din România care exportă în Japonia. (...) Mierea românească de salcâm este deosebit de apreciată în Japonia. (...) Mierea noastră în general pe piaţa europeană este foarte apreciată", a arătat Cristina Mateescu.

Românii mănâncă pe an, în medie, un borcan de miere, spre deosebire de germani care consumă două kilograme. Totuşi, consumul de miere a crescut de zece ori în ultimii 30 de ani la noi în ţară.

"Au fost făcute nişte eforturi colosale să se ajungă la un consum de circa 500 de grame de miere pe cap de locuitor, pentru că la începutul anilor 1990, consumul era de maxim 50 de grame, deci nici o lingură de miere pe an un cetăţean al României nu consuma. Acum s-a ajuns la circa un borcan de miere pe an, faţă de 50 de grame, deci a crescut de zece ori consumul, pentru că oamenii au început să conştientizeze valoarea nutriţională a mierii şi valoarea terapeutică. (...) Din punct de vedere al consumului suntem încă juniori. (...) Prin tradiţie, la nivelul ţărilor nordice sau la nivelul Germaniei, consumul de miere depăşeşte două kilograme pe cap de locuitor, pe an, dar asta este şi tradiţia lor de a mânca turtă dulce sau prăjituri sau alte dulciuri preparate cu miere, nu neapărat mierea ca atare", a evidenţiat Cristina Mateescu.

Membră a Serviciul Naţional pentru Plante Medicinale, Aromatice şi Produse ale Stupului, care se ocupă de notificarea suplimentelor alimentare în România, Cristina Mateescu atrage atenţia că, înainte să încerce o terapie pe bază de miere şi produse apicole, fiecare ar trebui să consulte medicul. Asta şi pentru că în România producătorii nu au voie să scrie pe etichete exact la ce este bun pentru sănătate respectivul produs apicol.

"Din păcate avem însă o altă piedică, legislaţia europeană. Deci, Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentului, din păcate, a evaluat menţiunile de sănătate despre produsele apicole şi nu ne permit să scriem pe produse că 'ar face bine la' sau 'ar face bine la', pentru că din cauza diversităţii compoziţionale dânşii au spus că nu se poate trage o concluzie între consumul produsului respectiv şi un efect asupra sănătăţii", a menţionat Cristina Mateescu.

La Sibiu a început joi a 11-a ediţie a Congresului Naţional de Apiterapie, la care participă şi specialişti din străinătate. Evenimentul se va încheia marţi, 16 octombrie, potrivit organizatorilor. AGERPRES]]>
frontpage Mon, 15 Oct 2018 10:47:45 +0000
Ungaria: Legea care le interzice persoanelor fără adăpost să doarmă în spaţiul public a intrat în vigoare http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59487-2018-10-15-13-45-25 http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59487-2018-10-15-13-45-25 O nouă lege care le interzice persoanelor fără adăpost să doarmă pe străzile Ungariei a intrat în vigoare luni, atrăgând critici din partea grupurilor pentru drepturile omului care susţin că este vorba despre o măsură inumană, relatează Reuters.

Un amendament constituţional aprobat în luna iunie de către Parlament a făcut din dormitul în spaţiul public un delict. Noua lege împuterniceşte poliţia să ordone persoanelor care trăiesc pe străzi să se mute în adăposturi. Dacă nu se supun ordinelor de trei ori într-o perioadă de 90 de zile, poliţia poate reţine aceste persoane şi le poate distruge bunurile personale.

Guvernul ungar conservator al premierului Viktor Orban afirmă că noua lege urmăreşte să asigure condiţii adecvate de trai pentru persoanele fără adăpost şi că a alocat bani pentru a-i ajuta pe aceştia.

Însă Gabor Ivanyi, care conduce grupul Oltalom (Shelter) care administrează adăposturi cu o capacitate de 600 de paturi pentru oamenii străzii în Budapesta, a declarat că guvernul nu a reuşit să aibă un dialog corespunzător cu organizaţiile de caritate înainte de adoptarea legii.

'Această lege are drept scop să-i sperie pe cei fără adăpost şi să-i facă să fugă (de pe străzi)', a spus Ivanyi. 'Ei sunt speriaţi şi nu ştiu ce să facă acum. Nu ştim ce se va întâmpla mâine', a mai spus el.

Persoanele fără adăpost au dispărut luni dimineaţa din pasajele subterane din centrul Budapestei, unde în mod normal s-ar fi aflat în număr mare.

Guvernul ungar a declarat că a alocat circa nouă miliarde de forinţi (32,17 milioane de dolari) pentru îngrijirea persoanelor fără adăpost în bugetul său pe 2018, plus o sumă suplimentară de 300 de milioane de forinţi pentru a extinde capacităţile adăposturilor.

'Credem că trebuie să oferim ajutor suplimentar şi nu drepturi suplimentare pentru persoanele fără adăpost', a declarat sâmbătă secretarul de stat Bence Retvari pentru site-ul HirTv.AGERPRES
]]>
frontpage Mon, 15 Oct 2018 10:41:42 +0000
Dr. Cristian Andrei: Bolile psihice explodează; legislaţia în domeniu să recunoască faptul că afecţiunile psihice sunt în creştere http://www.bucharestherald.com/health/36-health/59489-2018-10-15-13-54-56 http://www.bucharestherald.com/health/36-health/59489-2018-10-15-13-54-56 Specialişti în sănătate mintală doresc ca legislaţia actuală în domeniu să recunoască faptul că bolile psihice reprezintă o problemă în creştere şi mai importantă decât bolile fizice, care survin la serviciu, atrăgând atenţia că unul din patru români are o problemă de sănătate mintală.

"Schimbările legislative sunt din următoarele zone, din zona recunoaşterii problemei de sănătate mintală ca fiind în creştere, şi nu o chestiune speculativă minoră; este mai importantă astăzi decât bolile fizice care survin la serviciu. Recunoaşterea curentelor moderne, aceste fenomene noi care au apărut în România - munca la distanţă prin internet şi munca prin migraţie. (...) Integrarea în muncă a celor care au deja probleme de sănătate mintală - (...) angajatorii trebuie să aibă cultura omului care are unele dificultăţi, dar nu dificultăţile contează, ci ceea ce omul ştie să facă. Mai cerem să fie introdusă în legea sănătăţii mintale şi ideea că o tulburare mintală este la îndemâna oricărui român - unul din patru români are o problemă de sănătate mintală. Acest lucru nu este o ruşine, (...) este un fenomen de care trebuie să ne ocupăm deschis. (...) Sănătatea mintală este a fiecăruia dintre noi şi, cu cât avem o muncă mai pretenţioasă, cu atât suntem mai predispuşi", a declarat medicul neuropsihiatru Cristian Andrei, la Conferinţa naţională "Sănătatea mintală la locul de muncă".

El a precizat că bolile fizice, cum ar fi ulcerul, bolile de inimă, chiar şi unele boli neurologice, boli metabolice, pot fi controlate astfel încât să rămână constante ca incidenţă în funcţie de meserie, dar bolile psihice cresc, explodează.

"Astăzi, viaţa profesională a acumulat atât de mult din viaţa unei persoane încât se pune problema să munceşti de acasă şi nimeni nu controlează această muncă de acasă. Sunt tineri care muncesc online pentru cineva din Australia sau SUA şi habar nu are nimeni din societatea românească cât stă acel tânăr pe calculator. Tânărul munceşte 12 - 14 ore şi protecţie pentru el nu există din punct de vedere al sănătăţii mintale la locul de muncă. Alt fenomen care se întâmplă este faptul că o mamă care are trei copii se duce şi munceşte în Germania, în Marea Britanie sau Spania şi nimeni nu ştie câte ore de muncă face această femeie, ce impact are această viaţă asupra copilului de acasă, ce se întâmplă cu acest copil din punct de vedere emoţional", a arătat dr. Cristian Andrei.

El atrage atenţia decidenţilor că traficul de muncă este intens şi nu mai este controlat.

Pe de altă parte, doctorul Theodor Hărătău, director executiv Fundaţia Romtens, a susţinut că angajatorii români, atunci când sunt confruntaţi cu o problemă de sănătate mintală gravă pe care o are unul dintre angajaţi, abordarea lor este pur individuală, nu îşi doresc măsuri colective.

"Angajatorii îşi doresc întotdeauna măsuri cât mai limitate, eventual adresate unei singure persoane sau unui număr extrem de limitat de persoane. Abordare care vine în contradicţie cu tot ceea ce înseamnă bune practici europene, care nu mai sunt ghiduri, în anumite ţări sunt deja legiferate, la noi nu. (...) Noi, ca fundaţie, am adus foarte multe programe dinspre fonduri structurale, unde au fost şi sunt în continuare disponibile programe adresate întreprinderilor, angajaţilor, managerilor (...) şi de câte ori vine vorba despre partea de sănătate mintală o refuză, chiar dacă nu trebuie să plătească. Ceea ce trebuie să pună un semn de întrebare", a punctat dr. Hărătău.

În context, senatorul ALDE Dorin Bădulescu, preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, a spus că specialiştii trebuie să vină cu o iniţiativă în domeniul sănătăţii mintale. "Sănătatea mintală a angajaţilor trebuie să se concretizeze într-o lege a prevenţiei, o lege care să fie prezentă în toate politicile publice, strategiile, programele naţionale, fie că e din mediul public fie că e din mediul privat", a spus senatorul. El a lansat în discuţie şi ideea ca în viitorul apropiat ziua de muncă să fie de şase ore sau să se introducă o zi de muncă la domiciliu pe săptămână. AGERPRES]]>
frontpage Mon, 15 Oct 2018 05:53:35 +0000
Studiu: Vitamina A administrată în exces poate provoca fragilizarea oaselor http://www.bucharestherald.com/health/36-health/59485-2018-10-09-15-09-28 http://www.bucharestherald.com/health/36-health/59485-2018-10-09-15-09-28 Consumul unei cantităţi exagerate de vitamina A poate contribui la reducerea densităţii osoase, conform unui studiu clinic efectuat pe şoareci de o echipă de oameni de ştiinţă din Suedia, citat marţi de Xinhua.

Cercetarea, publicată în cel mai recent număr al Journal of Endocrinology, a relevat că un aport susţinut de vitamina A, la niveluri cu 4,5 - 13 ori mai mari decât doza zilnică recomandată (DZR) pentru oameni a provocat o fragilizare semnificativă a oaselor.

Concluziile sugerează că este nevoie de precauţie în ceea ce priveşte suplimentarea dietei cu vitamina A, un nutrient esenţial, important în cadrul a numeroase procese biologice, inclusiv pentru creştere, imunitate şi funcţionarea organelor.

Corpul uman nu poate produce vitamina A, însă o alimentaţie sănătoasă, care include carne, produse lactate şi legume ar trebui să fie suficientă pentru satisfacerea nevoilor nutriţionale.

Studii anterioare realizate pe şoareci au demonstrat că excesul de vitaminei A pe termen scurt, la echivalentul a 13 până la 142 de ori faţă de DZR pentru oameni are ca rezultat reducerea densităţii osoase şi creşterea riscului de fracturi după doar una sau două săptămâni de administrare.

Acest studiu este primul care ia în considerare efectele pe termen lung ale unor doze mai mici de vitamina A, mai apropiate de cele consumate de persoanele care îşi administrează suplimente.

În cadrul acestui studiu, Ulf Lerner şi colegii săi de la Universitatea Göteborg, au notat că şoarecii care au primit doze mici de vitamina A, echivalente cu o cantitate cu 4,5 până la 13 ori mai mare decât DZR pentru oameni, pe o perioadă mai lungă de timp, au prezentat o fragilizare a oaselor după doar opt zile de administrare, proces ce a progresat pe perioada celor zece săptămâni de studiu.

O dietă echilibrată este suficientă pentru satisfacerea nevoilor de vitamina A ale corpului, au menţionat autorii cercetării. AGERPRES
]]>
frontpage Tue, 09 Oct 2018 12:07:08 +0000
Studiu: Fumatul, cauza principală în 85% dintre cazurile de cancer pulmonar din Israel http://www.bucharestherald.com/health/36-health/59486-2018-10-09-15-37-48 http://www.bucharestherald.com/health/36-health/59486-2018-10-09-15-37-48 85% dintre cazurile de cancer pulmonar din Israel ar fi putut fi prevenite prin evitarea fumatului, relevă o nouă cercetare publicată luni de Ministerul Sănătăţii şi Israel Cancer Association, citată de Xinhua.

Studiul demonstrează că 2.104 de decese asociate tumorilor maligne pulmonare dintre cele 2.482 de noi cazuri diagnosticate în anul 2015 în Israel ar fi fost prevenite prin evitarea fumatului.

De asemenea, fumatul este responsabil de 46% dintre cancerele de vezică urinară din Israel, de 18% dintre cele de stomac, de 16% dintre cancerele renale şi de 13% dintre cazurile de cancer pancreatic.

Prin evitarea fumatului în fiecare an ar fi posibilă prevenirea decesului a 3.578 de persoane din această ţară, conform cercetării. AGERPRES]]>
frontpage Tue, 09 Oct 2018 12:05:34 +0000
Coroana Regală a României va fi expusă în Centrul Vechi pe perioada Festivalului Naţional de Teatru http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59483-2018-10-03-10-14-27 http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59483-2018-10-03-10-14-27 Coroana Regală a României va fi expusă la Bucureşti în perioada desfăşurării Festivalului Naţional de Teatru, în Sala "Memorie" a HUB-ului FNT din Centrul Vechi al Capitalei (Hanul Gabroveni), informează UNITER într-un comunicat .

Ceremonia de depunere a Coroanei Regale a României spre vizionare publică va avea loc în data de 20 octombrie, de la ora 13,00.

Publicul va avea posibilitatea să admire măiestria lucrăturii şi frumuseţea detaliilor Coroanei Regale în perioada 21 - 28 octombrie, între orele 10,00 şi 19,00, informează organizatorii.

"În an centenar, avem onoarea să găzduim cel mai de preţ simbol al Independenţei şi al Unirii României, precum şi bucuria să oferim publicului bucureştean ocazia unică de a admira, între 20 şi 28 octombrie, acest simbol al tuturor românilor: Coroana Regală. Această Coroană este cea care l-a însoţit în decembrie anul trecut pe Majestatea Sa Regele Mihai pe ultimul său drum, de la Castelul Peleş din Sinaia, oprindu-se un moment sub Arcul de Triumf, la Palatul Regal din Capitală şi mai apoi la Necropola Regală de la Curtea de Argeş. În 20 octombrie 2018, Coroana Regală a României va lua din nou drumul Bucureştilor unde va fi întâmpinată cum se cuvine, pentru a fi aşezată în inima Festivalului Naţional de Teatru - la HUB-ul de la Hanul Gabroveni, care devine în acest an locul principalelor evenimente ce însoţesc cea de-a 28-a ediţie a FNT. Prezenţa Coroanei Regale în Festival constituie, în an centenar mai mult decât oricând, un simbol al spiritului României moderne, al curajului, demnităţii, rezistenţei şi unităţii românilor", precizează sursa citată.

Potrivit UNITER, coroana nu este una "obişnuită", confecţionată din aur sau alte metale preţioase, menită doar să împodobească fruntea unui monarh. "La dorinţa Regelui Carol I, aceasta a fost făurită (după schiţele lui Theodor Aman) din oţelul unui tun care a fost capturat în bătălia de la Plevna, în timpul asaltului redutei Griviţa, în data de 30 august 1877. După recunoaşterea Independenţei, Carol I a fost încoronat Rege al României, pe 10 mai 1881", se mai arată în comunicat.

Coroana de Oţel, care astăzi e păstrată la Muzeul Naţional de Istorie a României, a fost purtată de Regele Ferdinand I, în momentele Marii Uniri de la Alba Iulia, dar şi de către Regele Mihai, la a doua sa încoronare, pe 6 septembrie 1940. În decembrie 2017, simbolul Coroanei i-a stat alături ultimului Rege al României pe întreg parcursul ceremoniilor funerare. Emoţia şi căldura zecilor de mii de români din întreaga ţară care au participat la aceste momente stau mărturie spiritului de "a rămâne împreună" - o îndatorire şi un mesaj pe care Majestatea Sa Regele Mihai le-a păstrat cu nobleţe întreaga sa existenţă, precizează comunicatul.

"Mulţumind Muzeului Naţional Peleş şi Casei Regale a României pentru cinstea de a ne fi încredinţat această nepreţuită emblemă a istoriei noastre, Festivalul Naţional de Teatru îşi face astfel o datorie de onoare să găzduiască şi să prezinte întru aducere aminte acest simbol rămas viu", se arată în comunicat.

A 28-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru se va desfăşura la Bucureşti între 19 şi 29 octombrie şi este dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu. Ediţia din acest an a FNT se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României

]]>
frontpage Wed, 03 Oct 2018 07:12:16 +0000
Premierul Dăncilă, în Parlamentul European: România este divizată, iar eu vreau să fie unită http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59481-2018-10-03-10-02-42 http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59481-2018-10-03-10-02-42 Prim-ministrul Viorica Dăncilă a afirmat miercuri, în plenul Parlamentului European, că România este divizată şi că ea îşi doreşte ca ţara noastră "să fie unită".

"România este divizată, iar eu vreau ca România să fie unită, dar trebuie să avem grijă de un lucru. (...) Da, avem dialog, dar să nu încercăm, indiferent de grupul politic, să ne învrăjbim unii pe alţii. Împreună trebuie să desenăm, să creionăm viitorul Uniunii Europene începând cu anul viitor. Haideţi să vedem lucrurile care ne unesc şi să lăsăm la o parte lucrurile care ne divizează. Ceea ce avem de îndreptat vom îndrepta. Vom avea dialog. Sunt dispusă dialogului", a transmis Dăncilă, în răspunsurile la întrebările adresate în timpul dezbaterii de miercuri din Parlamentul European care a avut ca subiect ţara noastră.

Premierul Dăncilă i-a spus europarlamentarului Monica Macovei că îi cunoaşte "dezinformările".

"Doamna Macovei, ştiu despre dezinformările dumneavoastră. Acest Guvern pe care îl criticaţi atât de des a adus o creştere economică de 7%, a crescut nivelul de trai al românilor şi, de aceea, românii îl iubesc. Nu vă face cinste să aduceţi lupta politică internă în Parlamentul European, este o lipsă de respect faţă de poporul român", a susţinut Dăncilă.

Ea i-a transmis europarlamentarului Laurenţiu Rebega că nu este corect pentru români că acesta aduce lupta politică în PE.

"Domnul Rebega, nu aduceţi lupta politică în Parlamentul European. Nu este corect faţă de români. Poate ar trebui să vă gândiţi că aţi candidat pe listele Partidului Social Democrat, dar nu vă judec eu, pentru că nu am dreptul, vă vor judeca cei care v-au susţinut şi pe care acum i-aţi dezamăgit", a afirmat Dăncilă. AGERPRES]]>
frontpage Wed, 03 Oct 2018 07:01:44 +0000
Valentin Popa: Limba română este în pericol în clasele minorităţilor naţionale http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59484-2018-10-03-10-37-10 http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59484-2018-10-03-10-37-10 Fostul ministru al Educaţiei Valentin Popa consideră că limba română este în pericol în clasele minorităţilor naţionale, apreciind că parlamentarii ar trebui să se documenteze înainte de a vota o ordonanţă care prevede predarea limbii române de către cadrele didactice de la clasele respective.

"Da. Pentru că am constatat-o cu urechile mele. Am adresat întrebări simple pentru copii. Am auzit un deputat spunând că le-am adresat întrebări pentru adulţi. Mă întreb dacă salutul 'La revedere!' o fi pentru adulţi, că n-au putut răspunde nici la salutul 'La revedere!'", a spus Popa, miercuri, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări despre cunoştinţele de limba română în clasele minorităţilor naţionale.

Fostul ministru apreciază drept "îngrozitor ca după cinci, şase ani de zile de limbă română, câte patru ore pe săptămână, să nu poţi avea un minim dialog şi să spui că acest sistem trebuie conservat mai departe".

"Nu verifică chiar nimeni ce se întâmplă la aceste clase? Îi invit pe toţi parlamentarii care vor trebui să aprobe aceste ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, înainte de a le aproba, să meargă în clasele respective şi să vorbească ei înşişi cu elevii respectivi, să vadă care este nivelul de cunoaştere a limbii române. Şi apoi să voteze. În cunoştinţă de cauză", a mai spus Valentin Popa.

El a precizat că a testat astfel trei clase, de a V-a şi a VI-a, cu predare în limbile minorităţilor, cu prilejul deschiderii anului şcolar.

Valentin Popa a demisionat săptămâna trecută din funcţia de ministru al Educaţiei.

Predarea limbii române în învăţământul primar la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale se va face de către cadrele didactice de la clasele respective, a aprobat, săptămâna trecută, prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul. AGERPRES]]>
frontpage Wed, 03 Oct 2018 06:36:08 +0000
Dăncilă, în Parlamentul European despre mitingul din 10 august: Nu pot accepta ca Jandarmeria să fie acuzată de acţiuni practicate în Europa http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59482-2018-10-03-10-06-22 http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59482-2018-10-03-10-06-22 Prim-ministrul Viorica Dăncilă a afirmat miercuri, în plenul Parlamentului European, că Jandarmeria Română este acuzată că a intervenit în 10 august, la Bucureşti, în cazul unui miting neautorizat, premierul subliniind că nu poate accepta "sub nicio formă" ca această instituţie să fie acuzată pentru "acţiuni şi proceduri practicate peste tot în Europa".

"Despre mitingul din 10 august voi spune doar câteva cuvinte. Văd că este acuzată Jandarmeria Română pentru că a intervenit la un miting neautorizat, împotriva unor manifestanţi violenţi, care au încercat să ocupe clădirea Guvernului. Nu am văzut aceeaşi poziţie faţă de evenimentul de săptămâna trecută de la Bruxelles sau faţă de alte mitinguri din Franţa, Spania, Germania, Marea Britanie, când forţele de ordine au intervenit cu exact aceleaşi mijloace şi cu aceleaşi proceduri ca cele folosite în România. Nu pot accepta sub nicio formă ca Jandarmeria Română să fie acuzată de acţiuni şi proceduri practicate peste tot în Europa", a declarat Dăncilă la dezbaterea de miercuri din Parlamentul European, care are ca subiect ţara noastră.
 
Totodată, şefa Guvernului a cerut să nu îi fie interzis României ceea ce este permis în alte state ale Uniunii Europene.

"În final, vă cer următorul lucru: nu îi interziceţi României ceea ce este permis în alte state ale Uniunii şi nu permiteţi ca în România să se întâmple lucruri de neacceptat în alte state membre. Vrem să vă fim parteneri, dar vrem să vă fim parteneri egali. Nimeni, niciodată, nu va putea întoarce România din parcursul său european", a mai afirmat Dăncilă.

AGERPRES]]>
frontpage Wed, 03 Oct 2018 06:04:57 +0000
Senat: Iniţiativa cetăţenească privind redefinirea familiei, adoptată în plen; referendum pe 7 octombrie http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59480-2018-09-12-09-04-20 http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59480-2018-09-12-09-04-20 Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a fost adoptată marţi în plenul Senatului.

Iniţiativa cetăţenească, pentru care era necesară susţinerea a cel puţin două treimi din numărul senatorilor, a fost votată prin vot nominal, exprimându-se 107 senatori "pentru" şi 13 "contra" (USR). Şapte senatori s-au abţinut (de la PNL şi UDMR).

Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie, "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

Pe 1 septembrie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, anunţa că referendumul pentru familie va fi organizat pe 7 octombrie.

De asemenea, plenul Senatului a dat un vot pozitiv şi pentru cele două amendamente adoptate de către Camera Deputaţilor la propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei. Senatorul Şerban Nicolae (PSD) a precizat că este vorba despre amendamente de natură tehnică.

"Faţă de iniţiativă au fost două amendamente la nivelul Camerei, care nu se referă la textul în sine, al articolului 48, ci sunt de tehnică normativă. Şi anume, faţă de articolul unic, aşa cum a fost supus el dezbaterii Camerei Deputaţilor iniţial, au fost introduse articolele I şi II. Articolul I a detaliat faptul că actuala Constituţie a fost revizuită prin Legea 429/2003, aprobată prin referendumul naţional organizat în zilele de 18-19 octombrie 2003. Iar articolul II arată că revizuirea Constituţiei se supune aprobării prin referendum organizat potrivit dispoziţiilor articolului 151 din Constituţia României, republicate", a explicat preşedintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc.

În debutul dezbaterilor, Iuliana Scântei (PNL) a declarat că proiectul este "viciat pe procedură" şi că, indiferent de votul acordat în Senat, procedura nu este conformă cu Legea fundamentală. Ea a cerut convocarea Birourilor permanente reunite ale celor două Camere, pentru a stabili că în dezbaterea acestei iniţiative Senatul este prima Cameră sesizată.

"Pe 21 iulie 2017, în urma unei modificări a Regulamentului Senatului, iniţiată de senatorul Şerban Nicolae, proiectul iniţiativei de revizuire a Constituţiei, depus în anul 2016 în Senatul României, a fost transmis, printr-o desesizare inventată sub aspect procedural, către Camera Deputaţilor. Poate că dacă lucrurile ar fi rămas aşa, nu am mai fi comentat azi procedura. Dar CCR a pronunţat decizia 431 din 21 iunie 2017, în care a invalidat această invenţie juridică (...), a spus că procedura corectă pentru a vota această iniţiativă: trebuie exercitat prin vot, la Camera întâi sesizată în 2016, care a fost Senatul României, şi apoi la Camera următoare", a spus ea.

Şerban Nicolae (PSD) a arătat că în cazul modificării Constituţiei nu se aplică procedura utilizată în cazul legilor organice sau ordinare.

"În acord cu decizia CCR, nu suntem în situaţia de primă Cameră sesizată şi Cameră decizională. Camerele se pronunţă în mod egal, iar în cazul în care s-ar fi adoptat forme diferite în legătură cu propunerea de revizuire a Constituţiei, atunci s-ar fi ajuns la mediere. (...) În textul constituţional se spune că proiectul sau propunerea de revizuire se aprobă de Camera Deputaţilor şi de Senat, ordinea fiind dată de textul constituţional, această enumerare fiind una care poate să indice o anumită ordine fără ca una dintre camere să aibă drepturi superioare celeilalte", a declarat el.

Nicoleta Pauliuc (PNL) şi-a exprimat susţinerea pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, arătând că "în mod tradiţional, familia a fost constituită din oameni care şi-au unit destinele pentru a trece mai uşor, împreună, peste greutăţile vieţii".

"Aşa am văzut în copilărie, în satul natal, aşa i-am pomenit pe bătrâni, pe bunici şi părinţii mei, care şi-au crescut cum se cuvine copiii, pentru că asta înseamnă tradiţie, nu-i aşa? Avalanşa de informaţii oferită de era digitală face ca tradiţiile să fie uitate, modificate sau abandonate. Tot mai des asistăm în public la contestarea unor obiceiuri adânc împământenite în conştiinţa naţională, la devieri de la datini şi credinţe care diluează trăsăturile specifice ale neamului românesc. Este datoria noastră să redăm demnitatea acestei instituţii fundamentale a oricărei societăţi: familia. Căsătoria nu exclude deloc alte forme de comuniune, doar le separă", a precizat ea.

Şerban Nicolae a declarat că prin modificarea Constituţiei nu se vor crea discriminări faţă de familiile monoparentale. El a adăugat că procrearea se poate realiza doar între un bărbat şi o femeie.

"Trei miliarde de bărbaţi fără o femeie nu pot procrea. Patru miliarde de femei fără un bărbat nu pot procrea. Şi asta nu e o chestiune pe care să o fixăm noi prin Constituţie, printr-o lege dată de Parlament. Este o lege naturală, este o lege care vine din Creaţie. Eu mărturisesc faptul că eu cred că există Dumnezeu şi că el are rol creator. Nu cred în teoria unei mari explozii. Să nu vă supăraţi pe mine, nu am întâlnit nicăieri în lume, în nicio ipostază, o explozie care să fie creat ceva, în afară de haos", a spus el.

Daniel Zamfir (ALDE) şi-a exprimat convingerea că în cazul acestei propuneri legislative grupurile parlamentare nu trebuie să stabilească modul în care se votează.

"ALDE, un partid profund liberal şi democrat, nu a impus şi nu va impune cum să voteze vreun parlamentar. (...) La nivel personal vă spun cu toată convingerea că voi vota pentru acest proiect de lege, aşa cum îmi spune mie conştiinţa", a declarat el.

Vlad Alexandrescu (USR) a apreciat că în cadrul campaniei pentru modificarea Constituţiei nu s-a vorbit despre "importanţa şi iubirea familiei, ci despre pericole închipuite şi vrăjmaşi imaginari". El a adăugat că modificarea Constituţiei şi referendumul reprezintă "un demers populist, acaparat de politicieni" în goana după legitimitatea pe care şi-au pierdut-o.

"Pentru USR este clar că nu familia şi nici tradiţiile nu contează pentru voi. Tot ce vreţi este să vă faceţi campanie pe spatele acestui referendum. L-aţi amânat de atâtea ori şi v-aţi hotărât să îl organizaţi tocmai acum, ca să distrageţi atenţia societăţii de la legile justiţiei, de la modificarea Codurilor penale. (...) USR votează împotriva modificării Constituţiei, pentru că este inacceptabil să divizăm acum societatea românească. Suntem de acord să creăm o societate de oameni demni, care să se respecte unii pe alţii şi vrem să contribuie fiecare după mijloacele şi puterile lor la ridicarea României din starea în care a fost adusă de decenii de dictatură şi umilinţă", a susţinut el.

Titus Corlăţean (PSD) a subliniat că este vorba despre o iniţiativă civică şi a negat ipoteza că PSD ar fi "confiscat" acest demers. El a adăugat că opoziţia faţă de organizarea unui referendum este un lucru "profund nedemocratic".

"De ce un referendum? Pentru că este legal, constituţional şi reflectă competenţa naţională în materia legiferării privind familia şi căsătoria. Nu este o competenţă comunitară. Nu este o competenţă care să ţină de UE, este o competenţă naţională. A se vedea şi recentul aviz adoptat de Curtea de Justiţie a UE", a adăugat el.

Liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Atilla, a explicat că având în vedere unele deficienţe ale textului legislativ, care puteau fi corectate, unii senatori UDMR s-au abţinut de la vot.

"Este un text care nu este perfect, dar este un text mai bun decât cel actual. În prevederile actuale ale Constituţiei, la art 48 alin. 1, avem un text defectuos, pe care iniţiativa (...) reuşeşte să-l îmbunătăţească, dar nu rezolvă toate problemele (...) Toţi senatorii UDMR sunt de acord cu definiţia căsătoriei în sensul în care aceasta să fie consfinţită, încheiată între un bărbat şi o femeie. Există însă deficienţe în formularea acestui text (...) Se pune un semne de egalitate între noţiunile familie şi căsătorie, ceea ce este greşit. (...) Oare nu există familie când o femeie, rămasă singură din diferite motive, îşi creşte copiii? Noi credem că există familie (...). Trebuia să se stabilească foarte clar statutul familiei, căsătoriei, concubinajului, a relaţiilor între aceste noţiuni şi efectele fiecăruia", a spus Cseke Atilla. AGERPRES]]>
frontpage Wed, 12 Sep 2018 06:03:11 +0000
Popa: Toaletele din curtea şcolilor trebuie să dispară până în 2020 http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59479-2018-09-11-09-29-50 http://www.bucharestherald.com/dailyevents/41-dailyevents/59479-2018-09-11-09-29-50 Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, i-a invitat luni pe primari să acceseze fonduri pentru rezolvarea problemelor la şcoli care ţin de lipsa autorizaţiilor ISU de securitate la incendiu şi a subliniat că, până în 2020, trebuie să dispară toaletele din curtea unităţilor de învăţământ.

"Educaţia este o prioritate naţională şi, sigur, toţi primarii sunt invitaţi să aplice proiecte în acest sens. Sunt mulţi bani necesari pentru a remedia toate aceste aspecte şi nu e singurul aspect de remediat. Şi toaletele în curte trebuie să dispară până în anul 2020, aşa cum a decis doamna prim-ministru", a afirmat Valentin Popa la Sândominic, unde a participat la deschiderea anului şcolar.

El a subliniat că prezenţa sa în judeţ, în prima zi de cursuri, are legătură cu prioritatea mandatului său, respectiv egalitatea de şanse între elevii din mediul urban şi cel rural, între elevii români şi cei care învaţă în limbile minorităţilor naţionale.

În discursul susţinut la Şcoala Gimnazială "Marton Aron" din localitatea Sândominic, ministrul Educaţiei a precizat că, în acest an, au fost tipărite, la Editura Didactică şi Pedagogică, 153 de titluri pentru şcolile care predau în limbile minorităţilor naţionale, 26 dintre acestea nemaifiind editate niciodată în ultimii 20 ani.

Totodată, Popa a menţionat că, în premieră, în 2018, au fost asigurate locuri bugetate separate pentru accesul în învăţământul superior al absolvenţilor din mediul rural şi a făcut referire la un "proiect de suflet", la care lucrează de mai multe luni.

"Trebuie să asigurăm şi investiţii în mediul rural, de aceea lucrez, de mai bine de şase luni, la un proiect de suflet, care să asigure salarii mai mari profesorilor care aleg să predea ore aflate în normele vacante în regim de plata cu ora în mediul rural. Este necesară o motivaţie financiară suplimentară, ca să asigurăm cele mai bune cadre didactice şi pentru mediul rural. Acest proiect care este cel mai mare din istoria Ministerului, pentru 200 milioane de euro, va asigura cel puţin 50000 de burse elevilor din gimnaziu, din mediul rural, burse semestriale, consistente, de 1500 până la 2000 de lei, cu condiţia să nu aibă absenţe, să promoveze şi să se claseze cât mai sus într-un clasament al notelor. Pe lângă investiţia în cadre didactice şi elevi, directă, dorim să investim prin acest proiect şi în dotarea şcolilor din mediul rural, asigurând pachete educaţionale şcolilor (...) pentru dotarea laboratoarelor de fizică, chimie, biologie geografie, sau IT", a spus ministrul Educaţiei.

Acesta şi-a exprimat speranţa că, prin acest proiect, se va reduce considerabil abandonul şcolar şi vor fi motivaţi atât elevii cât şi profesorii pentru a creşte nivelul calităţii educaţiei şi în mediul rural.

Ministrul Educaţiei Naţionale a participat la ceremonia de deschidere a anului de învăţământ la Colegiul Naţional "Octavian Goga" din Miercurea Ciuc şi la Şcoala Gimnazială "Marton Aron" din comuna Sândominic. AGERPRES]]>
frontpage Tue, 11 Sep 2018 06:28:15 +0000
Ministrul de interne al Germaniei, Horst Seehofer: Imigraţia, "mama tuturor problemelor" http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59477-ministrul-de-interne-al-germaniei-horst-seehofer-imigraia-qmama-tuturor-problemelorq http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59477-ministrul-de-interne-al-germaniei-horst-seehofer-imigraia-qmama-tuturor-problemelorq Ministrul de interne al Germaniei, conservatorul bavarez Horst Seehofer, a lansat critici dure la adresa imigraţiei în Germania, părând să ia apărarea manifestanţilor de extremă dreapta de la Chemnitz, informează joi mai multe publicaţii germane, citate de AFP.

Mare adversar al politicii promovate de cancelarul federal, Angela Merkel, pentru primirea de refugiaţi, Horst Seehofer a susţinut în marja unei reuniuni a partidului său, Uniunea Creştin-Socială (CSU), că imigraţia este "mama tuturor problemelor" în Germania, relatează publicaţiile Bild şi Die Welt.

Ministrul, la originea unei grave crize guvernamentale în iunie-iulie, a declarat de asemenea că înţelege de ce oamenii se revoltă ca la Chemnitz, după uciderea în 25 august a unui bărbat de 35 de ani în acest oraş din fosta Republică Democrată Germană (RDG), crimă pentru care doi refugiaţi irakian şi sirian au fost plasaţi în detenţie provizorie. Acest lucru nu face din oameni furioşi nişte nazişti, a declarat el, potrivit aceleiaşi surse de informaţie.

"În primul rând, a avut loc o crimă brutală", a mai spus el, dând asigurări că dezbaterile ulterioare au ocultat punctul de plecare al marşurilor extremei drepte.

Oraşul Chemnitz a fost, ca urmare a acestei crime, scena unor manifestaţii ale extremei drepte, dintre care unele au degenerat în violenţe, în special împotriva străinilor.

Aceste violenţe au şocat Germania, în timp ce extrema dreaptă, relansată printr-un discurs anti-Merkel şi anti-islam, este în plin avânt după sosirea în această ţară, în 2015-2016, a peste un milion de solicitanţi de azil.

La rândul său, Angela Merkel, care a criticat "ura de pe străzi", urmează să întreprindă în curând o vizită la Chemnitz.

Declaraţiile lui Horst Seehofer intervin în condiţiile în care partidul său va participa la 14 octombrie la alegeri regionale de mare risc în Bavaria. CSU este ameninţată să-şi piardă majoritatea absolută, în timp ce extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) ar putea înregistra un rezultat important.

Horst Seehofer, care a declarat în repetate rânduri că islamul nu face parte din Germania, s-a aflat la originea unei grave crize politice, după ce a lansat la sfârşitul lui iunie un ultimatum Angelei Merkel, pentru accelerarea expulzărilor de migranţi deja înregistraţi spre alte ţări europene. În final, el a acceptat să revină în guvern, la finalul unui conflict care ameninţa cu implozia coaliţiei guvernamentale între conservatori şi social-democraţi. AGERPRES

]]>
frontpage Thu, 06 Sep 2018 18:31:11 +0000
Rusia susţine că 'ucide şi va ucide terorişti' la Idlib şi oriunde în altă parte în Siria http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59478-2018-09-06-21-36-37 http://www.bucharestherald.com/worldnews/43-worldnews/59478-2018-09-06-21-36-37 Rusia 'ucide şi va ucide terorişti' fie la Idlib, ultimul bastion al insurgenţilor asupra căruia planează spectrul unei ofensive a regimului, fie oriunde în altă parte în Siria, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova, citată de AFP.

'Am ucis, ucidem şi vom ucide terorişti (...). Şi nu contează dacă ei se află la Alep, Idlib sau oriunde în altă parte în Siria', a afirmat Zaharova, citată de agenţiile de presă ruse. 'E vorba de securitatea noastră', a adăugat ea.

Patru avioane ale armatei ruse au bombardat marţi ţinte ale grupării Hayat Tahrir al-Sham, fosta ramură siriană a Al Qaida, în regiunea Idlib, ultimul bastion important al insurgenţilor în nord-vestul Siriei.

Regimul de la Damasc se ambiţionează să recucerească această regiune, dominată în proporţie de 60% de către gruparea Hayat Tahrir al-Sham (fostul Front Al-Nusra) şi unde sunt prezente şi o mulţime de facţiuni rebele.

Sute de civili părăsesc în grabă provincia Idlib, încercând să caute refugiu mai la nord, de teama unui asalt al forţelor guvernamentale, informează joi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit căruia sud-estul Idlib a fost vizat joi dimineaţă de loviturile de artilerie ale regimului sirian.

În cazul unei ofensive, ONU şi comunitatea internaţională se tem de o catastrofă umanitară de o amploare fără precedent în provincia Idlib, unde trăiesc aproximativ trei milioane de locuitori, dintre care jumătate sunt persoane strămutate, potrivit ONU.

Aceste declaraţii ale diplomaţiei ruse survin în ajunul unui summit la care vor participa vineri la Teheran preşedinţii Iranului, Rusiei şi Turciei, ţări care îi sprijină pe principalii protagonişti ai conflictului sirian.AGERPRES

]]>
frontpage Thu, 06 Sep 2018 15:34:17 +0000
Consiliul Naţional Secuiesc: Dacă România nu va fi un stat de drept, nu va apuca aniversarea a 200 de ani de existenţă http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59476-2018-08-30-18-01-32 http://www.bucharestherald.com/politics/34-politics/59476-2018-08-30-18-01-32 Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Sfântu Gheorghe, că în data de 18 noiembrie va organiza în acest oraş Marea Adunare de Centenar a Secuilor, în care va fi transmis mesajul că secuii nu renunţă la lupta pentru autonomie, iar dacă România nu se democratizează şi nu va fi un stat de drept, nu va mai apuca aniversarea a 200 de ani de existenţă.

"Marea adunare secuiască de centenar este un eveniment care se adresează şi viitorului, respectiv va conferi un nou impuls luptei pentru autonomie. Autonomia este o instituţie a libertăţii, un cadru al instituţiilor educaţionale, economice şi culturale proprii (...) Să transmitem Bucureştiului că secuii nu renunţă la lupta pentru autonomie! Iar autorităţilor publice româneşti, care se luptă unele cu altele, le transmitem: dacă România nu va fi un stat democratic, dacă nu va fi un stat de drept, nu va apuca aniversarea a 200 de ani de existenţă! Secuimea solicită ordine constituţională şi stat de drept, iar în interiorul acestora, autonomie teritorială. Autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc este o condiţie prealabilă pentru reconcilierea româno-maghiară şi o condiţie prealabilă pentru stabilitatea în regiune. Să exprimăm acest mesaj la Sfântu Gheorghe, la 18 noiembrie 2018", se arată în apelul CNS, remis presei.

În privinţa conţinutului acestui apel, Izsak Balazs a precizat, pentru AGERPRES, că CNS doreşte ca România să devină un stat de drept şi că "obiectivele noastre de viitor se pot realiza numai atunci dacă este respectat cadrul constituţional, dacă autorităţile publice respectă cadrul constituţional, asta este condiţia premergătoare a statului de drept".

"E o traducere corectă, asta am scris. Este un avertisment de bună intenţie (...) Vrem ca România să devină un stat de drept şi calea spre realizarea unui stat de drept eu cred că trebuie să treacă printr-o consultare publică a situaţiei de acum. Sunt convins că dacă cetăţenii României sunt întrebaţi la un referendum dacă vor ca România să fie condusă de legi, majoritatea ar semna acest lucru. Şi toate consecinţele ce decurg de aici", a argumentat Izsak Balazs.

Acesta a adăugat că în România toate instituţiile se luptă între ele deşi Constituţia nu permite aşa ceva. Potrivit reprezentantului CNS, autorităţile nu respectă legile, iar România nu îşi respectă angajamentele internaţionale, "ceea ce într-un stat de drept este inimaginabil".

"Atâta timp cât nu se ştie exact care instituţie de cine este condusă, unele poartă culori politice, pluralismul politic se restrânge la forul politic al ţării, care este Parlamentul, dar legile adoptate sunt valabile şi obligatorii pentru toţi. Şi instituţiile publice ale statului trebuie conduse de legi şi nu de grupuri de interese cum se întâmplă astăzi în România, unde se dă o bătălie între instituţii publice nemaiîntâlnită într-un stat de drept (...) Într-adevăr dorim să conştientizăm opinia publică că aceste probleme, care sunt probleme locale, nu este normal ca soluţionarea acestora să se facă de la Bucureşti. În mod sigur dacă Ţinutul Secuiesc ar fi autonom, soluţionarea acestor probleme ar depinde de Consiliul Legislativ al Regiunii Secuieşti, ar fi deja demult rezolvate", a afirmat liderul CNS.

Potrivit lui Izsak Balazs, această comemorare de 100 de ani este foarte importantă, întrucât, în data de 19 noiembrie 2010, la Budapesta, când organizaţia a avut o şedinţă festivă în Parlamentul Ungariei, s-a luat o hotărâre prin care s-a declarat faptul că organizaţia CNS din prezent este continuatorul Consiliului Naţional Secuiesc înfiinţat în 19 noiembrie 1918.

"Între comemorările anuale este deosebit de importantă comemorarea de 100 de ani. Deci la 19 noiembrie 1918 s-a format Consiliul Naţional Secuiesc în Parlamentul Maghiar şi a fost fondat de personalităţi importante de atunci, care desigur erau secui. Anul acesta am hotărât să ţinem această comemorare cu o zi înainte, pentru că este duminică şi vrem să oferim şansa participării pentru cât mai mulţi oameni (...) Avem o declaraţie de centenar care trebuie să cuprindă cele mai importante mesaje ale comunităţii secuieşti (...) Nu este o simplă comemorare, CNS este un organism activ care are o imagine despre viitor, are scopuri bine cunoscute şi de opinia publică română. Anul acesta a fost înaintat, pentru a treia oară, statutul pentru autonomia teritorială a ţinutului secuiesc. Deci noi ne pregătim şi luptăm pentru acest obiectiv, acest scop. Această adunare serveşte şi obiectivul nostru comun", a conchis Izsak Balazs. AGERPRES

]]>
frontpage Thu, 30 Aug 2018 15:00:29 +0000
Fotbal - Liga Campionilor: Cristiano Ronaldo, cel mai bun atacant al sezonului 2017-2018 http://www.bucharestherald.com/sports/45-sports/59475--fotbal-liga-campionilor-cristiano-ronaldo-cel-mai-bun-atacant-al-sezonului-2017-2018 http://www.bucharestherald.com/sports/45-sports/59475--fotbal-liga-campionilor-cristiano-ronaldo-cel-mai-bun-atacant-al-sezonului-2017-2018 Cristiano Ronaldo, fotbalistul portughez transferat în această vară de la Real Madrid la Juventus Torino, este cel mai bun atacant al sezonului 2017-2018 al Ligii Campionilor, a anunţat joi UEFA, cu ocazia tragerii la sorţi pentru grupele viitoarei ediţii a competiţiei.

Contracandidaţii portughezului au fost argentinianul Lionel Messi (FC Barcelona) şi egipteanul Mohamed Salah (Liverpool). Cristiano Ronaldo a ajutat-o în mai pe Real să câştige pentru a treia oară consecutiv Liga Campionilor. Ronaldo fusese desemnat cel mai bun atacant şi în stagiunea precedentă a competiţiei.
AGERPRES]]>
frontpage Thu, 30 Aug 2018 14:54:08 +0000