Front Page Bucharest Herald http://www.bucharestherald.ro/component/content/frontpage Sun, 25 Feb 2018 03:55:18 +0000 Joomla! 1.5 - Open Source Content Management en-gb Transparency International denunţă lipsa eforturilor contra corupţiei în întreaga lume http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59254-2018-02-21-20-20-57 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59254-2018-02-21-20-20-57 Mai mult de două treimi dintre ţările lumii au înregistrat scoruri de sub 50 de puncte din maximum 100 în raportul privind indicele de percepţie a corupţiei (IPC) în 2017, elaborat de organizaţia Transparency International (TI) şi prezentat miercuri la Berlin, relatează dpa şi AFP.

Raportul anual privind indicele de percepţie a corupţiei, elaborat de TI, realizează un clasament al gradului de corupţie în sectorul public aşa cum este perceput de mediul de afaceri şi de experţi independenţi din 180 de state incluse în analiză.

Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă ''foarte corupt'', iar 100 ''deloc corupt''.

Valoarea medie a IPC la nivel mondial este de 43 de puncte, la fel ca anul anterior, iar 69% dintre cele 180 de state analizate au înregistrat scoruri sub 50 de puncte. Regiunea cu cele mai bune rezultate este Europa Occidentală, cu un scor mediu de 66 de puncte. Regiunile cu cele mai proaste rezultate sunt Africa Subsahariană (scor mediu 32), Europa de Est şi Asia Centrală (scor mediu 34).

Nicio ţară nu a obţinut scorul perfect (100), dar topul statelor percepute ca fiind cel mai puţin corupte este condus de Noua Zeelandă, cu 89 de puncte, şi Danemarca, cu 88 de puncte, urmate de Finlanda, Norvegia şi Elveţia, fiecare cu câte 85 de puncte. Este pentru prima dată când la vârful ierarhiei se înregistrează scoruri sub 90 de puncte, ceea ce arată o tendinţă globală de scădere a punctajelor din clasament.

Raportul TI atrage atenţia că majoritatea guvernelor acţionează ''prea lent'' în vederea combaterii corupţiei.

Raportul elaborat de Transparency International face referire şi la relaţia dintre nivelurile de corupţie, protecţia libertăţii presei şi implicarea societăţii civile. Astfel, s-a constatat că aproape toţi jurnaliştii ucişi din 2012 până în prezent şi-au pierdut viaţa într-o ţară cu nivel ridicat de corupţie.

Analiza, care include date provenite de la Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, arată că, în ultimii şase ani, peste 90% dintre jurnaliştii ucişi erau cetăţeni ai unor state al căror scor este de cel mult 45 în IPC. Acest lucru înseamnă că, în medie, în fiecare săptămână un jurnalist este ucis într-o ţară cu un nivel ridicat de corupţie. În plus, unul din cinci jurnalişti care au decedat realizau o investigaţie referitoare la un act de corupţie. Din nefericire, în majoritatea acestor cazuri nu s-a făcut dreptate.

Transparency International a analizat de asemenea şi relaţia dintre nivelurile de corupţie şi libertatea pe care ONG-urile o au în a funcţiona şi a influenţa politicile publice. Analiza, care include date furnizate de World Justice Project, indică faptul că majoritatea ţărilor al căror scor privitor la libertăţile civice este scăzut tind de asemenea să aibă un scor nefavorabil privitor la corupţie.

În vederea elaborării raportului, pentru fiecare stat au fost utilizate între trei şi 16 surse diferite, metodologiile utilizate de acestea fiind revizuite de Transparency International pentru a se asigura că ele îndeplinesc standardele de calitate ale TI. AGERPRES]]>
frontpage Wed, 21 Feb 2018 19:18:11 +0000
Sorina Pintea: Am fost chemată imperativ la o reuniune a miniştrilor din sud-estul Europei privind vaccinarea http://www.bucharestherald.ro/health/36-health/59260-sorina-pintea-am-fost-chemat-imperativ-la-o-reuniune-a-minitrilor-din-sud-estul-europei-privind-vaccinarea http://www.bucharestherald.ro/health/36-health/59260-sorina-pintea-am-fost-chemat-imperativ-la-o-reuniune-a-minitrilor-din-sud-estul-europei-privind-vaccinarea Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat miercuri la Realitatea TV că a fost chemată marţi "imperativ" să participe la o reuniune a miniştrilor din ţările Europei de Sud-Est privind vaccinarea.

"Avem nevoie urgentă de această lege pentru a putea face lucrurile aşa cum trebuie. Ieri am fost chemată imperativ la o reuniune a miniştrilor din ţările din sud-estul Europei privind vaccinarea. Nu am înţeles de ce. Primisem invitaţia pe minister în primele două zile de mandat. Am declinat, am rugat un secretar de stat să îmi ţină locul, dar în final cei de la OMS au insistat să merg şi abia ieri am înţeles de ce. Pentru că este o reală îngrijorare la nivelul OMS faţă de ce se întâmplă în România şi pentru că au apreciat luările mele de poziţie foarte ferme privind pro-vaccinarea. Acolo m-am convins încă o dată că avem absolută nevoie. Mi-a fost ruşine - vă spun încă o dată, sincer - să aflu că alte ţări precum Albania, precum Bulgaria, precum Muntenegru au cifre mult mai bune decât ale noastre şi soluţii mult mai viabile, campanii de promovare agresive, ceea ce noi nu am reuşit să facem până acum", a spus demnitarul.

Sorina Pintea a amintit că în marea majoritate a ţărilor UE vaccinarea este obligatorie.

Reprezentanta MS a afirmat că i-a solicitat directorului regional al OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab, să vină în România şi să prezinte în Parlament un raport.

"Poate eu nefiind medic nu voi putea să conving şi atunci am rugat-o pe directoarea regională a OMS pe Europa, doamna Jakab, să vină în România în Parlament şi să prezinte un raport. Poate ea va fi mai convingătoare", a spus Pintea.

Ea consideră că problema legii vaccinării se va rezolva până la vacanţa parlamentară, în vară.

Referindu-se la gripă, ministrul a declarat că a avut o discuţie cu specialiştii, care i-au spus că România a trecut deja de nivelul maxim şi că probabil săptămâna viitoare va scădea incidenţa acesteia.

"Astăzi am avut discuţii cu specialişti despre acest sezon al gripei şi mi-au spus că deja am trecut de nivelul maxim, săptămâna viitoare probabil că va scădea incidenţa pacienţilor cu viroze şi bolnavi de gripă. Anul acesta au fost achiziţionate un milion de vaccinuri, au rămas în stocuri 80.000 de vaccinuri", a susţinut ministrul sănătăţii.

În ceea ce priveşte imunoglobulina, Pintea a spus că pe 7 martie va avea o întâlnire cu principalii producători.

"Vor mai intra în cursul lunii martie încă 2.000 de fiole, care sper să rezolve, tot momentan, problema. Din iunie, lucrurile se vor schimba puţin în bine", a afirmat Pintea. AGERPRES


]]>
frontpage Wed, 21 Feb 2018 18:52:51 +0000
Codreanu: Numărul localităţilor din Republica Moldova care au adoptat declaraţii de unire cu România a ajuns la 39 http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59259-2018-02-21-20-46-55 http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59259-2018-02-21-20-46-55 Deputatul PMP Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a anunţat miercuri că numărul localităţilor din Republica Moldova care au adoptat în consiliile locale declaraţii de unire cu România a ajuns la 39.

"Aţi văzut probabil acest val de declaraţii de unire cu România din partea comunelor din Republica Moldova. Astăzi avem o nouă declaraţie, am ajuns la 39", a afirmat Codreanu, la dezbaterea intitulată "Basarabia şi Timocul".

Primarii, prezenţi la dezbatere, au explicat cum au ajuns la declaraţia de unire cu România.

"Sunt mândru că sunt aici, că tinerii din Basarabia sunt aici, împreună o să muncim la noi acasă să venim la fraţii noştri fără graniţe, fără batjocură, să trecem Prutul, fără sârmă ghimpată", a afirmat Marcel Snegur, primarul comunei Parcova.

Potrivit lui Codreanu, în Basarabia situaţia este mult mai bună faţă de cea care există în Timoc.

Reprezentanţi ai comunităţilor de români de pe Valea Timocului au solicitat, cu acest prilej, o implicare mai mare a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în sprijinirea lor.

"Statul român nu face suficient pentru a sprijini această comunitate. Instituţiile care ar trebui să se ocupe de românii de pretutindeni, cum este Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, fac foarte puţin prin proiecte care sunt alocate în zona noastră. Noi singuri cu greu ne putem descurca în această situaţie. Noi avem Bucureştiul şi România o ţară mamă. Eu cred că România, ca membră a UE, a NATO are un cuvânt de spus şi poate să susţină comunitatea noastră din Serbia", a spus Predrag Balasevic, liderul Partidului Neamului Românesc din Serbia.

El a arătat că, astăzi, copiii vorbesc limba română din ce în ce mai puţin. "Noi am păstrat limba, deşi niciodată nu am avut şcoală în limba română. Din cauza asta apelăm la parlamentari, la miniştrii care se ocupă de românii de pretutindeni să facă mai mult pentru sprijinirea acestor comunităţi, pentru că la noi situaţia este destul de gravă. Datoria României este să sprijine această comunitate", a adăugat acesta.

"Mi-e frică să nu intrăm pe uşa mică în Europa, fără drepturile noastre, putem să cunoaştem problemele şi să avem toate drepturile noastre dacă ajungem la un nivel nu numai de colaborare şi ajutor din partea Bucureştiului, noi avem nevoie de un parteneriat, Ministerul Românilor de Pretutindeni, ICR, presa românească şi de toate instituţiile româneşti care se ocupă de drepturile românilor", a adăugat şi Duşan Pravulovic.

Deputatul PMP Constantin Codreanu a organizat, în colaborare cu Platforma Unionistă "Acţiunea 2012", dezbaterea "Basarabia şi Timocul", eveniment la care au fost prezenţi parlamentari, primari, experţi pe educaţie, stagiari din rândul studenţilor basarabeni. AGERPRES]]>
frontpage Wed, 21 Feb 2018 18:41:59 +0000
Preşedintele Iohannis subliniază că parcursul european reprezintă singura cale viabilă pentru viitorul Republicii Moldova http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59258-preedintele-iohannis-subliniaz-c-parcursul-european-reprezint-singura-cale-viabil-pentru-viitorul-republicii-moldova http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59258-preedintele-iohannis-subliniaz-c-parcursul-european-reprezint-singura-cale-viabil-pentru-viitorul-republicii-moldova Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri pe viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană al Republicii Moldova, Iurie Leancă, ocazie cu care şeful statului a subliniat că parcursul european reprezintă singura cale viabilă pentru viitorul acestei ţări.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale transmis AGERPRES, agenda de convorbiri a inclus un schimb de vederi asupra aspectelor de actualitate ale agendei de cooperare a Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, cu accent asupra procesului de reforme şi a priorităţilor de acţiune relevante din perspectiva implementării prevederilor Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

De asemenea, au fost discutate perspectivele de realizare a proiectelor bilaterale de interconectare dintre România şi Republica Moldova, respectiv impactul pe care evoluţiile de la Chişinău îl generează asupra agendei de reforme.

"Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat sprijinul constant şi consecvent al României şi al său personal pentru agenda europeană a Republicii Moldova şi, în acelaşi timp, importanţa punerii în practică a reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană", se arată în comunicat.

Cei doi oficiali au discutat despre importanţa accelerării procesului de reforme, cu accent pe domeniul justiţiei şi combaterea corupţiei, respectiv despre necesitatea unui efort unitar, la nivel intern, din partea tuturor actorilor care susţin atingerea obiectivului integrării europene a R. Moldova.

Preşedintele Iohannis a subliniat importanţa unei comunicări strategice adecvate, la Bruxelles şi în capitalele statelor membre, a rezultatelor procesului de reformă, obiectiv pe deplin împărtăşit de demnitarul de la Chişinău.

Totodată, cei doi înalţi oficiali au abordat problematica proiectelor energetice, care vizează conectarea fizică a Republicii Moldova, prin intermediul României, la spaţiul energetic european, în concordanţă cu obiectivele integrării economice a acestei ţări în UE.

La rândul său, viceprim-ministrul Iurie Leancă a mulţumit pentru sprijinul României cu privire la parcursul european al Republicii Moldova, materializat, printre altele, pe dimensiunea politică şi financiară, cu impact direct în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor moldoveni, precum şi pentru susţinerea fermă a obiectivelor europene ale R. Moldova pe lângă instituţiile europene şi statele membre UE.

Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană al Republicii Moldova a exprimat interesul pentru perspectiva de aplicare în planul relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti a direcţiilor de acţiune dezvoltate de Planul de Acţiune "20 de rezultate pentru 2020", adoptat cu ocazia Summitului Parteneriatului Estic organizat la Bruxelles, la 24 noiembrie 2017, de natură să genereze rezultate în beneficiul direct al cetăţenilor. AGERPRES
]]>
frontpage Wed, 21 Feb 2018 18:38:52 +0000
Doina Goşa: Este nevoie de un centru de transfuzii nou, modern, de nivel european http://www.bucharestherald.ro/health/36-health/59257--doina-goa-este-nevoie-de-un-centru-de-transfuzii-nou-modern-de-nivel-european http://www.bucharestherald.ro/health/36-health/59257--doina-goa-este-nevoie-de-un-centru-de-transfuzii-nou-modern-de-nivel-european Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, Doina Goşa, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că este necesară construirea unui nou sediu pentru această instituţie, având în vedere că activitatea se desfăşoară într-o clădire din anii '40, care nu a fost niciodată reabilitată şi care prezintă risc la cutremur, incendiu şi inundaţii.

"Centrul de transfuzie funcţionează într-o clădire veche din anii 1940, care a fost construită ca bloc de locuinţe şi care nu permite circuite funcţionale, nu mai avem posibilitatea să ne extindem, pentru că nu mai avem spaţiu, şi este necesar acest lucru. Cel mai important lucru este faptul că această clădire nu a fost reabilitată niciodată nici din punct de vedere al instalaţiei electrice, nici din punct de vedere al instalaţiei sanitare, nici din punct de vedere al rezistenţei la cutremure. Este o clădire cu risc seismic, având în vedere faptul că a fost construită în anii ' 40 şi nu a suferit reabilitări. Dacă nu a fost reabilitată instalaţia sanitară, sistematic se sparg ţevi şi se produc inundaţii şi tot ceea ce s-a făcut s-a făcut punctual - doar reparaţia, dar nu s-a făcut niciodată o reabilitare temeinică. Din punctul meu de vedere, această clădire prezintă nişte riscuri. Risc la cutremur, risc la incendiu, risc la inundaţii şi nu este în regulă. De aceea, după 70 de ani de când funcţionăm noi în această clădire, ar fi momentul să facem un centru nou, modern, la nivel european, având în vedere faptul că acest centru deserveşte 60 de spitale în Bucureşti, care toate sunt mari", a afirmat Goşa.

Ea a adăugat că actualul circuit descurajează donatorii, având în vedere că aceştia trebuie să se înregistreze la parter, să fie consultaţi la etajul unu şi să doneze la etajul al doilea.

"Ne străduim de mai mult timp să convingem autorităţile că este nevoie de acest centru. Este vizibil cu ochiul liber că este nevoie de acest centru. Această clădire este împărţită de aşa manieră încât donatorul se înregistrează la parter, consultaţia este la etajul unu şi se donează la etajul doi. Drumul donatorului este incomod, îl nemulţumeşte pe donator şi îl descurajează să mai vină şi să doneze în condiţiile în care noi avem atâta nevoie de sânge", a explicat Doina Goşa.

Ea a amintit că, în vara anului trecut, Primăria Capitalei a pus la dispoziţie un teren pentru construcţia noului centru.

"Ni s-a pus la dispoziţie terenul cu clădire vizavi, în curtea Spitalului Filantropia. Acea clădire este dărăpănată şi acea clădire trebuie dărâmată pentru că dacă se întâmplă un cutremur poate să cadă şi clădirea aceea. Din punctul meu de vedere, acea clădire trebuie demolată ca să putem să începem construcţia unei clădiri noi. Cu totul costă 3,5 milioane de euro. Eu am avut o discuţie cu doamna ministru care a venit aici şi a văzut cu ochii domniei sale cum arată clădirea şi a fost întru totul de acord că trebuie făcut ceva, a fost receptivă la problema noastră şi am înţeles că va căuta soluţii, dacă nu din banii de la buget, cu bani europeni sau de la Banca Mondială. Acum trebuie făcută o hotărâre de Guvern, pentru că aceasta este procedura. Terenul este în proprietatea statului, dar a fost în administrarea Primăriei. Primăria, prin hotărârea Consiliului, a aprobat trecerea terenului la Ministerul Sănătăţii, însă este nevoie de o HG pentru a consfinţi", a explicat reprezentantului centrului de transfuzii.

În opinia sa, construcţia noului centru ar putea fi începută în primăvara anului viitor.

"Să zicem că anul acesta este anul în care să demolăm clădirea şi să găsim sursele şi de anul viitor, dacă începem construcţia în primăvara următoare, mai mult de un an de zile nu durează construcţia cu totul, cu totul, având în vedere faptul că nu este un mamut", a susţinut Doina Goşa.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, la începutul acestei săptămâni, că urmează să fie promovată o hotărâre de Guvern privind realizarea unui nou centru de transfuzii sanguine în Bucureşti.

"Am fost ieri la Centrul de Transfuzii Bucureşti şi am discutat situaţia de acolo. Este vorba de a construi un nou centru, în sensul că există un teren alocat de către Primărie printr-o hotărâre de Consiliu General, dar care nu a fost materializată într-o hotărâre de Guvern pe care urmează să o promovăm noi acum. Apoi am găsit câteva surse posibile de finanţare pentru construcţia acestui centru nou, astfel încât să putem realiza un centru cu circuite, cu tot ceea ce este nevoie pentru a funcţiona normal", a spus ministrul.

Sorina Pintea a adăugat că există soluţii de finanţare pentru realizarea centrului, având în vedere că sumele necesare nu sunt atât de mari încât statul român să nu îşi permită acest lucru.

"Cred că există soluţii, sunt foarte optimistă, pentru că sumele nu sunt atât de mari încât statul român să nu îşi permită asta. Dar avem şi fonduri europene, avem şi Banca Mondială, avem linii de finanţare deschise, iar acest lucru se pretează pe ceea ce avem noi în acest moment. Am înţeles că s-a făcut o estimare pentru construcţia unui centru de aproximativ 3,5 milioane euro. Discutând, de exemplu, cu cei de la Banca Mondială putem extinde pe întreg teritoriul ţării partea de transfuzii. Deocamdată, ne-am focusat pe ceea ce este aici. Urmează să promovăm hotărâre de Guvern prin care să consimţim acea hotărâre de Consiliu General. Primăria Generală şi-a făcut treaba, urmează noi să ne-o facem", a afirmat Pintea. AGERPRES

]]>
frontpage Wed, 21 Feb 2018 18:35:11 +0000
DNA: Arhiepiscopul Teodosie - urmărit penal pentru inducerea în eroare a organelor judiciare http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/59256-2018-02-21-20-34-20 http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/59256-2018-02-21-20-34-20 Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este urmărit penal de procurorii anticorupţie într-un nou dosar, pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu în formă continuată, după ce ar fi formulat denunţuri false împotriva unor subordonaţi, informează DNA într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

În acelaşi dosar s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de încă doi suspecţi: Neculai Poalelungi - angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârşirea infracţiunilor de inducere în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals intelectual şi favorizarea făptuitorului şi Ciprian Stoichin - consilier administrativ bisericesc, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

Potrivit DNA, infracţiunile au fost comise după ce arhiepiscopul Teodosie a fost trimis în judecată pe 3 februarie 2017, alături de alte persoane, într-un dosar privind producerea unui prejudiciu în dauna APIA, în valoare de 1.392.964 de lei.

"În acest context, la data de 10 octombrie 2017, în încercarea de a-şi crea o situaţie favorabilă în cadrul procesului penal care are ca obiect cauza penală menţionată mai sus, Petrescu Teodosie a depus la DNA - Serviciul Teritorial Constanţa un denunţ prin care acuza un număr de trei persoane fizice (două dintre ele fiind angajate în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) şi două juridice, de fraudare a fondurilor europene în anul 2016. Concret, în cuprinsul sesizării, suspectul Petrescu Teodosie, în mod nereal, a învederat faptul că, fără ştirea sa şi cu încălcarea prevederilor legale, cei doi angajaţi ar fi cerut şi primit fonduri europene pentru o suprafaţă de 350 ha aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului", se precizează în comunicatul DNA.

Conform aceleiaşi surse, arhiepiscopul a acuzat persoanele respective că ar fi încheiat acte de dare în arendă, către terţe societăţi şi persoane, a unor suprafeţe de teren deţinute de către Arhiepiscopia Tomisului, în suprafaţă totală de 110 hectare.

Beneficiind şi de ajutorul suspectului Neculai Poalelungi, Teodosie Petrescu a dat declaraţii şi a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false, care ar fi susţinut vinovăţia celor pe care îi acuza.

"În perioada noiembrie - decembrie 2017, după sesizarea DNA cu privire la aspectele menţionate mai sus, prin două decizii emise ca urmare a unui raport întocmit de suspectul Stoichin Ciprian, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, cu rea-credinţă şi cu încălcarea dispoziţiilor legale a dispus suspendarea celor doi angajaţi din funcţiile deţinute în cadrul Arhiepiscopiei şi suspendarea drepturilor salariale conferite acestora", se precizează în comunicatul DNA. AGERPRES

]]>
frontpage Wed, 21 Feb 2018 18:32:59 +0000
Armata slovenă eşuează la testele de aptitudini ale NATO http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59255-armata-sloven-eueaz-la-testele-de-aptitudini-ale-nato http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59255-armata-sloven-eueaz-la-testele-de-aptitudini-ale-nato Forţele slovene au eşuate la testele de aptitudini de luptă ale NATO, organizaţie din care face parte din 2004, un rezultat calificat miercuri drept ''previzibil'' de către armata Sloveniei, după ani în şir de tăieri bugetare, relatează France Presse.

La sfârşitul unei serii de teste NATO pentru care s-a antrenat special, Brigada nr.72 a fost declarată săptămâna trecută ''inaptă de luptă'', a recunoscut un purtător de cuvânt, Simon Korez, într-un comunicat.

''Sunt ani de când noi tragem un semnal de alarmă'', a subliniat el. ''Echipamentele noastre sunt vechi şi uzate'' şi ''noi suntem insuficient de dotaţi, atât din punct de vedere financiar, cât şi ca efective, chiar dacă misiunile noastre s-au înmulţit'', potrivit acestuia.

Prima ţară din fosta Iugoslavie care s-a alăturat NATO în 2004, Slovenia, cu o populaţie de 2 milioane de locuitori, între care efective de 6.770 de militari, şi-a redus bugetul apărării la aproximativ 1% din PIB în cadrul măsurilor de reducere a cheltuielilor publice, decise după criza gravă prin care a trecut ţara în 2012-2013.

Cu doi ani în urmă, preşedintele sloven Borut Pahor calificase drept ''insuficientă'' capacitatea operaţională a armatei, care a fost mobilizată pentru monitorizarea frontierei Schengen cu Croaţia în timpul crizei provocate de afluxul de migranţi spre Occident.

Guvernul s-a angajat să acorde mai multe resurse armatei, cu obiectivul de a-i consacra 1,14% din PIB în 2024. Cota alocată apărării a reprezentat 1,6% din PIB în 2010.

NATO îşi exprimă permanent preocuparea în legătură cu faptul că bugetele destinate apărării ale majorităţii membrilor săi se îndepărtează de ţinta propusă de 2%.

Un raport parlamentar german trăgea un semnal de alarmă marţi cu privire la deficienţele Bundeswehr-ului (armată Germaniei) în privinţa echipamentelor şi efectivelor, apreciind capacitatea operaţională a armatei germane drept ''degradată''. AGERPRES


]]>
frontpage Wed, 21 Feb 2018 18:26:39 +0000
Iohannis: Legea şi independenţa celor care se află în slujba justiţiei nu sunt negociabile http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59253-2018-02-20-16-30-29 http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59253-2018-02-20-16-30-29 Pentru o naţiune care aspiră la un viitor demn, legea şi independenţa celor care se află în slujba justiţiei nu sunt negociabile şi nici tranzacţionabile, a declarat, marţi, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis.

El a subliniat că "magistraţii reprezintă unul dintre pilonii care nu lasă generaţiile să se irosească în permanente şi falimentare reînceputuri".

Şeful statului le-a transmis tinerilor magistraţi, cu care s-a întâlnit la Palatul Cotroceni, că există o tentativă de punere la îndoială a actului de justiţie din partea unor persoane chemate să răspundă în faţa legii şi le-a cerut să nu se lase influenţaţi.

"Învestirea dumneavoastră în funcţie survine într-un moment în care actul de justiţie este pus la îndoială public tocmai de acele persoane care sunt chemate să răspundă în faţa legii. Această tentativă nu trebuie să vă influenţeze şi nu trebuie să vă abată de la principiile constituţionale ale legalităţii, imparţialităţii şi egalităţii, principii care vă guvernează activitatea. Sunteţi în prima linie a apărării principiilor fundamentale pe care se consolidează orice stat de drept autentic. Nu uitaţi niciun moment că şi de tăria dumneavoastră de caracter depinde bunul mers al Justiţiei din România", a spus Iohannis, cu ocazia primirii absolvenţilor Institutului Naţional al Magistraturii.

El a afirmat că prin importanţa funcţiei tinerii magistraţi trebuie să rămână modele de comportament.

"Conduita, integritatea şi profesionalismul de care veţi da dovadă constituie sursa credibilităţii şi legitimităţii serviciului public al Justiţiei. Ca preşedinte al României, ţin să vă spun că v-aţi ales o meserie care, poate mai mult ca oricare alta, este strâns legată de parcursul democratic al statului. Înţelegerea acestei indisolubile legături încă de la momentul debutului în profesie - care pentru fiecare este momentul celor mai pure şi nealterate aspiraţii şi intenţii - este esenţială pentru protejarea valorilor statului de drept, valori de altfel universale şi profund umane. Vă spun acest lucru nu doar pentru că sunteţi la începutul carierei şi sunteţi tineri, ci pentru că v-aţi angajat pe un drum care presupune multă responsabilitate în serviciul public", le-a transmis şeful statului.

Alinel Bodnar, şef de promoţie la INM, a punctat că este nevoie ca cei care ocupă funcţii de demnitate publică să transmită mesaje de susţinere a independenţei Justiţiei.

"Dorinţa principală a generaţiei noastre este aceea ca independenţa magistraţilor să fie protejată atât teoretic, cât şi practic, atât prin intermediul legislaţiei, cât şi prin intermediul declaraţiilor publice ale persoanelor care se consideră formatori de opinie sau care ocupă o funcţie de demnitate publică. Apărarea independenţei Justiţiei atunci când discutăm despre ea noi trebuie să avem în vedere că aceasta trebuie raportată atât la cetăţeni, cât şi la magistraţi, dar şi la celelalte puteri ale statului. Generaţia noastră îşi propune să-şi asume cu maximă responsabilitate sarcina de a contribui la apărarea ordinii statului de drept, a supremaţiei legii şi a înfăptuirii actului de justiţie, dar pentru a realiza această sarcină este nevoie, este esenţial ca şi reprezentanţii celorlalte puteri în stat să transmită semnale de încredere şi de susţinere către autoritatea judecătorească. Aceste semnale reprezintă, în opinia noastră, o reală confirmare a susţinerii independenţei Justiţiei, iar noi ne dorim o colaborare loială, serioasă şi transparentă cu celelalte puteri ale statului", a afirmat Bodnar.

El a subliniat că apărarea independenţei Justiţiei presupune şi obligaţia magistraţilor de a se asigura că "orice propunere legislativă este în interesul tuturor cetăţenilor şi că nu devine o piedică în calea îndeplinirii obligaţiei de a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale acestora".

"Chiar dacă uneori pot exista presiuni sau chiar atacuri la independenţa magistraţilor, noi credem că educaţia profesională ne obligă să nu abdicăm de la principii", a spus tânărul magistrat.

La ceremonie au participat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, procurorul general Augustin Lazăr, şefa Consiliului Superior al Magistraturii, Simona Marcu, şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea. AGERPRES]]>
frontpage Tue, 20 Feb 2018 14:29:29 +0000
Importanţa menţinerii Republicii Moldova pe agenda europeană - subliniată de Meleşcanu la întâlnirea cu Iurie Leancă http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59252-2018-02-20-16-26-44 http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59252-2018-02-20-16-26-44 Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut, marţi, o întrevedere cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Iurie Leancă, aflat într-o vizită la Bucureşti.

Cu acest prilej, ministrul Afacerilor Externe a reiterat sprijinul constant şi ferm al României pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi a îndemnat la continuarea reformelor structurale prevăzute de Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe transmis AGERPRES.

Cei doi oficiali au trecut în revistă reperele de actualitate ale relaţiilor dintre România şi Republica Moldova şi, în context, au discutat despre pregătirea contactelor la nivel înalt din etapa următoare, precum şi despre stadiul şi perspectivele proiectelor de interconectare energetică.

De asemenea, au fost abordate şi alte aspecte relevante ale relaţiei bilaterale, cum ar fi sporirea prezenţei investiţionale a României în Republica Moldova şi proiectele bilaterale sectoriale.

Cei doi demnitari au reliefat importanţa menţinerii Republicii Moldova pe agenda europeană, ministrul Meleşcanu menţionând pregătirile în curs ale diplomaţiei române pentru reuniunea, care va avea loc la finalul lui februarie, la Bruxelles, a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, co-prezidat de România şi Franţa.

Viceprim-ministrul Iurie Leancă a adresat în mod deosebit mulţumiri pentru sprijinul constant şi consistent acordat Republicii Moldova de către România, arată Ministerul Afacerilor Externe. AGERPRES]]>
frontpage Tue, 20 Feb 2018 14:25:33 +0000
Mircea Dumitru: Trebuie să punem o presiune continuă asupra politicienilor ca să accepte condiţia unui discurs onest http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59247-mircea-dumitru-trebuie-s-punem-o-presiune-continu-asupra-politicienilor-ca-s-accepte-condiia-unui-discurs-onest http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59247-mircea-dumitru-trebuie-s-punem-o-presiune-continu-asupra-politicienilor-ca-s-accepte-condiia-unui-discurs-onest Rectorul Universităţii din Bucureşti, profesorul Mircea Dumitru, afirmă că trebuie să se pună o presiune continuă asupra politicienilor ca să accepte condiţia unui discurs onest şi se declară optimist în forţa de atracţie şi puterea de iradiere pe care adevărul continuă să o aibă în societate.

"Cred că este foarte greu să vorbim despre adevăr ca atare în viaţa politică, dar noi, cei care devenim din ce în ce mai conştienţi de lucrurile rele care se pot produce dacă suntem foarte economicoşi cu adevărul şi dacă nu vrem să-l privim în faţă, noi trebuie să punem o presiune continuă asupra politicienilor şi atunci aceştia vor accepta totuşi condiţia unui discurs onest", a declarat pentru AGERPRES profesorul.

El consideră că nu trebuie să ne temem de adevăr.

"Am un mesaj optimist. Nu trebuie să ne temem de adevăr, de demnitatea şi frumuseţea lui şi într-adevăr mesajul christic (n.r. - 'Veţi cunoaşte adevărul şi adevărul vă va face liberi'/Ioan 8.32) este mai mult decât actual astăzi, nu numai în România, ci peste tot în lume. Omul are nevoie de a fi din ce în ce mai sigur pe mijloacele lui intelectuale, dar şi pe cele emoţionale de a se apăra de fake-news, de veştile sau de noutăţile care sunt contrafăcute, de a încerca să iasă din acest moment cultural contorsionat pe care unii dintre noi îl descriu sub titlul generic de post-adevăr", a spus Mircea Dumitru.

Pentru rectorul Universităţii Bucureşti, adevărul continuă să aibă o foarte pregnantă prezenţă în viaţa politică şi morală.

"Nu putem vorbi de un post-adevăr, adevărul îşi păstrează forţa de atracţie şi puterea de iradiere. Dincolo de faptul că este un concept foarte important pentru filosofi şi logicieni ca mine care suntem interesaţi de teorii prin care să explicăm acest concept, adevărul continuă să aibă o foarte pregnantă prezenţă în viaţa politică şi morală", a arătat acesta.

Mircea Dumitru a susţinut duminică prelegerea cu tema "Despre teama de adevăr. Frământări ale unei epoci confuze", găzduită de Sala Mică a TNB, în cadrul programului "Conferinţele Teatrului Naţional".

Conferinţa a urmărit sistematic şi succint câteva episoade ale unei fenomenologii a adevărului, delimitând câteva "patologii" ale acestui concept: "frica de cunoaşterea teoretică" şi paradoxurile logice ale adevărului, confundarea adevărului cu certitudinea, a adevărurilor obiective cu un prezumtiv adevăr absolut, a falsei idei că relativitatea cunoaşterii ar împiedica obţinerea de adevăruri obiective.

În acest periplu, profesorul Dumitru a insistat asupra relaţiei adevărului cu metoda ştiinţei şi cu cunoaşterea, dar şi asupra legăturilor sale cu morala, politica, religia şi cu istoria viitoare, în încercarea de a schiţa remedii la aceste ''maladii'' culturale.

Născut în Bucureşti, în 1960, profesorul Mircea Dumitru predă Logica simbolică şi Logica filosofică la Universitatea din Bucureşti, al cărei rector este din anul 2011.

A fost ministru al Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice din iulie 2016 până în ianuarie 2017.

Din 2017 este visiting professor la Beijing Normal University, China. A obţinut o diplomă de doctor în Filosofie/Logică matematică şi filosofică la Universitatea Tulane din New Orleans, SUA, în 1998, şi o a doua diplomă de doctor în Filosofie/Filosofia limbajului la Universitatea din Bucureşti, în 1998.

A fost preşedintele Societăţii Europene de Filosofie Analitică (2011 - 2014). Este preşedintele Institutului Internaţional de Filosofie (Paris, 2017 - 2020).

În 2014 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

În prezent, pregăteşte volumul "Zece eseuri logico-metafizice'' pentru Editura Humanitas, în curs de apariţie în acest an, şi este editorul-autorul volumului de eseuri "Metaphysics, Modality, and Meaning. Themes from Kit Fine", care va fi publicat de Oxford University Press în 2019. AGERPRES]]>
frontpage Mon, 19 Feb 2018 19:11:02 +0000
Firea: Am primit ameninţări, prin care mi se reproşa că o companie din Turcia a câştigat licitaţia pentru autobuze http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/59246-2018-02-19-20-57-16 http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/59246-2018-02-19-20-57-16 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că luni după-amiază, după ce a anunţat rezultatul licitaţiei pentru cele 400 de autobuze destinate RATB, a primit o serie de ameninţări, prin care i se reproşa faptul că a fost desemnată câştigătoare o companie din Turcia.

"Imediat după conferinţa de presă pe care am susţinut-o azi, în jurul orei 15,00, în care am anunţat finalizarea activităţii Comisiei de licitaţie şi, prin urmare, faptul că în curând în Bucureşti vom avea 400 de autobuze Euro 6, am primit mai multe ameninţări, atât pe contul personal de facebook, cât şi pe mail, din partea nu ştiu cui, pentru că nu pot să identific, nu sunt o instituţie care se ocupă cu astfel de proceduri. Pe scurt, ce anume se revendica: de ce o companie din Turcia a câştigat această licitaţie, şi nu o companie din altă ţară?", a afirmat edilul general, pentru România TV.

Ea a subliniat că deciziile privind licitaţiile sunt luate de către comisii speciale, nu de primar.

"Deci, practic, ceea ce se spune în aceste ameninţări ar însemna, pur şi simplu, o încălcare a legii, încercând să oblige un primar să dea ca şi câştigător al unei licitaţii o anumită companie. Mi se pare de domeniul fantasticului, pur şi simplu, să îi reproşezi unui primar că o licitaţie a fost câştigată de o companie dintr-o ţară sau alta. (...) Toate procedurile au fost supravegheate de Autoritatea Naţională în domeniul achiziţiilor publice, permanent în cadrul acestei comisii au fost reprezentanţii ANAP, de asemenea, au fost şi experţi cooptaţi din cadrul Universităţii Politehnica, deci, eu consider că activitatea acestei comisii este mai mult decât legală", a adăugat Firea.

Ea a susţinut că, în paralel cu aceste ameninţări, a constatat şi "o campanie de defăimare" la adresa ei din partea unor analişti.

"Nu primarul general alege ţara de provenienţă a unor produse, astfel încât primarul general să primească ameninţări că i se va întâmpla ceva personal, familiei, soţului, copiilor, că să avem grijă cum mergem pe stradă, să ne luăm măsuri de prevedere, că lucrurile nu vor rămâne aşa. (...) În paralel cu aceste ameninţări, constat şi o campanie de defăimare a mea din partea unor analişti şi comentatori - nu mulţi, într-adevăr, dar poate destul de bine şi strategic plantaţi - care reproşează exact acest lucru. În loc să sublinieze că parcul auto al RATB se înnoieşte cu 400 de autobuze noi, dotate cu aer condiţionat, cele mai înalte performanţe tehnice (...), s-au găsit acum să sublinieze faptul că acest câştigător al licitaţiei este o companie din Turcia. Mi se pare realmente hilar", a spus primarul.

Gabriela Firea a anunţat că urmează să depună o plângere, după ameninţările primite. Totodată, a adăugat că deşi a mai primit o serie de ameninţări şi după ce şi-a început mandatul de primar general, autorii nu au fost identificaţi.

"Imediat cum am intrat în Primăria Capitalei în calitate de primar general şi am anunţat că vreau să pun capăt abuzurilor, cheltuirii nejustificate a banului public şi doresc, pe modelul vienez, praghez, parizian, să înfiinţăm un holding municipal (...), am început să primesc ameninţări directe, făţişe, nu voalate. Bineînţeles că nu le-am identificat. Şi pe mail, şi pe contul personal de facebook: că nu o să sfârşesc bine nici eu, nici familia mea, că o să aibă grijă de mine, că o să mă aranjeze, că o să îmi facă dosare, că au relaţii în instituţii. (...) Nu au putut identifica sursa şi atunci a rămas că de pe nişte conturi false au fost proferate aceste ameninţări", a spus ea.

Edilul general a adăugat că termenul legal de contestare a licitaţiei la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este de zece zile şi termenul maximal pentru un răspuns din partea CNSC este de 20 de zile.

Primarul Gabriela Firea a anunţat, luni, că asocierea Otokar Europe SA - Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi a câştigat licitaţia privind achiziţia celor 400 de autobuze Euro 6 care vor face parte din parcul auto al RATB. AGERPRES]]>
frontpage Mon, 19 Feb 2018 18:55:13 +0000
Serghei Lavrov: Moscova consideră inacceptabile declaraţiile despre distrugerea Israelului http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59251-serghei-lavrov-moscova-consider-inacceptabile-declaraiile-despre-distrugerea-israelului http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59251-serghei-lavrov-moscova-consider-inacceptabile-declaraiile-despre-distrugerea-israelului Rusia consideră drept inacceptabile declaraţiile de genul că Israelul ar trebui distrus, a afirmat luni ministrul de externe rus Serghei Lavrov în cadrul unei dezbateri a Forumului de la Valdai, consacrată situaţiei din Orientul Mijlociu, relatează RIA Novosti.

''Am spus în repetate rânduri că nu acceptăm declaraţiile de genul că Israelul - ca entitate sionistă - ar trebui distrus, şters de pe faţa pământului. Cred că este un mod greşit de a-ţi promova în acest fel interesele'', a afirmat Lavrov, în condiţiile în care astfel de ameninţări sunt proferate cel mai frecvent de către Teheran.

În acelaşi timp, ministrul rus a opinat că decizia SUA de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a statului Israel are şi o dimensiune anti-iraniană, ceea ce riscă să ducă la escaladarea tensiunilor în regiune.

Cu toate acestea, ''într-un mod similar, nu suntem de acord că se fac încercări de a aborda orice problemă regională prin prisma luptei cu Iranul'', a adăugat Lavrov. ''Aceasta se observă în Siria, în Yemen, şi chiar şi ultimele evoluţii din jurul problemei palestiniene, inclusiv decizia Washingtonului de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală exclusivă a Israelului, sunt în mare parte dictate de aceeaşi tendinţă anti-iraniană'', a insistat el.

Iranul împreună cu Rusia sprijină regimul preşedintelui Bashar al-Assad în Siria, unde ambele ţări sunt angajate de partea forţelor guvernamentale.

Declaraţiile ministrului rus de externe intervin în contextul în care săptămâna trecută Israelul a pierdut un avion F-16 în timpul unei acţiuni de represalii în Siria împotriva unor ţinte militare siriene şi ''iraniene'', după interceptarea unei presupuse drone iraniene, în timp ce Occidentul denunţă rolul Teheranului în Yemen şi în Siria. AGERPRES]]>
frontpage Mon, 19 Feb 2018 18:26:57 +0000
Secretarul general al ONU atrage atenţia că o confruntare între Israel şi Hezbollah ar fi un scenariu ''de coşmar'' http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59250-2018-02-19-21-26-21 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59250-2018-02-19-21-26-21 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat luni că este îngrijorat de posibilitatea unei confruntări directe între Israel şi mişcarea Hezbollah din Liban, relatează Reuters.

Într-o declaraţie acordată presei în capitala Portugaliei, Lisabona, oraşul său natal, Guterres a afirmat că ultimele semnale din partea Israelului şi a mişcării Hezbollah, susţinută de Iran, au arătat voinţa ca acest lucru să nu se întâmple, însă "uneori este suficientă o scânteie pentru ca un astfel de conflict să izbucnească".

Hezbollah a transmis săptămâna trecută că ar putea acţiona împotriva instalaţiilor de petrol ale Israelului dacă va fi necesar, într-o dispută maritimă pe teme de energie între Liban şi Israel.

Oficiali americani au mediat între cele două ţări după intensificarea tensiunilor, care au implicat şi o dispută privind un zid de la frontieră şi dezvoltarea arsenalului Hezbollah.

"Sunt profund îngrijorat în legătură cu escaladările greu de anticipat din întreaga regiune", a spus Gutteres, făcând de asemenea referire la îngrijorările Israelului în legătură cu diferite miliţii din Siria care se apropie de frontierele sale.

"Cel mai rău coşmar ar fi o confruntare directă între Israel şi Hezbollah. Nivelul distrugerilor din Liban ar fi absolut devastator, prin urmare sunt multe motive de îngrijorare în legătură cu această situaţie", a adăugat el.

Puternica mişcare şiită face parte din coaliţia de guvernare din Liban. Israelul consideră Hezbollah drept cea mai mare ameninţare de securitate de la frontierele sale.

Hezbollah a apărut în anii '80 ca o mişcare de rezistenţă împotriva ocupaţiei israeliene din sudul Libanului. Cele două părţi rămân inamici înverşunaţi, însă nu a mai existat niciun conflict major între ele de la războiul de o lună din 2006. AGERPRES


]]>
frontpage Mon, 19 Feb 2018 18:24:30 +0000
Franţa îşi reafirmă sprijinul pentru acordul nuclear cu Iranul http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59249-2018-02-19-21-23-35 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59249-2018-02-19-21-23-35 Franţa şi-a reafirmat luni angajamentul său faţă de acordul nuclear cu Iranul, încheiat în 2015, şi implementarea sa strictă, continuând în acelaşi timp discuţiile cu partenerii europeni şi americani cu privire la programul de acţiune comun vizând acest dosar, relatează Reuters.

Parisul este preocupat în legătură cu programul balistic al Iranului şi activităţile sale în regiune, se menţionează într-un comunicat al Ministerului de Externe francez, care evocă în acest sens sprijinul iranian pentru rebelii houthi în Yemen, dar fără a menţiona rolul Teheranului în Siria.

SUA, potrivit unor surse, doresc ca principalii aliaţi europeni - Marea Britanie, Franţa şi Germania - să se angajeze în efortul de revizuire a acordului, în schimbul unei decizii a preşedintelui Donald Trump de a menţine acest acord.

Washingtonul, a informat duminică Reuters, speră să-şi convingă aliaţii europeni - Marea Britanie, Franţa şi Germania - ''să remedieze lacunele'' din acordul nuclear cu Iranul, în caz contrar preşedintele american Donald Trump ar putea reinstitui sancţiunile legate de programul nuclear iranian, ceea ce ar însemna anularea imediată a pactului încheiat în urmă cu doi ani şi jumătate la Viena.

Acordul încheiat în iulie 2015 între Iran şi Grupul celor şase puteri (SUA, China, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Rusia) a permis ridicarea unei părţi a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului în schimbul unor garanţii din partea Republicii Islamice cu privire la caracterul exclusiv civil al programului sau nuclear.

O lege îl obligă pe preşedintele american să confirme la fiecare 90 de zile Congresului dacă Iranul respectă documentul şi dacă ridicarea sancţiunilor este în interesul SUA. AGERPRES]]>
frontpage Mon, 19 Feb 2018 16:21:46 +0000
Turcia avertizează că va lupta cu forţele siriene dacă intră în Afrin să ajute YPG http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59248-2018-02-19-21-20-57 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59248-2018-02-19-21-20-57 Ministrul turc de externe a avertizat luni că armata turcă va lupta cu orice forţă guvernamentală siriană ce intră în provincia Afrin din nord-vestul Siriei pentru a-i proteja pe combatanţii kurzi din YPG (Unităţile de Apărare a Poporului), informează Reuters.

"Dacă regimul intră acolo pentru a curăţa de (combatanţii) PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) şi YPG, nu e nicio problemă", a spus Mevlut Cavusoglu, referindu-se la militarii loiali preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
    
"Dar dacă vine să apere YPG, atunci nimic şi nimeni nu ne poate opri şi nici pe soldaţii turci", a adăugat el într-o conferinţă de presă în timpul unei vizite în capitala Iordaniei Amman.
    
Miliţiile aliate guvernului sirian vor intra în regiunea Afrin în câteva ore, a informat luni mass-media de stat din Siria, după anunţul unui acord pentru a ajuta forţele kurde să-i respingă pe soldaţii turci.

Turcia a lansat o operaţiune luna trecută împotriva kurzilor sirieni YPG în Afrin, pe care îi consideră terorişti. AGERPRES


]]>
frontpage Mon, 19 Feb 2018 16:18:20 +0000
O Declaraţie simbolică de Unire cu România a fost semnată de 34 de localităţi din Republica Moldova http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59243-2018-02-17-14-33-15 http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59243-2018-02-17-14-33-15 Numărul localităţilor care au semnat o Declaraţie simbolică de Unire cu România a ajuns la 34 odată cu semnarea, vineri, a documentului de către satul Chetrosu din raionul Drochia.

Documentul semnat de către Consiliul sătesc din Chetrosu se constituie într-un demers adresat Preşedinţiei şi Parlamentul României, dar şi Legislativului de la Chişinau. În Declaraţia de Unire, aleşii locali din satul Chetrosu evocă invaliditatea pactului Ribbentrop - Molotov şi amintesc de dreptul la autodeterminare al cetăţenilor, care, în acest caz, îl reprezintă "Unirea necondiţionată cu Ţara-Mamă, România", a relatat portalul Deschide.md.

Proiectul semnării unui astfel de document a fost iniţiat de Platforma Civică 'Acţiunea 2012', care se aşteaptă ca, în acest an, al Centenarului Marii Unirii, în jur de 100 de localităţi din Republica Moldova să adopte o astfel de decizie, fie ea şi simbolică, apropiind astfel Unirea celor două state româneşti.

În continuare, portalul Deschide.md prezintă lista completă a localităţilor din Republica Moldova care au semnat 0 Declaraţie de Unire cu România: 1) Parcova (Edineţ); 2) Ulmu (Ialoveni); 3) Bardar (Ialoveni); 4) Ruseştii Noi (Ialoveni); 5) Puhoi (Ialoveni); 6) Vasieni (Ialoveni); 7) Feşteliţa (Ştefan Voda); 8) Opaci (Căuşeni); 9) Goteşti (Cantemir); 10) Săseni (Calaraşi); Nişcani (Călăraşi); 11) Sărăţenii Vechi (Teleneşti); 13) Grăţieşti (Municipiul Chişinău); 14) Boghiceni (Hânceşti); 15) Codreanca (Străşeni); 16) Floreni (Anenii Noi); 17) Târşitei (Telenesti); 18) Măgurele (Ungheni); 19) Răzeni (Ialoveni); 20) Cucoara (Cahul); 21 Băcioi (Municipiul Chişinău); 22) Meleşeni (Călăraşi); 23) Ordăşei (Teleneşti); 24) Visoca (Soroca); 25) Bădiceni (Soroca); 26) Ghiduleni (Rezina); 27) Drăsliceni (Criuleni); 28) Capaclia (Cantemir); 29) Ursoaia (Căuşeni); 30) Oraşul Cimişlia; 31) Vatici (Orhei); 32) Cioreşti (Nisporeni); 33) Horeşti (Nisporeni); 34) Chetrosu (Drochia)

Recent, liderul Partidului Mişcarea Populară (PMP) din România, Traian Băsescu, a spus în cadrul unei emisiuni televizate că va denunţa, în calitate de parlamentar, pactul Ribbentrop - Molotov din 1939, după cum consemnează portalul Agora.md.

"Suntem în anul Centenarului. Eu ca Preşedinte am denunţat pactul Ribbentrop - Molotov, dar voi depune săptămâna viitoare, cu semnătura mea şi a celorlalţi parlamentari PMP, un proiect de declaraţie în care să denunţăm pactul Ribbentrop-Molotov şi efectele lui', a spus Traian Băsescu la 5 februarie.

Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut şi ca Pactul Stalin-Hitler, a fost un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică şi Germania nazistă, semnat la Moscova, la 23 august 1939, de către ministrul de externe a URSS Viaceslav Molotov şi ministrul de externe german Joachim von Ribbentrop, în prezenţa lui Stalin, aminteşte Agora.md.

În urma semnării pactului, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administraţiei civile şi a armatei române de pe teritoriul dintre Prut şi Nistru, cunoscut ca Basarabia, conform aceluiaşi portal. AGERPRES

]]>
frontpage Sat, 17 Feb 2018 12:31:58 +0000
Papa Francisc a reactivat un grup de experţi privind abuzul sexual asupra copiilor http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59245-papa-francisc-a-reactivat-un-grup-de-experi-privind-abuzul-sexual-asupra-copiilor http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59245-papa-francisc-a-reactivat-un-grup-de-experi-privind-abuzul-sexual-asupra-copiilor Papa Francisc a reactivat în cadrul Bisericii Catolice un grup de experţi privind abuzul sexual asupra copiilor, însărcinat cu prevenirea şi îngrijirea victimelor, a anunţat sâmbătă Vaticanul.

Francisc s-a confruntat cu critici pentru faptul că nu a reînnoit mandatul de trei ani al Comisiei Pontificale pentru Protecţia Minorilor când acesta a expirat în decembrie, aminteşte agenţia de presă DPA.

Comisia îşi va relua activitatea sub conducerea confirmată a arhiepiscopului de Boston, cardinalul Sean O'Malley. Aceasta va avea 16 membri, inclusiv nouă care sunt nou numiţi, s-a precizat într-un comunicat.

Papa "a acordat multă atenţie în rugăciune numind aceşti membri [care] se vor adăuga perspectivei globale a Comisiei în protejarea minorilor şi adulţilor vulnerabili'', a spus O'Malley.

Grupul va continua să "asiste" bisericile locale din întreaga lume în eforturile lor de a proteja toţi copiii, tinerii şi
adulţii vulnerabili", a adăugat el.

Anunţul Vaticanului vine după săptămâni în care scandalul mondial vechi de decenii al preoţilor pedofili a părut să fi reînceput să-l bântuie pe papă, comentează DPA.

În timpul vizitei în Chile luna trecută, Francisc i-a înfuriat pe cei care au fost victime ale abuzurilor sexuale ale clerului, insistând că aceştia nu au avut nici o "dovadă" împotriva unui episcop care ar fi pretins că a asistat la un abuz şi nu l-a raportat.

Apărarea de către Francisc a episcopului Juan Barros a declanşat un protest, după care papa a prezentat scuze şi a cerut anchetatorului de la Vatican privind abuzurile sexuale, arhiepiscopul Charles Scicluna, să examineze cazul.

Joi, Vaticanul a confirmat, de asemenea, o relatare din presă conform căreia Francisc le-a spus colegilor iezuiţi din Chile că are regulat întâlniri private la Vatican cu victimele abuzurilor.AGERPRES]]>
frontpage Sat, 17 Feb 2018 11:45:43 +0000
Lavrov: Acuzaţiile la adresa Moscovei de ingerinţă în alegerile din SUA sunt "gogoşi" http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59244-2018-02-17-14-43-44 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59244-2018-02-17-14-43-44

Acuzaţiile de amestec rusesc în alegerile americane sunt "gogoşi", a apreciat şeful diplomaţiei ruse sâmbătă, la o zi de la inculparea a 13 cetăţeni ruşi pentru presupusa lor intruziune în alegerile prezidenţiale americane, relatează AFP.

"Atât timp cât nu avem fapte, toate acestea sunt gogoşi", a afirmat Serghei Lavrov, întrebat în marja Conferinţei de securitate de la Munchen cu privire la inculpările anunţate de SUA împotriva rezidenţilor ruşi, acuzaţi de complot pentru favorizarea campaniei lui Donald Trump.

În ceea ce priveşte acuzaţiile în sine, Lavrov a refuzat să comenteze, apreciind că declaraţiile autorităţilor americane sunt contradictorii.

"Nu am o reacţie pentru că totul şi orice este publicat, vedem o multiplicare de acuzaţii, de afirmaţii şi de declaraţii", a spus Lavrov.

El a argumentat că vicepreşedintele american Mike Pence şi o responsabilă a Departamentului american de securitate internă au asigurat că "nicio ţară nu a influenţat rezultatul alegerilor americane".

Unii responsabili americani au afirmat de fapt, în trecut, că victoria lui Trump nu era rezultatul unei ingerinţe ruseşti, dar că Moscova a încercat cu adevărat să se invite în acest proces.

Consilierul pentru securitate naţională a preşedintelui american H.R.McMaster a apreciat la Munchen că "probele erau într-adevăr absolut convingătoare" împotriva Rusiei în domeniu.

"Rusia ar trebui să-şi reevalueze ceea ce face pentru că asta nu merge, pur şi simplu", a adăugat el, vrând să dovedească faptul că republicanii şi democraţii sunt uniţi când este vorba să impună sancţiuni Rusiei.

"Este foarte dur să faci să treacă legislaţii bipartizane în SUA, dar Rusia a ajuns aici efectuând această campanie de subversiune politică", a ironizat responsabilul american.

Moscova calificase vineri drept "absurd" actul de acuzare împotriva cetăţenilor ruşi. Acest document nu menţionează totuşi nicio înţelegere între echipa de campanie a lui Donald Trump şi guvernul rus.

Toţi inculpaţii, 13 cetăţeni ruşi şi trei societăţi, sunt acuzaţi de complot în vederea de a înşela SUA, trei dintre ei sunt acuzaţi şi de fraudă bancară, iar alţi cinci de furt grav de identitate.

Evgheni Prigojin, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, figurează printre aceşti acuzaţi. AGERPRES

]]>
frontpage Sat, 17 Feb 2018 10:42:45 +0000
Pintea: Sper să nu mai auzim de bani daţi de pacienţi personalului medical după majorarea salarială de la 1 martie http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/59242-pintea-sper-s-nu-mai-auzim-de-bani-dai-de-pacieni-personalului-medical-dup-majorarea-salarial-de-la-1-martie- http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/59242-pintea-sper-s-nu-mai-auzim-de-bani-dai-de-pacieni-personalului-medical-dup-majorarea-salarial-de-la-1-martie- Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat joi seara că după majorările salariale de la 1 martie speră să nu mai audă de bani daţi de pacienţi personalului medical, creşterea salariilor fiind un pas "important" spre rezolvarea lucrurilor.

"Eu sper că odată cu majorarea salarială de la 1 martie aceste lucruri să se schimbe şi să nu mai auzim despre aceste lucruri. Nu cred că se vor schimba toate de la bun început, cred că lucrurile vor fi pe parcurs rezolvate. Creşterea salariilor e un pas important pentru că până la urmă hai să spunem că e o reparaţie faţă de cei care au lucrat atât de mult timp pe foarte puţini bani. Majorări salariale au fost în ultimii doi ani, trei majorări succesive, dar înainte de asta, o asistentă medicală care lucra la patul bolnavului în Terapie Intensivă avea un salariu de 1.800 de lei net, până acum doi ani. Au fost majorări succesive acum, de la 1 martie vor fi şi alte majorări, până la urmă trebuie să şi reparăm moral ceva. Pentru că tot timpul avem pretenţie de la aceşti oameni care lucrează în sistemul medical, negândindu-ne că sunt şi ei oameni, au copii, au casă, au rate", a spus Sorina Pintea, la Digi 24.

Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că se aşteaptă ca în urma majorărilor salariale şi a investiţiilor în aparatură medicală să se întoarcă în ţară şi o parte din medicii plecaţi în străinătate în ultimii ani. AGERPRES

]]>
frontpage Fri, 16 Feb 2018 07:37:37 +0000
Europa League : Victorie de SENZATIE pentru FCSB, 1-0 cu LAZIO Roma http://www.bucharestherald.ro/sports/45-sports/59239--europa-league-victorie-de-senzatie-pentru-fcsb-1-0-cu-lazio-roma http://www.bucharestherald.ro/sports/45-sports/59239--europa-league-victorie-de-senzatie-pentru-fcsb-1-0-cu-lazio-roma

 FCSB a învins puternica formaţie italiană Lazio Roma cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima manşă a şaisprezecimilor de finală ale Europa League la fotbal. Acest succes de prestigiu al roş-albaştrilor a fost adus de golul marcat de atacantul francez Harlem Gnohere (29).

FCSB jucase 13 meciuri cu echipele italiene şi nu câştigase niciodată până acum, marcând într-unul singur, 3-3 cu Napoli pe teren propriu, în ediţia 2010/11 a grupelor Europa League. În cele 13 partide anterioare, opt au fost înfrângeri, inclusiv un 0-4 cu AC Milan în finala Cupei Campionilor Europeni din 1989. Lazio a ajuns la cinci meciuri consecutive în toate competiţiile fără victorie (trei eşecuri în Serie A şi un egal în Cupa Italiei).

Harlem Gnohere a fost eroul steliștilor, marcând singurul gol al partidei, în minutul 30. Vârful francez a vorbit despre meci și a lăudat publicul de pe Arena Națională.

"Victoria este importantă. A fost un succes colectiv. Am venit după două meciuri în care nu ma jucat și e bine că am marcat. Este foarte important că am câștigat. Peste o săptămână trebuie să fim într-o formă foarte bună. Mă bucur că am marcat. În mod normal, când scap singur cu portarul, dau gol. Sper să mai fac asta și să ne calificăm.Dică a pregătit foarte bine meciul. O să fie bine și la retur, nu îmi e frică de nimeni. Trebuie să ne calificăm. Atmosfera de azi a fost fantastică, fabuloasă", a spus Gnohere la TV Telekom Sport.

Gigi Becali a vorbit despre meciul cu italienii și l-a lăudat pe Dragoș Nedelcu, jucător pe care îl criticase în începutul acestui an. Patronul FCSB a declarat că echipa roș-albastră are prima șansă la calificarea în optimile Europa League.

"E bucurie mare! Speranțe aveam și știam că putem marca. Nu credeam că puteam domina așa și să stăm foarte mult în terenul lor.  În minutul 90 eram în terenul lor, făceam pressing. Budescu nu a fost în forma lui bună, în apele lui, chiar dacă a pasă de gol. Trebuia să marcheze la acea fază.Mi-au plăcut Nedelcu, fundașii centrali și Man. Bine, putem spune toată echipa. Vlad ne-a salvat. Dar dacă e să remarc pe cineva, acela e Nedelcu. În seara asta, Gnohere și-a demonstrat cu adevărat valoarea. E cel mai bun meci al nostru. Acum cred în calificare. Mă gândeam că sunt mai buni ca noi, dar nu e așa.

Luați jocul și vedeți că am fost mereu primii la minge. Am avut șansă doar la ratarea lui Caceres. Atât. Toți jucătorii s-au dăruit. Nu e nicio problemă că nu e Pintilii. Cred că avem prima șansă la calificare pentru că putem marca gol și acolo", a spus Gigi Becali la TV Digi Sport.

Simone Inzaghi: FCSB nu merita sa castige jocul din aceasta seara, dar merita felicitati

"Am avut ghinion, singurul lucru care nu s-a intamplat astazi a fost faptul ca nu am inscris. Din fericire insa mai este partida retur si daca vom juca la fel sunt sigur ca ne vom califica. E un moment de criza doar in ceea ce priveste rezultatele, pentru ca echipa joaca bine. Sunt increzator ca vor veni si rezultatele si asa trebuie sa fie si jucatorii. La gol nu trebuia sa facem greselile pe care le-am facut, dar in fotbal se mai intampla. Speram ca saptamana viitoare sa ne facem suporterii fericiti. Ne asteptam la jocul FCSB, pentru ca evolua pe teren propriu, si chiar daca nu meritau sa castige jocul din aceasta seara, merita felicitati. Au jucatori valorosi, Gnohere a facut un joc foarte bun si ne-a deranjat mult", a declarat Simone Inzaghi, antrenorul celor de la Lazio.

Florin Tănase, căpitanul lui FCSB, are mare încredere în propria echipă după victoria din prima manșă a 16-imilor Europa League cu Lazio, scor 1-0.

"Mă bucur că n-am primit gol. Avem prima șansă la calificare. Le mulțumim oamenilor că au venit din toate părțile țării. Cu așa atmosferă să tot joci. Lazio are jucători foarte valoroși, dar nu e o echipă de speriat. E o echipă pe care o poți elimina cu atenție pe Olimpico.

Trebuie să jucăm ca astăzi, să fim uniți. După acest meci și Vlad are un moral foarte bun. Eu am crezut în acest meci. Trebuie să ne amintim că Lazio n-a câștigat niciun campionat în ultimii ani. Atmosfera cred că va fi foarte frumoasă în Italia, dar suntem obișnuiți", a declarat Florin Tănase la Pro X

Andrei Vlad, portarul criticat în ultima vreme, spune că oamenii care nu l-au apreciat i-au dat mai multă putere să revină pe gazon și să lupte pentru postul de titular.

"Suntem foarte bucuroși că am obținut un rezultat ca acesta. Trebuie să mergem la Roma și să facem un meci mare. Sunt foarte fericit că am reușit să trec peste perioada grea. Le mulțumesc celor care m-au criticat pentru că mi-au dat foarte multă încredere în mine să revin. N-am trăit niciodată un meci într-o asemenea atmosferă.

Au fost multe meciuri bune pe care o să mi le amintesc când mă voi lăsa de fotbal. Nu mă supăr pe poreclele pe care le-am primit de la Budescu. El îmi spune Ceaușescu, domnul Becali îmi zice Messi al portarilor", a adăugat Andrei Vlad

Infiintata in 1900, Lazio a castigat de doua ori Serie A (1974 si 2000), de sase ori Cupa Italiei (1958, 1998, 2000, 2004, 2009, 2013) si de patru ori SuperCupa Italiei (sezoanele 1998/1999, 2000/2001, 2009/2010, 2017/2018). Pe plan international, echipa a castigat Cupa Cupelor si Supercupa Europei in 1999 si a jucat finala Cupei UEFA in 1998.


Rezultatele inregistrate de cele doua formatii in faza grupelor:


FCSB a incheiat pe locul doi in Grupa G, cu 10 puncte. Golaveraj: 9-7

FCSB - Plzen 3-0
Lugano - FCSB 1-2
Hapoel Beer Sheva - FCSB 1-2
FCSB - Hapoel Beer Sheva 1-1
Viktoria Plzen - FCSB 2-0
FCSB - Lugano 1-2

Lazio a incheiat pe primul loc Grupa K, cu 13 puncte. Golaveraj: 12-7

Vitesse - Lazio 2-3
Lazio - Waregem 2-0
Nice - Lazio 1-3
Lazio - Nice 1-0
Lazio - Vitesse 1-1
Waregem - Lazio 3-2 

]]>
frontpage Thu, 15 Feb 2018 21:21:13 +0000
Campanie de prevenire a accidentului vascular cerebral, lansată în premieră naţională http://www.bucharestherald.ro/health/36-health/59240-2018-02-15-23-24-01 http://www.bucharestherald.ro/health/36-health/59240-2018-02-15-23-24-01 O campanie de informare şi de prevenire a accidentului vascular cerebral (AVC) ischemic prin depistarea precoce a fibrilaţiei atriale (FiA), care cauzează, potrivit cardiologilor, 20-30% dintre AVC letale din judeţ a fost lansată miercuri, la Timişoara, în premieră naţională, de Fundaţia CardioPrevent.

"Sunt anual peste două sute de accidente vasculare în Timiş din cauza acestei fibrilaţii atriale, iar jumătate pot să moară la primul eveniment sau să rămână cu paralizii severe. Este ideal să prevenim FiA. (...). Nu vrem să creăm o angoasă legată de bolile cardiovasculare, ci vrem doar să-i alertăm pe cei care sunt la risc şi să pregătim sistemul pentru aceasta. Obiectivul nostru este ca timişorenii să aibă acces la această informaţie", a declarat miercuri, presei, preşedintele Fundaţiei CardioPrevent, prof. dr. Dan Gaiţă.

Fundaţia a stabilit un parteneriat cu un lanţ de farmacii din oraş care testează gratuit, începând de miercuri, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani şi cele care au peste 55 de ani dar sunt deja sub tratament pentru boli cardiovasculare ori diabet şi care prezintă un risc mai mare de FiA, respectiv AVC. Testarea durează un minut şi se efectuează cu ajutorul unui dispozitiv special pentru depistarea FiA, care înregistrează activitatea inimii şi generează pe loc electrocardiograma.

Dan Gaiţă atrage atenţia că este dureros să ştii că "dacă te naşti în Timişoara trăieşti în medie cu zece ani mai puţin decât oriunde în vestul Europei", România ajungând pe primul loc în Europa ca procent de mortalitate prevenibilă.

"Cred că nimeni din ţară sau din Timişoara nu-şi doreşte să moară degeaba, fără să ştie că aceste lucruri pot fi tratate. (...). Sunt anual câteva zeci de mii de accidente vasculare în România, este a doua cauză de deces, după afectarea vaselor inimii. Această FiA, care are legătură cu inima, dă complicaţii majore la nivelul vaselor capului. (...). În România, programul are loc pentru prima dată, dar în alte ţări se derulează de foarte mult timp", a explicat Dan Gaiţă. AGERPRES

]]>
frontpage Thu, 15 Feb 2018 20:02:40 +0000
Sinodul BOR interzice activitatile culturale si artistice in biserici http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/59241--sinodul-bor-interzice-activitatile-culturale-si-artistice-in-biserici http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/59241--sinodul-bor-interzice-activitatile-culturale-si-artistice-in-biserici Conducerea Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), reunita joi intr-o sedinta de lucru, a decis ca in biserici sa nu mai aiba loc activitati culturale si artistice, ci sa fie organizate in alte spatii ale parohiilor sau in spatii publice inchiriate pentru acest scop, motivand ca desfasurarea acestora in lacasurile de cult "pot provoca tendinte de auto-secularizare a spatiului sacru" din BOR.

Sfantul Sinod a stabilit de asemenea ca filmarile in lacasurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale si "numai in cazurile in care se doreste evidentierea patrimoniului liturgic si arhitectural-istoric al respectivelor biserici". La fel, transmiterea in direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizata doar cu acordul Centrelor eparhiale, "cu obligatia respectarii normelor liturgice si tipiconale".

Patriarhia Romana anunta intr-un comunicat ca joi a avut loc, in Sala Sinodala din Resedinta Patriarhala, sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in cadrul careia au fost adoptate mai multe hotarari.

"In cadrul acestei sedinte a avut loc alegerea Arhiereului-vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei si a Arhiereului-vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei.

Sfantul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Parinte Arhimandrit Atanasie (Tudor) Rusnac ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei. Noul Arhiereu-vicar va purta titulatura Preasfintitul Parinte Atanasie de Bogdania.

De asemenea, Sfantul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Parinte Arhimandrit Teofil (Petru) Roman ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei. Noul Arhiereu-vicar va purta titulatura Preasfintitul Parinte Teofil de Iberia.

In cadrul aceleiasi sedinte au fost luate si alte hotarari, dintre care amintim:

A fost completata tematica omagiala si comemorativa a anului 2018 "Anul omagial al unitatii de credinta si de neam si Anul comemorativ al fauritorilor Marii Uniri din 1918" cu un nou capitol: Consecintele Marii Uniri. Lumini de Centenar: mostenitori si fructificatori ai Marii Uniri timp de 100 de ani.

Vor fi evidentiate astfel personalitatile care prin realizarile lor au fructificat acest mare moment al istoriei noastre nationale, ctitori de lacasuri de cult, promotori si aparatori ai culturii, spiritualitatii si educatiei crestine romanesti.

In contextul Anului Centenarului 2018, Sfantul Sinod incurajeaza intensificarea programelor pastorale, culturale si spirituale de promovare a unitatii de credinta si de neam in comunitatile ortodoxe romanesti din afara Romaniei, in special folosirea limbii romane in cultul divin, in activitatile cu tineretul si in familie.

Avand in vedere contributia Bisericii la promovarea unei educatii pentru unitate si demnitate nationala s-a luat hotararea ca Centrele eparhiale sa continue oferirea sprijinului financiar si material unitatilor scolare care au nevoie de reparatie, renovare si dotare.

Intrucat activitatile culturale si artistice desfasurate in lacasurile de cult, pot provoca tendinte de auto-secularizare a spatiului sacru din Biserica Ortodoxa Romana, Sfantul Sinod stabileste ca aceste activitati culturale sa fie organizate in alte spatii ale parohiilor, sau in spatii publice inchiriate pentru acest scop.

Filmarile in lacasurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale si numai in cazurile in care se doreste evidentierea patrimoniului liturgic si arhitectural-istoric al respectivelor Biserici. La fel, transmiterea in direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizata doar cu acordul Centrelor eparhiale, cu obligatia respectarii normelor liturgice si tipiconale.

A fost aprobata inscrierea in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane, incepand cu anul 2019, a pomenirii Sfintei Matrona de la Moscova, cu zi de praznuire in data de 2 mai;

De asemenea, a fost aprobata inscrierea in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane, incepand cu anul 2019, a cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului - Siriaca de la Manastirea Ghighiu din Arhiepiscopia Bucurestilor in ziua praznicului Izvorului Tamaduirii. Au fost aprobate si textele Acatistului si Slujbei Sfintei Icoane a Maicii Domnului - Siriaca.

A fost aprobat textul Acatistului si al Slujbei Sfintilor Mc. Claudiu, Castor, Sempronian si Nicostrat (9 noiembrie) si cele ale Sfintilor 26 de Mucenici din Gotia (26 martie). De asemenea, au fost aprobate si textele a doua Acatiste, anume Acatistul Sf. Apostol si Evanghelist Luca (18 octombrie) si cel al Acatistului Sf. Mc. Hristofor (9 mai)."

]]>
frontpage Thu, 15 Feb 2018 17:26:01 +0000
Comisia Europeană: Facebook şi Twitter încă nu şi-au pus la punct regulamentele de confidenţialitate http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/59235-2018-02-15-14-48-05 http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/59235-2018-02-15-14-48-05 Comisia Europeană a deplâns miercuri faptul că anumite reţele de socializare nu şi-au aliniat încă suficient de bine condiţiile lor de utilizare la exigenţele Uniunii Europene în domeniul respectării vieţii private a utilizatorilor acestor platforme online, informează AFP.

Facebook, Twitter şi Google+ au publicat joi o serie de modificări pentru a răspunde exigenţelor autorităţilor europene, însă acestea "nu îndeplinesc decât parţial normele legislaţiei europene", a estimat Comisia Europeană într-un comunicat.

Executivul european a salutat totuşi anumite modificări, care vor permite consumatorilor să se prevaleze de dreptul lor de a se retrage din procedura de efectuare a unei cumpărături online. Internauţii din UE vor putea, de asemenea, să depună plângeri în Europa pentru diverse nemulţumiri pe care le vor avea, nu în California, unde se află sediile generale ale companiilor vizate.

Totuşi, Facebook şi "mai ales "Twitter" nu au răspuns decât parţial la problemele de responsabilitate legală şi la modul în care utilizatorii sunt informaţi în legătură cu o eventuală retragere a conţinuturilor sau despre rezilierea unui contract.

"Este inacceptabil (...) ca acest lucru să necesite atât de mult timp", a declarat Vera Jourova, comisar european însărcinat cu protecţia consumatorilor. AGERPRES

]]>
frontpage Thu, 15 Feb 2018 12:46:57 +0000
Victor Bostan: Producţia globală de vin nu poate satisface cererea în creştere http://www.bucharestherald.ro/economics/40-economics/59233-2018-02-15-14-23-11 http://www.bucharestherald.ro/economics/40-economics/59233-2018-02-15-14-23-11 Producţia globală de vin nu poate satisface cererea în creştere, ducând la lipsuri şi marje mai mari pentru producători, susţine fondatorul şi CEO-ul Purcari, Victor Bostan, de profesie oenolog.

''Astăzi începe un nou capitol pentru Grupul Purcari, continuând drumul către a deveni liderul necontestat al pieţei de vin în ECE. Este cu adevărat un moment propice pentru a fi în industria vinului: producţia globală nu poate satisface cererea în creştere, ducând la lipsuri şi marje mai mari pentru producători. Spre deosebire de petrol, curba cerere-ofertă nu poate fi uşor rebalansată pentru că nu există 'vin de şist'. Aşteptăm cu nerăbdare să capitalizăm aceste condiţii favorabile, profitând de poziţia noastră, caracterizată de costuri scăzute branduri puternice. Sunt cu adevărat încântat că toţi cei care îndrăgesc vinurile noastre şi iubesc brandurile noastre vor avea acum oportunitatea de a deveni acţionari ai Grupului şi astfel să participe, alături de noi, la succesul companiei'', a Bostan, conform unui comunicat de presă remis, joi, AGERPRES.

Lenna Koszarny, partener fondator şi CEO al Horizon Capital, a adăugat că Grupul Purcari scrie o filă de istorie, fiind prima companie din Moldova care se listează public în Bucureşti.

''Este o moştenire demnă de un brand iconic, care a încântat iubitorii de vin din 1827 şi care a câştigat prin merit poziţia de lider în România şi Moldova, concomitent cu extinderea prezenţei la nivel global'', a spus Koszarny.

Grupul Purcari s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti, sub simbolul WINE, după realizarea unei Oferte Publice Iniţiale (IPO) pentru 49% din acţiunile sale. Preţul final al ofertei a fost de 19 lei/acţiune, valoarea totală a ofertei ajungând la peste 186 milioane RON (50 milioane dolari).

''Consumul global de vin în 2017 este estimat de OIV (International Organisation of Vine and Wine) la 243 milioane hectolitri, cu o producţie corespunzătoare de 247 milioane de hectolitri. În ultimele două decenii, raportul dintre consumul mediu şi producţia globală a fost între 0,85 şi 0,90. Totuşi, recoltele scăzute din 2017 vor vedea acest raport ajungând la 0,98. Reechilibrarea pieţei mondiale a vinului a avut un efect pozitiv asupra preţurilor vinurilor tranzacţionate, care au crescut, în medie, de la 2,1 euro pe litru în 2006 la 2,8 euro în 2016, potrivit OIV. Se preconizează că această tendinţă va continua şi în 2017, deoarece OIV previzionează o scădere cu 8% a producţiei globale, volumele scăzând în Italia cu 23%, în Franţa cu 19%, în Spania cu 15%, în Germania cu 10% şi în Chile cu 6%, generând creşterea preţurilor mondiale ale vinului'', menţionează sursa citată. AGERPRES]]>
frontpage Thu, 15 Feb 2018 12:21:53 +0000
The Carpathian Mountains, a unique natural phenomenon for mineral waters http://www.bucharestherald.ro/economics/40-economics/59232-the-carpathian-mountains-a-unique-natural-phenomenon-for-mineral-waters http://www.bucharestherald.ro/economics/40-economics/59232-the-carpathian-mountains-a-unique-natural-phenomenon-for-mineral-waters
Romania is a unique country with breath-taking landscapes and valued treasures. Among them, you can count the sparkling natural mineral waters. Here we can find springs sprouted as a result of natural phenomenon that have started deep into the volcanic mountains and go all the way up to the springs in Țara Dornelor land where they are collected and brought daily to your home. A pure water is a valued resource for health, therefore as a result of a long period of research there have been discovered two new sources of nitrate-free sparkling mineral water: AQUA 2 and AQUA 3.

The Carpathian Mountains is a unique hydro-geological phenomenon for mineral waters. The metamorphic rocks represent a geological structure wherein, after a long underground path, the meteoric water is naturally purified. Deep within the volcanic structures of Călimani Mountains, the carbon dioxide takes an upward journey, impregnating the deep areas of the naturally filtered water. The heavy fissured areas allow the ease of the sparkling mineral water deposits. Thus, by the means of drilling the heart of the hydro-mineral deposit can be infiltrated and a pure, nitrate-free water is obtained.

The sparkling natural mineral water deposit is the outcome of a complex hydro-geological process. This process requires a long-time natural filtration of over 40 years, which takes place in the depth of the Oriental Carpathians (the Eastern part of the Călimani Mountains). The blending of the meteoric water and the CO2 takes place at a great depth in the volcanic andesite rocks of over 10 million years.

The geological structure of the Carpathian Mountains contributes to the special qualities of the mineral water. In these mountains, lie Europe’s last wild forests unspoiled by men, with the Bucovina valleys reigning over the Carpathians. The mountains, the secular forests which houses a unique fauna in Europe, the valleys and grasslands untouched by intensive agriculture or industrial activity, along with the geological structure of the volcanic mountains, they all lead to the existence of a superior quality mineral water deposits. 

“These newly discovered deposits, prove the fact that the Carpathian Mountains is a unique and special phenomenon worldwide. Here the ecosystem and the geological structure offers an unmatched purity of the water sources! This purity is reflected most definitely in the taste of water” declared Jean Valvis, President, General Director of Carpathian Springs SA.

Jean Valvis is not the only one who is convinced by the special qualities of the mineral water in the Carpathian Mountains, but also Martin Riese, America’s only certified water sommelier and the most famous in the world. He states in dozens of interviews given for prestigious magazines around the world:
“I’ve always been fascinated by the fact that water has an impact on the taste of other beverages and food. I’m surrounded by water daily, I work at Patina Restaurant in Los Angeles, a restaurant with Michelin stars, where I’ve created a special water menu.”

The water sommelier chose to have in this restaurant a Romanian mineral water, he states his choice as follows: “Every year I’m bringing up-to-date the water menu, that’s why I’m always in the search of waters with an interesting composition and appealing taste. I’ve liked quite a lot the design of AQUA Carpatica bottles, afterwards I’ve tasted the water and I’ve been its biggest fan ever since. The water comes from deep within the Carpathian Mountains, an ancient land, unspoiled by civilisation, agriculture or industrial activity. The water has a rich and clean taste, perfect on its own or associated with white and red wines. For me the biggest surprise is that the sparkling mineral water is nitrate-free, a sign of a unique and incredible spring.”

 

 

 

]]>
frontpage Thu, 15 Feb 2018 11:45:20 +0000
Premierul polonez îi critică pe 'blatiştii' din NATO http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59237-2018-02-15-16-45-27 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59237-2018-02-15-16-45-27 Premierul polonez Mateusz Morawiecki a criticat implicit state europene precum Germania pentru nivelul cheltuielilor de apărare, apreciind că aceste ţări se comportă precum nişte 'blatişti' în NATO, profitând de umbrela protectoare comună, transmite AFP.

''Cine pune în pericol coeziunea (NATO)? Cel care spune că fiecare trebuie să cheltuiască 2% pentru apărare, ca să existe o solidaritate (între state)? Sau 'blatistul' care cheltuieşte doar 1%, dar trăieşte sub un scut protector?'' comun, a întrebat retoric premierul Mateusz Morawiecki într-un interviu publicat joi de cotidianul german Die Welt.

Preşedintele american Donald Trump a criticat de mai multe ori statele NATO, în special Germania, care nu respectă deocamdată angajamentul asumat în cadrul Alianţei de a aloca 2% din PIB cheltuielilor de apărare.

Bugetul de apărare al Germaniei depăşeşte cu puţin 1% din PIB, în timp ce Polonia a atins deja ţinta de 2%.

''Blatistul pune în pericol unitatea Occidentului'', a continuat Morawiecki, în ajunul întâlnirii cu cancelarul Angela Merkel, programată vineri la Berlin.

El a reproşat, per ansamblu, Europei că ''a tratat până acum cu uşurinţă apărarea şi a trăit sub umbrela (oferită de) 'pax americana'''.

Pe de altă parte, Mateusz Morawiecki şi-a reafirmat opoziţia faţă de proiectul gazoductului Nordstream 2, puternic susţinut de Berlin, şi care ar urma să transporte gaz rusesc spre Germania prin Marea Baltică.

''Astăzi, Ucraina este relativ sigură pentru că ea controlează un culoare de aprovizionare cu gaz natural rusesc spre Europa centrală'', a subliniat şeful guvernului polonez.

Dacă Nordstream 2 va fi construit, iar trecerea gazelor prin Ucraina va fi tăiată, Rusia ar putea provoca ''o escaladare a conflictului cu Ucraina aşa cum şi-o doreşte, atacând ansamblul Ucrainei'', a explicat Morawiecki. AGERPRES]]>
frontpage Thu, 15 Feb 2018 10:44:17 +0000
Germania promite Kosovo sprijin ca toate statele UE să îi recunoască independenţa şi cere Serbiei să o accepte, ca o condiţie a aderării la UE http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59236-2018-02-15-16-43-13 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59236-2018-02-15-16-43-13 Serbia va trebui să accepte independenţa Kosovo pentru a putea adera la Uniunea Europeană, a declarat miercuri seară la Pristina ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, care a promis totodată kosovarilor că îi va ajuta pentru a obţine recunoaşterea independenţei şi din partea statelor UE care încă nu au recunoscut-o, România fiind printre ele.

'Dacă Serbia doreşte să se îndrepte către Uniunea Europeană, construirea statului de drept este prima condiţie, dar în mod firesc şi acceptarea independenţei Kosovo', a spus Sigmar Gabriel, citat de agenţia Reuters, la o conferinţă de presă comună cu premierul kosovar, Ramush Haradinaj.

'Aceasta este condiţia esenţială pentru a merge către Europa', a insistat ministrul de externe german, susţinând că a transmis acelaşi mesaj şi la Belgrad, unde a avut întrevederi cu oficialii sârbi înainte de a veni la Pristina.

Sigmar Gabriel a mai spus la Pristina că Germania va ajuta Kosovo să obţină recunoaşterea independenţei şi din partea celor cinci state membre ale UE care încă nu au recunoscut această independenţă autoproclamată de kosovari în anul 2008, respectiv România, Spania, Grecia, Cipru şi Slovacia.

'În mod natural, aderarea la UE este obiectivul final. Pentru aceasta una dintre condiţii este să convingem cele cinci state ale UE care nu recunosc Kosovo că o asemenea recunoaştere este logică, întrucât Kosovo nu va mai face parte niciodată din Serbia', a motivat şeful diplomaţiei germane.AGERPRES]]>
frontpage Thu, 15 Feb 2018 10:41:01 +0000
Creşterea ROBOR continuă; joi a ajuns la 2,07% la trei luni http://www.bucharestherald.ro/economics/40-economics/59234-creterea-robor-continu-joi-a-ajuns-la-207-la-trei-luni http://www.bucharestherald.ro/economics/40-economics/59234-creterea-robor-continu-joi-a-ajuns-la-207-la-trei-luni ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, a urcat joi pe piaţa interbancară la nivelul de 2,07% la trei luni, de la 2,06% miercuri, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).

Indicele ROBOR la trei luni a revenit aproape de valoarea de la finele lunii decembrie 2017. Pe data de 28 decembrie 2017, indicele se situa la 2,08% pe an.

În ceea ce priveşte indicele la 6 luni, acesta a ajuns, joi, la 2,38% pe an, de la 2,37% miercuri.

Conform datelor BNR, la începutul anului, ROBOR era la 2,05%. AGERPRES]]>
frontpage Thu, 15 Feb 2018 10:25:47 +0000
SUA: Trump ordonă ca drapelele să fie coborâte în bernă după masacrul de la liceul din Florida http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59238-2018-02-15-16-46-33 http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59238-2018-02-15-16-46-33
Preşedintele american Donald Trump a pus joi atacul armat din ajun de la un liceu din Florida, soldat cu 17 morţi, pe seama unui "dezechilibrat" şi a lipsei de vigilenţă a autorităţilor, fără a evoca problema pe care o reprezintă armele de foc în SUA, transmite AFP.

"Atâtea semne că trăgătorul din Florida era un dezechilibrat mintal, chiar dat afară din şcoală pentru proastă purtare. Vecinii şi colegii lui de clasă ştiau că (respectivul) reprezintă o mare problemă. De semnalat întotdeauna autorităţilor, iar şi iar!", a transmis Trump pe Twitter, joi dimineaţa.

Liderul de la Casa Albă a ordonat totodată joi coborârea drapelelor în bernă, în semn de respect pentru victime, potrivit unui comunicat al preşedinţiei. "Ţara noastră poartă doliu alături de cei care şi-au pierdut apropiaţi în atacul armat de la liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland, Florida", a subliniat Trump în comunicat.

În acelaşi timp, purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei americane Sarah Sanders a anunţat că şeful statului "se va adresa ţării" în legătură cu masacrul, la ora locală 11.00 (16.00 GMT).

În reacţiile sale, Trump nu a evocat până acum nicio secundă problema armelor de foc, în condiţiile în care autorul atacului, Nikolas Cruz, de 19 ani, era înarmat cu o puşcă semiautomată AR-15 şi mai multe cartuşe, când a intrat, miercuri, în liceul Marjory Stoneman Douglas, cu puţin înainte de sfârşitul orelor de curs.

A fost cel mai mare masacru petrecut într-o şcoală din SUA după cel de la Sandy Hook, din decembrie 2012, soldat cu moartea a 20 de copii de 6-7 ani şi a şase adulţi.AGERPRES

]]>
frontpage Thu, 15 Feb 2018 09:45:47 +0000
Studiu: Vaporii ţigărilor electronice pot creşte riscul de pneumonie http://www.bucharestherald.ro/health/36-health/59231-studiu-vaporii-igrilor-electronice-pot-crete-riscul-de-pneumonie http://www.bucharestherald.ro/health/36-health/59231-studiu-vaporii-igrilor-electronice-pot-crete-riscul-de-pneumonie Persoanele care utilizează ţigări electronice, numite generic ''vaperi'', ar putea fi mult mai vulnerabile la pneumonie, conform unui studiu recent, citat de Press Association.

Cercetarea, publicată în European Respiratory Journal, a descoperit că vaporii provenind de la ţigările electronice ar putea favoriza aderarea bacteriilor responsabile de apariţia pneumoniei de celulele din membrana ce căptuşeşte căile respiratorii.

Studiul vine la scurt timp după ce oficiali din cadrul Departamentului de Sănătate Publică din Anglia (PHE) i-a îndemnat pe fumători să înlocuiască ţigările obişnuite cu cele electronice pentru a le fi mai uşor să renunţe la produsele pe bază de tutun. La începutul acestei săptămâni, PHE a susţinut că spitalele din Marea Britanie ar trebui să vândă astfel de dispozitive şi şi-a exprimat speranţa că acestea vor putea fi în curând cumpărate pe bază de reţetă decontată de Sistemul public de sănătate din Marea Britanie (NHS).

Studiul, bazat pe experimente efectuate pe celule, şoareci şi subiecţi umani, a concluzionat că vaporii rezultaţi în urma utilizării ţigărilor electronice sporesc susceptibilitatea de infecţii cu pneumococ.

''Pneumococul este o bacterie care se poate afla în căile noastre respiratorii fără a produce o boală. Însă, în unele cazuri, poate invada celulele ce căptuşesc (căile respiratorii) provocând pneumonie sau septicemie'', a explicat Jonathan Grigg, profesor de medicină în cadrul Queen Mary University din Londra, unul dintre autorii principali ai studiului.

În cadrul experimentelor iniţiale, oamenii de ştiinţă au analizat efectul vaporilor de ţigări electronice asupra moleculei produsă de celulele din membranele ce căptuşesc zona căilor aeriene - factorul activator plachetar receptor (PAFR). Celulele expuse fie la vapori conţinând nicotină, fie la vapori fără nicotină au produs niveluri de PAFR de trei ori mai ridicate. Apoi, după asocierea pneumococului cu aceste celule, s-a descoperit că expunerea a dublat cantitatea de bacterii care au aderat la căile respiratorii.

În cazul experimentelor desfăşurate pe şoareci, s-a observat o creştere a numărului de bacterii pneumococice prezente în aparatul respirator în urma expunerii.

De asemenea, specialiştii au analizat acest efect asupra unui număr de 17 subiecţi umani. În rândul ''vaperilor'', nivelurile de PAFR din căile respiratorii s-au triplat în decurs de o oră de la expunere.

''Aceste rezultate coroborate sugerează că ''vapatul'' determină vulnerabilizarea căilor respiratorii faţă de bacteriile care aderă la celulele din căptuşeala căilor respiratorii. Dacă un ''vaper'' este expus la pneumococ acest lucru poate creşte riscul de infecţie'', a adăugat Grigg.AGERPRES]]>
frontpage Fri, 09 Feb 2018 10:35:17 +0000
Ambasadorul Kuzmin, despre relaţia România-Rusia: S-au constatat rezultate modeste în sfera politică şi diplomatică http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59230-2018-02-09-13-33-21 http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59230-2018-02-09-13-33-21 Diplomaţia rusă a continuat, anul trecut, "în mod consecvent activitatea de restabilire a relaţiilor pragmatice reciproc avantajoase cu România" pe diferite domenii, dar în sfera politică şi diplomatică s-au constatat rezultate modeste, a apreciat ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Constatăm cu satisfacţie că cifra de afaceri comerciale bilaterale în 2017 a crescut cu peste 20% şi, conform estimărilor cu totul realiste, ea va ajunge la sfârşitul celor 12 luni la 4 miliarde de dolari", a apreciat diplomatul.

Referitor la relaţiile diplomatice România-Rusia, Kuzmin a amintit că aeronavei vicepremierului rus Dmitri Rogozin i s-a refuzat, în luna iulie 2017, survolarea României. În acest context, ambasadorul Rusiei a spus că "anumite cercuri de la Bucureşti se comportă ca acel catolic, care a vrut să fie un catolic mai bun decât Papa de la Roma însuşi - încercând să complice stabilirea unor canale de dialog, chiar şi în pofida cunoscutei decizii a summit-ului NATO de la Varşovia cu privire la necesitatea acestui dialog".

El a punctat că sancţiunile aplicate Rusiei de către Uniunea Europeană nu se aplică în ceea ce priveşte tranzitul şi a evidenţiat că aeronava lui Rogozin trecuse deasupra Ungariei şi Poloniei.

"Este suficient să spunem că încă pe data de 23 decembrie 2016 Ministerul Afacerilor Externe al României a postat comentariul în care se spune că aşa-numitele sancţiuni UE nu se aplică în cazul survolării de tranzit, iar interdicţia de a efectua o astfel de cursă regulară ar constitui o încălcare a dreptului internaţional şi a Convenţiei de la Chicago privind aviaţia civilă din 1947", a apreciat ambasadorul, în conferinţa de presă.

El a afirmat că speră ca relaţiile România-Rusia să se îmbunătăţească, în contextul în care ţara noastră va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în 2019 şi pe fondul promovării candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, pentru anii 2020/2021.

Kuzmin a adus în discuţie şi tema reînhumării soldaţilor români care au murit în Rusia, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

"Partea rusă, la rândul său, oferă tot sprijinul posibil în activitatea părţii române pentru reînhumarea ostaşilor săi care au căzut victimele aventurii militare criminale pe teritoriul URSS ale dictatorului Ion Antonescu în alianţă cu Hitler. Dorinţa constructivă reciprocă în domeniul acesta a fost confirmată în cadrul şedinţei comisiei interguvernamentale care a avut loc toamna trecută la Bucureşti", a evidenţiat Kuzmin.

 

AGERPRES]]>
frontpage Fri, 09 Feb 2018 06:32:11 +0000
Munții Carpați, un fenomen unic pentru apele minerale http://www.bucharestherald.ro/economics/40-economics/59228--munii-carpai-un-fenomen-unic-pentru-apele-minerale http://www.bucharestherald.ro/economics/40-economics/59228--munii-carpai-un-fenomen-unic-pentru-apele-minerale România este o țară unică, cu peisaje care îți taie răsuflarea și comori de neprețuit. Printre acestea, se numără și apele minerale naturale carbogazoase. Avem izvoare apărute în urma unor fenomene naturale, care au început în adâncurile munților vulcanici și continuă până la izvoarele din poienile Țării Dornelor, de unde sunt colectate și aduse pe masa ta în fiecare zi. Și pentru că o apă pură este o resursă neprețuită pentru sănătate, în urma unei perioade îndelungate de prospectare au fost descoperite încă două surse de apă minerală carbogazoasă fără nitrați detectabili, AQUA 2 și AQUA 3.

Munții Carpați reprezintă un fenomen special hidrogeologic pentru apele minerale. Rocile magmatice constituie o structură geologică în care, după un parcurs îndelungat, apa de origine meteorică se purifică natural. Din adâncurile structurilor vulcanice ale Munților Călimani, dioxidul de carbon parcurge un traseu ascendent, impregnând zonele de circulație profundă ale apei filtrate natural, iar zonele mai puternic fisurate permit descărcarea zăcământului de apă minerală carbogazoasă. Astfel, prin foraje se poate pătrunde în inima zăcământului hidromineral și se extrage o apă pură, fără nitrați.  

Zăcământul de apă minerală naturală carbogazoasă este rezultatul unui proces hidrogeologic complex. Acest proces implică o filtrare naturală de lungă durată, de peste 40 de ani, care are loc în profunzimea Carpaților Orientali (pe bordura estică a Munților Călimani). În rocile andezitice de natură vulcanică, datând de peste 10 milioane de ani, la mare adâncime, se produce amestecul apei meteorice cu dioxidul de carbon.   

La calitățile speciale ale apelor minerale contribuie și structura geologică a Munților Carpați, unde se află ultimele păduri de pe continent neafectate de intervenția omului, iar un loc aparte îl ocupă plaiurile Bucovinei. Munții, pădurile seculare ce adăpostesc o faună unică în Europa, văile neatinse de agricultura intensivă sau activitatea industrială, precum și structură geologică specifică munților vulcanici reprezintă condițiile primordiale pentru existența unor asemenea zăcăminte de apa minerală de o calitate superioară.  

 “Aceste noi zăcăminte descoperite certifică faptul că Munții Carpați sunt un fenomen unic și special la nivel mondial, unde ecosistemul și structură geologică specifică conferă o puritate extraordinară a surselor de apă! Iar această puritate se reflectă în mod cert în gust!” – declară Jean Valvis – Președinte, Director General Carpathian Springs SA.

Și Jean Valvis nu este singurul care este convins de calitățile speciale ale apelor minerale din Munții Carpați, ci și Martin Riese, singurul somelier de apă acreditat din Statele Unite ale Americii și cel mai renumit din lume. El declară în nenumărate interviuri date în reviste de prestigiu din întreagă lume: “Am fost mereu fascinat de faptul că apa are un impact asupra  gustului altor băuturi și alimente. Sunt zilnic înconjurat de apă, lucrez la Restaurantul Patina, în Los Angeles, un restaurant cu stele Michelin, unde am creat un meniu special de apă.”

Acesta a ales să folosească în restaurantul său apa minerală românească și își explică alegerea:  “În fiecare an îmi actualizez meniul de apă, de aceea caut mereu noi ape interesante. Mi-a plăcut foarte mult designul sticlelor AQUA Carpatica, apoi am gustat apa și am fost imediat un mare fan al acesteia. Apa provine din Munții Carpați, dintr-o zonă străveche și neatinsă de civilizație, de agricultură sau industrie. Apa are un gust bogat și foarte curat, perfect pentru a fi băută ca atare sau pentru a se combina cu vinuri albe sau roșii bune. Pentru mine cea mai mare surpriză e că apa minerală carbogazoasă e fără nitrați detectabili, un semn al unui izvor foarte rar și incredibil.”

]]>
frontpage Tue, 06 Feb 2018 16:05:43 +0000
Dăncilă: Voi fi foarte exigentă în ceea ce priveşte îndeplinirea măsurilor din programul de guvernare http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59224-2018-01-29-22-59-46 http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59224-2018-01-29-22-59-46 Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni seară, la prima întâlnire a noului Guvern, că va fi "foarte exigentă" în ceea ce priveşte îndeplinirea programului de guvernare.

"Am făcut predarea-primirea cu domnul ministru Mihai Fifor şi vreau să îl felicit pentru asigurarea interimatului. Aceasta este prima întâlnire a echipei guvernamentale şi vreau să vă felicit pe toţi pentru validarea în comisiile parlamentare şi vreau să vă felicit pentru votul obţinut în cadrul Parlamentului. Majoritatea, care astăzi ne-a votat şi care şi-a pus speranţa în noi, cred că aşteaptă din partea noastră responsabilitate în ceea ce priveşte îndeplinirea programului de guvernare. Eu vă asigur de tot sprijinul meu în coordonarea activităţilor între ministere. În acelaşi timp, voi fi foarte exigentă în ceea ce priveşte îndeplinirea măsurilor din program", a declarat Viorica Dăncilă, la prima întâlnire cu miniştrii Cabinetului său, desfăşurată la sediul Guvernului.

Totodată, noua şefă a Guvernului le-a solicitat membrilor Cabinetului său să îi prezinte rapoarte lunare privind stadiul implementării programului de guvernare pentru fiecare minister în parte.

"Vă rog ca în fiecare lună să-mi prezentaţi un raport privind stadiul implementării programului de guvernare pentru fiecare minister în parte. Vă voi sprijini cât îmi va sta în putinţă, dar, în acelaşi timp, aştept şi din partea dumneavoastră la fel de multă rigoare", a spus Dăncilă.

De asemenea, ea le-a solicitat membrilor Cabinetului său să pregătească prima şedinţă de guvern, care va avea loc miercuri.

"De astăzi intrăm efectiv în activitate şi vă rog să pregătiţi cu seriozitate prima şedinţă de guvern, care va avea loc peste două zile, adică miercuri, săptămâna aceasta. Mâine, la prima oră, fiecare dintre dumneavoastră să finalizaţi procedurile de predare-primire pentru ministerul pe care îl conduceţi", a mai afirmat Dăncilă.
 
AGERPRES
]]>
frontpage Mon, 29 Jan 2018 21:57:30 +0000
Dragnea: Am speranţa că acest guvern va sta în funcţie cu acest premier până în 2020 http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59223-2018-01-29-22-57-04 http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59223-2018-01-29-22-57-04 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, şi-a exprimat speranţa că noul Cabinet, învestit luni de Parlament, va sta în funcţie până la finele mandatului, respectiv până în anul 2020.

"Este o majoritate de peste 60% care dă stabilitate Guvernului şi care dă şi încredere. Are toate condiţiile Guvernul condus de doamna Dăncilă să pună în practică programul de guvernare, să-şi atingă ţintele stabilite prin programul votat în Parlament. Va avea spirjinul Parlamentului, va avea sprijinul coaliţiei de guvernare. Am convingerea că va gestiona foarte bine relaţia dintre Guvern şi coaliţia politică. (...) Am înţeles că vor avea o şedinţă de guvern miercuri, unde vor adopta una-două măsuri importante, şi am speranţa şi eu, şi colegii mei că acest guvern va sta în funcţie cu acest prim-ministru până la sfârşitul mandatului, în 2020", a declarat Dragnea la Parlament.

El a adăugat că evaluarea miniştrilor va fi unul dintre obiectivele premierului Viorica Dăncilă.

"În întâlnirile din coaliţie, periodic, va prezenta stadiul implementării programului de guvernare, va spune coaliţiei unde sunt sincope şi unde crede că trebuie să se ia măsuri, dacă va fi cazul, va veni să spună unde are nevoie de sprijin parlamentar, sprijin politic, cred că va fi o altfel de relaţie şi o relaţie firească de colaborare şi de comunicare atât în interiorul Guvernului, cât şi în exterior", a explicat liderul PSD.

Liviu Dragnea a mai spus că va merge la Palatul Cotroceni, alături de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, pentru a participa la ceremonia de depunere a jurământului de către noul Cabinet. AGERPRES

]]>
frontpage Mon, 29 Jan 2018 20:56:10 +0000
Statele Unite acuză Rusia că nu face nimic pentru a pune capăt conflictului din Ucraina http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59227-statele-unite-acuz-rusia-c-nu-face-nimic-pentru-a-pune-capt-conflictului-din-ucraina http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59227-statele-unite-acuz-rusia-c-nu-face-nimic-pentru-a-pune-capt-conflictului-din-ucraina Reprezentantul special al preşedintelui american Donald Trump privind criza din Ucraina, Kurt Volker, a acuzat luni Rusia că nu face nimic pentru a pune capăt conflictului armat între forţele Kievului şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei, exprimând profunda 'dezamăgire' a Washingtonului, relatează AFP şi dpa.

În cursul unei întrevederi vineri în Dubai cu Vladislav Surkov, un influent consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, 'i-am făcut cunoscut sentimentul de dezamăgire şi frustrare al Washingtonului în legătură cu lipsa de acţiune a Rusiei pentru a pune capăt conflictului', a afirmat Volker pentru presă.

Kievul şi Occidentul acuză Moscova că îi sprijină militar pe separatiştii proruşi împotriva trupelor guvernamentale din estul Ucrainei, unde mai mult de 10.000 de persoane au fost ucise în patru ani de război. Rusia neagă cu înverşunare aceste acuzaţii.

Negocierile dintre Moscova şi Washington includ o eventuală desfăşurare a Căştilor albastre ale ONU în această zonă, însă mandatul foarte limitat al acestei misiuni propus de ruşi este respins de ucraineni şi de occidentali, în opinia cărora el nu ar face decât să contribuie şi mai mult la divizarea ţării.

În Dubai, Surkov 's-a arătat mai deschis' în privinţa posibilităţii unui 'mandat mai larg' pentru misiunea ONU, a spus Volker. 'Partea rusă va reveni cu o propunere revizuită', a menţionat el fără alte detalii.

Aceasta a fost cea de-a patra întrevedere între cei doi oficiali cu privire la conflictul din Ucraina după ce Kurt Volker a fost însărcinat vara trecută de preşedintele Trump să se ocupe de dosarul ucrainean. Ei s-au mai întâlnit o dată la Minsk şi de două ori în Dubai. Surkov nu poate merge în Statelor Unite ale Americii şi în Uniunea Europeană din cauza sancţiunilor occidentale care îl vizează, la fel ca şi pe alţi oficiali ruşi, pentru presupusul lor rol în criza din Ucraina.

 

AGERPRES]]>
frontpage Mon, 29 Jan 2018 20:09:30 +0000
La Moscova, Netanyahu acuză Iranul că vrea să 'distrugă' Israelul http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59226-la-moscova-netanyahu-acuz-iranul-c-vrea-s-distrug-israelul http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59226-la-moscova-netanyahu-acuz-iranul-c-vrea-s-distrug-israelul Premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat în vizită la Moscova, a acuzat luni Iranul că doreşte să 'distrugă' statul evreu, relatează AFP.

Iranul 'intenţionează să ne distrugă', a declarat premierul israelian, într-un discurs rostit alături de preşedintele rus Vladimir Putin la Muzeul iudaismului, unde a avut loc o ceremonie în memoria victimelor Holocaustului.

'Vom reacţiona cu toată forţa pentru a garanta caracterul etern al Israelului", a afirmat el, adăugând că 'nu va mai exista un alt Holocaust'.

Netanyahu a denunţat deja 'ameninţarea' consolidării prezenţei iraniene în Siria, în timpul ultimei sale întrevederi în august cu Vladimir Putin, a cărui ţară este, împreună cu Iranul, unul dintre principalii aliaţi ai regimului de la Damasc.

Preşedintele rus a făcut la rândul său o paralelă între antisemitism şi 'rusofobie', în condiţiile în care Moscova acuză adesea Statele Unite şi Occidentul în general că întreţin o 'isterie anti-rusească'.

'Sunt convins că liderii politici şi religioşi trebuie să facă tot posibilul pentru (...) a opri seminţele ideologiei naţionaliste să crească, indiferent de forma lor: antisemitismul, rusofobia şi toate fobiile bazate pe ură', a spus el.

 

AGERPRES
]]>
frontpage Mon, 29 Jan 2018 20:08:03 +0000
Preşedintele Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59225-preedintele-iohannis-a-semnat-decretul-pentru-numirea-guvernului http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59225-preedintele-iohannis-a-semnat-decretul-pentru-numirea-guvernului Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru numirea Guvernului, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Conform sursei citate, şeful statului a semnat decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componenţă:

* Vasilica-Viorica Dăncilă - prim-ministru;

* Paul Stănescu - viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice;

* Graţiela Leocadia Gavrilescu - viceprim-ministru, ministrul Mediului;

* Viorel Ştefan - viceprim-ministru;

* Ana Birchall - viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României;

* Carmen Daniela Dan - ministrul Afacerilor Interne;

* Teodor-Viorel Meleşcanu - ministrul Afacerilor Externe;

* Mihai-Viorel Fifor - ministrul Apărării Naţionale;

* Eugen Orlando Teodorovici - ministrul Finanţelor Publice;

* Tudorel Toader - ministrul Justiţiei;

* Petre Daea - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;

* Valentin Popa - ministrul Educaţiei Naţionale;

* Lia-Olguţa Vasilescu - ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale;

* Dănuţ Andruşca - ministrul Economiei;

* Anton Anton - ministrul Energiei;

* Lucian Şova - ministrul Transporturilor;

* Rovana Plumb - ministrul Fondurilor Europene;

* Ştefan Radu Oprea - ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat;

* Sorina Pintea - ministrul Sănătăţii;

* George Vladimir Ivaşcu - ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale;

* Ioan Deneş - ministrul Apelor şi Pădurilor;

* Nicolae Burnete - ministrul Cercetării şi Inovării;

* Petru-Bogdan Cojocaru - ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale;

* Ioana Bran - ministrul Tineretului şi Sportului;

* Bogdan Gheorghe Trif - ministrul Turismului;

* Natalia-Elena Intotero - ministrul pentru Românii de Pretutindeni;

* Viorel Ilie - ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul;

* Victor Negrescu - ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Membrii Guvernului Dăncilă urmează să depună jurământul de învestitură într-o ceremonie care va avea loc la Palatul Cotroceni.

Parlamentul a acordat luni votul de învestitură Executivului condus de Viorica Dăncilă. AGERPRES]]>
frontpage Mon, 29 Jan 2018 20:02:15 +0000
Viorica Dăncilă a prezentat lista noului Guvern; noul Cabinet va avea patru vicepremieri http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59220-viorica-dncil-a-prezentat-lista-noului-guvern-noul-cabinet-va-avea-patru-vicepremieri http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59220-viorica-dncil-a-prezentat-lista-noului-guvern-noul-cabinet-va-avea-patru-vicepremieri Premierul desemnat Viorica Dăncilă a prezentat vineri, la finalul şedinţei Comitetului Naţional Executiv, lista validată a noului Guvern.

Cabinetul Dăncilă va avea patru vicepremieri - Paul Stănescu (PSD), Ana Birchall (PSD), Graţiela Gavrilescu (ALDE) şi Viorel Ştefan (PSD) - fără portofoliu.

Ea a spus ca atribuţiile Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social vor fi preluate de alte structuri ale Executivului.

A existat un vot pentru fiecare propunere în parte, a precizat Dăncilă.

Astfel, nominalizările pentru portofoliile Guvernului condus de Viorica Dăncilă sunt:

- Paul Stănescu - viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
- Graţiela Leocardia Gavrilescu - viceprim-ministru, ministrul Mediului
- Viorel Ştefan - viceprim-ministru fără portofoliu
- Ana Birchall - viceprim-ministru pentru Implementarea parteneriatelor strategice ale României
- Carmen Dan - ministrul Afacerilor Interne
- Teodor Meleşcanu - ministrul Afacerilor Externe
- Mihai Fifor - ministrul Apărării Naţionale
- Eugen Orlando Teodorovici - ministrul Finanţelor Publice
- Tudorel Toader - ministrul Justiţiei
- Petre Daea - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
- Valentin Popa - ministrul Educaţiei Naţionale
- Lia - Olguţa Vasilescu - ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale
- Dănuţ Andruşca - ministrul Economiei
- Anton Anton - ministrul Energiei
- Lucian Şova - ministrul Transporturilor
- Rovana Plumb - ministrul Fondurilor Europene
- Ştefan Radu Oprea - ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat
- Sorina Pintea - ministrul Sănătăţii
- George Ivaşcu - ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale
- Ioan Deneş - ministrul Apelor şi Pădurilor
- Nicolae Burnete - ministrul Cercetării şi Inovării
- Bogdan Cojocaru - ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
- Ioana Bran - ministrul Tineretului şi Sportului
- Bogdan Gheorghe Trif - ministrul Turismului
- Natalia Intotero - ministrul pentru Românii de pretutindeni
- Viorel Ilie - ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul
- Victor Negrescu - ministrul delegat pentru Afaceri Europene

Calendarul învestirii noului Guvern va fi stabilit vineri în şedinţa Birourilor Permanente reunite.

Miniştrii desemnaţi urmează să fie audiaţi luni în comisiile parlamentare, apoi votaţi în plenul Parlamentului. Ulterior, aceştia vor depune jurământul la Cotroceni.
]]>
frontpage Fri, 26 Jan 2018 22:59:08 +0000
Băsescu: Dacă eram preşedinte, îl făceam pe Dragnea afiş http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59222-2018-01-26-23-03-39 http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59222-2018-01-26-23-03-39 Liderul PMP, Traian Băsescu, a afirmat vineri seara că, în situaţia în care ar fi fost preşedinte şi trebuia să nominalizeze pentru a treia oară un premier de la PSD, l-ar fi făcut "afiş" pe liderul PSD şi ar fi obţinut şi nominalizarea unui director al SIE.

Traian Băsescu consideră că nu este numit un director la Serviciul de Informaţii Externe deoarece preşedintele Klaus Iohannis şi coaliţia de guvernare "nu se înţeleg la nume".

"Dacă aş fi fost preşedinte şi trebuia, să zicem, din nu ştiu ce raţiuni, să-i pun guvern PSD-ului din nou, pentru a treia oară, al treilea guvern în 12 luni, în primul rând i-aş fi jucat în picioare pentru asta măcar vreo săptămână. Dacă nu puteam să fac altceva, măcar îi călcam pe cap timp de o săptămână. În al doilea rând, cum nominalizezi tu, pentru a treia oară, prim-ministru de la PSD când tu nu ai director la SIE? Nu-l pune pentru că nu se înţeleg la nume. Păi, acuma, îl făceam pe Dragnea afiş: 'băiatule, n-o să ai niciodată premier până nu am director la SIE şi uite numele directorului, ia de aici!' Cred că aici e problema (privind numirea directorului SIE n.r.) că majoritatea a spus că vor să aibă ei. Păi dacă vrei să ai pentru a treia oară prim-ministru, cum crezi, tu, Dragnea, că te-aş lăsa eu, preşedinte, fără să am director la SIE?", a declarat Băsescu la România Tv.

Întrebat dacă, în opinia sa, preşedintele Klaus Iohannis se teme de o eventuală suspendare, Traian Băsescu a răspuns că "suspendarea n-are nicio şansă să treacă".

Fostul şef al statului a adăugat că nu ştie de ce preşedintele Iohannis "s-a grăbit atât de tare" cu desemnarea Vioricăi Dăncilă.

"Eu mi-am făcut datoria de opozant. N-aş putea spune că am avut o discuţie cu domnul preşedinte Iohannis. Dânsul a ascultat punctul de vedere, argumentele şi eu am argumentat cât am putut de bine să nu se grăbească, să-i cheme la consultări şi pe cei propuşi de mine, să dea necesarul măcar de emoţie într-un fel sau altul PSD-ului. Dânsul a mers pe ideea să rezolve lucrurile repede. Acum nu-mi dau seama cât de repede, pentru că PSD nu s-a grăbit deloc, dacă observaţi. Suntem în 26 astăzi şi dânsul a nominalizat-o pe doamna Vasilica Dăncilă pe data de 16. Avem deja 10 zile şi până pe 29 mai avem zile. Deci nu ştiu de ce s-a grăbit atât de tare", a comentat Traian Băsescu. AGERPRES]]>
frontpage Fri, 26 Jan 2018 21:02:16 +0000
Băsescu: Patru comune din Republica Moldova au semnat că vor unirea cu România http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59221-2018-01-26-23-01-57 http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59221-2018-01-26-23-01-57 Senatorul Traian Băsescu, liderul PMP, a declarat vineri seara că sunt patru comune din Republica Moldova care au semnat, prin locuitorii, primarii şi secretarii acestora, pentru unirea cu România.

Băsescu a spus că preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a greşit când i-a retras cetăţenia moldovenească, deoarece "a creat o revoltă destul de puternică".

"Vă dau o veste pe care cred că nu o au foarte mulţi români. Sunt patru comune din Republica Moldova care, săptămâna aceasta, au semnat prin primari, locuitori şi secretarul primăriei, că vor unirea cu România. Lucrurile încep să se mişte în Republica Moldova. Curentul unionist porneşte tot mai puternic. Trebuie să vă spun că, după mine, Dodon a făcut o greşeală luându-mi cetăţenia, că a creat o revoltă destul de puternică. (...) Am rămas (fără cetăţenie n.r.) de când s-a emis decretul. Acum am atacat decretul. Mi s-a respins atacul, am făcut contestaţie. Deci sunt patru sate care săptămâna aceasta şi-au declarat dorinţa de a se uni cu România. Eu cred că această flamă porneşte în Republica Moldova", a afirmat Traian Băsescu, la România Tv.

Întrebat dacă în situaţia în care va câştiga procesul privind cetăţenia moldovenească va candida în Republica Moldova, Băsescu a răspuns că nu spune nici "da", nici "nu", precizând însă că nu caută o carieră politică peste Prut.

"Lăsaţi-mă să câştig procesul pentru cetăţeni şi discutăm (despre o eventuală candidatură în Republica Moldova - n.r). (...) Nu spun nici da. Dar eu nu-mi caut o carieră politică în Republica Moldova. Am avut-o în România şi-mi ajunge", a conchis fostul preşedinte. AGERPRES

]]>
frontpage Fri, 26 Jan 2018 21:01:04 +0000
Neagu Djuvara a murit la varsta de 101 ani http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/59219-neagu-djuvara-a-murit-la-varsta-de-101-ani http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/59219-neagu-djuvara-a-murit-la-varsta-de-101-ani Istoricul Neagu Djuvara a murit joi, la varsta de 101 ani. Istoric, diplomat, filozof, jurnalist si romancier, Neagu Djuvara se nascuse la 18 august 1916, la Bucuresti, intr-o familie aristocrata de origine aromana.  El obișnuia să își serbeze ziua de naștere de două ori, pe 18 august pe calendarul vechi şi pe 31 august conform noului calendar.

 El obișnuia să își serbeze ziua de naștere de două ori, pe 18 august pe calendarul vechi şi pe 31 august conform noului calendar.Neagu Djuvara si-a facut studiile la Paris, fiind licentiat in Litere la Sorbona (1937) si doctor in Drept (Paris, 1940).  45 i-a trăit în afara ţării, în exil. Abia după 1989 avea să devină cunoscut în țară. Avea deja 70 de ani „Am venit înapoi în țară ca să ofer, nu ca să primesc. Destinul a vrut ca la 70 de ani să fac ceea ce voiam să împlinesc la 30: să fiu universitar, să public cărţi în limba română”, mărturisea el. Un singur regret spunea că are: nu a studiat mai bine pianul.

In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, Neadu Djuvara a luat parte la campania din Basarabia si Transnistria ca elev-ofiter de rezerva (iunie - noiembrie 1941), fiind ranit in apropiere de Odesa.

„M-am născut la București, într-adevăr, trei zile după ce România intrase în război, august 1916”, povestea istoricul.

Să rămâi la București, în plin război, cu doi copii de vârstă mică, era pe cât de complicat, pe atât de periculos. De aceea, familia Djuvara a decis să facă un pas salvator.

„De la începutul războiului, cum se-ntâmplase cu multă lume din București, ne retrăsesem în Moldova și chiar tata, care fusese mobilizat, era un inginer de valoare, care ieșise cap de promoție de la Politehnica din Berlin, el era mobilizat și s-a gândit că e prudent, din cauza, nu atât a războiului propriu zis, ci a foametei care bântuia la noi în țară, în 1916, s-a gândit să-și trimită mica familie, adică soția și cei doi copii, să-i trimită prin Rusia până în Franța. De ce în Franța? Pentru că tatăl său, bunicul meu, Trandafir Djuvara, era ministru plenipotențiar - astăzi am zice ambasador - în Belgia. Or Belgia toată era evacuată în Franța, la Le Havre”, spunea Neagu Djuvara, la emisiunea Digicult, în 2015.

Călătoria s-a dovedit mult mai anevoioasă decât prevăzuseră adulții.

„Și, prin urmare, noi plecăm - mama cu cei doi copii și cu o guvernantă elvețiancă și cu un frate, Scarlat Grădișteanu, care-i ultimul din familia mamei mele și care, din nefericire, înnebunise pe front, era un om anormal. Deci vedeți cu ce echipă biata maică-mea, cu o soră mai tânără, Jana, care nu se va căsători decât la 40 de ani, închipuiți-vă că, cu toată dezordinea care domnea deja în Rusia, în ajunul revoluției, poliția își făcea, totuși, datoria și a confundat numele elvețiencei noastre de 20 de ani, guvernanta, cu o spioană germană pe care o căutau. Și ne confiscă pașapoartele”, își amintea Neagu Djuvara.

De aici, o serie de încurcături, probleme și complicații. Drumul familiei către Franța a fost amânat cu o lună, până s-a lămurit situația: guvernanta familiei Djuvara nu era vreo Mata Hari. Dar revelațiile au venit în cascadă: românii pribegi au aflat, cu această ocazie, ceva incredibil.

„Comisarul de poliție îi spune mamei mele "Doamnă, ne cerem scuze, a fost o confuzie de nume, s-a lămurit acum, veniți mâine să vă luați pașapoartele, veniți, însă, dimineața, înainte de 9.00, că la 9.00 bolșevicii iau puterea!" Un înalt funcționar la Ministerul de intern rus, în 1917, știa că, a doua zi, bolșevicii iau puterea la ora cutare”, povestea Neagu Djuvara.

După tot felul de aventuri nu tocmai plăcute, familia Djuvara a reușit să plece către Occident: „Am prins ultimul tren care pleca către Helsinki, că după aia s-au închis granițele! Mi-am început viața cu un adevărat miracol!”

De la Helsinki, familia a ajuns în Vest și a locuit un an în Franța, acolo unde se afla bunicul patern al lui Neagu Djuvara, diplomat de carieră. Apoi au plecat în Elveția.

„Aproape că mă întreb, acum, ce miracol, cum de aveam bani de lucrurile astea? Mama, țin minte, mi-a arătat că, sub hainele ei, avea o centură de bumbac, cu buzunărele. Acolo avea un Napoleon de aur, avea inelul cu briliant, mica ei avere o avea asupra ei! Și, deci, a vândut, probabil, încetul cu încetul, tot ce avea și așa ne-a putut întreține”, mai spunea Neagu Djuvara.

În Elveția, la Montreux, familia Djuvara a primit o veste tulburătoare.

Neagu Djuvara: „Să știți că am întâlnit persoane pedante, care n-au vrut să admită că am amintiri de la vârsta de 2 ani. Eu vă pot dezminți, că am o amintire absolut precisă, de la vestea c-a murit tatăl meu. Eu am doi ani și trei luni, fiindcă suntem în decembrie 1918, când sunt într-o odaie de hotel, cu fratele meu, care are trei ani mai mult, și cu o guvernantă, când sunt chemat să o văd pe mama, care era în altă odaie. Și mergem toți trei, batem la ușa unde era mama, intru în odaie - amintirea mea, fiind copil, un pat de hotel, chiar normal, și se pare foarte înalt - și mă văd văzând-o pe mama culcată, cu o batistă pe ochi. Era a doua zi după ce aflase de moartea bărbatului ei, la București.”

Inginerul Marcel Djuvara, deși trecuse prin război, murise nu de glonț, ci de gripă spaniolă, epidemia care a făcut ravagii în Europa. Pentru Neagu, mezinul familiei, vestea a fost de neînțeles.

„Fratele meu avea deja 5 ani, el îl ținea minte pe taică-su, îl văzuse până la vârsta de 4 ani și ceva, pe când pentru mine era... mi s-a spus "A murit tatăl tău", gata, acum nu mai am decât o mamă, nu pot să spun că m-a afectat, n-am înțeles! La vârsta de 2 ani, nu-nțelegi. A, ești fără tată! Gata! Așa am început eu viața, ca să zic așa, adică cu impresia că sunt un copil nițel mai altfel decât alții, n-am decât o mamă, n-am tată”, povestește Neagu Djuvara.

Absența tatălui a fost suplinită cu brio de mama celor doi frați Djuvara, Neagu și Răzvan. Tinca Djuvara, născută Grădișteanu, a știut cum să transforme copilăria băieților ei într-un lung șir de întâmplări și amintiri fericite.
 
O amintire care îl urmărește și astăzi pe Neagu Djuvara este imaginea mamei sale cântând, la pian, lucrări de Chopin.
 
Cu toate că a trecut prin două războaie, a rămas orfan foarte devreme și a avut de înfruntat o mulțime de obstacole, Neagu Djuvara spune că a avut o copilărie perfectă: „Of, Doamne... Ce-mi lipsește acum este că am impresia unui gol: nu mai știu pentru ce trăiesc! Pe când, în tinerețea mea, aveam ambiții, aveam speranțe! Dovadă, totuși, din ambițiile astea am scris o grămadă de cărți!”
]]>
frontpage Thu, 25 Jan 2018 11:53:41 +0000
Putin: Noul bombardier strategic Tu-160 ''Piotr Deinekin'' va consolida triada nucleară a Federaţiei Ruse http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59218--putin-noul-bombardier-strategic-tu-160-piotr-deinekin-va-consolida-triada-nuclear-a-federaiei-ruse http://www.bucharestherald.ro/worldnews/43-worldnews/59218--putin-noul-bombardier-strategic-tu-160-piotr-deinekin-va-consolida-triada-nuclear-a-federaiei-ruse Preşedintele rus Vladimir Putin, aflat în campania electorală pentru al patrulea mandat, a vizitat joi uzina de aviaţie din Kazan, unde special pentru el a fost organizat un zbor demonstrativ al noului bombardier strategic supersonic T-160 ''Piotr Deinekin'', capabil să transporte rachete nucleare, relatează agenţia de presă TASS şi publicaţia Vzgliad.

''Acest nou avion reprezintă un pas important în dezvoltarea sferei de înaltă tehnologie şi în consolidarea capacităţii de apărare a ţării, întrucât acesta va fi unul dintre elementele aeriene ale triadei noastre nucleare'', a afirmat preşedintele rus.

Într-un discurs susţinut cu această ocazie, Putin a subliniat că noul bombardier strategic Tu-160 ''Piotr Deinekin'' va consolida triada nucleară a Federaţiei Ruse.

Zborurile de testare a acestui aparat au început abia săptămâna trecută, a indicat pentru TASS o sursă din industria de apărare rusă.

Bombardierul strategic ''Piotr Deinekin'' este cel mai mare avion militar, cu aripi în săgeată cu geometrie variabilă ('aripi mobile') şi unul dintre cele mai puternice avioane de luptă din lume. În 2015, autorităţile ruse şi-au anunţat decizia de a relua producţia de serie a acestui tip de bombardier la uzina de avioane din Kazan. La 16 noiembrie 2017, noul avion a fost transferat din secţia de asamblare finală la centrul de testări aeriene al uzinei. Datorită lucrărilor de modernizare, eficacitatea Tu-160M va creşte cu 60%.

Preşedintele rus a fost invitat de conducerea uzinei să vină aici peste un an şi jumătate pentru a pilota personal acest nou tip de bombardier.

În acest context, Vladimir Putin a amintit că a pilotat deja predecesorul actualului aparat un Tu-160.

''Trebuie să facem şi o versiune civilă'', a afirmat şeful statului rus, atrăgând atenţia că mai repede ajungi în prezent la New York decât de la Kaliningrad la Vladivostok.

Şeful companiei ruse United Aircraft Corporation (UAC), Iuri Sliusar, l-a informat pe preşedintele Vladimir Putin că societatea sa are deja în portofoliu proiectul unui astfel de avion supersonic civil. AGERPRES
]]>
frontpage Thu, 25 Jan 2018 11:52:14 +0000
Iohannis: Să facem din România un stat cât mai puternic, în care drepturile şi libertaţile sunt respectate http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59216-2018-01-24-17-13-11 http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59216-2018-01-24-17-13-11 Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că românii aşteaptă ca ţara să fie condusă de politicieni conştienţi de importanţa misiunii lor.

El a subliniat că Unirea Principatelor Române reprezintă un îndemn la unitate şi coeziune socială.

"Unitatea naţională a depăşit sensul istoric avut în 1859 şi 1918. Conţinutul acestei sintagme s-a îmbogăţit, în România contemporană, prin valori democratice şi civism. Societatea noastră îşi potenţează astăzi unitatea şi îşi întăreşte coeziunea prin valorificarea diversităţii sale etnice, culturale şi religioase. Plecând de la aceste trăsături şi valori, în anul Centenarului, naţiunea noastră aşteaptă ca ţara să fie condusă de politicieni conştienţi de importanţa misiunii lor", a spus Iohannis, la sesiunea de comunicări ştiinţifice "Unirea Principatelor Române, temelie a Marii Uniri de la 1918" de la Palatul Patriarhiei.

El a transmis, în acest context, şi un îndemn.

"Din locul consfinţirii Unirii Principatelor, în numele statului care s-a născut acum 159 de ani şi s-a desăvârşit la 1 decembrie 1918, vă chem să facem din România un stat cât mai puternic, în care drepturile şi libertăţile sunt respectate, iar democraţia este litera de lege! Vorba imnului aniversării de astăzi, să arătăm că România are o soartă demnă în lume!", a conchis Iohannis. AGERPRES]]>
frontpage Wed, 24 Jan 2018 15:12:22 +0000
Angela Merkel critică la Davos ''egoismele naţionale'' şi cere o Uniune Europeană mai integrată şi mai activă http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59215-angela-merkel-critic-la-davos-egoismele-naionale-i-cere-o-uniune-european-mai-integrat-i-mai-activ http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59215-angela-merkel-critic-la-davos-egoismele-naionale-i-cere-o-uniune-european-mai-integrat-i-mai-activ Uniunea Europeană trebuie să se integreze mai mult şi să-şi dezvolte o politică externă comună mai unită şi mai puternică, a afirmat cancelarul german Angela Merkel într-un discurs susţinut miercuri la forumul de la Davos, în care a criticat ''egoismele naţionale'' şi ''populismul'', cu aluzii critice la Donald Trump şi aprecieri la adresa lui Emmanuel Macron, şi şi-a apărat din nou politica uşilor deschise faţă de migranţi.

''Trebuie să ne asumăm mai multe responsabilităţi, trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini'', a spus ea conform agenţiei DPA, estimând că până în prezent Uniunea Europeană a fost prea ezitantă în faţa crizelor din Orientul Mijlociu şi Africa.

Merkel a apreciat totodată că UE nu trebuie să se închidă în faţa migraţiei, susţinând că ''încă de pe vremea Imperiului Roman, sau a Zidului Chinezesc, ştim că nu ajută să ne închidem''. Ea a admis însă că şi Germania este una dintre ţările care se confruntă cu o ''atmosferă polarizată'' şi cu tentaţia populismului, enunţând şi valul de refugiaţi printre motive.

Făcând aluzie la politicile comerciale izolaţioniste pentru care pledează preşedintele american Donald Trump, şefa guvernului de la Berlin a estimat că ''protecţionismul nu este răspunsul potrivit'' în faţa nemulţumirilor provocate de globalizare şi că statele care se plâng că pierd din cauza acestei globalizări ar trebui să caute soluţii tot în mecanismele multilaterale, nicidecum în politici naţionale sau unilaterale.

În schimb, Angela Merkel a lăudat abordarea preşedintelui francez, Emmanuel Macron, care dă un ''impuls suplimentar'' proiectului european, despre care a apreciat că va putea avansa odată cu ieşirea Marii Britanii din UE, deşi a descris Brexitul drept o decizie ''regretabilă''.

Cât despre situaţia politică internă din Germania şi negocierile pe care le poartă cu social-democraţii în vederea unei noi coaliţii, Merkel a insistat că obiectivul ei este să poată forma un ''guvern stabil'' care să garanteze mai departe bunăstarea Germaniei. AGERPRES

]]>
frontpage Wed, 24 Jan 2018 15:09:08 +0000
Kelemen Hunor, despre Verestoy Attila: Ne luăm rămas bun de la un om deosebit, un coleg şi prieten, un politician de excepţie http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59214--kelemen-hunor-despre-verestoy-attila-ne-lum-rmas-bun-de-la-un-om-deosebit-un-coleg-i-prieten-un-politician-de-excepie http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59214--kelemen-hunor-despre-verestoy-attila-ne-lum-rmas-bun-de-la-un-om-deosebit-un-coleg-i-prieten-un-politician-de-excepie Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, deplânge moartea, la numai 63 de ani, a senatorului Verestoy Attila, preşedintele Organizaţiei Odorheiu Secuiesc a formaţiunii, subliniind că acesta a fost un om deosebit, un coleg şi un prieten, un politician de excepţie, dedicat comunităţii maghiare, pe care a reprezentat-o cu cinste şi loialitate în Parlament.

"Încă dinainte de căderea căderea regimului comunist, Verestoy Attila a fost dedicat cauzei maghiare, iar interesul său a atras atenţia fostei Securităţi. Potrivit afirmaţiilor sale, după ce a fost contactat de unii diplomaţi ai Ambasadei Ungariei - el a reuşit, în repetate rânduri, să distribuie materiale de presă maghiare în Ţinutul Secuiesc. Telefonul său a fost ascultat şi i-a fost retras statutul de stagiar", afirmă preşedintele Uniunii, într-un comunicat transmis AGERPRES.

El spune că Verestoy Attila şi-a asumat rolul de fondator al Uniunii Democrate Maghiare din România, implicarea sa în viaţa comunităţii fiind legată de activitatea parlamentară.

"Verestoy Attila şi-a dedicat toată viaţa comunităţii maghiare, a crezut foarte mult în progresul şi a contribuit la dezvoltarea Ţinutului Secuiesc. Prin Fundaţia pe care a înfiinţat-o în 2008, a oferit sprijin financiar şi asistenţă prin intermediul concursurilor de proiecte. În centrul activităţii filantropice a Fundaţiei Verestoy Attila s-au aflat localnici maghiari, tineri, studenţi, persoane defavorizate, bolnavi şi vârstnici. Verestoy Attila ştia, mai presus de toate, cum trebuie educată comunitatea maghiară. El a insistat ca predecesorii Uniunii să fie înlocuiţi de o generaţie tânără, care să îşi asume responsabilitatea pentru perpetuarea regiunii şi să fie pregătită pentru sacrificii în acest scop. Verestoy Attila a fost un exemplu de solidaritate", menţionează Kelemen Hunor.

În numele UDMR, el transmite sincere condoleanţe familiei îndoliate.

"Angajamentul faţă de comunitatea maghiară din Transilvania va fi un exemplu pentru noi toţi. Cu tristeţe ne luăm rămas bun de la fostul senator, colegul şi prietenul nostru. Odihneşte-te în pace, Attila!", încheie Kelemen Hunor.

Potrivit UDMR, Verestoy Attila s-a născut la 1 martie 1954, la Odorheiu Secuiesc.

Şi-a început studiile în oraşul natal, apoi a absolvit Facultatea de Inginerie Chimică la Universitatea Tehnică din Bucureşti, iar în 1999 a devenit doctor în ştiinţe chimice.

Înainte de 1989 a lucrat ca inginer la Sfântu Gheorghe şi apoi la Odorheiu Secuiesc. A fost lector la Universitatea Tehnică din Bucureşti, apoi cercetător la Institutul de Cercetări Chimice Anorganice Bucureşti.

După 1990, a devenit consilier al Frontului Salvării Naţionale, membru al grupului de experţi al vicepreşedintelui Karoly Kiraly. În perioada februarie - mai 1990 a fost membru al Consiliului Unităţii Naţionale Provizorie, preşedinte al Comisiei permanente pentru minorităţi.

Din 1990, a fost senator UDMR de Harghita şi de mai multe ori liderul grupului Uniunii din Senat.

A fost căsătorit, tatăl unui copil şi bunicul a doi nepoţi. AGERPRES]]>
frontpage Wed, 24 Jan 2018 15:07:49 +0000
Orban: Doamna Dăncilă mai are timp să se retragă, probabil nu-şi dă seama în ce a intrat http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59217-2018-01-24-17-14-44 http://www.bucharestherald.ro/politics/34-politics/59217-2018-01-24-17-14-44 Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a declarat miercuri, la Iaşi, că premierul desemnat Viorica Dăncilă mai are încă timp să se retragă înainte de votarea cabinetului în Parlament, adăugând că "ea probabil nu-şi dă seama în ce a intrat".

"Deja am hotărât că vom vota împotriva guvernului Dăncilă, considerând că doamna Dăncilă nu are nicio calitate care să o impună pentru această candidatură, singura calitate a acesteia fiind supunerea faţă de Dragnea şi dorinţa bolnavă a acestuia de a avea la Palatul Victoria o marionetă care să nu iasă din umbra lui. Doamna Dăncilă mai are timp să se retragă pentru că ea probabil nu-şi dă seama în ce a intrat", a declarat presei Ludovic Orban.

El a menţionat că PNL a mers la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis după demisia premierului Mihai Ideea cu varianta alegerilor anticipate, dar nu a respins nici ideea de a forma o majoritate, însă acest lucru este dificil în structura Parlamentului actual.

"Acum cu Băsescu este greu de vorbit. Să mă ierte domnul preşedinte că nu am reuşit să mă înţeleg cu acesta, însă diferenţa dintre noi şi PMP este că noi suntem partenerii preşedintelui, în timp ce Băsescu îl atacă de câte ori poate", a mai declarat Ludovic Orban.

Liderul PMP, senatorul Traian Băsescu, a declarat marţi seara, într-o emisiune televizată, că este în favoarea unei coaliţii de dreapta care să susţină la următoarele alegeri prezidenţiale un candidat unic, dar a adăugat că problema este "onestitatea PNL-ului". AGERPRES


]]>
frontpage Wed, 24 Jan 2018 15:03:25 +0000
Bănescu (Patriarhie), despre profesorul de la Copşa Mică: Este nevinovat ! http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/59209-bnescu-patriarhie-despre-profesorul-de-la-copa-mic-este-nevinovat- http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/59209-bnescu-patriarhie-despre-profesorul-de-la-copa-mic-este-nevinovat-
Purtătorul de cuvânt al Pariarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat vineri seara, pentru AGERPRES, că potrivit anchetei Mitropoliei Ardealului, profesorul de religie de la Copşa Mică este nevinovat, gestul fiind cauzat de o gravă afecţiune şi nu unul obscen.

"Din nefericire, este foarte bolnav. A suferit acum câţiva ani o operaţie cauzată de o boală foarte gravă în zona respectivă care, se pare, a recidivat. A avut nişte mâncărimi cumplite. A recunoscut că nu s-a putut stăpâni, a băgat mâna şi s-a scărpinat. Sunt lucruri dovedite medical", a spus Bănescu.

El a subliniat că la aceste concluzii au ajuns cele două comisii, ale Inspectoratului şi ale Mitropoliei Ardealului.

"Comisia respectivă, şcoala, copii din clasă au spus acelaşi lucru. Deci nu a comis nici un gest obscen", a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Vasile Bănescu a mai declarat că profesorul de religie s-a retras de la catedră, urmând să rămână preot.

"De la şcoală şi-a dat demisia în cursul dimineţii, dar rămâne preot pentru că nu s-a dovedit realmente nici un fel de gest obscen în legătură cu el. A fost o interpretare abuzivă", a mai spus Bănescu.

Un preot profesor de religie din Copşa Mică ar fi fost filmat în timpul unei ore, fiind acuzat de elevul care l-a filmat şi care a postat imaginile pe youtube că s-ar fi masturbat.

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, a declarat, pentru AGERPRES, că a început vineri o anchetă şi cercetează dacă preotul profesor de religie din Copşa Mică este vinovat. "În cazul în care se dovedeşte că preotul profesor a greşit, acesta nu va mai purta haina preoţească", a spus mitropolitul Ardealului. 

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române declara vineri dimineaţa, pentru AGERPRES, că gestul profesorului de religie de la Copşa Mică ar reprezenta un caz foarte trist, care nu poate fi explicat decât printr-un derapaj psihic, dat fiind că preotul profesor este foarte bolnav. "E un caz foarte trist, care nu ştiu în ce măsură poate fi explicat, dacă a făcut cumva un derapaj psihic. Am înţeles că el e foarte grav bolnav", a spus Bănescu.

De asemenea, el a susţinut că filmarea de pe youtube "nu este total edificatoare".

"E o filmare nu total edificatoare, pentru că nu se vede în filmare concret gestul obscen, dar s-au format două comisii: una a Inspectoratului şi una a Mitropoliei, care vor analiza concret acest caz. În urma analizei va fi dat un comunicat", a declarat Bănescu.

]]>
frontpage Sat, 20 Jan 2018 11:54:15 +0000
Fifor - apel la cetăţeni: În caz de noi ninsori, să evite drumurile sau să se deplaseze cu maşinile echipate corespunzător http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/59213-2018-01-20-13-06-56 http://www.bucharestherald.ro/dailyevents/41-dailyevents/59213-2018-01-20-13-06-56

Prim-ministrul interimar Mihai Fifor, care a participat, vineri, la MAI, la şedinţa Centrului Naţional de Conducere Integrată, a cerut autorităţilor să comunice public în permanenţă evoluţiile fenomenelor meteorologice şi a lansat un apel către populaţie să se informeze înainte de a pleca la drum.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul interimar a fost informat în legătură cu situaţia din teren şi cu măsurile operative de intervenţie pentru remedierea problemelor generate de fenomenele meteorologice extreme.

Sursa citată precizează că şeful Executivului a cerut autorităţilor să comunice public în permanenţă evoluţiile fenomenelor meteorologice şi a făcut apel la populaţie să se informeze înainte de a pleca la drum.

"Fac apel ca, în cazul în care va apărea un nou val de ninsoare, cetăţenii să înţeleagă că trebui să ne sprijine prin respectarea regulilor care se impun pentru siguranţa lor. Mă refer la evitarea drumurilor, dacă condiţiile meteorologice sunt severe sau, în cazul în care apar urgenţe, să plece la drum cu autovehicule corespunzător echipate", a afirmat Fifor.

Guvernul arată că autorităţile au intervenit, inclusiv cu elicoptere SMURD, în cazul persoanelor care necesită îngrijiri medicale speciale. "De asemenea, au acţionat, inclusiv în cursul nopţii, pentru deschiderea ultimelor drumuri publice afectate de ninsoare, în Galaţi şi Tulcea, iar în prezent se iau măsuri pentru reluarea alimentării cu energie electrică, în următoarele ore, a localităţilor afectate de avarii ale reţelei electrice", se precizează în comunicat.

În cadrul reuniunii, premierul a adresat mulţumiri echipelor de intervenţie care au acţionat în această perioadă.

"Mulţumesc celor care au intervenit pe parcursul acestor zile. Este un efort susţinut din partea tuturor ministerelor implicate", a afirmat prim-ministrul interimar.

Situaţia la nivel naţional este monitorizată permanent de Centrul Naţional de Conducere Integrată, în care sunt prezenţi şi specialişti din cadrul Ministerului Transporturilor şi Ministerului Energiei. AGERPRES

]]>
frontpage Sat, 20 Jan 2018 11:05:21 +0000
ANOFM: Rata şomajului, în creştere la 4,02% în decembrie 2017; circa 73.000 de persoane primeau indemnizaţie de şomaj http://www.bucharestherald.ro/economics/40-economics/59211-2018-01-20-13-00-41 http://www.bucharestherald.ro/economics/40-economics/59211-2018-01-20-13-00-41

Rata şomajului înregistrat la nivel naţional, la finele lunii decembrie 2017, se situa la 4,02%, mai mare cu 0,75 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, şi cu 0,02 puncte procentuale peste valoarea din noiembrie 2017, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Potrivit sursei citate, dintre cele 351.105 de persoane înregistrate în evidenţele agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, 72.917 primeau indemnizaţie de şomaj.

Rata şomajului în rândul bărbaţilor a crescut de la 4,18%, în luna noiembrie 2017, la 4,23%, iar rata şomajului în rândul femeilor a scăzut de la 3,79% la 3,76%.

De asemenea, în funcţie de mediul de rezidenţă, din totalul numărului de şomeri, 101.522 de persoane erau din mediul urban şi 249.583 din mediul rural. Cei mai mulţi şomeri aveau între 40 - 49 de ani (101.778), urmaţi de cei din grupa de vârstă 30 - 39 de ani (69.940).

La polul opus se aflau persoanele cu vârste între 25 şi 29 de ani (24.873).

Datele ANOFM relevă, totodată, că, după nivelul de instruire, şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional aveau ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele Agenţiei (79,68%), în timp ce şomerii cu nivel de instruire liceal şi post-liceal reprezentau 15,63%, iar cei cu studii universitare 4,70%. AGERPRES

]]>
frontpage Sat, 20 Jan 2018 10:59:16 +0000
O fostă colaboratoare a lui Michael Douglas îl acuză pe actor de hărţuire sexuală http://www.bucharestherald.ro/star-gossip/42-star-gossip/59210-2018-01-20-12-58-48 http://www.bucharestherald.ro/star-gossip/42-star-gossip/59210-2018-01-20-12-58-48
O fostă colaboratoare a lui Michael Douglas îl acuză pe actor de hărţuire sexuală verbală repetată şi de faptul că s-a masturbat în faţa ei, acuzaţii respinse de reputatul actor american, relatează sâmbătă AFP.

"Se credea regele lumii şi că mă poate umili fără repercusiuni", a declarat Susan Braudy într-un interviu acordat postului NBC. Ea l-a acuzat pe actor şi de conversaţii frecvente cu încărcătură sexuală, trei ani cât a lucrat pentru casa lui de producţie.

Susan Braudy, care a devenit scriitoare şi jurnalistă, a povestit că acest comportament nepotrivit al actorului a culminat în 1989 în timpul unei şedinte de lucru în apartamentul său, când actorul s-a întins pe jos s-a descheiat la pantaloni şi a început să se mângâie frenetic, fapt ce a speriat-o îngrozitor.

Braudy, nominalizată la prestigiosul premiu Pulitzer, a exlicat că a povestit cele întâmplate mai multor prieteni care au sfătuit-o clar să nu spună nimic. "Începeau să se teamă pentru mine", a explicat ea.

Michael Douglas, 73 de ani, a câştigat un Oscar pentru cel mai bun actor în 1988 pentru celebrul său rol din 'Wall Street'. Fiul legendarului Kirk Douglas a primit şi un Oscar ca producător al filmului "Zbor deasupra unui cuib de cuci".

Actorul a răspuns acuzaţiilor lui Susan Braudy într-un interviu acordat revistei de specialitate The Hollywood Reporter, calificându-le drept "o invenţie totală", precizând că ea nu s-a plâns niciodată în timpul colaborării lor.

Lucru negat de Susan, deşi ea a admis că nu a mers atunci la poliţie pentru a denunţa un comportament care în vremea aceea nu era considerat o infracţiune.

Catherine Zeta-Jones, soţia lui Michael Douglas din 2000, a comentat vineri aceste acuzaţii aduse soţului său, considerând că ele datează dintr-o altă epocă.

"Michael a făcut o declaraţie preventivă. A fost elocvent şi a vorbit din suflet, a fost onest şi transparent. El trebuie acum să decidă ce va face mai departe. Toate acestea s-au petrecut în urmă cu 30 de ani", a declarat actriţa în emisiunea The View difuzată de ABC.AGERPRES

]]>
frontpage Sat, 20 Jan 2018 10:37:09 +0000