Paris
London
New York
Tuesday, 18 December, 2018
Last Update 20:46
11:32    |    22/05/2017

Rezistența la antibiotice: Omenirea riscă să se întoarcă la era dinaintea penicilinei, avertizează ministrul german al Sănătății

Omenirea riscă să se întoarcă la era dinaintea penicilinei dacă națiunile cele mai dezvoltate nu cooperează pentru a combate amenințarea pe care o reprezintă bacteriile rezistente la antibiotice și nu sunt găsite mijloacele pentru a finanța cercetarea într-o medicină nouă, mai eficientă, a avertizat ministrul Sănătății din Germania.

Vorbind înaintea primei reuniuni a miniștrilor sănătății din Grupul celor 20 de economii dezvoltate și în curs de dezvoltare, Hermann Groehe a spus că este nevoie de mai multă colaborare pentru a minimiza riscul reprezentat de posibile pandemii.

"Nu trebuie să existe o revenire la era pre-penicilină", a declarat el pentru Reuters într-un interviu publicat cu o zi înainte de începerea reuniunii.

"Ar fi o evoluție dramatică dacă o armă atât de importantă împotriva agenților patogeni periculoși ne-ar fi luată... (Asta ar însemna) că am putea pierde o armă chiar și împotriva unei boli infecțioase minore'', a spus Groehe.

Antibiotice ca penicilina sunt printre cele mai mari progrese medicale din istoria omenirii, permițând tratarea a nenumărate infecții bacteriene care înainte însemnau întotdeauna o condamnare la moarte.

Dar decenii de supra-prescripție, de exemplu pentru a accelera înmulțirea și creșterea animalelor sau pentru a trata boli umane împotriva cărora antibioticele nu au efect, au condus la dezvoltarea unor tulpini rezistente ale multor bacterii.

Un raport al Uniunii Europene de anul trecut a constatat că noi tulpini rezistente de bacterii au fost responsabile pentru mai mult de 25.000 de decese pe an doar în blocul celor 28 de națiuni.

Groehe a menționat printre modalitățile de promovare a cercetării creșterea perioadei de brevetare pentru a recompensa companiile farmaceutice care au dezvoltat noi antibiotice, precum și diferite forme de parteneriat public-privat în care societățile ar fi recompensate financiar pentru crearea de antibiotice noi.

Groehe și-a exprimat dorința de a vedea țările G-20 jucând un rol de lider în regiunile lor, cu promisiunea de ajutor în combaterea epidemiilor pentru a încuraja o mai mare deschidere față de crizele de sănătate.

Miniștrii sănătății din G20 se reunesc la Berlin în zilele de 19 și 20 mai.

AGERPRES
 
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready