Paris
London
New York
Monday, 22 October, 2018
Last Update 15:33
13:46    |    05/12/2017

Regele Mihai I a murit

Regele Mihai I, fostul suveran al României, a murit marți la vârsta de 96 de ani la reședința din Elveția, a anunțat Casa Regală.

Pe 8 noiembrie, Casa Regală anunța că Regele Mihai este 'în stare de suferință', alături de el fiind principesa Margareta și principele Radu, cu ocazia marii sărbători a Sfinților Mihail și Gavriil. Nu a fost organizat niciun eveniment cu ocazia zilei onomastice. La reședință s-au aflat angajații Casei Majestății Sale detașați în Elveția și maicile de la mănăstirile din România care îl asistau pe Rege. Cu o seară înainte, pe 7 noiembrie, un trimis al mitropolitului Europei Occidentale și Meridionale, Iosif, i-a dat Regelui Mihai Sfânta Împărtășanie.

Principesa Moștenitoare Margareta și principele Radu au ajuns pe 5 noiembrie în Elveția, după ce starea generală a fostului suveran se agravase și prezenta o slăbiciune accentuată, cu o scădere semnificativă a rezistenței.

Regele Mihai a împlinit 96 de ani pe 25 octombrie.
 
Președintele Klaus Iohannis a fost informat, marți, despre decesul Regelui Mihai I și, la solicitarea sa, s-a ținut un moment de reculegere în memoria fostului suveran al României la întâlnirea șefului statului cu ambasadorii statelor membre UE, au precizat surse prezidențiale. 
 
Primele date despre deteriorarea stării de sănătate a Majestății Sale au fost făcute publice anul trecut, pe 2 martie. Potrivit mesajului video transmis atunci de Andrew Popper, membru în Consiliul Regal, Regele Mihai I fusese diagnosticat cu carcinom epidermoid  metastazant şi leucemie cronică.
 
Istoric

În 1948, Regele Mihai s-a căsătorit cu Ana de Bourbon Parma, înrudită cu familia regală a Danemarcei, cu cea a Portugaliei şi cu cea a Spaniei.

Exilul Regelui Mihai și al Reginei Ana a început odată cu revenirea de la nunta din Atena. Au locuit până la sfârşitul anului 1948 la vila Sparta, locuinţa Reginei-mame Elena.

Din 1949, Regele Mihai şi Regina Ana s-au mutat în Elveţia, la Lausanne, şi apoi în Anglia, unde au locuit pâna în 1956. Pentru a-și câștiga existența, Regele și Regina au construit o fermă de pui și un mic atelier de tâmplărie.

Familia Regală s-a întors în Elveția în 1956. Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriană "Lear Jeats and Co", la Geneva. Familia s-a mutat la Versoix, un mic oraş de pe malul lacului Léman, la câţiva kilometri de Geneva. Aici a locuit peste 45 de ani şi tot aici se află casa familiei.

În anul 1958, Regele a oprit colaborarea cu "Lear", iar un an mai târziu a înfiinţat o companie de electronică şi de mecanisme automate denumita METRAVEL, pe care a vândut-o 5 ani mai târziu.

După părăsirea României, mesajele Regelui s-au auzit la Vocea Americii, Europa Liberă și BBC.

După Revoluţia din 1989, pentru noua putere o mare îngrijorare o reprezenta şi posibilitatea revenirii în ţară a Regelui Mihai I. Însusi Regele ceruse guvernului provizoriu, în ianuarie 1990, reintroducerea Constituţiei din 1923, primind drept răspuns interdicţia de a intra în ţară.

Pe 25 decembrie 1990, Regelui Mihai I i s-a permis să intre în România împreună cu familia după discuţii cu guvernul român, pentru participarea la o slujbă religioasă, la Curtea de Argeş, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

După aterizarea pe Aeroporul Otopeni au primit vize provizorii pentru 24 de ore. Concomitent, presa controlată prezenta ştirea că Mihai I a intrat clandestin, forţând trecerea graniţei şi s-a cerut insistent expulzarea lui.

Pe autostrada Bucureşti-Piteşti, sub ameninţarea deschiderii focului, un baraj de poliţie a oprit maşinile în care se aflau membrii Familiei Regale. Le-au fost confiscate paşapoartele, au fost obligaţi să se îndrepte spre Otopeni, sub escortă armată, şi să părăsească România. Totul a generat un val de proteste în ţară şi critici dure în străinătate la adresa guvernarii. 

Pe 23 aprilie 1992, în timpul vizitei istorice a lui Mihai I la Bucureşti, peste un milion de persoane au venit să îşi arate sprijinul.  Văzându-şi din nou puterea ameninţată, preşedintele Ion Iliescu nu i-a mai permis Regelui Mihai I să revină în ţară timp de 5 ani.

Pe 21 februarie 1997, prin hotărârea de guvern nr. 29 s-a revocat decizia Consiliului de Miniştri din 22 mai 1948 și  Mihai I a redevenit cetăţean român. În urma reconcilierii din anii 2000, Regele Mihai I a primit în folosinţă Palatul Elisabeta din Bucureşti în calitatea sa de fost şef al statului, i-au fost retrocedate domeniul de la Săvârşin pe care l-a cumpărat în 1943 şi Castelul Peleş, moştenit de la regele Ferdinand, care rămâne deschis publicului.

Din biroul său de la Versoix şi, începand cu 2001, din cel de la Bucureşti, Regele Mihai a militat pentru intrarea României în NATO şi în Uniunea Europeană. Majestatea Sa a încurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piaţă, respectarea adevărului istoric, respectarea şi garantarea proprietăţii private, consolidarea statului de drept şi a democraţiei în ţara noastră.

În 25 octombrie 2011, la împlinirea vârstei de 90 de ani, Majestatea Sa Regele Mihai I a fost invitat să ţină un discurs în cadrul unei sesiuni solemne a  Parlamentului României.

"Nu văd România ca pe o moşternire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri" - spunea atunci Regele. "Uniţi între noi şi cu vecinii şi fraţii noştri, să continuăm efortul de a redeveni demni şi respectaţi", mai declara Regele Mihai.

"Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea. Elita româneasca are aici o mare răspundere",  spunea Regele în discursul său, apreciat ca un moment important în viaţa politică românească. ( TVR )


 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready