Paris
London
New York
Wednesday, 22 May, 2019
Last Update 10:25
23:32    |    28/02/2014

Baza Mihail Kogălniceanu, centru de gravitate pentru retragerea militarilor SUA din Afganistan

Oficialități militare române și americane și reprezentanți ai autorităților civile au participat, vineri după-amiază, la festivitatea de inaugurare a unei noi facilități operaționale la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.

Prezent la eveniment, generalul de brigadă John R. O'Connor, comandantul Teatrului de Operațiuni nr. 21 al US Army, a declarat că noua facilitate construită la Mihail Kogălniceanu este un centru de tranzit militar al pasagerilor, care va juca un rol-cheie, în locul bazei Manas, din Kârgâzstan, în cadrul procesului de retragere a militarilor din Afganistan.

'În 2010, Kuwaitul a fost centrul de gravitate pentru retragerea din Irak iar acum, în 2014, Baza Mihail Kogălniceanu va fi centrul de gravitate pentru retragerea din Afganistan', a declarat generalul O'Connor, la inaugurare.

La rândul său, ofițerul de presă al Comandamentului Teatrului de Operațiuni nr. 21 al US Army, col. Wayne Marotto a afirmat că evenimentul inaugural marchează o oportunitate extraordinară pentru a confirma parteneriatul româno-american.

'Parteneriatul nostru cu România a făcut posibilă consolidarea capacității de transport multimodal la Baza Mihail Kogălniceanu, pentru a susține trupele noastre combatante în operațiunile globale. Aceste noi facilități pun în lumină angajamentul Statelor Unite și al națiunilor partenere pentru NATO, Forța Internațională pentru Stabilitate și partenerii săi regionali iar scopul și forța de susținere a eforturilor noastre continue de la Mihail Kogălniceanu demonstrează puterea parteneriatului nostru cu România și nivelul înalt de cooperare militară între țările noastre", a subliniat col. Marotto.

Potrivit informațiilor furnizate presei de oficialii militari americani, prin noul centru de tranzit urmează să tranziteze în 2014 aproximativ 20.000-30.000 de soldați ce se retrag din Afganistan, Baza aeriană Mihail Kogălniceanu devenind astfel punct de tranzit pentru soldații americani și echipamentele grele ce urmează să fie repatriate în Statele Unite până la sfârșitul lui 2014. Baza de la Aeroportul Mihail Kogălniceanu poate asigura tranzitul a cel mult 2.000 de militari simultan.

La eveniment a participat și generalul maior Laurian Anastasof, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene Române.

AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready