Paris
London
New York
Friday, 19 July, 2019
Last Update 13:41
19:41    |    28/12/2012

Banker BOGDAN BALTAZAR DIES, the former BRD head was 73

Banker Bogdan Baltazar died, Friday morning, at Elias Hospital from the Capital.  He was 73 and had  advanced stage cancer. Baltazar was the BRD president between 1998 - 2004.

Bogdan Baltazar died Friday, at 4.00 a.m., at the University Emergency Hospital Elias, "after a long and difficult suffering", the representatives of the sanitary unit announced.

Bogdan Baltazar was 73 and was suffering from advanced stage cancer. Between 1998-2004 he was the president of the Romanian Bank for Development. He later lead a consultancy firm and withdrew from activity.

Right after the Revolution, between 1990 and 1991, Baltazar was the spokesman of the Government. During his professional activity he received a series of prizes and trophies and even the National Order for Merit.

Banker Bogdan Baltazar was born on September 22nd 1939, in Bucharest. He was married and had two children.

 

Bancherul BOGDAN BALTAZAR A MURIT. Fostul preşedinte al BRD avea 73 de ani

Bancherul Bogdan Baltazar a murit, vineri dimineaţă, la Spitalul Elias din Capitală. Avea 73 de ani şi suferea de cancer în stare avansată. Baltazar a fost preşedintele BRD între 1998 - 2004.

Bogdan Baltazar a decedat vineri, la ora 4.00, la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, "după o lungă şi grea suferinţă", au anunţat reprezentanţii unităţii sanitare.

Bogdan Baltazar avea 73 de ani şi suferea de cancer într-un stadiu avansat. În perioada 1998-2004, el a fost preşedinte al Băncii Române pentru Dezvoltare. Ulterior, a condus o firmă de consultanţă, după care s-a retras din activitate.

Fostul consilier financiar s-a afirmat în viaţa publică şi politică imediat după 1989. În iunie 1990 a fost numit secretar de stat la Guvernul României. Pînă în iulie 1991, Baltazar a condus Departamentul Informaţiilor Publice şi a fost primul purtător de cuvînt al guvernului Roman.

Plecarea din structurile guvernamentale l-a introdus în lumea finanţelor internaţionale. Timp de cinci ani, Baltazar a fost consilier superior, coordonator al grupului pentru România în Centrala Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - Londra. La BERD a fost şef de proiect pentru principalele programe de finanţare- restructurare derulate de bancă în Romania.

Revenit în politică în 1996, când a răspuns de campania prezidenţială a lui Petre Roman, Baltazar este numit la începutul lui 1997 în funcţia de vicepreşedinte al Fondului Proprietăţii de Stat.

A absolvit, în 1962, Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini (TCM) a Politehnicii Bucureşti. Imediat după absolvire, a urmat cursurile post-universitare de relaţii internaţionale la Universitatea Bucureşti. În 1971 şi-a luat doctoratul în economie la City University of New York.

În perioada studiilor new-yorkeze a fost expert la divizia de Resurse Naturale şi Transporturi din cadrul Programului de Dezvoltare al Naţiunilor Unite. Din 1971 până în 1981 a lucrat ca diplomat în centrala Ministerului Afacerilor Externe şi ca secretar de ambasadă în străinătate. Dat afară din MAE în urma unor restructurări efectuate în ultimii ani ai regimului comunist, a lucrat, ca inginer, la o întreprindere bucureşteană.

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready